joi, 8 decembrie 2022

SOLUŢIA CONTROVERSATĂ ?!!!

 

Cîinii latră şi ursul merge înainte. Sau, ca să nu se simtă careva vizat, mai bine cîinii latră şi caravana trece mai departe. Sau şi mai bine, ca să priceapă şi prietenii noştri veniţi să ne apere, cîinii latră, dar banii vorbesc. Scrisori deschise şi închise, mesaje înduioşătoare sau dimpotrivă chemări la lupta cea mare, toate pentru că apăru proiectul OUG. Şi aşa cum apăru, așa va fi aprobat săptămâna următoare, din cauză de bani.

Încâlcit  spune unul, mă fură zise altul. Nimeni nu vrea însă să vadă ce înseamnă faptic această soluţie. Visătorul pensionar militar s-a trezit că nu e 12,5%  după fenta propagandei, nici 5,1% cum zice legea. Sau ca să fim corecţi nu sunt cifrele astea  la TOŢI şi mai mult, la unii e chiar 0%creștere efectivă. Nu-mi aduc aminte să fi produs atâta agitaţie 0% în anul în care a fost acordat tuturor.

Scurt, bolile cronice ale pensiilor militare nu au leac uşor, medicamentul actualizare nu e dorit de doctori. Între timp, în anul 2022 indexarea uşor diferenţiată, la care s-a adăugat virusul taxei CASS a acutizat o boală ce mocnea mai demult : pensionarii de dinainte de OUG59/2017 au avut creşteri mai mici sau pierderi la cuantumul net al pensiei faţă de cei de după intrarea in vigoare a respectivei ordonanţe şi la pragul de schimbare a procentului de indexare au apărut fenomene nepotrivite.

Bănuiesc că aceste efecte au fost avute în vedere la acest proiect:

  • procente mai mici la cei după 01.01.2018 pentru că indexarea se transmite şi la net şi la brut (pe lege nu se calculează şi la netul anterior ci la netul cu care ai intrat în pensie, dar diferenţa e foarte mică) şi procente ceva mai mari pentru cei pînă la 31.12.2017 pentru că la cei de dinainte de OUG59/2017 indexarea brutului e roasă de CASS şi impozit iar la cei dintre 15.09.2017-31.12.2017 brutul este mult mai mic, neapucând creşterea acestuia cu 25%;
  • s-a acordat atenţie zonei limitrofe pragului de schimbare a procentului de indexare  pentru a se evita încălecarea cuantumurilor, introducându-se o plafonare.

Şi pentru că o imagine e mai bună decât o mie  de cuvinte vă prezint situaţia sub forma celor două tabele corespunzătoare alineatelor din proiectul de OUG. Pentru cei care doresc doar o idee despre ce se întâmplă  le recomand să urmărească prima coloană după nr.crt. şi ultima. Pentru împătimiţii analizelor, am completat mai multe coloane, insistând asupra zonelor sensibile.

Serviţi! Asta începe să semene a RAŢIONALIZARE sau ca să nu sperie termenul cu legătură la PNRR, să-i zicem doar o disciplinare financiară.

SOLUŢIA CONTROVERSATĂ ?!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.