sâmbătă, 31 decembrie 2022

Data de 19, pisica neagră, pensiile speciale

 

După comunicatul CCR privind neconstituționalitatea OUG 130/2021, se credea că lumea militară va fi mai liniștită. În sfârșit, marii favorizați,  cei cu pensiile peste 4000, dar în special cei cu pensii peste 10000, căci cei cu cuantumuri între 4000-7000 abia dacă ar avea cu ce-și plăti eventualii avocați pentru recuperarea anului 2022, se liniștesc,  începând cu data publicării Deciziei CCR, nu li se va mai reține CASS. Asta dacă nu va interveni guvernul cu o lege care să preia prevederile considerate neconstituționale deoarece au fost puse în plicul cu ordonanțe.

Culmea este că deși comunicatul este destul de clar și face referire la cei cu pensii peste 4000, mulți care nu fac obiectul deciziei au început să se frământe și să întrebe: ” dar mie, dacă și înainte și după OUG 130 am avut aceeași pensie netă mi se dau banii înapoi?”

O să spună unii că nu se poate, dar sunt destui care o să zica: ”dar ce,  cei cu pensii sub 4000 nu au drepturi, de ce să li se dea banii înapoi doar celor cu pensii peste 4000?” Mulți, poate 40% nici nu știu cui și de ce li se oprește CASS.  Așa cum mulți din cei pensionați după septembrie 2017 nu înțeleg de ce lor nu li se dau banii înapoi, pentru că HABAR NU AU CUM LI SE CALCULEAZĂ PENSIA. Când nu li s-a luat nimic, dar altora li s-a luat, au tăcut, să nu știe și alții că ei ”au scăpat” chiar dacă nu știau de ce,  dar acuma, când unii (POATE) își vor primi banii luați înapoi sau nu li se va mai opri CASS, vor și ei, că ”e și ei oameni”. Pentru,  și cu astfel de oameni, guvernul poate face orice,  pentru că ei în afară de a comenta pe Facebook sau a da telefoane la unul și la altul, nu înțeleg nimic din ce li se întâmplă. Unii se mai înscriu prin asociații și acolo fac ”presiuni” asupra ”șefilor” care în cea mai mare parte și ei înțeleg la fel, dar ”se zbat” și promit marea cu sarea ca să își primească cotizațiile, să fie realeși și să mai audă și ei că le spune cineva ”șefu”. Unul dintre cei care nici nu înțeleg și nici nu fac nimic în afară de gargară, deja a ieșit pe pagina ”enoriașilor” să anunțe marea ”victorie”, că el a spus de la bun început că e ”ilegal” și că acuma coordonează acțiunea de”recuperare” dar vor beneficia de ajutorul său doar cei cu cotizația plătită la zi. Iar ”enoriașii” vor plăti, că atâta îi duce capul. Pe această masă amorfă și lipsită de logica elementară se bazează atât majoritatea șefilor de asociații cât și guvernanții. Toți știu că un om neinstruit este foarte ușor de manevrat, păcălit, aburit, direcționat, dirijat,  așa că această masă este bine ”întreținută”și se pare că va crește precum cozonacul de Crăciun.

Noi muncim, noi nu gândim

Pentru a mai pune capăt valului de entuziaști care cu sau fără motiv vor să își ”recupereze” sumele pe care unii nu le-au plătit, CPS a MAI a dat PE DATA DE 19.12.2022  un comunicat prin care anunță ceea ce ar fi trebuit să știe orice ”enoriaș” cu două clase mai mult decât trenul, și anume că Potrivit art. 147 alin. (4) din Constituția României ,,Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor”.

Cu toate astea, îndemnurile și ”modelele” de cerere au continuat să înfierbinte lumea ”preacredincioasă”.  În aceeași zi, dar ceva mai târziu, CPS a MApN a dat și ea un comunicat pentru enoriașii kaki, dar așa cum ne-a obișnuit, fără a spune nimic. Eu nu știu ce face DIRP a MApN, cum își instruiește OIRP din structuri, dar cu asemenea comunicate va reuși să câștige ”Zmeura de aur”. Din comunicatul MApN nu înțelegi nimic, nu conține nicio informație, ne spune doar că se va aplica legea. Ar fi fost culmea să recunoască că nu o vor aplica, ceea ce nu ar fi o noutate. Dacă cei de la MAI au îndrăznit să își informeze clienții că legea nu le dă voie să le dea înapoi banii reținuți, deci să nu își facă iluzii, cei de la MApN, băieți conștiincioși și cuminți, care nu aplică legea, doar execută ordinele șefilor, îi anunță pe pensionari că Ulterior datei publicarii deciziei Curții Constituționale în Monitorul Oficial al României, Partea I, Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naționale va dispune măsurile necesare în vederea aplicării normelor legale, care vor fi adoptate.”

Așa a procedat MApN de fiecare dată, inclusiv în cazul indexării din 2017. A executat ordinele, nu a aplicat legea, având asigurarea că totul va fi OK. Și a fost ok, a ajuns general.

Ordonanța  specialilor

Și ca lucrurile să fie clare pentru toți enoriașii kaki,  tot pe data de 19, pentru că o nenorocire nu vine niciodată singură, a apărut, așa cum era de așteptat,  și renumita HG privind pensiile speciale.

Înainte de a spune ce cuprinde, voi cita din declarațiile marilor șefi de trib privind această ordonanță:

  • Nicolae Ciucă, 18.11.2022 : „În ceea ce privește pensiile militare, am discutat și acest subiect, inclusiv cu reprezentanții Comisiei, care au fost într-o vizită tehnică la București săptămâna trecută sau cu două săptămâni în urmă și am discutat pe marginea raportului pe care l-a prezentat Banca Mondială, în cuprinsul căruia este scris foarte clar că pensiile militare nu intră la capitolul de pensii speciale și intră la capitolul de pensii de serviciu”
  • Marius Budăi :21.11.2022  „Ideea mea a fost de la început şi am spus tot timpul că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale, însă o să avem proiectul de final. Ceea ce pot să vă spun acum este că am fost extrem de transparent, spre deosebire de ceea ce s-a făcut când s-a scris proiectul, şi am discutat în paralel şi cu Comisia şi cu Banca Mondială, dar şi cu cei interesaţi”.
  • Marcel Ciolacu – 18.11.2022 : „Am văzut recomandarea Băncii Mondiale privind pensiile de serviciu pentru militari. Noi facem parte din NATO. Toate ţările membre NATO au pensii de serviciu la militari”
  • Marcel Ciolacu spunea însă pe 02.11.2022 că:  „Părerea mea, şi susţin acest lucru, pensiile militarilor nu sunt pensii de serviciu, niciunde în lume, că vorbim de Europa sau Statele Unite. Sunt pensii ocupaţionale. Dacă există anumite excepţii, de cinci sau zece pensii unde trebuie intervenit, este cu totul altceva, dar din câte ştiu eu, nu este cazul”

După cum se vede, acum o lună, toți responsabilii din guvern ne asigurau că pensiile militare NU SUNT PENSII SPECIALE. Ciolacu, mai ”bine informat” când spune că nu sunt speciale, când că nu sunt de serviciu, când că sunt ocupaționale, dovedind nu doar cât de bine stăpânește problema, ci și cât de interesat este în asigurarea drepturilor militarilor.

Deci toți la unison îi anunțau pe militari că nu e adevărat, PENSIILE MILITARE NU VOR FI INCLUSE ÎN HG, PENTRU CĂ AU VORBIT EI LA COMISIA EUROPEANĂ ȘI LA BANCA MONDIALĂ IAR PENSIILE MILITARE NU VOR FI MODIFICATE.

Și cu toate astea, tot pe data de 19.11.a apărut HG a ”specialilor”.

Nu voi comenta aspectele care îi privesc pe magistrați. Au avut ei grijă să cadă la pace cu guvernanții, ordonanța, în ceea ce îi privește este corelată sau mulată pe noul statut așa că se pare că lucrurile au fost negociate. De acuma trebuie să ne așteptăm și în ceea ce privește OUG 130 să fie rezolvată ”corespunzător”. Va fi dată curând o lege care va reglemanta totul.Probabil  magistrații își vor primii banii reținuți un an de zile, ceilalți nu. Mai vedem.

Ce cuprinde însă HG pentru militari?

Sunt 4 puncte mari și tari:

  • Pensiile militare au fost incluse în ordonanța pensiilor speciale, deci RECUNOSCUTE CA FIIND PENSII SPECIALE, PRACTIC, TEORETIC ȘI JURIDIC. Toate declarațiile de mai sus au fost gargară. Dacă mai e cineva care are dubii legate de declarațiile politicienilor și intențiile lor privind pensionarii militari înseamnă că își merită soarta.
  • Articolul 28 (1) al Legii 223 continuă să mențină aceeași bătaie de joc și  una din sursele marilor diferențe dintre pensiile militarilor și anume sporurile ”NEADMISE” ÎN BAZA DE CALCUL. Știu că mulți nu vor înțelege diferența, dar este o mare diferență între a menționa sporurile care sunt sau pe cele care nu vor fi incluse în baza de calcul a pensiei.

Exprimarea veche și actuală este că ” Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare….ÎN CARE NU SE INCLUD…” Normal ar fi fost să se spună ” ÎN CARE SE INCLUD. De ce ? În primul rând pentru că este normal ca aceste sporuri să fie cunoscute, ca să știe toată lumea dacă și ce sporuri trebuiesc luate în calcul, atât pentru transparența cât și pentru claritatea legii. Așa cum este specifiat acum, NIMENI NU ȘTIE CARE SUNT SPORURILE CARE SUNT INCLUSE, DECI NU EXISTĂ POSIBILITATEA DE A VERIFICA SAU CONTROLA, CEI DE LA CPS pot face ce vor. În al doilea rând pentru că termenul este ambiguu,  articolul este neconstituțional nu respectă principiul clarității legii și nici pe cel al predictibilității.

  • În al treilea rând pentru că fiind menționate sporurile care nu intră  rezultă că toate sporurile care vor fi date după apariția legii, oricât de absurde ar fi, VOR FI INTRODUSE ÎN BAZA DE CALCUL, PENTRU CĂ NU SUNT EXCEPTATE, DECI CEI CARE URMEAZĂ SĂ IASĂ LA PENSIE, VOR FI DIN NOU AVANTAJAȚI PRIN INTRODUCEREA UNOR NOI SPORURI și astfel, iarăși vor crește distanțele între cei ieșiți înainte și cei după ordonanță, așa cum s-a întâmplat după fiecare ordonanță.
  • În al patrulea rând, pentru că noile sporuri vor fi adăugate automat în baza de calcul, fără a fi trecute prin Parlament, deci legea și drepturile vor fi modificate automat fără a avea avizul legiuitorului. Aceasta este o șmecherie marca Jianu care poate în noua lege a salarizării are în vedere unele sporuri care acuma nu sunt trecute în art 28.

Dacă însă în articol ar fi trecute sporurile care SUNT INCLUSE  în baza de calcul, pe de o parte toată lumea va vedea ce sporuri sunt trecute, îți pot verifica pensia, și, ceea ce este cel mai important, ORICE ALT SPOR NOU INTRODUS ÎN SALARIZARE TREBUIE APROBAT DE PARLAMENT PENTRU A FI INCLUS ÎN BAZA DE CALCUL DECI VA FI MULT MAI GREU DE ”ÎNFLORIT” PENSIILE NOI și implicit de adâncit prăpastia dintre pensii în funcție de… generație.

Cine nu înțelege aceste aspecte și diferența, ca și perversitatea actualei formulări, indiferent pe ce poziție se află, este complice celor ce au transformat pensiile militare în bătaie de joc.

  • A fost folosită, așa cum se vede în print-screenul HG, pentru a stabili perioada bazei de calcul, o sintagmă tare ciudată. Se spune la cap IX privind pensiile militarilor, că baza de calcul este media veniturilor realizate ”ÎN ULTIMELE 12 LUNI DIN ULTIMII 5 ANI”.

Pentru cei furați de peisaj care știu să citească doar cifrele și care cred că nu e nicio diferență între legea 223 și actuala ordonanță, menționez că în legea 223 baza de calcul o reprezenta media pe ȘASE LUNI DIN  ULTIMII 5 ANI. Acuma, nu doar că cele 6 luni au devenit 12, dar sunt ULTIMELE, deci practic ULTIMUL AN. Și atunci de ce nu au spus din ultimele 12 luni adică DIN ULTIMUL AN?

Răspunsul o să vă șocheze. Tocmai pentru că au contat pe ceea ce au constatat în ultimii 10 ani de ”lupte” cu pensionarii militari și colaborări cu unii lideri de asociații. Au contat pe faptul că cei mai mulți militari NU ÎNȚELEG legile, SUNT SUPERFICIALI, citesc la suprafață. Cei mai mulți văd sintagma ”ultimii 5 ani” și cred că e tot ca înainte. NU, NU E CA ÎNAINTE.

  • În primul rând pentru că plaja nu mai e de 6 luni ci de 12, și nu toți au avut aceeași soldă CONVENABILĂ  timp de 12 luni;  
  • În al doilea rând pentru că în cele 12 luni  există și perioade de concediu sau alte perioade în care nu toți și-au primit toate drepturile;
  • Pentru că nu toți au avut soldele de merit pe întreaga perioadă de 12 luni, în ULTIMUL AN, CHIAR DACĂ LE-AU AVUT PE CELE 6 LUNI ALESE;  

Ca o consecință, cuantumul pensiilor va fi astfel diminuat față de cât ar fi avut dacă s-ar fi păstrat cele 6 luni din ultimii 5 ani. Dar cum legea se aplică pentru viitor, actualii pensionari pot să stea liniștiți, nu vor pierde nimic. Aparent.

           Pentru alți furați de peisaj, persoane cu stele multe pe umeri, care probabil și-au anunțat cotizanții că urmează să le crească pensiile pentru că așa i-a informat o clanță bine lustruită,   pe care îi bucură ordonanța pentru că li se face ACTUALIZARE, fac precizarea că ordonanța se aplică celor care vor ieși la pensie după intrarea ei în vigoare. După cum se poate observa dacă citiți cu minimă atenție, aceasta, în ceea ce privește legea 223, nu face referire la nicio RECALCULARE nici la o perioadă în care ar avea loc acest proces pentru cei deja ieșiți la pensie și nici ce se întâmplă dacă prin recalculare apare un cuantum mai mic. Deci canci recalculare, canci actualizare. Iar dacă cumva cineva vrea să facă recalculare pentru cei deja ieșiți la pensie, este cazul să ne ascuțim coasele și topoarele, pentru ca Art 1 din Cap IX spune că ”baza de calcul este ACTUALIZATĂ  LA DATA DESCHIDERII DREPTURILOR DE PENSIE”. Pentru oricine are cap să înțeleagă, asta înseamnă DATA TRECERII ÎN REZERVĂ. Dacă s-ar recalcula și actualiza pensiile aflate în plată și ar fi actualizate ”la data deschiderii drepturilor de pensie” asta ar însemna să fie readuse la cuantumul iesirii la pensie. DOAMNE FEREȘTE!

Dar așa cum am spus, cei care au făcut această ordonanță și au trecut acolo ULTIMELE 12 LUNI DIN ULTIMII 5 ANI au știut cu cine au de-a face.

Aparent, ca și în cazul OUG 59, se pare că și această modificare, lovește în cei care vor ieși la pensie. Aparent. Dacă însă veți urmări ce s-a întâmplat cu cei pensionați în urma OUG 59, veți constata ca ulterior, de fiecare dată, prin măsurile ce au urmat, au ieșit în câștig, ei mereu au câștigat la net și au pierdut doar dintr-un brut umflat. Așa se va întâmpla și cu cei care vor ieși la pensie după această ordonanță. Îl vedeți pe Jianu&co să fie atât de fraieri încât să piardă la pensie? Stați liniștiți, laboratorul scoate fum.

”Căci ofițerilor tare le plăcea cărțile, dar a le bate, nu a le citi”

221.12.2022 UPDATE: MMPS a modificat proiectul ieri. La magistrați au trecut ca perioadă de calculare a bazei de calcul a pensiei, 12 luni din oricare an din ultimii 10, iar procentul nu va mai fi de 65 ci de 80% . Deci șantajul magistraților a trecut proba.

La militari nu mai sunt ULTIMELE 12 consecutive luni din ultimii 5 ani, ci 12 luni consecutive din oricare din ultimii 5 ani. E posibil sa mai apară modificări, că doar suntem în România.

https://cps.mapn.ro/webroot/fileslib/upload/files/Mass-media/COMUNICAT%2019.12.2022.pdf

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/ciuca-contrazice-comisia-europeana-pensiile-militare-nu-sunt-speciale-sunt-pe-baza-de-contributivitate-2155869

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/budai-proiectul-privind-pensiile-speciale-va-fi-inaintat-guvernului-in-cateva-zile-2158635

https://www.libertatea.ro/stiri/marcel-ciolacu-despre-pensiile-militarilor-nu-sunt-pensii-de-serviciu-niciunde-in-lume-4332615

https://www.antena3.ro/politica/marcel-ciolacu-pensii-militari-pensii-serviciu-tari-nato-657730.html

Data de 19, pisica neagră, pensiile speciale

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.