joi, 1 decembrie 2022

O țară de uituci

Vă mai amintiți? Nu a trecut mult timp, dar vă întreb pentru că am constatat că mulți avem memoria scurtă cam cât coada ursului păcălit de vulpe. Poate România e plină de urși păcăliți de vulpe așa că îmi fac datoria să întreb, vă mai amintiți?

A, nu am spus ce. Vă mai amintiți ce spunea  despre intrarea în Shengen vulpea Iohannis acum 40 de zile după întâlnirea de la Cincu cu premierul Olandei pe care mai că nu îl pupa în pupa? Vă reamintesc eu:  „Pentru mine, pentru noi cei prezenţi aici la pupitre eşecul nu este o variantă. Noi căutăm soluţiile pentru a transforma acest demers într-o reuşită. Asta e convingerea noastră, dar trebuie să vedem lucrurile aşa cum ar putea fi, în cazul contrar. Un eşec în acest obiectiv naţional probabil ar duce la o creştere a euroscepticismului în România. Dar este o variantă ipotetică CARE NU SE VA ÎNTÂMPLA , fiindcă noi nu calculăm pentru varianta eşec, noi calculăm pentru varianta reuşită”

Ce a urmat imediat  după acea întâlnire? Delir, pentru Iohannis și ai lui. Olanda ne sprijină, gata, intrăm în Shengen, Iohannis avea cu ce să iasă în fața românilor la viitoarele alegeri, a reușit, EL,  să ne bage în Shengen. Bine, că înainte de asta ne-a băgat la origini de atâtea ori, în rahat permanent și în insolvență în curând, nu mai contează pe lângă Shengen. Parcă el era cel care se lăuda că suntem un stat eșuat. Eșuat eșuat dar (spera el) în Shengen nu ? Se și vedea cu un tablou în Brukenthal, sau de ce nu la Antipa, călare pe un cal alb intrând în Shengen, ca Mihai Viteazu în Alba Iulia, sau Miron Cosma în București.

Din păcate, nu doar pentru că nu a înțeles ce spusese Rutte, ci pentru că nu de regulă el nu înțelege nimic decât dacă ”urmărește cu interes” timp de câteva luni un subiect, sau un articol de lege, s-a trezit acuma, după 40 de zile că sufletul visului de intrare în Shengen s-a ridicat la cer.

El e cel care spunea că suntem pe calea cea bună, că mai sunt câteva detalii tehnice dar decizia va fi politică și că decizia se va lua în decembrie la JAI. Ba mai mult, într-o conferință de presă la întrunirea Consiliului European pe data de 20 octombrie, după ce nește olandezi nu   votaseră  în Parlamentul European intrarea noastră în Shengen,   întrebat dacă mai avem șanse la JAI, spunea:  ” Haideți să nu vedem partea negativă a lucrurilor, ci oportunitățile și să încercăm să le fructificăm.„  Ei bine, ce să vezi?  La o lună după ce solicita optimism în ceea ce privește decizia din Decembrie, domnul Iohannis își dă o palmă după ceafă dar o dă așa în aer, căutând parcă altă ceafă și se întreabă retoric cine o fi ăla care  s-a grăbit cu intrarea în Shengen și ce atâta grabă ? Iată ce spune domnul Iohannis ieri : „CRED CĂ S-A VEHICULAT PREA REPEDE termenul de 8 decembrie ca termen final. 8 decembrie este prima posibilitate când această chestiune poate fi discutată. Interesul meu, al nostru este ca atunci când se votează să avem un vot clar pentru accesul la Schengen. Nu e util să forţăm un vot care nu este, poate, cel aşteptat.”

Cum dracu ”s-a vehiculat”? S-A VEHICULAT SINGUR? Nu l-a vehiculat el? Nu spunea el că nu ia în calcul varianta eșecului, că el este neam de învingători? Și deși unii spun că Iohannis este sas, eu cred că totuși este român hundred percent, pentru că și el uită. Uită că pe 4 mai, după vizita președintelui Germaniei la Cotroceni, la conferința de presă el, Klauss Werner Iohannis spunea:  “Am reiterat aşteptările legitime ale ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, exprimând încrederea că vom putea conta pe sprijinul Germaniei pentru identificarea, în cel mai scurt timp, a unei soluţii”

ÎN CEL MAI SCURT TIMP spunea atunci domnul Iohannis, iar acuma, când numărul celor care se opun a ajuns la 3, el se întreabă mirat ce e atâta grabă : Dacă din varii motive nu vom reuşi până pe 8 decembrie să avem o certitudine că lucrurile sunt clare, există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni până când toată lumea va fi convinsă că nu suntem o vulnerabilitate”

Mare uituc, sau mare gargaragiu Klauss ăsta. Nici usturoi nu a mâncat, nici gura nu îi miroase. El cerea Germaniei să ne ajute să intrăm în cel mai scurt timp în Shengen, iar acuma spune că ”s-a vehiculat prea repede termenul de 8 decembrie”, ca și când nu el este cel care se bătea cu cărămida în piept că îndeplinim toate condițiile și nu vor fi probleme.

Dar la așa președinte, așa popor, sau invers. Nimeni nu îl întreabă când a fost serios și de ce vorbește gura fără el? Vrea neapărat să fie el cel care anunță intrarea în Shengen, să își aroge meritul acestei ”mari realizări?” Părerea mea este că nu sunt șanse, nu în mandatul lui. Și ce mare scofală? Ce câștigăm? Nu se mai uită vameșii la buletinul nostru la graniță?  Și dacă se uită ce ? Oricum se va impune ”certificatul verde digitalizat” tipizat/cipizat/ încastrat/ ștampilat, care va cuprinde toate datele și care dacă nu corespunzi din toate punctele de vedere, vaccinat, tuns ras și frezat, nu vei mai putea să ieși nici afară din casă, ce să mai faci cu viza Shengen? Parcă văd că o să primim viza după ce nu o să mai avem ce face cu ea, așa la ștolvers.

Și știți ce mai e interesant? Partenerii noștri strategici ne susțin moralicește și declarativ să intrăm în Shengen, dar ne cer viză să intrăm în spațiul lor vital. Nu ne cer însă viză să întrăm în războaiele lor. Tot e bine, uite avem liber să murim pentru alții și interesele senililor.

Vă mai amintiți? O să își mai amintească cineva la viitoarele alegeri toate  minciunile, angajamentele neonorate și gargara  candidaților? Eu cred că nu. Kașai românul.

 

O țară de uituci

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.