joi, 18 iunie 2020

Proiect de lege


Acum 7 luni, prin noiembrie -decembrie 2019, când PNL luase comanda la Victoria, Ciucă ajunsese ministru și se punea problema reparației problemelor pensiilor militare, puricii se potcoveau cu potcoave de 99 de ocale iar pensionarii militari credeau că nu îi va mai potcovi nimeni, printre analize și combinații de proiecte de lege, ordonanțe și modificări, interpretări, discutând eu cu amicul Mateiaș, ne puneam întrebarea ce ne facem noi fetele, când se va aplica impozitarea progresivă, zisă supraimpozitarea, botezată la naștere taxarea pensiilor ”speciale”? Unii spuneau că gata, supraimpozitarea este istorie, iar pensiile militare au fost recunoscute de noul guvern ca nefiind pensii speciale, deci nu mai avem de ce să ne îngrijorăm. Cu toate astea, nouă nu ne ieșea din cap nici supraimpozitarea și nici includerea pensiilor militare în rândul celor speciale (când era vorba de taxat, nu de actualizat) și ne întrebam cum să contracarăm următoarea lovitură. Știam că CCR decisese că pensiile contributive nu puteau fi taxate, dar noi, militarii nu figuram printre cei care ”contribuiseră” la fondul de pensii, deși plăteam și fond la pensia suplimentară. Unii zic că militarii sunt paraziții societății, pentru că ei nu au produs nimic, ei nici contribuțiile la pensie nu le-au plătit, le-a plătit ministerul pentru ei, ca și cum ceilalți s-ar fi dus toți cu banii în mână să își plătească contribuțiile la asigurări sociale, nu le-ar fi fost oprite și vărsate tot de stat în fondul de pensie. Dar așa e lumea, se ia după fentă.
În fine, analizând cu Mateiaș noianul de proiecte și propuneri care erau vehiculate în spațiul virtual de diferite structuri și inițiatori, am ajuns la concluzia că cea mai bună variantă ar fi cea finalizată de Forum și Ciucă, așa zisul proiect Ciucă, care cuprindea pensia minimă garantată, cu tabelul anexă care aducea pensiile mici la un nivel decent și mai aproape de cele actuale. Proiectul era bun, și este bun și acuma, dar este vulnerabil în fața legii privind supraimpozitarea. Și atunci am creat noi, de fapt Mateiaș a avut ideea, recalculării pensiilor pe baze contributive, dar păstrând elementele de actualizare după salariile activilor, un proiect care să nu fie lovit de o eventuală taxare suplimentară care era pe țeavă încă de atunci, fiind doar amânată, nu și anulată.
Am întocmit proiectul și chiar l-am trimis către minister, spre a fi consultat dar nu l-am postat pe pagină, pentru că oricum circulau destule proiecte în spațiul virtual despre care nu se știa cui aparțin de unde vin și ce urmăresc, nu am vrut să bulversăm și mai mult lumea militară. În plus, dacă am fi ieșit ”pe piață” cu o variantă de calcul pe bază de contribuție, după modelul L-263, toată lumea ar fi sărit ca arsă pentru că nu ar fi văzut sau înțeles de ce vrem așa ceva. Și totuși o astfel de variantă ar închide gura tuturor și ne-ar feri de critici gratuite, inutile și tâmpite. Sunt convins că nici acuma mulți nu vor vedea și nu vor înțelege, dar cine mai știe să facă calcule, e rugat să calculeze ce pensie avea în 2016, cu cât au crescut pensiile contributive în 4 ani și ce pensie ar fi avut acuma. Abia după ce vor face aceste calcule sunt dispus să discutăm. Asta ca să nu mai spun că dacă acest proiect ar fi fost sau ar fi adoptat, ne-ar durea în cozorogul de la caschetă de impozitarea pensiilor speciale.
Iată ce cuprindea proiectul, pe care acuma îl postez spre analiză, dezbatere și eventual însușire de către asociații și reînaintare către ministrul Ciucă. Nu mai adaug la el anexa, e cea din proiectul Ciucă.
OUG (Lege) privind modificarea L-223/2015  si luarea unor  masuri
reparatorii privind drepturile militare
..........

Proiect de lege

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.