marți, 23 iunie 2020

”AMICUS CURIAE”


Așa cum am informat deja, vinerea trecută, a avut loc la sediul MApN,o întâlnire a ministrului apărării naționale, cu unii reprezentanți ai unor asociații ale militarilor, s-a spus că ar fi fost reprezentanți ai Forumului dar de fapt erau unii membrii ai forumului, pentru că in fapt oficial  nu există un grup de reprezentare, un comitet sau consiliu de conducere, președintele ales anul trecut nu a format și nu a stabilit un organ sau grup cu care sa lucreze, a acționat de fiecare dată după ureche, după interesele sau simpatiile de moment. Cert este că de el s-a lipit ca marca de scrisoare președintele AORR, care a încercat să dirijeze totul, să controleze totul, formând cuplul Bă-Bă.
Pe de altă parte, mandatul a cam trecut calendaristic, în luna iunie trebuia să aibă loc alegeri pentru o nouă conducere, dar domnul Băhnăreanu, președintele … expirat, deși rugat de câteva luni, nu s-a preocupat de luni bine, mai bine de 8 luni, să convoace Forumul nici pentru alegeri nici pentru alte motive, practic a fost președintele Forumului doar cu numele, folosindu-se de titulatură doar pentru a fi băgat în seamă de conducerea ministerului, căci colaborarea și consultarea cu asociațiile componente, în numele cărora se prezenta, a fost nulă. Acest mod de abordare și de lucru nu este o invenție a domnului Băhnăreanu, la fel s-a lucrat și în anul precedent cât președinția Forumului a fost asigurată de LADPM căci aceștia (reprezentanții ei) deschideau ușile celor la care se ploconeau cu titlul de reprezentanți ai forumului iar apoi se lăudau pe paginile proprii că au inițiat acțiuni și au ”obținut rezultate” în numele LADPM. Fiecare, cum a ajuns la conducere, a confiscat conducerea Forumului, în interes propriu, personal, sau de grup, un grup foarte foarte restrâns. Ăștia sunt militarii români.
Revenind la întâlnirea de vineri, așa cum am informat deja, rezultatele s-au concretizat în:
  • Formarea unor … grupuri de lucru care să discute… ceea ce s-a discutat și s-a stabilit de la instalarea actualului guvern și ale celorlalte, adică repararea nedreptăților comise privind  aplicarea discreționară, discriminatorie și criminală a L223  de către ministere, în special cel al apărării, în special CPS a MApN, să …. comunice între ele, să încerce să….. acționeze pe direcția contestării la CCR a noii legi privind taxarea pensiilor speciale și să…se facă că lucrează.
  • Revigorarea și resuscitarea inițiativei privind formarea unui Consiliu  sau secretariat, sau ambele, pentru problemele rezerviștilor, inițiat de Ambramburica prin Iulie 2018  cu sprijinul ANCMRR-urilor din STS, SPP, SRI,  și Poliție și AORR.  De atunci și până în Iunie 20120, domnii Băhnăreanu și Bălăceanu fac eforturi uriașe pentru a se înființa această structură în fruntea căreia să se suie, pentru că din proiect(plx376/2020) rezultă că funcțiile sunt plătite și cui i-ar strica niște bani pentru a face ce a făcut și până acum fără să fie plătit, adică nimic? Citiți proiectul, cei care sunteți  interesați, și vă veți lămuri că e vorba de o sinecură și o nouă formă de aburire a pensionarului militar, pe bani buni, căci dacă până acum ”reprezentanții noștri” ne abureau gratis, de acum vor să o facă pe bani. Consiliul ar fi sub controlul… parlamentului, adică al acelora pe care, cei care s-au întâlnit vineri, îi învinuiau că ne-au tras în țeapă și au băgat pensiile militare în categoria pensiilor speciale, ”pe la spatele” ministrului apărării, a primului ministru și președintelui, (inclusiv parlamentarii PNL) deci țeapa e asigurată din start iar generalii prezenți la întâlnire țin neapărat să se pună în slujba țeparilor. 
  •  Bifarea întâlnirii cu structurile asociative în planul cu activități pe primul semestru 2020, ca executată.
Mă voi referi acum la inițiativa privind … intervenția la CCR pentru care s-a constituit  un grup de lucru special care să…..se facă că fac ceva.
Nu știu la această oră dacă acest grup a fost înființat sau propus din prostie, din dorința de a mima … preocuparea pentru ”soarta rezerviștilor” sau pentru a da de lucru unora care se plângeau că nu se face nimic pentru ei și a le astupa gura, dar să faci un grup de lucru pentru a face o foaie de hârtie(de altfel inutilă) mi separeu o culmea fariseismului.
Despre ce e vorba? O să încerc să explic pe înțelegerea tuturor.
  1. Practic  legea privind taxarea pensiilor speciale  în rândul cărora a fost inclusă și pensia militară, a fost contestată la Curtea Constituțională de către Avocatul Poporului dar a fost puternic criticată( contestația) chiar de primul ministru despre care domnul ministru Ciucă spunea că nu e de acord cu includerea pensiilor militare în proiect. Nu voi comenta nici șansele acestei contestații, nici presiunile politice, nici jocul politic, nici interesele unora sau altora, nici măcar incompatibilitatea(cel putin morală) a unora dintre membrii CCR de a judeca cauza, fiind cu musca pe căciulă, o să vorbesc strict procedural.
  2. Constituția României prevede la ARTICOLUL 146, următoarele:
    Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
    a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;
  3. Conform art.52-56 din REGULAMENTUL DE ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE A CURŢII CONSTITUŢIONALE și Art. 52-56 din LEGEA nr. 47 din 18 mai 1992, ședință pot participa sau nu părțile implicate, sau publicul (în număr limitat în mod obișnuit și posibil neinvitat în cazul stării de alertă).
  4. Deci, nimeni altcineva în afară de părțile implicate și judecătorul raportor și magistratul –asistent nu pot interveni dacă nu este invitat și solicitat să intervină de către președintele de ședință.
  5. Ca documente sunt admise doar cele depuse de contestatar și contestat în sprijinul cauzei, ca documente de care judecătorii pot ține cont.
În aceste condiții ce mai pot face MApN sau reprezentanții asociațiilor în această cauză? PRACTIC NIMIC. Nici ca document, nici ca ntervenție fizică sau verbal. Dacă –prin absurd- membrii ”grupului de lucru” ar ajunge să fie acceptați ca public la ședință, singurul lucru pe care îl pot face este să stea cuminți în sală și să  ia prostamol uno.  Orice altă activitate este interzisă.
Dar, totuși , legea admite, înaintarea către Curte  a unui document, de către o terță  persoană fizică sau juridică, depunerea unui ”AMICUS CURIAE” adică a unui document prin care, ca ”AMICI AI CURȚII” în cel mai pur interes de sprijinire a legii, în mod ECHIDISTANT și total DEZINTERESAT,  să pună la dispoziția curții argumente, date, documente prin care să o ajute să ia o decizie corectă. Așa spune legea, acesta este SPIRITUL legii  privind AMICUS CURIAE.
Pentru cei care nu cunosc termenul, procdura, menționez că Amicus curiae este un termen legal ce își are originile în limba latină. Literalmente tradus înseamnă “prieten al curţii” şi se referă la o persoană care nu are niciun interes pentru vreo parte din proces în mod special, într-o cauză dată. Aceasta oferă în mod voluntar informaţii asupra unei probleme de drept sau de altă natură, relevante pentru cauza respectivă, informaţii ce se consideră că pot ajuta instanţa în a decide asupra unei chestiuni legate de litigiu. Această informaţie poate fi furnizată prin diferite modalităţi. O modalitate este opinia legală, ce poate fi adusă la cunoștinţa instanţei sub forma unui compendiu. De asemenea, pentru soluţionarea justă a  cauzei, un terţ poate oferi o declaraţie pe care nici părţile, nici instanţa nu au solicitat-o. Mai mult, poate fi vorba și de prezentarea ideilor conţinute într-un tratat de specialitate, în legătură cu obiectul dedus judecăţii.”
Acuma, după ce ați cititi ce e cu acest document, realizați cât de puerilă și INUTILĂ este  activitatea acestui grup care vrea să schimbe istoria influențând CCR în luarea unei decizii.
Spun că activitatea acestui grup este o inutilitate pentru că :

”AMICUS CURIAE”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.