joi, 26 noiembrie 2020

PLX199-capăt de linie

Calculele și ta-belelele

Continui prezentarea efectelor reale ale PLX 199. Așa cum veți constata și din tabelul anexat, de câștigat vor câștiga foarte puțini, iar de pierdut vor pierde în continuare cei care au pierdut și până acuma. Bunăoară un maior cu vechime între 20-25 de ani nu va simți nici o creștere a pensiei.

Efectul imediat al acestui PLX însă, va fi un val imens de cereri de pensionare care deja este în formare datorită știrii apărute acum o săptămână privind unele documente aflate în lucru prin laboratoarele MApN, știre care era parțial adevărată, parțial propagandă pesedistă. După votarea PLX 199, prin articolul  care acordă OMM-ul la pensia netă, având în baza de calcul toate sporurile actuale, își vor cere ieșirea la pensie (având în vedere și schimbarea legii pensiilor cu scoaterea sporurilor), toți cei care au 25 de ani de activitate, sau în proporție covârșitoare. Vom asista la un al doilea efect August 2017 pentru că nimeni nu va mai dori să stea la program peste 25 de ani știind că oricum anii în plus se pierd prin limitarea la 85% din net. Și atunci, de ce să mai stea la muncă? Dacă însă nu vor ieși, este un semn că au aflat că se va umbla prin noua lege a pensiilor la vechimea, că se va mări la 30 de ani și atunci oamenii vor sta, ca să nu piearda peste un an cei 20% câștigați acuma. Chestie de … calcule.

Ce mai e de spus, este că,  conform calculelor, așa cum am spus, VOR FI LOVIȚI DIN NOU CEI DISPONIBILIZAȚI, ÎN SPECIAL CEI CU VECHIMEA INCOMPLETĂ. După cum se va observa din tabelele de mai jos, diferența dintre un pensionar cu vechime de 25 de ani și unul cu 20 de ani vechime, la același grad și funcție, este de 20%. Există o ură de neînchipuit în rândul conducerii MApN față de cei care nu au vechime completă, indiferent de motivul pentru care nu au reușit să stea în armată cei 25 de ani considerați buni ACUM. Nu garantez că în viitoarea lege nu se va ridica ștacheta la 30 de ani și atunci să te ții. Cred că dacă se va umbla la grila de salarizare așa cum a promis ministrul Ciucă, se va ridica și ”grila de vechime” în așa fel încât avantajați să fie cei care vor ieși la pensie, avertizați că trebuie să stea 30 de ani, (în felul ăsta vor stopa trecerile în rezervă la vârstă ”fragedă”) dar vor suferi toți cei care nu vor avea vechimea efectivă în serviciul militar de 30 de ani pe care îi vor taxa PROPORŢIONAL, cum îi taxează acum pe cei care nu au 25 de ani. Este de așteptat să se întâmple asta, pentru că altfel nu vor avea bani pentru noile… solde. Noua lege a pensiilor va fi strâns legată de cea a salarizării, în așa fel încât să nu crească bugetul pensiilor ci să rămână aproximativ același, așa cum se va întâmpla și în urma acestui PLX pentru că ce va da unora se va lua de la alții. Acest PLX este dacă vreți buzduganul care prevestește noua lege, dar mai ales strategia conducerii MApN privind noua lege a pensiilor militare.

Și acum delectați-vă cu sumele pe care le veți primi… la paștele cailor, adică conform termenelor stabilite de … structurile abilitate. În ciuda promisiunilor sau asigurărilor date că prima fază a proiectului va fi pusă în aplicare începând cu 1 Ianuarie 2021, să nu credeți că toți vor simți asta începând cu ianuarie și februarie. Așa cum am mai spus, se va calcula individual, nu e o simplă introducere a unui procent, ca la indexare, așa că acest proces va dura, și nu m-ar mira ca unii să nici nu îl mai apuce, pentru că e posibil să intre în vigoare o noua lege a pensiilor militare până să se pună în aplicare în integralitate PLX 199 pe care unii o așteaptă ca pe Dumnezeu. Însă să nu uitați să mergeți la vot și să puneți ștampila unde trebuie. Să mergeți la vot că s-ar putea să fie ultima ieșire pe anul acesta fără declarație.

Și totuși ca să iau în calcul orice posibilitate, oricât de absurdă ar fi,  mai există o varianta la care refuz să mă gândesc, căci ar fi… extrem de cinică și parșivă. Mai există posibilitatea ca de fapt pe cei din conducerea MApN să nu îi intereseze  votarea PLX 199, pe ei să îi fi interesat doar obținerea acordului Forumului ( fie și pe un simplu comunicat), până în alegeri, de aici și graba și insistențele,  ca să se poată lăuda în campania electorală că au rezolvat problema pensiilor militare, să își atragă PNL voturile pensionarilor. Dacă proiectul nu va fi introdus până la alegeri înseamnă că acesta a fost scopul, ceea ce este cu adevărat incalificabil.

ÎNTREBARE DE 100 DE PUNCTE :

Cine credeți că va fi înaintat în grad la 1 Decembrie și/sau va primi medalia aniversară a armatei? Cine spune că Tudor se păcălește. Mai aveți voie la două încercări.

Deci acestea sunt tabelele cu posibilele rezultate ale calculelor pe grade și vechime, (pentru cei cu 25 si 20 ani vechime) așa cum reiese că ar fi, în baza procedurii descrise în proiect. Nu pretind că acestea vor fi sumele pe care le vor primi toți,  dar acestea sunt valorile în jurul cărora se vor afla așa cum reiese din procedura prevăzută în lege și datele, respectiv coeficienții de ierarhizare și salarizarea conform legii actuale. Calculele sunt făcute doar pentru cei cu vechimea de 25 și 20 de ani, diferența se vede, își poate închipui fiecare cât va fi pensia minimă a unui rezervist cu vechime sub 20 de ani. La 15 ani de serviciu militar vechime,  de exemplu, aceasta va fi cu 40% mai mică decât a celui cu vechimea de 25 de ani. Și asta consideră MApN rezolvarea problemei pensiilor militare. Dacă s-ar fi păstrat vechea prevedere care ia tot atâta cât acordă, adică 1% pentru fiecare an plus sau minus la vechime, diferența ar fi fost de 5% pentru 20 de ani și 10 % pentru 15 ani vechime. Dar nu au vrut așa, ei au scăzut PROPORTIONAL , nu câte 1% pe an. Întreb eu acum de ce nu păstrează același mod de calcul la anii minus ca și la anii plus ? Dacă iei PROPORȚIONAL, atunci e corect să și adaugi procentual, sau dacă dai în plus câte 1% la an, să și iei câte 1% la an. Dar nu, conducerea MApN ia mai mult decât dă și asta li se pare corect. S-a făcut dreptate. Și proiectul mai conține o cursă, aceea privind aplicarea în 3 … pași, pentru că în mod normal ar trebui ca de recalculare și actualizare să beneficieze doar cei care în urma calculelor obțin un cuantum mai mare. Cei care au pensia mai mare decât cuantumul minim calculat, ar trebui să meargă mai departe asa, pentru că nu au ce recalcula și ce actualiza la ei. Dar nu, PLX 199 nu specifică acest fapt așadar vor face recalcularea și actualizarea tuturor pensiilor, rămânând în plata cuantumul avantajos. În felul asta, pensionarii ale căror cuantumuri minime vor fi mai mici nu vor rămâne nici ei cu pensia întreagă, aceasta le va scădea de două ori, odată pentru că vor pierde indexările și a doua oară pentru că li se va limita, conform OUG 59 , pensia la net.

Notă: Meritele pentru timpul pierdut cu calculele îi revin lui Mateiaș.

 

PLX199-capăt de linie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.