vineri, 13 noiembrie 2020

O campanie, două campanii

 

Vineri, 06.11.2020, a început oficial campania electorală pentru alegerile parlamentare din decembrie 2020 în România.

Campanie cu praf de pușcă

În SUA, partenerul nostru strategic, campania este pe sfârșite, iar rezultatul, ca niciodată, întârzie să apară. Biden este în față, mai are nevoie de un stat pentru a fi declarat câștigător. Se pare că Trump, care nu este învățat să piardă, va pierde totuși, și tare mă tem că vom revedea scene de teatru de pe vremea răposatului Vadim. Oricum, uite că în sfârșit se vorbește despre fraude electorale și corupție și pe malurile Potomacului. Welcome to club dear american fellows!  Poate de acum distinșii ambasadori ai Statelor Unite ale SUA vor înceta să ne mai dea lecții de conduită. Se spune pe unele pagini on line cum că Trump fi pregătit o surpriză democraților și ar fi dat ordin ca buletinele de vot să fie … super-securizate fără ca să știe partida cealaltă care ar fi folosit buletine false și vor fi prinși acum. Ei, eu cred că e o cacealma prin care Trump dorește oprirea numărării voturilor care se îndreaptă, totuși surprinzător de brusc, spre Biden chiar și în statele în care inițial se părea că republicanii vor câștiga. Cică votul prin corespondență ar fi sursa fraudei. Și când te gândești cât de lăudat a fost acest sistem la no și cât a militat ”societatea civilă” să fie introdus acest sistem.  Noroc că noi avem sistemul STS care nu dă nimănui posibilitatea să verifice votul,  așa că la noi nu se va întâmpla ce se întâmplă la americani.Am văzut că prin unele locuri  au început să iasă oamenii pe străzi cu puști în mână, nu ca la noi unde oamenii au protestat cu puștii de mână sau în spinare. Astea proteste, marca USA! Doamne Ferește!

Campanie în culori de camuflaj

La noi campania electorală a fost deschisă oficial ieri. Neoficial, întreaga activitate a președintelui Iohannis de la prima investire până în prezent, poate fi numită campanie pentru că nu a fost discurs, ieșire, declarație, comunicat, emanat de domnul Iohannis, care să nu se refere la PSD și să nu amintească pericolul pe care îl reprezintă PSD pentru țară. În Craiova campania electorală a fost mascată .. în culori de camuflaj. Domnul premier Orban a dat tonul campaniei electorale printr-o campanie… ”camuflată”. Craiovenii, de fapt militarii craioveni și presa au avut ocazia să dea ochii cu înalți oaspeți din stafful local PNL  la sediul Colegiului Militar Tudor Vladimirescu și al B 26 I ”Neagoe Basarab”. 

Unii ar putea spune că nu a fost un act de campanie electorală, ci o activitate specifică a MApN care a urmărit să … urmărească stadiul lucrărilor de investiții de la sediul celor două unități militare. Da, se poate spune și așa, dar în acest caz se poate pune întrebarea de ce la activitate nu au participat și reprezentanți ai altor partide sau structuri locale, cum ar fi Primăria pesedistă, pentru că dintre politicieni au fost prezenți doar unii dintre candidații PNL, cum ar fi domnii Giugea, Ionuț Stroe, Mario Oprea. Armata e a țării, iar obiectivele militare sunt de interes național, nu doar penelist, ar spune un observator neutru.

Nedumerit, l-am întrebat pe domnul senator Mario Oprea, pe care îl cunosc de prin 2011, ce mai face și mi-a răspuns simplu ”în campanie”. Acum fiecare înțelege ce dorește. Poate fi campanie electorală, campanie de strângere de fonduri, campanie militară, etc.

La Colegiul Militar Național ”Tudor Vladimirescu” vizita s-a limitat la aspectarea lucrărilor care se fac în cazarmă unde se construiesc pe nou facilități cum nici în academiile militare nu există.

Va fi probabil cel mai modern institut de învățământ militar din țară, sală de sport, dormitoare de 2 paturi, săli de specialitate, pavilion învățământ, centrală termică, spațiu pentru tehnică, bloc alimentar, tot nou.

Este un efort mare și partea bună este că lucrările sunt avansate, se lucrează pe repede înainte, nu ca la alte obiective. Ferice de cei ce vor învăța aici. Sper ca și calitatea instructorilor să fie pe măsura dotărilor.

Al doilea obiectiv al vizitei primului ministru, însoțit de ministrul apărării, șeful Statului Major al Apărării și Șeful SMFT, a fost întâlnirea cu recent primitele și întoarsele din Cincu, Transportoarele Piranha 5 cărora unii le spun greșit TAB Piranha 5.

Nu sunt TAB, pentru că nu  sunt amfibii, se deplasează doar terestru. Cu seceta asta, dar mai ales prin Afganistan, nu mai avem nevoie de amfibii, se va circula mai mult pe nisip. Văzându-le, fără a cunoaște caracteristicile și performanțele de foc sau auto, nu știi ce să faci, să te bucuri sau să te întristezi? Să te bucuri pentru că sunt impunătoare, aproape de două ori mai înalte decât vechile TAB-uri de producție românească, sau să te întristezi pentru că sunt și mult mai vulnerabile la loviturile de aruncătoare, (chiar și un AG-7 le prinde mai bine, mai ales că sunt pătrățoase, numai unghiuri și colțuri, nici o rotunjime).

Fără a intra în detalii tehnice, nu poți să nu remarci la prima aspectare, că armamentul este tehnic superior, au un tun de 30 mm, au precizie, trag la 3000 m cu efect la țintă, au tehnologie sofisticată, digitalizată, soldatul trage de pe tastatură, se poate sta aproape în picioare în el dacă nu te cheamă Ghiță Mureșan, o minunăție.

Dacă ești lovit de rachetă, sau calci pe o mină, se poate spune că mori în picioare, precum copacii. În ceea ce privește confortul, mai ales prin prisma misiunilor din teatrele de operații, transportorul este un câștig pentru soldați, cu condiția să nu fie luat la țintă.

Dar nu doar atât a fost de văzut la sediul batalionului, pentru că și aici au loc modificări și lucrări de construcție, se repară dar se și construiesc noi facilități, sală de mese, depozite, ateliere auto, hangare pentru ”micuțele” Piranha 5, se înlocuiește tot sistemul de canalizare al unității. Cum văzusem unitatea când doar se discuta ce se dorea făcut, am rămas și aici surprins de amploarea lucrărilor gradul avansat de execuție.

Cum știam că aceeași firmă lucrase și la pentru reabilitarea clădirilor când s-a reînființat Colegiul Militar și l-am văzut pe patronul firmei LUBSERV SRL care a contractat lucrarea,  domnul Marius Joița, l-am abordat și l-am întrebat cum merg lucrările. Mi-a spus că este foarte mulțumit, că armata se achită de toate obligațiile contractuale, el la rândul său are tot interesul să ofere lucrări de calitate și la termen, pentru că numai așa te poți menține în branșă, că nu are treabă cu politica, pe el îl interesează ca oamenii săi să aibă de muncă.

Revenind la vizita în culori de camuflaj a domnului prim ministru trebuie să recunosc că având de ales între două activități programate în aceeași zi și între aceleași ore în același oraș, am ales să fiu prezent la aceasta pentru că știind că va avea loc și o sesiune de întrebări și răspunsuri, doream să îi pun câteva întrebări legate de viitorul armatei în varianta în care PNL ar câștiga alegerile sau ar intra în majoritatea parlamentară.

Până la urmă m-am oprit la o întrebare, legată de salarizarea militarilor și l-am întrebat pe domnul Orban dacă are în intenție să ”investească” și în forța umană, nu doar în tehnica militară, pentru că tehnica nu se pune singură în funcțiune, iar fără personal pregătit și motivat o ai degeaba. L-am mai întrebat pe domnul prim-ministru cum se face că profesia de militar nu este inclusă în nomenclatorul profesiilor din Codul Muncii. Aici domnul Ludovic Orban a râs și a spus că chiar dacă nu e trecută meseria respectivă în codul muncii, ea există dinainte de a se face codul. Am înțeles eu din răspunsul domniei sale că se merge pe principiul ”lasă bă că merge-așa!” Dar iată răspunsul integral:

Condiții de pandemie

Legat de cealaltă opțiune la care am renunțat din motivele enumerate mai sus, respectiv discuția  care a avut loc între  domnii Roșu și Jianu și reprezentanți ai CPS cu câțiva colegi din Craiova membrii ai ROMIL Craiova, pe marginea PLX 199, cum nu am participat nu pot să spun la ce rezultate a dus. Citind comunicatul apărut pe pagina de facebook a DRPCVP am constatat că ”s-a discutat”, deci eu cunoscând punctele de vedere și pozițiile conducerii MApN pe acest subiect, nu am pierdut mare lucru și nici nu puteam schimba ceva. Nu sunt însă de acord cu cei care  supărați că ei nu au fost chemați sau invitați la discuții, au început să arunce cu pietre în cei care au fost, învinuindu-i că sunt agenți electorali sau ”și-au vândut sufletul diavolului”. Nu poți învinui pe cineva că a încercat să facă ceva, atâta vreme cât nu el e factor decident. Dacă nu s-ar fi întâlnit, ROMIL ar fi fost învinuit că ”nu face nimic”, dacă încearcă sunt învinuiți că nu reușesc, sau că au ”trădat”. Așa este când frustrarea ia locul rațiunii. În primul rând cei care au organizat activitatea sunt cei din conducerea MApN, ei au stabilit numărul participanților și locul activității. În discuția pe care am avut-o cu domnul colonel Laurențiu Roșu, când eram decis să merg și eu, i-am sugerat să organizeze activitatea într-o locație mai mare, eventual la Cercul Militar, și să invite reprezentanți din toate asociațiile care ființează în Craiova. Mi s-a răspuns că ar dura prea mult timp să ceară aprobare de la șeful SMFT pentru acces la Cercul militar, că sunt restricții privind numărul persoanelor participante la întruniri. I-am răspuns că nu vor depăși numărul de 20 că nu sunt așa multe asociații, iar în ceea ce privește acceptul… să fim serioși, dacă și locțiitorul șefului DRPCVP are nevoie de aprobare pentru Cercul Militar, atunci s-a dus dracu armata română. Interesant însă este că șeful SMFT, generalul Iulian Berdilă a fost și el prezent la Craiova, așa că se putea obține semnătura sa pe loc, la nevoie. Din câte am aflat totuși, domnul colonel Roșu ar fi afirmat în fața celor prezenți că proiectul PLX 199 a fost blocat de Tudor, sau ROMIL și uite de aia nu au crescut pensiile militarilor ”așa cum ar fi dorit conducerea MApN”. Nu e frumos ce spuneți domnule colonel. Una vorbim pe față și alta pe la spate. Când mai vorbiți despre acest proiect nu uitați să spuneți că DUMNEAVOASTRĂ ați blocat proiectul PLX 199 ATUNCI CÂND AȚI PROPUS ALTE AMENDAMENTE DECÂT CELE CONȚINUTE ÎN PROIECTUL PARLAMENTARILOR, AMENDAMENTE CARE ANULAU TOT CE ACORDA PROIECTUL CHIAR ȘI ÎN FORMA ADOPTATĂ DE SENAT. Asta ca să respectăm adevărul istoric. Pentru cine vrea să cunoască adevărul, să citească proiectul inițial, adoptat de senat, dacă nu cel amendat de PSD, și cel modificat prin ”propunerile” MApN și va fi lesne de văzut ce intenții au avut colegii noștri care bagă bățul prin gard. Iar dacă proiectul în varianta ”oferită” de MApN a fost blocat de ROMIL, mă bucur că e așa.

Cam așa fu în Craiova.

O campanie, două campanii

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.