vineri, 25 septembrie 2020

ROAD TO HELL


În cele ce urmează, cu riscul de a supăra pe aproape toată lumea (participantă)   voi informa pe cei interesați cu privire la activitatea din data de 22.09.2020, respectiv activitatea Forumului Structurilor Asociative din MApN, activitate desfășurata pe parcursul aproape 3 ore începând cu ora 13.
La activitate au participat 20 de reprezentanți ai asociațiilor, din 39 de asociații invitate. Din partea MApN au participat ministrul, secretarul de stat șef al departamentului pentru Relația cu Parlamentul, șefa de Cabinet, șeful Direcției General Juridice, și să fiu iertat că nu am cunoscut numele și funcțiile, nefiind prezentați, încă două persoane.
Voi încerca să fiu cât mai pragmatic, mai scurt și mai la obiect, cu atât mai mult cu cât deja au apărut două comunicate (dacă nu 3) până voi termina eu articolul, privind activitatea și așa cum veți constata, în funcție de cine anume a dat comunicatul sau informarea, informațiile, si mai ales interpretările,  diferă, uneori contrastează fiind nu doar interpretări subiective ci chiar minciuni.  Nici nu vreau să pomenesc de comentariile care au apărut și vor apare după comunicate, nu le-am văzut și cred că nici nu o să mă uit pe ele. Eu nu am nevoie să citesc  ce crede unul sau altul despre ceva ce nu a văzut, fiecare crede ce vrea. Eu voi relata ce a fost acolo și voi încerca să mă abțin pe cât se poate de la interpretări, dar în nici un caz nu voi susține că ceea ce cred eu este singurul adevăr. Dar ceea ce voi spune că s-a întâmplat sau spus, garantez că a fost așa, iar cine va susține că mint este invitat să dovedească minciuna.
Alba- Neagra cu pensiile militarilor
Deci:
  1. Activitatea a fost deschisă de domnul Nicolae Ciuca, Ministru al Apărării, care a început prin a spune că e onorat de prezența la acea întâlnire, că a acordat și va acorda o atenție deosebită relației cu structurile asociative ale militarilor activi sau în rezervă, ⁹ cu toate comentariile tendențioase, lipsite de respect, de obiectivitate și demnitate apărute înainte de această activitate din partea unora care sunt nemulțumiți de orice și critică orice. A amintit printre lucrurile criticate hazardat,  problema Restaurantului de la  Cercul Militar Central, despre care s-a comentat în fel și chip, când de fapt schimbarea este făcută în beneficiul militarilor. A pomenit domnul ministru și pașii importanți făcuți la Cobălcescu unde fosta policlinică va fi transformată în”Club al seniorilor” .
  2. A urmat la cuvânt domnul colonel Tudor  Marian, presedintele Forumului, care a mulțumit pentru amabilitatea și disponibilitatea domnului ministru atât prin punerea la dispoziție a sălii, cât și prin participarea la activitate. Apoi președintele Forumului a menționat faptul că nici el nu agreează pozițiile, dar mai ales limbajul unora dintre colegi care nu înțeleg că dialogul înseamnă comportament civilizat. A amintit apoi faptul că pensionarii militari sunt nemulțumiți de modul în care sunt tratați în special de clasa politică  ajutată însă și de disensiunile dintre asociații dar și militari ca indivizi  și lipsa de unitate a militarilor, dar și de lipsa de cooperare și interes a acestora care au pretenții, dar nu vin cu nimic concret, nu cooperează, nu colaborează. Pe fondul acestor atitudini la ora aceasta, a mai spus col Tudor, am ajuns cu PLX 199 în faza în care Clasa politică ne amână aruncând vina tot pe noi pe lipsa unui punct de vedere comun. Apoi domnul col. Tudor a solicitat domnului ministru să lămurească poziția MApN pe două din subiectele cele mai fierbinți, PLX 199 și actualizarea din 2017.
  3. Domnul Ministru a precizat că :
  4. În problema PLX 199, amânarea finalizării votului trebuie înțeleasă ca o manevră politică, de campanie în care  fiecare partid se folosește de ea în interesul propriu. Dar se fac eforturi din partea MApN pentru ca proiectul să fie…. trecut în forma aprobată de Comisia pentru Muncă.  
  5. În ceea ce privește cei 5%, MApN a făcut tot ce i-a stat în putință pentru a rezolva problema, mergând până acolo încât împreună cu SRI au apelat la Curtea de Conturi, singura instituție calificată și care putea impune o conduită comună, competentă și legal îndreptățită să dea o soluție. Curtea de conturi a găsit o soluție,o formulă de calcul prin car cei care pot beneficia efectiv de acea indexare să beneficieze, ”și a rămas ca șeful casei de pensii de la noi de la apărare, doamna colonel Andrițoiu, împreună cu juristul și cu toți ceilalți să își ia toate elementele de protecție față de o eventuală neînțelegere sau aplicare cum s-a întâmplat de multe ori la noi, altfel decât este prevăzut în prevederile legale, să conteste această decizie a Curții de Conturi. S – a întâmplat, din păcate instanțele au fost în vacanță până la 1 septembrie și a rămas ca începând cu 1 septembrie să se stabilească o dată la care procesul va avea loc.” Aici a intervenit cineva care a spus,corect,  că MApN și CPS sunt două entități distincte juridic deci practic MApN nu poate interveni în acest proces. Domnul ministru a confirmat și a spus că MApN va urmări totuși evoluția procesului ca structură superioară ierarhic. Ministrul a menționat că în momentul în care se va primi decizia instanței aceasta se va aplica imediat.
  6. A urmat la cuvânt  domnul Gl fL Aer(rtr) Vernea Candit, vicepreședinte ARPIA. Acesta a menționat faptul că multă lume pleacă de la un concept greșit privind pensiile militare și anume acela că pensiile militare nu ar fi contributive, deși istoric vorbind, militarii își plătesc atât contribuția la pensie cât și celelalte taxe impozite și contribuții, la fel ca toți cetățenii României numai că forma, metoda și buzunarul în care intră aceste contribuții diferă. Dacă la civili contribuția la pensie se duce în fondul asigurărilor de stat, acolo de unde le  sunt plătite pensiile, la militari, prin decretul 141 din 1967 contribuția  intră la bugetul de stat acolo DE UNDE LE SUNT PLĂTITE PENSIILE milutarilor,respectiv PRIN bugetul  MApN. Asta înseamnă că și militarii și-au achitat contribuția la pensie ca și civilii, numai că banii au fost ”cazați” în alt buzunar. Și atunci, de ce se pune problema ”pensiei necontributive” la militari, de ce pensiile „necontributive” ale  militarilor pot fi micșorate sau ciuntite, iar cele”contributive” ale civililor nu ? Singura parte contributivă a militarilor către fondul de pensii este pensia suplimentară care se vira către ministerul muncii, iar ministerul muncii îi vira către banca Națională care acorda un bonus de 1,5% pe an. Astfel, la 20 de ani vechime se realiza o pensie suplimentară de 16%. Drept urmare, pensia militarilor nu poate fi inferioară pensiilor contributive. ”Noi nu vrem nici pensie mare, nici pensie mică, vrem pensia meritată” a specificat domnul general. Pentru munca nenormată, 24/24 și faptul că militarii au obligații și după trecerea în rezervă, se poate acorda un bonus la pensie pentru fiecare an.
La aceste argumente domnul ministru a spus că
ROAD TO HELL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.