sâmbătă, 9 mai 2020

Nu mai e cale de întoarcere




De ceva timp încoace, cam de la guvernele Boc, sub biciul lui Băsescu, pensionarii militari au fost văduviți de procente din pensiile militare  care se acordau încă de pe vremea lui Cuza, ca să nu mă întorc mai adânc și să pomenesc de pensiile viagere pe care le primeau soldații Romei și pe teritoriul Daciei după 106. Primul care a atentat la aceste drepturi sfinte, a fost Băsescu, cel care a desființat pensiile militare  prin unealta sa Boc având ca ministru al Apărării un general de carton care se mai pretindea și ofițer de justiție. În 2009 a mai încercat să taie din pensiile militare 15%, dar nu l-a lăsat Curtea Constituțională și atunci a decis să le desființeze, prin L-263.
A urmat la conducere struțo-cămila USL o alianță politică de stânga-dreapta care prin ministrul Dobrițoiu la apărare a început re-venirea la pensiile militare și reconstruirea unei legi a pensiilor militare, lăsată spânzurată prin sertare datorită luptelor interne dintre asociațiile  militarilor. Dogaru și Iliescu știu de ce. Pentru că rezerviștii începuseră să miște în front, în 2013  Guvernul Ponta a dat o lege reparatorie care a dat cu o mână și a luat cu două, pentru că a introdus pentru prima oară sistemul blocării sau înghețării pensiilor militare, proces care va fi urcat pe culmi nemaivăzute, de tocmai cea care intervenise pe lângă Ponta să facă dreptate militarilor, LOV. Ce ștoarfă e Soarta  asta.   Apoi, în 2015 pe când același ”apărător” al pensionarilor militari OFIȚERUL DE JUSTIȚIE era ministru la interne și viceprim-ministru responsabil cu problemele de apărare și securitate națională, apare Legea 223 cea începută de Dobrițoiu și terminată de …Dușa, cel care spunea că el nu cârpește legi. Nici nu a apărut bine însă că a și fost mutilată de OUG 57/2015 sub pana aceluiași cârpaci pentru că chiar dacă Ordonanța a apărut în Decembrie 2015, sub guvernul lui Cioloș abia instalat la 17 Noiembrie, documentul era întocmit și clocit de guvernarea PSD sub aceiași Dușa și Oprea.
A urmat la crème de la Crème, OUG 59/2017, care a blocat din nou actualizarea pensiilor militare dar a și decapitat conducerea armatei, provocând o hemoragie pe care nici primul ministru de atunci nu a putut-o numi altfel. Autor, LOV, ministrul muncii care conform Legii 223 art 2 NU AVEA AUTORITATEA DE A EMITE ACTE PRIVIND PENSIILE MILITARILOR. De ce a făcut-o? Pentru că i s-a permis. Și nu i-a permis doar ministrul apărării, civil și el, membru al aceluiași partid, ci întreaga conducere a MApN, în frunte cu ”specialiștii” din DFC și CPS. Și spun asta nu pentru că aș avea eu ceva cu ei ci pentru că așa este. Chiar Olguța Vasilescu afirma că nu ea a fost cea care a cerut asta, ci cei de la MApN. Când a făcut această afirmație am bănuit-o de sperjur, crezând că încearcă să scape de pisica moartă și o aruncă în grădina altora. Apoi am stat și am analizat și am ajuns la concluzia lui Păunescu în poezia ” Capul de  la Torda”, unde spune: ”Nu voi consuma otravă, pentru nici un fel de Basta, totuși unde-au fost AI NOȘTRI, și atunci și-n vremea asta?  Cum se-ajunge pân la gâtul voievodului de țară, DACĂ NU-S TRĂDĂRI ACASĂ, LÂNGĂ URA DE AFARĂ?”
Analizând tot ce s-a întâmplat prin atâtea guverne și ministeriate deși unii dintre cei ”de afară” apar mai des, există MAREA HOARDĂ a celor DE ACASĂ care au făcut nu doar jocurile ci și cărțile celor de afară și   le-au și  dat ”servite” cum se spune în termeni populari. Așa se explică de ce inițiativa de la art.1(4) din legea 241/ 2013 se regăsește în înghețarea pensiilor din OUG 59. Așa se explică de ce toate măsurile  luate împotriva pensionarilor militari au primit avizul MApN în toate comisiile parlamentare Au vorbit alții, uneori asociațiile militarilor prin șefii lor, dar și aceștia împinși sau forțați de ”gloate”, sau sindicatele din Poliție, dar ”specialiștii” din Minister, cei care vedeau și știau grozăvia nedreptăților, au tăcut și nu doar au tăcut ci  și-au pus și ”priceperea”în slujba politicienilor  și nu s-a auzit măcar o voce din interior spunând că e nedrept ce se întâmplă.
Și încă o dovadă că răul cel mai mare și cel mai parșiv a plecat din interior, de la ”făcătorii” de ordine  și documente  militare, ”specialiștii” noștri, este faptul că chiar și atunci când legile au fost făcute cât de cât bine, când politicul în mila sa a mai aruncat câte un os pensionarilor militari, ”specialiștii” noștri, AI NOȘTRI DE ACASĂ, de la CASA DE PENSIi s-au pus de-a curmezișul și au zis NIET. Concret, este vorba (dar nu numai) de aplicarea art II din legea 152/2017 când s-a petrecut un fapt nemaiîntâlnit în nici o legislație de pe Terra. O lege, o metodologie, un ordin comun al miniștrilor de interne și al apărării, este aplicat diferit de cele două ministere, unul menținând în procesul actualizării indexarea din 2016 după actualizare, celălalt nu. S-ar fi putut spune că a fost o scăpare, dar nu. În ciuda miilor, poate zecilor de mii de contestații, Comisia de Contestații a MApN a dat câștig de cauză CPS a MApN, așa cum au făcut și unii judecători, cei mai mulți, e drept, cei care consideră că doar tăierea pensiilor lor este neconstituțională, dacă sunt tăiate celelalte, e ok. Dar nu a fost o scăpare, a fost făcută cu intenție, pentru a se obține economii la buget și astfel a impresiona clasa politică, șefimea. Totul din obediență, că nu pot crede că au făcut-o pentru a-și rotunji propriile conturi.
Deci, nu Dușa, nu Olguța, nu Băsescu ne-au păscut atâta timp, ci proprii noștri ”specialiști”, cei care acuma câțiva ani veniseră prin garnizoane să ne convingă că ”hemoroizii face bine”. CEI DE ACASĂ NE-AU TOT BELIT DE ATÂȚIA ANI ÎN CARE NOI PROTESTAM PE LA UȘI STRĂINE, pentru că aplicarea actualizării din 2017  ca și toate ordonanțele pe problematica pensiilor militare, de acolo au plecat din pixurile lor, ale șefilor de la DGFC și CPS, iar indexarea din 2016 nu Băsescu, nu Dușa sau Olguța sau Oprea au tăiat-o ci CEI DE ACASĂ.
Dar uite că nimic nu e veșnic. Acum câteva zile postam un document primit de la Curtea de Conturi prin care eram informat că se efectuează un control  la CPS a MApN privind exact modul în care a fost aplicată Legea 152/2017. Mi-am spus, ”bine, acuma măcar știm cum stăm, experții vor verifica ce au făcut specialiștii”. Ar mai fi existat totuși posibilitatea ca acest control să se lungească până la Paștele Cailor sau să se termine, -așa cum se obișnuiește la noi- în coadă de pește. Pentru a fi sigur că nu e așa, Joi, 07.05.2020, am solicitat CPS a MAI să îmi comunice dacă cumva s-a executat sau se execută un control și la MAI cu aceeași tematică. Era important de știut asta, pentru că dacă ar fi existat un control și la ei, pe aceeași temă, care să fi constatat că aceeași lege, aceleași articole, același ordin este pus în practică diferit de CPS a MApN,  datoria Curții de Conturi ar fi fost să decidă cine a greșit și să solicite și celeilalte părți să facă la fel. Indiferent cine a greșit, măcar se pun de acord cele două case de pensii. E adevărat, speranța mea și a tuturor pensionarilor MApN  este ca acest control să ajungă la concluzia că cei de la MAI au procedat corect, pentru că ar fi mult mai dificil să îi pună pe oameni să dea banii înapoi.
Spre surprinderea mea, vineri 08.05.2020, am primit răspunsul de la CPS a MAI. Este incredibil,  24 de ore le-au trebuit celor de la CPS a MAI să răspundă pe o problemă ”atât de complexă”. Felicitări, asta înseamnă respect față de cetățean. Știu că la CPS a MApN s-au trimis solicitări de acum 20 de zile și încă nu s-a primit răspuns. Oare de ce ?
Iată răspunsul primit de la CPS a MAI:
Nu mai e cale de întoarcere

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.