vineri, 7 februarie 2020

Ce urmează copii?


Orban, după semnarea a 25 de ordonanțe și 16 ore de muncă istovitoare,  dă să plece din Piața Victoriei și când să urce în mașină vede o doamnă căzută  pe trotuar. Se duce să o ajute să nu vadă pesediștii că suferă lumea în fața guvernului. O ridică, doamna îi mulțumește:
  • Vai domnu, ce amabil. Cum să vă mulțumesc?
  • Votând PNL la alegerile anticipate-răspunde Orban imediat.
  • Păi domnule, eu m-am lovit la picior, nu la cap!
  • Deci PSD-ul a bătut palma cu PNL-ul , sau mă rog capul pesediștilor și-a păcălit proprii colegi de partid și pe susținători lor, depunând moțiune de cenzură pentru a-i ajuta pe colegii lor din USL să ajungă la anticipate și să  obțină majoritatea în Parlament. Din momentul inițierii moțiunii, atât de dorită și mai mult decât provocată de Iohannis, este clar că asta va urma și orice ar spune marii lideri ai PSD, asta va urma, cu toate consecințele . Cine va spune că nu puteau să îi lase să își facă de cap cu ordonanțe,  vorbește prostii și minte cu bună știință, pentru că dacă până acum totuși PNL-ul avea posibilități limitate  și mai puteau fi opriți sau împiedicați în Parlament să facă ce vor, după suspendarea Parlamentului și anticipate, PNL își va obține majoritatea lejeră, mai ales că a și dat o OUG privind mărirea numărului de locuri în Parlament  pentru Diaspora, grup parlamentar care se știe pentru cine va vota. Deci încă 12 de voturi asigurate, în afară de cele de partid, ceea ce nu e puțin dacă avem în vedere că Guvernul Dăncilă a căzut la un vot. Ei, în atare condiții, odată guvernul demis, nu mai e cale de întoarcere.
Iată ce spune legea: 
Constituția:
ARTICOLUL 85
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
Art. 103 – Învestitura
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
(3) Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Așadar, conform Constituției, nimeni nu îl poate obliga pe Iohannis nici să desemneze ca premier pe candidatul propus de PSD deoarece PSD nu are majoritatea absolută în Parlament, așa cum cere art 103 și nici să nu desemneze un candidat de două ori. Nu există nici un articol de lege, doar legea bunului simț, dar el a demonstrat în nenumărate rânduri că nu a ajuns încă să citească acest cod de legi, nici când  s-a lovit de ghinionul profesorilor, nici când a aruncat paltonul. Și oricum legea bunului simț nu se pune.
Este posibil însă ca cei din PSD să mizeze (dacă chiar doresc să nu aibă loc alegeri anticipate), pe Decizia 80 a CCR din 2014, când s-a propus modificarea Constituției, unde, deși modificarea a fost declarată neconstituțională, se menționaează că ” ”319. De aceea, Președintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru și mediator între forțele politice, are doar competența de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care deține majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianța politică sau partidul politic care poate asigura susținerea parlamentară necesară obținerii votului de încredere al Parlamentului.”
Numai că această opinie a CCR, chiar dacă explică,  și chiar mai mult, completează prevederile constituționale, nu o înlocuiește și nici nu o modifică, mai ales că nu intră în atribuțiunile CCR  să modifice Constituția. Deci strict  Constituțional  Iohannis nu  încalcă Constituția numindu-l pe Orban de două ori.
Însă ceea ce se fac că nu văd nici pesediștii, nici constituționaliștii și nici ziariștii, este faptul că Iohannis deja a încălcat Constituția de mai multe ori mai ales de când a declarat că vrea ”guvernul lui” sau ”un parlament fără PSD” ceea ce înseamnă amestec în problemele executivului și legislativului. Însă bomboana pe colivă a pus-o chiar  odată cu anunțarea premierului desemnat, când   a afirmat că își dorește anticipatele și că îl va propune pe Orban de două ori pentru a se ajunge la anticipate.
AICI A GREȘIT IOHANNIS FIIND PASIBIL  DE SUSPENDARE, PENTRU CĂ....
Ce urmează copii?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.