luni, 6 ianuarie 2020

În ce țară trăim ?


A luat foc Denise Rifai. Dacă o auzi cum vorbește, ai zice că i-au luat buzele foc. Îl are ca invitat pe ministrul sănătății și discută pe marginea omorului de la Spitalul Floreasca, unde un grup de cadre medicale au dat foc unei paciente. Nu contest importanța subiectului ci teatrul pe care îl joaca duduia, care face aceeași mutriță indignată și dacă moare o femeie arsă în spital și dacă se taie pensiile speciale ale magistraților.
Președintele colegiului medicilor, Gheorghe Borcean,   cere ca medicii să îl sprijine pe doctorul Beuran, pentru a nu se lovi în reputația doctorului, până la finalizarea anchetei. A cui anchetă? Probabil a comisiei pe care o conduce domnia sa, a cărei concluzie nu mai poate fi un secret: „Pe această cale, îi rog pe prietenii săi, pe foştii săi pacienţi să ia atitudine în apărarea lui şi îi sfătuiesc pe mai puţin prietenii săi şi pe neprietenii săi să nu se bucure. A continua astăzi o dezbatere publică, înainte de finalizarea unei anchete, va pune presiune greu de suportat pe echipa medicală, care tratează un caz de maximă greutate umană, o patologie, complicaţiile fireşti legate de aceasta, dar, mai ales legate de accidentul combustional survenit fără voia lor, dar pe care sunt obligaţi să îl trateze.” Aparent un gest colegial, dar dacă ținem cont de poziția sa ca șef al Colegiului Medicilor este deja o antepronunțare. În plus, dacă ținem cont că se adresează și ”foștilor pacienți”  dintre care fac parte oameni politici, oameni influenți din diferite sisteme, apelul său ia altă denumire, se poate numi trafic de influență.Treizeci de cadre medicale au semnat deja  un protest, opunându-se măsurii ADMINISTRATIVE luate asupra doctorului Beuran, adică demiterii sale de la conducerea secției pe care o conducea și au declarat că pe timpul protestului vor acționa numai pentru urgențe. Culmea este că afirmă că fac asta în interesul actului medical și al pacienților, pentru că –vezi Doamne- doctorul Beuran este un bun profesionist.  Nu a contestat nimeni asta, dar asta nu înseamnă că obligatoriu este și un bun manager, organizator, coordonator, economist, etc. Un bun lider trebuie să aibă alte calități din care unele, în funcție de specificul domeniului, categoric mult mai importante decât pregătirea profesională. Bunăoară, în domeniul militar, nu toți ofițerii au fost buni comandanți deși erau foarte bine pregătiți profesional,  nu toți comandanții de pluton aveau calități de comandanți de unitate. Unii au fost buni ofițeri de operații, alții cadriști, alții lucrători în diverse birouri, mobilizare,  stat majoriști. La fel în învățământ, nu toți absolvenții de facultăți ajung profesori, unii ajung în producție, unii în cercetare, alții se plafonează și nici toți cei din învățământ nu au harul pedagogic, nu știu să exprime ceea ce știu. Deci care este drama dacă doctorul Beuran, un medic foarte bun de altfel, nu est șef de secție? Vrea el să fie șef pentru că este cel mai bun chirurg? Nu e obligatoriu. De ce nu înțeleg unii că șefia aduce sarcini în plus sarcini pe care dacă le neglijezi  provoci catastrofe ? Toți vor șefie, dar nu toți pot fi șefi. Cine nu înțelege acest lucru simplu, ajunge să își distrugă cariera sau să aibă pe conștiință oameni, ca doctorul Beuran.
Ce a dus la această crimă? Pentru că a fost crimă, acea femei a fost omorâtă de ambiția unui medic, care voia să fie și șef nu numai un foarte bun chirurg, proasta organizare și conducere a secției, pentru că:
  1. A fost folosită ca dezinfectant o substanță foarte volatilă, care nu trebuia să intre în contact cu scânteie sau foc deschis. Știau asta cei care au făcut dezinfecția? Știau caracteristicile substanței? Știau că bisturiul electric inițiază scânteie?
  2. La achiziționarea dezinfectantului probabil nu s-a făcut instructajul și nu s-a adus la cunoștință proprietățile acestuia. Se pune întrebarea dacă cel care a achiziționat dezinfectantul a cunoscut proprietățile acestuia.  Personalul medical a fost informat cu privire la riscul declanșării unui incendiu cu acel dezinfectant? Dacă da și totuși l-au folosit, e vină comună a tuturor celor prezenți. Dacă nu, e vina managerului care –informat sau nu- nu a urmărit aplicarea NTSM.
  3. Informați sau nu privind calitățile dezinfectantului, nu a fost folosit extinctorul pentru stingerea incendiului, toți s-au panicat, o singură persoană a avut ”prezența de spirit” să arunce apă, deși nu se aruncă apă pe o persoană arsă. A existat un stingător? A fost operabil? A știut cineva să îl folosească? La toate aceste întrebări trebuie să răspundă moral și penal șeful de secție.
  4. Se vorbește de lipsa unor protocoale care acum s-au stabilit. Păi până acuma de ce nu au existat? Pentru că pe nimeni nu interesează anticiparea, toți lucrează după ureche, de la ministru până la infirmiere, în sănătate se lucrează la ordinele șefului, pe toți îi interesează să își ia ei banii, starea și condițiile din spitale sunt mai puțin, sau deloc importante. Când se întâmplă câte ceva, gen Ciomu, Hexi Farma, Colectiv sau alte cazuri, se fac declarații, se propun măsuri, se caută acari, se fac niște hârtii, dar numai acolo, pe locul unde s-a întâmplat, nu au nici măcar grija să nu se repete în altă parte sau să aplice măsurile în întregul sistem. Când cineva filmează șoareci într-un spital, să trimite o echipă de jandarmi să îl caute pe ”șobolanul” care i-a filmat, se pune o cursă de șoareci în locul filmării și gata.
Or mai fi și alte cauze, motive dar oricum nu se va ține cont de ele. Direcția este deja stabilită, doctorii s-au solidarizat cu Beuran pentru că este de-al lor, șeful colegiului medicilor s-a antepronunțat. Omul va fi protejat deși un om a murit din –cel putin- neglijnța lui. Și asta nu trebuie să ne mire.
 Când un parlamentar e prins cu șpaga, colegii de partid și parlament îi sar în ajutor și este declarat imun.
Când un polițist sare pe mașina unui șofer să îl oprească- pentru că i-a mers figura în alte cazuri – și este omorât, este declarat erou, deși orice om vede că a fost o prostie, nu te arunci în fața unei mașini care circulă în viteză, și în curbă, chiar dacă ți se spune ”buldogul”. De ce nu și în fața trenului?
Când un lucrător din serviciile secrete frecventează și patronează un locaș de pierdere a minții în care întră pentru spovedanie oameni politici și consilieri ai președintelui, sistemul sare în apărare, se pune batista pe țambal, se șterge praful iar presa uită de subiect.
Când un traficant de carne vie este prins cu victima în casă,.....
În ce țară trăim ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.