vineri, 17 iulie 2015

Ponta-primul pas


demisia
”Uite-al dracu că nu moare, tot mai mișcă din picioare!”
Spirala
Tot mai mulți istorici, sociologi, filosofi, analiști, savanți, etc aderă la ideea că evoluția umană, a Terrei, a universului, are o dezvoltare ciclică, se dezvoltă cumva în spirală și anumite evenimente fenomene se repetă undeva în aceleași linii verticale ridicate imaginar pe spirală. Războaiele, revoluțiile sociale, industriale, filosofice, crizele financiare, cutremurele, schimbarea polilor magnetici, distrugerea civilizațiilor, apocalipsele, toate se întâmplă undeva pe aceeași latură a spiralei destinată fiecărui tip de evenimente în parte, după un număr definit de evoluții sau revoluții în graficul spiralei. Poate există spirale mai mari sau mai mici, mai comprimate sau mai largi pentru fiecare tip de evenimente, dar este clar că istoria se repetă ciclic.
Înaintașii
Numai așa se explică ciclul de greșeli fatale ale lui VV Ponta. Acum 26 de ani Ceaușescu intrase în colimatorul marilor puteri și se punea la cale înlăturarea lui. Încercări mai avuseseră loc, dar nu întruniseră sufragiul intern și extern necesar schimbării. FSN nu a apărut în Decembrie 89, este știut că o parte din membrii de partid, din servicii, din armată, din linia a doua, lucrau intens la planul înlocuirii lui Ceaușescu încă înainte de ”spontana revoluție populară din Decembrie 89”. Dar nu este frumos să se spună asta cu glas tare pentru că atunci ar trebui să admitem că ceea ce s-a întâmplat în 89 a fost o lovitură de stat, nu o revoluție și nu dă frumos nici la cei care de atunci încoace ne conduc, nici la imaginea României care nu ar mai fi atât de mângâiată pe cap pentru suferințele ei, nici la cei care s-au culcat cu sticla în brațe și s-au trezit cu capul spart devenind eroi ai revoluției. Revenind la Ceaușescu, exact atunci când prezența lui în țară era mai necesară, deși aparent izgonirea unui pastor maghiar nu părea periculoasă, acesta a plecat din țară. După ani de zile s-a aflat că el pusese problema amânării vizitei, fiind informat că se pune ceva la cale dar cineva din apropierea lui l-a asigurat că nu e nici o problemă și l-a sfătuit să plece. Un Victoraș de atunci, un general cu multe stele, l-a asigurat că nu e nici un pericol. Apoi a început zavera, scandal intern cu interes și fitil extern și arestarea. Nici atunci Ceaușescu nu a crezut că a pierdut totul, era convins că generalul îl va scăpa. ”Să ai grijă de copii Victoraș” îi spunea Elena. Și generalul a avut… a avut dar mai întâi grijă de ei.
Repetitio în integrum
După 26 de ani, un alt secretar de partid, Victor Ponta este înghesuit de forțe interne și externe(de partid). Datorită faptului că nu mai știa în cine să aibă încredere, pentru că își mazilise toți vechii colaboratori, s-a sfătuit și el cu un general, singurul om care credea el că îi e fidel și pleacă și el din țară exact când trebuia să rămână, sfătuit și el și asigurat tot de un general, că totul va fi ok. Poate problema de la picior era urgentă, dar putea fi rezolvată și în țară, că doar așa ne învață pe noi reclamele la Polysano și altele care spun să ne operăm în țară. Pentru Ponta însă reclamele sunt ca promisiunile electorale, bune doar pentru urechile proștilor. Odată plecat a crezut că a scăpat de probleme și cele de sănătate și cele de dosar. Numai că problemele, și unele și altele, abia începeau. Generalul de acum, ca și celălalt acum 26 de ani, și-a pus ”piciorul în ghips” și coada pe spinare și a schimbat macazul în interes ”național”.  Buni generalii ăștia, de pus la rană și alta nu.
De data asta chiar și oamenii fideli încep să cârâie atât împotriva șefului de partid cât și împotriva generalului așa că secretarul de partid se întoarce mai repede decât ar fi dorit. În partid lucrurile se precipitaseră și șeful de partid a realizat că dacă mai rămâne afară nu mai are unde să se întoarcă. Toată lumea se aștepta să dea de pământ cu generalul, mai ales că acesta , la cererea lui Băsescu mărise salariile demnitarilor. Urmează circul de rigoare cu pisici aruncate de colo colo, dar generalul e păstrat în scaun pentru că dacă renunța la el asta însemna să piardă majoritatea parlamentară înainte de vreme. Atunci se revoltă oamenii din interior și i se cere demisia din partid. Un alt binevoitor, apropiat al secretarului de partid îl sfătuiește să renunțe la funcțiile de partid ca să scape cu cele de stat. Ceva de genul ”dă-te Radule legat ca să scapi nevătămat”, dar și de data asta socoteala a fost proastă, sfatul dar cu vicleșug. Cum poți spune că îți dai demisia din funcțiile de partid, ca să nu întinezi imaginea partidului din cauza dosarelor la DNA, dar rămâi în funcție la guvern, ca și cum la guvern este ok dacă ai dosar la DNA, nu faci pe nimeni de râs, dar la partid da.
Primul pas în cârje
Prin această explicație Ponta s-a făcut de râs definitiv arătând că pentru premier este ok dacă este urmărit de justiție nu e nici un bai, dar vezi Doamne, la partid nu se poate, e rușine, deci ține ma i mult la imaginea partidului decât la  a guvernului României. Din nou multiplele personalități și funcții ale domnului Ponta, ca și în cazul Roșia Montana, ne arată că onoarea este negociabilă în funcție de funcție. Ponta și-a semnat condamnarea, ca și Ceaușescu și oricâți lei va mai da pe ici pe colo, soarta îi este pecetluită. Ce își face omul cu mâna lui, nici Klaus nu a visat. Chiar dacă nu va sfârși ca Ceaușescu, chiar dacă poate nu va fi nici judecat și nici condamnat, cariera lui s-a terminat, nu pentru că și-a dat demisia ci pentru modul în care a făcut-o, pentru lașitatea sa la plecarea din țară dar și la întoarcere când nu a avut sânge să dea cu generalul de pământ. Unii spun că totul ar fi un joc între ei, că nașul va prelua șefia PSD și va uni PSD cu UNPR făcând un partid mamut fără frică de nimic, dar eu nu cred așa ceva. Oprea nu vrea bătăi de cap, el promite marea cu sarea, a mai promis odată că va fuziona cu PSD-ul, pe la începuturile USL și până la urmă a bătut în retragere în interes național. Oprea știe că forța și puterea lui constau tocmai în faptul că nu este destul de puternic pentru a deveni un pericol pentru marile partide, dar este suficient de puternic pentru a schimba majoritatea parlamentară și a fi invitat la guvernare de oricine câștigă alegerile. Deci cine speră sau vede aici un joc Ponta-Oprea, să se oprească la Oprea.
Ponta a cam ieșit din joc, este incredibil cât de ușor. Este posibil ca până la urmă să i se fi pus în față perspective și schelete mai grave decât glumele cu numirea lui Șova și banii încasați de la Turceni, dacă ne uităm pe lista lui Valer Marian ne dăm seama că astea erau cele mai mici păcate. Deci nu este exclus ca până la urmă Koco să fi câștigat și Ponta să fi cedat, iar acesta să fie primul pas, care să facă ieșirea mai teatrală și drama mai lacrimogenă, să arate lumii că este un lider de partid cu onoare. Care onoare? Asta este drama președinților, să se înconjoare de trădători și să piară de mâna lor. Când îți place să ți se susure la urechi numai imnuri și ode și îi mazilești pe toți cei care îți spun adevărul, sfârșitul nu poate fi altul .
Anunț pe stâlpul din parcare
Modul în care s-a anunțat și produs așa zisa demisie care practic este o încercare de cosmetizare a imaginii și de schimbare a subiectului zilei, ne arată că demisia este o simplă mutare de distragere a atenției. În orice partid din orice țară o asemenea decizie se discută în conducerea partidului, se stabilește o cale de urmat, o strategie, o stabilizare, un curs de acțiune, pentru că demisia președintelui nu este o schimbare de vănzător la băcănia de la parterul blocului. Dar domnul Ponta a tratat subiectul și partidul ca pe o problemă de cartier, anunțându-și colegii de partid printr-o scrisoare de adio și un anunț lipit pe stâlpul din fața blocului ”angajăm vânzător” pretinzând că are onoare. Asta e onoare, un anunț dat pe facebook? Să fim serioși, ăsta este dispreț la adresa partidului pe care tot el îl va conduce in fapt, dar și la adresa cetățenilor pentru că demonstrează -așa cum am mai spus- că  el consideră guvernul undeva sub linia partidului atâta timp cât demisionează din partid pentru a nu-i șifona imaginea cu dosarele sale dar rămâne în fruntea guvernului de a cărui imagine nu îi pasă. Ca de obicei însă, Ponta se retrage dar nu își dă demisia, un fel de adio dar rămân cu tine, jonglând cu termenii, cu partidul, cu guvernul, cu țara, după cum vrea el. Nu vi se pare că e ceva cu curul în sus aici? Așa ceva numai în România e posibil.
Reacții firești într-o țară de doi bani
Acuma pesediștii fideli vor vorbi despre onoarea președintelui de partid, opoziția despre lipsa de onoare a premierului, prostimea despre piciorul lui Ponta, opoziția din partid despre trădarea lui Oprea, media despre Zăvoranca și Leo sau despre deturnarea avionului prezidențial la Sibiu, iar lucrurile vor merge mai departe în dulcele stil românesc. Până la urmă istoria României va deveni o lungă înșiruire de abuzuri, lovituri de ”imagine” numite revoluții, reforme, suspendări, coabitări, care nu sunt altceva decât ciolaniade.
Ponta-primul pas

Un comentariu:

  1. Problema lui Ponta este "coabitarea" Noi nu l-am ales, nu l-am trimis acolo sa coabiteze cu cei care au devalizat si jefuit Tara.Am asteptat ca el sa fie ca grecul in varianta romaneasca, sa nu se plece decat in fata Tarii, sa lupte pentru Ea. Si el ce a facut? S-a pisicit pe langa Basescu, i-a acceptat porcariile desi stia ca are Tara de partea lui si ca se lupta si pentru dreptatea si libertatea lui. Ori noi ori ei, ori eu ori el, si a fost el si au fost ei. O sa aiba soarta lui Bombonel. Si in parte o merita

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.