joi, 30 iulie 2015

Legea pensiilor militare ultimul pas

Iohannis si armata
Se pare că se apropie sfârșitul procesului tehnologic al nașterii legii pensiilor militare și odată cu el și ultimele speranțe că se mai poate repara ceva. Nu mai amintesc chinurile nașterii, legea a ieșit cu forcepsul dar din păcate copilul nu este un copil normal are multe organe lipsă, sau bolnave și cei care au contribuit la aducerea ei pe lume au urmărit fiecare câte ceva câte un ”organ” nimeni nu a vrut un copil perfect sau nu s-a zbătut suficient pentru a-l obține, probabil din ancestrala teamă că ar putea avea un copil care să le depășească performanțele. Pe cei care au inițiat legea îî înțeleg, nu au avut nici un moment intenția de a scoate o lege pentru militari, o lege corectă și cu adevărat occidentală, ei au vrut doar sa facă ceva cu care să închidă gura militarilor, poate și cererilor NATO-dacă au existat- dar mai ales să pozeze în marii salvatori ai națiunii.

Conflictul din Ucraina și apropierea unor acțiuni militare deschise în zona Mării Negre a jucat un rol esențial, fără îndoială în apariția acestei legi pentru că nu puteai cere militarilor să lupte pentru interesele partenerului strategic câtă vreme legile făceau din ei asistați social, nu cătane. Și uite așa, scremută, cu amendamente la lege și amendamente la amendamente a apărut până la urmă o lege care își spune a pensiilor militare dar se ocupă de fapt și de segmente care nu sunt militare ceea ce face ca denumirea să fie oarecum forțată. Interesant este că în fapt cei care s-au zbătut cel mai mult pentru ea și obținerea unor condiții mai umane au fost tocmai funcționarii publici cu statut special ( prin sindicaliștii Coarnă și Surugiu) pentru că segmentul activ al armatei a avut contribuția sau inițiativa aproape de zero, iar cel din rezervă a fost atât de divizat și lipsit de unitate încât mai mult s-a carotat singur  decât să contribuie la ceva bun. Cei care au ieșit la pensie după 2011 strigă fericiți că au reușit să obțină o bază de calcul avantajoasă și se fac că nu văd că aceasta nu ajută cu nimic pe cei ieșiți la pensie până în 2011 deși ar trebui să beneficieze de același condiții ca și ei. Numai că așa a fost armata cam de când o știu eu.. dezbinată și stăpânită,  cu mulți șefi și puțini meseriași.
Acuma presa ne anunță că președintele va promulga legea ”creșterii pensiilor” și include aici pensiile magistraților, ale diplomaților, ale ”aleșilor” politici și,  ironic, și ale militarilor, deși vorbim de legi separate și culmea, din toate, numai cele ale militarilor nu vor crește pentru că legea lor conține frâne la creștere.

Încă din start, legea dă dovadă de lipsă de respect față de propriile principii enunțate drept ”literă de lege”.
Astfel, dacă citim cu atenție Expunerea de motive care ar trebui sa conțină condensat esența legii și intențiile inițiatorului legii aflăm că:
1. Legea nu își propune să mărească pensiile militarilor. De aici se ridică câteva întrebări :
a)de ce vorbește presa de mărirea pensiilor militarilor la un loc cu cele ale magistraților si parlamentarilor?
b) Este posibil ca prin recalculare să nu crească nici măcar un segment de pensii sau o pensie? Ar fi absurd să spunem că nu și atunci rezultă ca ori inițiatorul, respectiv guvernul nu a făcut un calcul real al impactului financiar, ori a mințit cu bună știință pentru a nu fi nevoit să caute resurse bugetare, ori chiar nu are de gând să crească nici o pensie aplicând din nou sistemul Oprea sau Lupu, manevrând cu dibăcie printre articole de lege și făcând în așa fel încât prin ordinul de aplicare să nu crească nici o pensie aflată în plată.
c) Secțiunea a patra, ”impactul financiar” este o cacealma? Pe cine minte inițiatorul, pe pensionari sau opinia publică?
2. Legea este discriminatorie din start, bătându-și joc de art. 2 .b) încă din motivare. Art 2 b) al legii instituie principiul egalității ”prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege;” , dar în motivare aflăm că de fapt mecanismul prin care se revine la pensiile militare de stat presupune –printre altele- ”recalcularea pensiilor aflate în plată, stabilite în baza legii 263/2011 pentru cadrele militare trecute în rezervă în perioada 01.01.2011 până la data intrării în vigoare a prezentei legi.”
Cine poate să explice de ce numai această categorie de pensionari și cum respectă această intenție, principiul egalității din art 2 al legii? Poate domnul Oprea,  sau domnul Dușa?
3. Tot la motivarea legii aflăm ceva ce noi știam, acum vedem că și politicienii știau, numai judecătorii ”nu au știut”,  dând câștig de cauză MApN în procesele intentate de pensionarii furați de OG1/2011și anume faptul că nu au fost respectate prevederile art 180(7)din legea 19/2000 privind păstrarea cuantumului celui mai avantajos în urma recalculării sau revizuirii pensiei articol care se aplica celor aflați sub incidența legii 119. Asta da bătaie de joc. Mai lipsește să ni se spună că am fost proști că nu le-am dat în cap pentru nerespectarea legii.
Dar nu numai motivarea legii este sfidătoare. Legea întreagă abundă în discriminări și abuzuri la adresa celor pensionați înainte de 2011 și nu numai. Cei care primesc pensii de urmaș sau invaliditate nu sunt nici ei uitați, sunt batjocoriți și discriminați pentru că nu mai are nimeni nevoie de ei. Nu mai trec acum prin toate abuzurile legii, am mai făcut-o odată au mai făcut-o și alții, cine e interesat, să urmărească linkurile de mai jos, dar mai ales să le citească cei care mai pot face ceva.

Pe pagina R-2650 este trecut un apel către președintele Iohannis prin care se cere să trimită legea înapoi la Parlament având trecute și motivele, suficiente pentru a lămuri orice om de bună credință că se face o greșeală promulgă legea în varianta trimisă. Să fiu sincer mă îndoiesc că domnul Iohannis va ține cont de apel, deși sunt convins că va fi informat. Nu are nici un interes să dea militarilor, pensionarilor o lege corectă pe el îl interesează să dea Germaniei și germanilor tot ce își doresc, eventual să îi scutească de plata datoriilor către România. După numirea lui MRU, cel care a cerut cedarea moștenirii Gojdu Ungariei, la SIE îmi este clar cât de mult ține domnul președinte la valorile naționale printre care se numără și armata.
Același respect reiese și din faptul că legea creșterii pensiilor Parlamentarilor este prevăzută să intre în vigoare imediat după publicarea în MO în timp ce legea pensiilor militare, deși nu are nici un impact financiar-cel puțin așa rezultă din motivare- este lăsată pentru primăvara lui 2016. De ce oare? Dacă nu presupune eforturi financiare de ce nu intră în vigoare odată cu apariția în Monitorul Oficial? Ce spuneți domnule președinte Iohannis?
M-a surprins oarecum abandonarea luptei de către cei care au spus că au luptat pentru o lege corectă. Cum a fost votată în Parlament cum au depus armele, unii mulțumiți, alții obosiți. Cei ieșiți la pensie după 2011 au măcar de ce să nu se mai zbată dar ceilalți, cei care au fost și vor fi umiliți în continuare de ce tac? Ar fi trebuit ca toate asociațiile pensionarilor să își trimită reprezentanți la Cotroceni cu jalba în proțap, cerând retrimiterea legii în parlament și îndreptarea nedreptăților punct cu punct, articol cu articol. Nu am auzit să fi făcut cineva așa ceva . Este adevărat cei ce vor ieși la pensie sub incidența legii, deocamdată au de ce să fie bucuroși, dar să așteptăm să vedem și metodologiile de aplicare. Dar cei care au ieșit la pensie până în 2011 sunt din nou discriminați. Urmează probabil promulgarea, pentru că domnul Iohannis respinge  legi numai  de dragul jocului politic, nu de dragul dreptății. Aveți ocazia domnule Iohannis să împușcați doi iepuri: să dați și peste nas actualului guvern pentru o lege discriminatorie și să comiteți un act reparatoriu câștigând măcar sprijinul pensionarilor militari, dacă nu și respectul. Veți profita sau vă veți face că nu ați văzut nimic?
Dacă veți promulga legea, veți da iarăși de lucru judecătorilor pentru că va urma din nou ceea ce s-a întâmplat în 2011 și chiar legea în motivarea ei, condamnă. Studiați și linkurile, sunt instructive.
Dacă o veți promulga, pentru pensionarii batjocoriți mai rămân două șanse: justiția sau un grup de parlamentari care să propună o lege de modificare a acestei legi, pentru că L263 a fost modificată în 3 ani de zeci de ori încât nu mai știe nimeni cum arată.
Apropo de modul în care prezintă media promulgarea legii, la grămadă cu cele care privesc diplomații și parlamentarii, nimic nu este întâmplător, se face la ordin, cu interes ascuns: opinia publică va confunda sau va primi la grămadă știrea, în felul acesta parlamentarii, magistrații și diplomații vor fi tratați sau văzuți ca și militarii iar aceștia băgați în aceeași oală cu cei care s-au folosit de imaginea și privațiunile lor ca să se considere și ei … bătuți de soartă. Din nou militarii pierd. În felul acesta lumea va reține că militarii vor iarăși să li se mărească pensiile, că vor pensii speciale și ei vor fi cei mai înjurați pentru că nimeni nu va binevoi să citească ce presupune implementarea acestei legi în concepția legiuitorului.
Vai de ea armată cu cai de lemn, soldați de plumb și ofițeri de paie.
PS: Domnule președinte Iohannis, vă mai dau un motiv de returnare a legii. Dacă veți citi motivarea legii veți constata că în la Secțiunea a 7-a punctul 3, se menționează că: ”Au fost respectate prevederile legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.” Dacă nu aveți timp din cauza vizitelor, sau consilieri suficienți pentru că vă tot pleacă, rugați pe unul din cei ce au dat like-uri acum un an să caute pe site-urile oficiale ale ministerelor apărării și internelor și să vă spună unde a fost prezentată spre dezbatere publică legea aceasta, sau eventual  în ce departament sau structură a MApN a fost înaintată spre studiu. Dacă vor găsi vă mai produc și eu un milion de Like ca să faceți două. Vă informez că discutarea legii cu șefii de sindicate și asociații subordonați miniștrilor nu se pune. Eu vorbeam despre punerea legii la dispoziție pe pagina oficială a ministerelor.
Dați un buzz dacă găsiți ceva vă rog!
PS2: La mulți ani aviatorilor României. Nu pot spune că e Ziua Aviației PENTRU CĂ AVIAȚIA MILITARĂ ROMÂNA A FOST ÎNMORMÂNTATĂ. Vom mai vedea avioane de vânătoare românești ( ca apartenență) zburând și să sperăm că nu și căzând abia prin Septembrie 2016, până atunci nu știu despre ce aviație vorbim, cea care asigură transportul cadavrelor trupurilor celor decedați?
UPDATE 23.07.2015:
Astăzi președintele Iohannis a promulgat legea  pensiilor militare fără să se uite măcar pe ea. Era ocupat cu  alegerile din PSD probabil și la formarea noului guvern. Nu îl interesează decât doborârea lui Ponta, nimic altceva. Culmea, posturile de televiziune au început să vorbească dacă este corect să li se mărească pensiile militarilor. Ce glumă sinistră. Shitzen!
http://www.cdep.ro/proiecte/2015/500/20/9/em671.pdf
http://www.huhurez.com/2015/07/presedintele-trebuie-sa-trimita-legea.html
http://www.huhurez.com/2015/07/promulgare-versus-trimitere-spre.html
http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/07/03/d-o-d-noua-anm-a-armatei-romane-partea-a-doua-teapa-tepelor-9343
http://scmdfiliala1iasi.blogspot.ro/2015/07/legea-pensiilor-militare-de-stat-puncte.html
http://r-26500.blogspot.ro/2015/07/va-sesiza-presedintele-klaus-iohannis.html

Legea pensiilor militare ultimul pas

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.