miercuri, 5 noiembrie 2014

Părerea mea

alegeri 2014
Mai sunt câteva ore şi se închid urnele. Mai sunt cam mai puţin de 24 de ore şi aflăm şi rezultatele.
Din ceea ce avem până la ora 16 se pare că prezenţa la vot este mai mică cam cu 1,5 procente decât a fost la precedentele prezidenţiale. Să fiu sincer, pentru mine procentul de 35% este imens nu în comparaţie cu cel de acum 4 ani ci cu marea scârbă de care este cuprinsă populaţia României.
Puţin dar mult
Procentul de 35% la ora 16 este imens şi asta arată că totuşi românii au decis să iasă la vot ca să nu voteze hoţii în locul lor. Asta este un semn bun. Până la ora 18 va creşte nesemnificativ, apoi să te ţii … urcare. După ora 18 intră în funcţiune maşinăriile de partid,. Atunci se vor verifica listele de partid şi se va raporta cine nu a venit nici la precedentele alegeri şi deci nu va veni nici acuma şi să te ţii voturi. Astfel se va ajunge la de la ora 18 până la 21, să ne trezim cu încă cel puţin 10-12 procente pentru că toate partidele vor pompa în secţiile unde sunt majoritari. Deci în final ne vom găsi un un procet de aproape 45%. Părerea mea.
Suntem “conduşi” de afară?
Înghesuială mare la secţiile de vot din străinătate. Le înţeleg pe cele din diaspora, înţeleg interesul românilor care lucrează în străinătate de a schimba sau păstra ceva, în funcţie de gradul de satisfacţie actual şi poate şi dorinţa de a nu le mai fi folosite voturile de către serviciile specializate ca la alegerile din 2009. Ce nu înţeleg eu este de ce trebuie să voteze pentru mine sau pentru viaţa mea, cei care trăiesc în altă ţară, se supun legilor altei ţări ca cetăţeni ai acesteia şi vin în România doar să mai pună o floare la un mormânt, să îşi facă concediu sau să îşi vadă rudele. De ce trebuie să îmi decidă ei soarta? De ce trebuie să decidă ei, aşa cum a fost -cel puţin oficial- în 2009 când m-am culcat cu Mihaela şi m-am trezit cu Maria? Aflu că avem pe liste cam 400000 de moldoveni cu dublă cetăţenie. Frumos din partea lor că se consideră români, abia aştept să îi văd între aceleaşi graniţe dar să mă ierte Dumnezeu, ar trebui ca cei cu dublă cetăţenie să decidă sau să aleagă într-o singură ţară, că doar nu trăiesc în amândouă odată. La prezidenţialele trecute au decis soarta românilor câteva sute de mii de votanţi din afara graniţelor nu vreau să se repete asta la infinit doar pentru că cel aflat la putere face donaţii în maşini SMURD, cărţi, abecedare, vize sau vise de unire celor mai slabi de înger şi mai oropsiţi de soartă. Părerea mea.
Puţin coane Ponta, puţin, în Ucraina a fost mai mulţi
Procentul de vot până la ora asta este cu mult sub cel din Ucraina (de 52,42%) unde sunt lupte, o parte din ţară nu mai aparţine Ucrainei o altă parte este în degringoladă, ceea ce poate duce cu uşurinţă la concluzia că:
– situaţia din România este mult mai grea decât în Ucraina;
– cetăţenilor le este mult mai frică să iasă la vot;
– starea de greaţă este mult mai mare;
– speranţa şi încrederea în clasa politică şi grămada de candidaţi este mult mai mică;
– dezamăgirea şi lipsa de perspective depăşesc situaţia dintr-o ţară aflată în război civil;
– 25 de ani de democraţie prost aplicată şi furt continuu au anesteziat peste 50% din populaţie.
Părerea mea
Până la urmă tot “ţăranii” vor decide
Se constată o inversare a procentului de prezenţă la vot în ceea ce priveşte segmentele urban-rural. Dacă până acuma de fiecare dată cei de la sat erau mai conştiincioşi şi mai uşor de urnit la vot, acuma se observă, din statisticile prezentate, că oraşul se află în frunte. Asta înseamnă nu că orăşenii s-au deşteptat, ci că cei de la sate s-au cam săturat şi ei de pomeni electorale, mai ales că de data asta pomenile nu au mai fost atât de consistente, ţăranii nu au ce face cu o brichetă, un calendar şi o pungă de plastic, de promisiuni au toţi beciurile pline. Dar să nu ne grăbim, după ora 18, când fiecare partid îşi va evalua listele, vom vedea o “creştere a prezenţei la vot” a celor de la sate, pentru că acolo se fac cele mai multe manevre, prezenţa observatorilşor şi a ziariştilor este mai redusă, vigilenţa poliţiei şi a cetăţenilor mai puţin ageră, deci acolo se va da bătălia în următoarele ore şi să nu mire pe nimeni dacă până la urmă va fi respectată “tradiţia”. Să te ţii înghesuială la vot în ultimele ore, în special la ţară. Părerea mea.
Pe podium
Care vor fi premianţii? Păi indiscutabil Ponta va fi pe primul loc, nu pentru că ar fi cel mai iubit român ci pentru că are sub el cel mai mare partid, cel mai disciplinat- cu toate bătăliile interne- şi în plus, controlul aparatului administrativ, adică cei care centralizează, transportă şi raportează rezultatele. Cu toate astea nu cred că va obţine mai mult de 40% din sufragiile exprimate. Întrebarea este cine va fi pe locul 2, sau chiar 3. De ce trei, de vreme ce doar primii doi intră în repriza a treia? Pentru că România este Grădina Maicii Domnului şi chiar în Biblie se spune că Grădina Domnului este imensă deci orice este posibil. Dacă Elena ajunge pe locul 3, atunci să ne aşteptăm ca printr-o lovitură de teatru să o vedem într-o săptămână pe locul 2. Şanse pentru podium au Johannis şi ..Tăriceanu. Nici Băsescu nu mai afirmă acuma că Elena va fi viitorul preşedinte al României, aşa cum spunea acuma o lună, dar asta nu înseamnă că nu va face tot posibilul să o pună cât mai sus. Întrebarea este dacă finul Maior va face pasul înapoi cum l-a făcut şi Mele, sau va lucra în continuare pentru Băse. Probabil că idea de a fi primul fin şi ministru al preşedintelui, îl încântă mai mult decât îl sperie Băse. Oricum ar fi, cei care vor intra în turul doi vor negocia cu Băsescu. Următorii doi candidaţi vor avea împreună cam 4o de procente. Părerea mea.
Listele, să vedem listele
Interesant va fi că vor fi câţiva candidaţi care vor avea undeva între 1şi 2 % din numărul de voturi exprimate, ceea ce va reprezenta sub numărul de semnături strânse pentru depunerea candidaturii. C ear putea să însemne asta, că li s-au răzgândit simpatizanţii? Este posibil, mai ales dacă au semnat pentru 100 de lei sau un telefon mobil sau o “jacă”. Dar dacă asta înseamnă că semnăturile strânse mai ales de unele “ONG” – uri sau consilii ale civililor acoperiţi sunt false şi de fapt tabelele originale aveau alte destinaţii iniţial? Ce ne facem fetelor? Cine descurcă iţele? Poate ar trebui iniţiată o lege sau o comisie prin care să se ia la puricat semnăturile candidaţilor care nu reuşesc să strângă voturi nici cât au depus la BEC înainte de campanie. Atunci nu vom mai vedea nici un candidat venind cu dublul sau tripul numărului necesar de semnături. Hai să vedem aşa de curiozitate care sunt cei care nu vor reuşi să primească voturi, câte semnături au avut şi vom avea astfel imaginea celor care au probleme cu tabelele. Părerea mea.
Ei bine, cu tot procentul scăzut de participare şi cu toată cazna aparatelor de partid, rezultatul votului va fi trâmbiţat ca o mare victorie a democraţiei şi spiritului civic. Părerea mea

Părerea mea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.