luni, 21 octombrie 2013

Ieşirea din tranşee

manipularea
Am mai intrat pe paginile de blog ale SCMD să văd ce mai spun colegii mei rezerviştii, acum după ce şi-au primit pensiile conform L-241 şi ar trebui ca toată lumea să fie mulţumită cel puţin la nivelul cuantumului. Am constatat ceea ce constatasem mai de mult, şi anume că este bine că unii dintre noi au trecut în rezervă. Marea majoritate a paginilor de blog ale filialelor dovedesc faptul că obişnuinţa este a doua natură. Subiectele tratate sunt fie modelul de contestaţie stabilit de „Departamentul Juridic” al SCMD, fie informare privind adunările generale care au avut sau urmează să aibă loc conform indicaţiilor de la centru, fie ultima creaţie a conducătorului iubit cea prin care pe câteva pagini reuşeşte să nu spună altceva decât să facă o scurtă „istorisire” a măreţelor realizări ale conducerii înţelepte a sindicatului, în stilul binecunoscut, să recomande plătitorilor de cotizaţii să se achite de datoria de onoare plată cotizaţiilor şi să nu plece urechea la zisele lătrăilor de serviciu (dar nu mai spune ai lui Oprea, ca în trecut, de data asta sunt lătrai de serviciu dar nu se ştie ai cui) care spun altfel decât El Lidero Maximo.
Iată o mostră de paranoia şi pupincurism cum rar găseşti în zilele noastre: „Indiferent cine şi ce merite îşi atribuie, este exclusiv meritul SCMD, care a păstrat dialogul şi a găsit înţelegere la domnii Victor Ponta, Crin Antonescu, Mircea Dusă, Radu Stroe, George Maior la care s-a adăugat, din 2 martie a.c., sprijinindu-ne decisiv în momentele cheie şi dl. Gl. (r) dr. Gabriel Oprea. În mod surprinzător, nu găsim nici un fel de înţelegere la d-na Mariana Câmpeanu, care îşi datorează exclusiv SCMD intrarea în Parlament, şi-n 2010, la Deva, şi-n 2012. Domnia sa tine blocat de 4 luni proiectul Legii pensiilor militare de stat, asupra căruia au căzut de acord atât colegii domniei sale din Guvern, cât şi reprezentanţii tuturor structurilor militarilor şi poliţiştilor activi sau în rezervă.”
După cum se vede, domnul Dogaru continuă să susţină că nu e nimeni mai deştept mai frumos şi mai orientat ca el, nu e cur mai rotund decât cele pe care le pupă el, ale lui Ponta, Dusa, Oprea. Iar madam Câmpeanu, cea care încă se mai împotriveşte dorinţelor sale ar fi timpul să vină să-şi plătească datoria, că dacă nu era el Dogaru, nu ajungea doamna parlamentar şi probabil nici ministru. Omul acesta nu se mai vindecă. Dar,vă întreb eu domnule Dogaru, dacă îi aveţi lângă dumneavoastră pe Ponta, Duşa, Oprea, Stroe, de ce nu  le daţi ordin, că aşa vă lăudaţi că aveţi 5 miniştti la degetul mic, deci de ce nu le daţi ordin să o pună la punct pe doamna Câmpeanu? Vreţi să insinuaţi că în guvernul Ponta, miniştirii acţionează de capul lor în afara politicii guvernului şi Ponta nu are nici un cuvânt de spus? Realizaţi ce aberaţie susţineţi în încercarea dumneavoastră de a da vina pe oricine alticineva dar nu pe cei cărora le pupaţi mâna? Domnule Dogaru, Doamna câmpeanu nu mişcă un deget fără ordinul lui Ponta aşa că lăsaţi pisica jos din braţe că zgârie rău.
Dar spre deosebire de informarea de pe pagina Departamentului Juridic din data de 15.10.2013, unde spunea că e nevoie de declanşarea altor procese împotriva L241 pentru recuperarea sumelor cuvenite pe perioada 2011-2013 şi anularea punctului 4 al articolului 1 din lege, de data asta domnul Dogaru admite că aceste aspecte se pot contesta şi introduce în procesele pe care pensionarii deja le au introduse în instanţă pentru contestarea deciziilor pe legea 263, respectiv OG1/2011. „… am avertizat Casele sectoriale de pensii ca, dacă nu dau drumul banilor abuziv reţinuţi, rezerviştilor discriminaţi în ultimii doi ani, bani care nu afectează bugetul, existând prin decesele din ultimii patru ani ale camarazilor noştri, iar Legea 241 la art 2 prevede acest lucru, vom transforma acţiunile încă pe rol pe defuncta “Revizuire”, prin introducerea unui simplu capăt de cerere, în acţiuni recuperatorii, cu penalităţile de rigoare, iar în situaţia celor care au pierdut în justiţie, vom declanşa o nouă acţiune recuperatorie, gestionata exclusiv de SCMD, de care vor beneficia doar membrii cotizanţi ai SCMD.”
În sfârşit le-a venit mintea la cap.
Iată ce recomanda departamentul juridic al SCMD cu numai 2 zile înainte:
„În cazul în care după 45 zile de la data contestaţiei, nu se emite hotărârea Comisiei de Contestaţii Pensii, poate fi formulată acţiune în instanţă la secţia de conflicte de muncă şi asigurări sociale numai împotriva deciziei de pensie;
5. Urmare a solicitărilor membrilor de sindicat, SCMD, în numele membrilor săi consemnaţi individual, care au cotizaţia plătită la zi, va promova o acţiune comună, iar soluţia instanţei va fi opozabila exclusiv celor care sunt enumeraţi în cuprinsul cererii de chemare în judecată. Pentru a figura individual în această cauză este necesar ca fiecare membru de sindicat să depună la Departamentul Juridic 4 ex. În copie-conform cu originalul de pe decizia comunicată în temeiul L.241/2013+plic comunicare, de pe contestaţie+ plic comunicare sau stampila care atestă primirea contestaţie, de pe hotărârea Comisiei de Contestaţii Pensii+plic comunicare copie, de pe Decizia emisă înainte de decembrie 2010, de pe cartea de identitate (pe care se va trece şi un număr de telefon de contact). Aceste documente vor fi însoţite de o împuternicire scrisă din partea membrului de sindicat (model tip) şi de un certificat de membru (eliberat de Secretariatul General al SCMD, model tip). Pentru acest demers, se va achita suma de 50 (cincizeci) lei la casieria SCMD.
Documentele menţionate la punctul 5 vor fi aduse la SCMD în termen de 5 zile de la primirea hotărârii Comisiei de Contestaţii Pensii. Membrii SCMD din provincie pot achita suma de 50 lei în contul colector al SCMD, deschis la BRD-GROUPE SOCIETE GENERALE, Agenţia Carol – RO41BRDE441SV79262374410 şi pot expedia prin poştă sau curier documentele menţionate pe adresa punctului de lucru central al SCMD – Bd Poligrafiei, nr. 4, Sector 1, Bucureşti, cod 013705”
De ce cerea doamna Caloian asta? Pentru cei 50 de lei care s-ar fi adăugat inutil pentru pensionar, dar necesar pentru avocaţi, la fondul din ce în ce mai subţire al sindicatului. Ca un simplu amănunt, numai conducerea centrală a sindicatului consumă lunar 500 milioane în sistem vechi sau 50000 Ron.
Ce este interesant iarăşi în acest anunţ al doamnei Caloian este faptul că deşi atunci când trebuie să se împăuneze şi să arate ce mare este el, domnul Dogaru se laudă că vorbeşte în numele a sute de mii de pensionari, (adică cam tot ce are MApN şi MAI la ora actuală în plată), fie ei membri de sindicat sau nu, dar când e vorba să facă ceva pentru ei, marele conducător nu face decât dacă i se plăteşte, adică, numai dacă aceştia se înrolează în sindicat şi îi plătesc cotizaţia. Nu e aşa că e drăguţ din partea lui? Un adevărat samaritean dezinteresat şi altruist. Ca să fie siguri că nimeni nu va beneficia de fructul gândirii strategice a conducerii, modelele de contestaţie au fost trimise la filiale prin curier „intern”, ca să nu beneficieze de ele şi cei care nu sunt cu cotizaţia la zi sau nu sunt membri de sindicat. De aceştia Dogaru se foloseşte doar când trebuie să se laude şi să impresioneze fără nici un drept.
În fine, revenind la paginile de blog ale filialelor, spuneam că mai toate tratează acest subiect şi pe cel al adunărilor generale ordonate de conducere şi plăţii cotizaţiei. Dar mai este un subiect dezbătut de unele filiale, care merită atenţie.
Pe pagina filialei Iaşi se face vorbire despre viitoarea lege a pensiilor militare, cea despre care domnul Dusă, protejatul lui Dogaru se lăuda că o va introduce în parlament în actuala legislatură parlamentară. Că nu se va ţine de cuvânt e clar. Ba mai mult, mulţi au început să se întrebe dacă va vedea lumina zilei măcar în 2014, iar alţii mai pesimişti sau mai realişti se întreabă dacă nu cumva este morcovul din undiţa lui Luis de Funes în „Mania Grandorii”, acel morcov ţinut în faţa măgarului, ca să îl facă să meargă. Eu înclin să cred că nu vom vedea această lege în actualul mandat parlamentar, indiferent ce guvern ar veni, pentru că efectiv pe nimeni nu îl doare sufletul de pensia militarilor, DAR MAI ALES, NU AU BANI PENTRU AŞA CEVA. Şi aşa mulţi consideră că  ni s-a dat prea mult.. înapoi.
Acuma să vorbim despre această lege ca să înţeleagă şi cei care cer ieşirea din tranşee pe 24 Ianuarie, (au ce au ieşenii cu 24 ianuarie, probabil vor să mai audă odată fluierături pe imnul naţional) ca să lupte pentru.. drepturile noastre la o nouă lege a pensiilor.
Aici trebuie să îl contrazic puţin pe colegul Moraru de la Iaşi. Gestul său de a lupta pentru viitoarea lege a pensiilor militare, este un gest sublim, cu atât mai mult cu cât este total dezinteresat şi aici cu sau fără voia sa dă o lecţie domnului Dogaru. Da, sunt de acord că trebuie să luptăm pentru această nouă lege şi trebuie să o susţinem cu toate eforturile noastre, dar să nu se uite a se spune celor care luptă pentru ea, că NU VOR BENEFICIA DE PREVEDERILE EI. Când spun asta nu mă leg de declaraţiile doamnei Câmpeanu care a spus în două rânduri că o viitoare lege a pensiilor militare nu se va aplica celor deja pensionaţi. Chiar dacă alţii ar blama-o pentru această declaraţie, eu o felicit pentru sinceritate şi transparenţă.
1. Ne place nu ne place trebuie să admitem că această lege nu ni se poate aplica, exact din acelaşi motiv pentru care noi acum contestăm aplicarea L119, 263 şi OUG 1/2011. A cere aplicarea viitoarei legi a pensiilor asupra noastră ar însemna să contrazicem principiul neretroactivităţii legii pe care îl invocăm cu atâta ardoare în procesele noastre. Deci va trebui să acceptăm măcar noi aplicarea legii dacă alţii nu o fac. Ba mai mult, am avea de câştigat, pentru că dacă legea apare şi nu ni se aplică din cauza acestui principiu, avem ocazia să aducem o dovadă în plus în actualele procese asupra discriminării şi tratamentului inegal aplicat prin impunerea L263 asupra nostră.
2. Din surse neoficiale se pare că se urmăreşte scoaterea din proiectul de lege care se pare că ar exista pe undeva tot prin minister, după cum declară chiar doamna Otilia Sava, secretar de stat la Ministerul Apărării Naţional prin septembrie anul acesta, articolul care prevede legarea pensiilor de salariile activilor. Deci chiar dacă se va aplica -să zicem- şi actualilor pensionari, fără această legătură cu salariile activilor, practic nu avem nimic atâta vreme cât punctul de pensie va la fel cu cele civile.
Deci, domnule Moraru, când cereţi ieşirea din tranşee, spuneţi oamenilor pentru ce luptă, ca să ştie, să nu se simtă apoi traşi în ţeapă ori de guvernanţi, ori de sindicat. Eu nu ştiu dacă articolul cu punctul de pensie va fi scos sau nu, dar un lucru vă spun sigur: NOUA LEGE A PENSIILOR MILITARE, DACĂ SE VA INTRODUCE ÎN CINCINALUL ACESTA, NU NI SE VA APLICA. Pe asta puteţi conta.
Ce e de făcut în aceste condiţii? Să mai ieşim din tranşee sau nu? Face fiecare ce vrea, dar eu zic că dacă suntem cu adevărat militari şi ne pasă de cei care în curând vor fi colegii noştri, chiar cu riscul ca ei să iasă la pensie cu o lege mai bună sau tocmai de aceea, noi trebuie să ne batem pentru dreptul lor la o pensie decentă legată de salariile activilor, mai ales că se zvoneşte că acestea vor creşte în 2014. Pentru noi noua lege nu va avea efect dat PUTEM ŞI TREBUIE SĂ LUPTĂM PENTRU DREPTURILE ACTUALILOR ACTIVI, VIITORI PENSIONARI, CA MĂCAR EI ŞI COPII NOŞTRI ŞI AI LOR SĂ NU TREACĂ PRIN CE TRECEM NOI. Ei nu pot face ceea ce noi putem face. Ei nu pot demonstra, ei nu pot face grevă, ei nu pot ridica glasul în faţa ordinelor primite şi a deciziilor unor generali cumpăraţi cu grade şi funcţii, avansaţi pe cu totul alte criterii decât meritocraţie.
Ştiu că unii activi din cei care încă se simt în siguranţă, sau din cei care fac doar ce li se ordonă, (aşa cum fac acum încă şi mulţi din sindicalişti), vor spune: „dar de ce se bagă şi pensionarii ăştia la drepturile mele de pensie, să îşi vadă de pensia lor”, dar cei mai mulţi vor spune: „luptaţi voi, noi suntem cu mâinile legate!”. Să fim realişti, să fim oameni de onoare, să fim ceea ce susţinem că suntem, fraţii mai mari ai colegilor încă activi şi să luptăm noi şi pentru drepturile lor, să arătăm că am rămas militari în suflet şi gândire, să nu îi lăsăm pe alţii să treacă prin ce trecem noi. Cine va lupta pentru noua lege a pensiilor militare în aceste condiţii şi o face aşa cum ar face-o dacă i s-ar aplica şi lui, merită să spună că este sau că se simte încă militar. Cine nu, face doar gargară cu termenii onoarei militare.
Şi, oameni buni, stimaţi colegi, lăsaţi sărbătorile istorice ale naţiunii să fie sărbătorite decent, fără proteste, fără a mai da ocazia altora să spună că militarii au fluierat sau huiduit Imnul de Stat. Suntem militari, rezervişti, cetăţeni ai aceluiaşi stat cu cei care pe 24 Ianuarie vor sărbători Unirea. Locul nostru este alături de ei, să facem ce fac şi ei, dacă vrem să fim consideraţi membrii ai societăţii. Nu s-a gândit nimeni că tot protestând de fiecare dată pe 24 Ianuarie, 25 Octombrie, 1 Decembrie, când toată ţara sărbătorea, ne-am scos singuri din rândul societăţii doar de dragul unui fanfaron care voia să iasă el în faţă şi să vorbească televiziunile despre el şi protestatarii lui? Câţi ani vor trebui să treacă până ce lumea va uita asocierea între sindicaliştii militari şi huiduirea imnului de stat? E nevoie de mai multă maturitate şi decenţă, mai puţină obedienţă orbească şi mai multă onoare. Putem ieşi din tranşee şi pentru apărarea drepturilor colegilor activi şi şi fără să protestăm la zilele naţionale.
Domnul Dogaru se lăuda acum câteva luni că este în posesia proiectului de lege privind pensiile militare. Unde este, de ce nu l-a pus la dispoziţia sindicaliştilor să îl decanteze? Aşteaptă să fie promovat, aprobat în parlament şi promulgat, aşa cum s-a făcut şi cu L 241, scriind „scrisori de suflet” celor care vor îndrăzni să iniţieze amendamente reparatorii, scrisori prin care să le ceară să lase legea aşa cum este, pentru a avea apoi de ce să mai ceară câte 50 de lei pentru alte procese inutile? Chiar nu vede nimeni acest joc parşivel? Domnul Dogaru nu urmăreşte interesele sindicaliştilor ci pe ale lui şi ale lui Oprea căruia i-a susţinut proiectul de lege care îl discriminează pe acesta de toate măgăriile făcute în procesul recalculării pensiilor. În ceea ce priveşte modelul de contestaţie propus de juriştii SCMD acesta suferă de multe hibe, una dintre ele este chiar clamarea unor principii pe care L-241 nu le cuprinde. Despre ce e vorba? Iată ce se spune în acel model:
„Menţionez faptul că Legea nr.241/2013 a avut în vedere respectarea principiul drepturilor câştigate, respectiv „în situaţia în care cuantumul pensiilor este mai mic decât cel stabilit în baza legislaţiei anterioare, se păstrează în plata cuantumul mai avantajos”, principiu recunoscut şi în practica Curţii de Justiţie a Uniunii Europene: „dacă prestaţiile acordate în temeiul regulamentului vechi sunt mai favorabile decât cele plătite în conformitate cu regulamentul nou, acestea nu trebuie să fie reduse”, iar Curtea Constituţională face referire expresă la intangibilitatea drepturilor câştigate: „în cazurile în care din recalculare rezultă un cuantum mai mare al pensiei, se va plăti acesta, iar dacă noul cuantum rezultat este mai mic, se va acorda în continuare pensia anterior stabilită şi aflată în plată, fără a se aduce vreo atingere drepturilor legal câştigate anterior. În aceste condiţii, dacă legiuitorul a înţeles să emită o nouă lege, care să aibă în vedere respectarea acestui principiu, consider că sunt în drept să primesc sumele de bani cu care am fost prejudiciat în urma revizuirii, cu menţiunea ca aceste modificări legislative nu s-au realizat că urmare a existenţei unei culpe în ceea ce mă priveşte.”
Acest punct conţine o inexactitate pe care avocaţii MApN o vor specula imediat şi mă întreb chiar dacă nu este trecută acolo special pentru a fi demolată, şi anume că L-241 ar fi avut în vedere respectarea principiului drepturilor câştigate. EROARE, SAU MAI BINE SPUS MINCIUNĂ. Legiuitorul când a dat legea 241/2013 a avut în vedere, aşa cum se spune în expunerea de motive la iniţierea legii, cu totul alte aspecte, nicidecum principiul drepturilor câştigate. Iată ce spune legiuitorul în motivarea legii:
expunere de motive -Oprea
Am postat întreaga motivare pentru a nu exista nici un dubiu asupra celor spuse. Şi atunci, de unde a scos conducerea SCMD aberaţia că legiuitorul a avut în vedere un principiu care nu e menţionat nici în lege, nici în motivarea legii? Cu o astfel de susţinere, contestarea legii, procesul este pierdut înainte de a începe. Când această motivare era doar în stare de proiect am atras atenţia conducerii sindicatului că aceasta nu ne ajută cu nimic, că trebuie schimbată şi că practic doar îl disculpă pe Oprea şi cei care şi-au bătut joc de pensiile militare dând vina pe condiţiile de păstrare a arhivei, dar nu m-a luat nimeni în seamă. Încă de atunci am spus unor colegi că Dogaru şi Pricină fac jocul lui Oprea şi practic acceptă o lege care îl ajută pe Oprea, nu pe rezervişti, dar toţi au spus, cum spun de 4 ani, că am eu ceva cu Dogaru, orice ar face. Nici când au oprit-o pe doamna Cristiana Anghel să susţină amendamentele în Senat şi nici acum după ce Pricină a defectat la UNPR nu sunt toţi convinşi că am avut dreptate, pentru că e greu să recunoască că s-au înşelat, dar mai ales pentru că e greu să admită că trebuie să schimbe ceva, că trebuie să facă un efort pentru această schimbare, că trebuie să aleagă o altă conducere, alţi oameni, să o ia practic de la început şi pentru că comoditatea, sau indiferenţa sunt mai uşor de suportat,aşa că se lasă îmbrobodiţi. Aici nu se repede nimeni să iasă din tranşee. De ce stimaţi colegi? Nici acum când vedeţi că vi se recomandă căi de atac fără sorţi de izbândă nu vă dumiriţi? Şi culmea, toate filialele preiau acest model fără să îl judece, fără să îl amendeze, recomandându-l pensionarilor care au încredere în ei, apoi pierd procesele şi nu ştiu de ce. Ieşiţi din tranşee stimaţi colegi, sau mai bine spus ieşiţi din starea de somnolenţă, deschideţi ochii, puneţi mâna şi gândiţi, că nu doare, nu vă mai lăsaţi duşi de nas de unii care şi-au înlăturat contestatarii pe motiv că sunt vânduţi lui Oprea, pentru ca apoi să treacă ei înşişi în barca celui căruia îi spuneau de ochii lumii „izmenarul” dar cu care ciocneau şi ciocnesc pahare frecându-şi mâinile. Când susţineau proiectul de lege 241 şi cereau doamnei Anghel să îşi retragă amendamentele, se lăudau că salvatorul nostru şi iniţiatorul proiectului este domnul Oprea. Acum când vor să conteste legea în instanţă, domnii Dogaru şi Pricină nu îl mai pomenesc pe salvatorul Oprea iniţiatorul legii în această formă, o blamează pe doamna Câmpeanu, alt bau bau. De ce? Chiar nu vede nimeni? Domnul Dogaru vorbeşte despre faptul că armata nu are dreptul la sindicat, deşi alte armate civilizate europene au dreptul la sindicat şi nu se bagă nimeni în actul de comandă, se erijează în apărătorul drepturilor militarilor activi fără însă să îi întrebe dacă îl acceptă ca reprezentant, dar mai ales, fără să facă nimic pentru ei, nici măcar să le apere drepturile în faţa abuzurilor lui Oprea şi Zisu, pentru că Oprea şi Zisu conduc la această oră armată, nu Dusă. Conform noului proiect de legeprivind funcţionarea MApN, domnul Zisu va deveni şeful unei noi structuri logistice care va conduce tot ce înseamnă investiţii, domenii, logistică aprovizionare, terenuri, contracte, cedări de teren, vânzări, cumpărări iar funcţia să va fi civilă, va fi numit direct de premier, armata va fi astfel politizată. De ce nu luptă domnul Dogaru împotriva acestui fenomen? Pentru că şi el a bătut palma cu domnul Oprea şi astfel Oprea stăpâneşte şi activii şi rezerviştii.
Ce fac rezerviştii, ies din tranşee sau stau acolo la căldurică mulţumindu-se cu firimiturile aruncate de Oprea?

Ieşirea din tranşee

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.