miercuri, 9 octombrie 2013

Concluziile specialiştilor privind cutremurele de la Izvoarele


cutremurele din galati
O conferinţă de presă paralizantă
Duminică, 06.10.2013, expertul trimis de guvern să doarmă cu cetăţenii şi să le acopere picioarele noatea dacă se răceşte vremea, a organizat o conferinţă de presă pentru a le explica “ ce se întâmplă cu ei” începând cu data de 23 Septembrie. Aparent domnul inginer Adrian Grigore fusese trimis să depisteze cauzele declansării cutremurelor şi eventual să recomande măsurile care trebuiesc luate pentru remedierea sau evitarea urmărilor. Am spus aparent, pentru că în realitate, deşi au fost aduse cele mai performante aparate şi tehnologii, după cum se laudă autorităţile şi domnul Grigore, acestea nu au dat răspunsul de ce sau ce a declanşat cutremurele. Poate că nici nu aveau cum, răspunsul se află nu în pământ, ci pe pământ, în apropierea localităţii, OMV ştie de ce.
Conferinţa domnului Adrian Grigore ar fi stârnit hohote de râs nu numai specialiştilor ci şi cetăţenilor dacă aceştia nu ar fi pur şi simplu terorizaţi zilnic de cutremurele declanşate de “ nu se ştie ce” după cum declară specialistul. Acesta este gata să dea vină pe oricine, pe ploile care au avut loc, pe inundaţii, dacă e cazul şi pe câinii maidanezi care au contribuit şi ei, nu e aşa la presiunea care s-a pus pe falii şi au determinat mişcările tectonice care continuă de două săptămâni.
Numai că încercarea domnului Grigore de a nu spune nimic au fost întrerupte de un cetăţean, locuitor al comunei, fără ştiinţă de carte dar cu experienţă în activităţi petroliere, care i-a spus domnului inginer unde să caute adevărul şi să aibă grijă să nu se ajungă cu exploatările la placa cristalină că va fi mare dandana. Răspunsul domnului inginer a fost paralizant:
„eu sunt cu altă treabă aici, nu sunt cu opritul sondelor. Dar dacă în concluziile noastre vor apare că sunt cauze legate de foraj, atunci sunt autorităţi abilitate care vor lua măsuri. Pentru a putea acuza trebuie să avem argumente foarte puternice. După părerea mea nu există pericole de alunecări de teren .”
Cetăţeanul insistă să se ceară verificarea activităţii OMV :„Dacă austriecii ăştia care au luat OMV care fac experienţe, ăştia trebuie opriţi. Noi altfel suntem terminaţi aici.” iar domnul inginer răspunde că ia în calcul toate aspectele, dar o dă pe inundaţii pentru a abate discuţiile de la activităţile OMV:
„Luăm în calcul absolut toate problemele . În cercetarea pe care o facem, legată de a lămuri care este adevăratul fenomen care se întâmplă, luăm în calcul şi această exploatare forestieră. Dar nu o putem considera o cauză principală a evenimentelor . Pe falia asta au mai fost evenimente seismice de-a lungul anilor. Vă spuneam că în cercetarea pe care o facem luăm în calcul absolut toate fenomenele care s-au produs aici inclusiv că aţi avut o inundaţie puternică. În ceea ce priveşte efectul apei asupra activităţii seismice, ca în lacurile de acumulare sau în acumulările de ape, în momentul în care ele se retrag, apare o aşa-zisa seismicitate indusă deci poate să influenţeze seismicitatea prin faptul că aţi avut o inundaţie aici. Este o ipoteză pe care mergem în investigarea noastră. Este vorba de o greutate care apare în plus pe …”
Este clar şi fără urme de îndoială care va fi concluzia finală.
Întrebare pentru domnul expert Adrian Grigore: CÂT TREBUIE SĂ PLOUĂ, SAU DE CÂTĂ APĂ ESTE NEVOIE PENTRU CA APA REZULTATĂ DIN PLOI SĂ SE INFILTREZE LA 5 Km ŞI CÂTĂ APĂ TREBUIE SĂ SE ACUMULEZE, PE ROCILE RESPECTIVE PENTRU A FORMA O PRESIUNE AŞA DE MARE ÎNCÂT SĂ DETERMINE DEPLASAREA LOR? Am făcut o scurtă verificare empirică: am săpat la mine la grădină, după 5 zile de ploaie în continuu, şi am constatat că pământul este umed până la 50 cm, deci cam 10 cm pe zi. Şi vorbesc de umezeală, nu de apă. Cât a plouat în Galaţi de a ajuns apa la 5 km sau hai să nu fim răi, să spunem la 1km ?
Ce mai spune specialistul Adrian Grigore?
„Ştiu că este foarte neplăcut ce se întâmplă, dar trebuie să ştiţi că nu sunteţi singurii la care s-a întâmplat aşa ceva. Au existat zone din ţară unde au fost fenomene asemănătoare, nu de amploarea asta, dar au fost fenomene asemănătoare. Îmi vine în minte acum un exemplu din Boemia acum câţiva ani de zile. Au fost un roi de cutremure de aproape 1000 de evenimente seismice şi nu a fost vorba de o cauză artificială, nu a fost vorba de o activitate de a omului că a fost o cauză tectonică. Deci nu excludem nici o posibilitate dar înainte de a trage o concluzie trebuie să avem toate datele. Datele noi suntem prezenţi aici ca să le culegem cu efort, concentrând aici tot ce am avut disponibil în reţeaua naţională de date seismice. Suntem hotărâţi ca să avem absolut toate datele. Asta este menirea noastră deocamdată. În momentul de faţă nu vă pot spune cu precizie momentul în care se vor opri aceste evenimente. Este o falie activată, o falie care dă cutremure, şi probabil că veţi mai simţi dar părerea este că ne aflăm pe panta coborâtoare a activităţii seismice, şi VA DA DOMNUL şi se vor linişti şi acestea. Înţeleg că opţiunea dumneavoastră este de a opri activitatea petrolieră dar chiar dacă mâine se opreşte totul, falia este activată, deci cutremure tot vor fi. Eu vă respect opinia dumneavoastră. În momentul de faţă nu putem arăta cu degetul în nici o direcţie şi concentrarea noastră este pe fenomenul în sine, ce se întâmplă ca să fiindcă epicentrele emigrează, nu sunt în acelaşi loc. Ele migrează până spre nord. De liniştit se liniştesc. De liniştit se liniştesc. Cutremurele peste 4 puţin probabil că va apare, ce a fost puternic au trecut. Există o ipoteză şi în acest caz Vrancea se poate să descarce din energia acumulată în zona Izvoarele şi atunci s-ar putea ca să ajute la liniştirea evenimentelor.”
Înduioşează perseverenţa domnului Grigore care bea aghiazmă mai de voie mai de nevoie reuşind să îşi dea cu stângul în dreptul la fiecare minut. Când spune că nu poate arăta cu degetul şi nu poate vorbi fără argumente solide, când arată cu degetul către pământ sau în sus către Dumnezeu dând vina pe ploi şi inundaţii. Nu e bine domnule inginer, nu e bine, nu îl mâniaţi pe cel de sus crezând că nu aude, nu vede şi nu vă poate da în judecată pentru calomnie. Mi se pare că El a făcut Lumea domnule inginer deci şi pe dumneavoastră.
Alţi specialişti, alte opinii
De fapt domnul Adrian Grigore este combătut cu argumente ştiinţifice nu numai logice, de un alt specialist, Dr. ing. geolog Gabriel Sava, membru al Grupului de Initiativã al Societãtii Civile din Bârlad. Acesta a declarat într-un interviu dat ziarului “Monitorul de Vaslui” că : “Instabilitatea solului de acolo este în strânsã legãturã cu geologia solului, care este format din argile si loess. Precipitatiile cãzute, asa cum s-a vãzut de multe ori, au putut cauza maximum alunecãri de teren, care de altfel au fost foarte frecvente. Din punct de vedere seismic, zona este geologic promotoriul nord-dobrogean, delimitat de falii. La nord avem Falia Sfântul Gheorghe – Oancea – Adjud, care se separã de Platforma Sciticã, iar la sud avem Falia Peceneaga – Camena. Celor douã le sunt caracteristice cutremure de magnitudine micã spre moderatã, dar care nicidecum nu se produc la frecventa de acum. Legãtura dintre ploi si seisme nu se poate face din punct de vedere stiintific, întrucât asta ar însemna sã se infiltreze apã pânã la nivelul faliilor, adicã peste 2 kilometri. Chiar dacã s-ar infiltra, ar fi nevoie de presiuni foarte mari pentru a misca acele falii. Vorbim, asadar, despre o ipotezã lansatã pentru a abate atentia de la adevãratul motiv”
Cu alte cuvinte este imposibil ca ploile care au căzut să ajungă până la 5 km în adâncime şi să provoace fie prin presiune sau altcumva aceste cutremure. PLOILE NU AVEAU CUM SĂ PROVOACE ACESTE CUTREMURE.
Mai mult, dr Sava continuă să pună punctual pe “I” :
“Exploatarea gazelor convenţionale sau neconvenţionale, cum ar fi gazele din sist, poate duce stiintific la astfel de cutremure locale, cu magnitudini scãzute si cu frecventã ridicatã. Asta pentru cã în acest caz vorbim despre fluide introduse în sol la presiuni foarte mari care pot “deranja” faliile. Culmea este cã, din bunele practici ale exploatatorilor de zãcãminte neconventionale, se stie cã asemenea cutremure se produc intentionat, anterior începerii prospectiunilor. Motivul pentru care companiile recurg la aceastã metodã este pentru a se asigura cã nu se pierde lichid în sol prin miscãri ulterioare, dar si pentru a “stabiliza” zãcãmintele de gaze care urmeazã sã fie extrase odatã cu începerea procesului de exploatare …… În Oklahoma existã 18.500 de sonde pentru gaze din sist si sute de puturi în care se reinjecteazã în sol o parte din lichidul de foraj. În apropierea acestor sonde, anul trecut, s-au produs 1.047 de seisme, fatã de media anualã obisnuitã, care era de 50.”
Reputatul seismolog a sustinut si el cã injectarea de fluide în sol la presiuni foarte mari pentru extractiile de petrol sau gaze din zonã a declansat seismele în judetul Galati
http://www.monitoruldevaslui.ro/2013/10/ipoteza-cutremuratoare.html
OMV Petrom şi gazelle de şist, Dumnezeu şi paparudele
De menţionat pentru a înlătura eventualele comentarii, că aceeaşi metodă a introducerii lichidelor, saramurilor sub presiune , ca şi în exploatatrea gazelor de şist, este folosită de OMV-Petrom la Izvoarele, aşa cum a declarat doctorul Bacalbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, pentru exploatarea petrolului, dacă nu cumva au trecut la prospecţiuni pentru gazele de şist iar aceste prospecţiuni au aşa cum spune şi domnul Sava Gabriel aceleaşi efecte.
Coincidenţă sau nu, din ultimele informaţii, compania OMV–Petrom şi-a manifestat intenţia de a se implică în exploatarea gazelor şe şist, lucru care dovedeşte că posedă instalaţiile necesare acestei activităţi : “Petrom s-ar putea implica in explorarea gazelor de sist”, a declarat luni, pentru Reuters, directorul companiei, Mariana Gheorghe. Aceasta a precizat ca investitiile companiei in Romania se vor cifra anul viitor la circa un miliard de euro.” -Ştire apărută pe HotNews.
Şi atunci ce mai aşteaptă specialiştii care dorm la Izvoarele şi dau răspunsuri care par a fi comandate, la fel ca şi sondajele de opinie ale partidelor? De ce nu iau în serios şi nu cer verificarea activităţilor, în prima instanţă încetarea activităţii şi apoi  supravegherea activităţii companiei pentru a vedea dacă activităţile seismice încetează odată cu întreruperea lucrului? Ce este mai important, eventualele piederi ale companiei, sau viaţa oamenilor din comună care trăiesc de 3 săptămâni un “neverending nightmare”?
La televiziuni apar în permanenţă aceiaşi doi specialişti care dau aceleaşi răspunsuri, arâtând că sunt “preocupaţi “ de soarta cetăţenilor, spun că nu ştiu care sunt cauzele, dar iau în calcul toate posibilităţile, că vor mai fi cutremure, dar ei “ au convingerea că nu vor trece peste 4 grade deci cetăţenii să stea liniştiţi, dar NU AU NICI UN RĂSPUNS CU PRIVIRE LA CEEA CE SE ÎNTÂMPLĂ ACOLO. Nu au, pentru că NU AU VOIE SĂ SPUNĂ CARE ESTE ADEVĂRUL, CONSTATAT ŞI DE CETĂŢENII DIN ZONĂ ŞI DE ALŢI SPECIALIŞTI NEÎNREGIMENTAŢI. De ce televiziunile nu invită şi alţi specialişti pe post, şi ne arată mereu aceleaşi triste figuri ale celor doi “specialişti” în ridicatul din umeri? Ceea ce au spus ei până în prezent puteam spune şi noi sau oricare cetăţean fără să avem doctoratul în seismologie sau geologie, fără să instaleze toate aparatele cu care se laudă cele două păpuşi.
În încercarea sa de a arăta “ştiinţific” ce se întâmplă în Izvoarele, domnul Adrian Grigore atinge sublimul: “Dumnezeu ne-a aşezat într-o ţară în care avem activitate seismică… Din păcate, nu putem opri acest fenomen. S-ar putea ca evenimentele să mai dureze, este vorba de zile”
Explicaţiile sale sau mai bines spus încercările de a evita adevărata cauză, văzută de la început de alţi specialişti, atinge culmile humorului:
“Este vorba despre efectul apei asupra activităţii seisimice, şi anume în momentul retragerii apelor apare aşa-numita seismicitate indusă. Deci poate influenţa seismic şi faptul că aţi avut o inundaţie aici”
“Noi nu excludem nicio posibilitate, dar mai întâi trebuie să culegem toate datele. Am adus patru staţii seismice de mare amplificare plantate în zona epicentrului, plus cinci aparate GPS care măsoară mişcările seismice. Suntem hotărâţi să avem toate datele. Noi suntem aţintiţi cu toată atenţia asupra zonei şi monitorizăm toate evenimentele”
Păi domnule Grigore, despre ce vorbim aici, despre influenţa apei asupra seismelor sau încercăm să vedem CARE SUNT CAUZELE SEISMELOR? Vă recomand domnule Grigore un studiu privind seismicitatea indusă:
http://www.infogazedesist.eu/fracturarea_hidraulica_si_microseismicitatea.html
Da, aveţi dreptatea, apa poate crea seismicitate indusă dar în cazul unor depozite mari de ape, cum este cazul marilor lacuri de acumulare, sau al depozitelor de şlam şi cianuri de sute de hectare cum se are în vedere a se realiza la Roşia Montana. Sunt curios ce părere aveţi despre pericolele privind seismicitatea indusă în cazul lacului de decantare pe care RMGC intenţionează să îl facă la Roşia Montana. Acolo o să fiţi trimis să liniştiţi oamenii, să spuneţi că nu lacul de decantare a creat cutremure.Ce o să faceţi, o să daţi vina pe oieritul din zonă sau pe  influenta şinelor de cale feraţă asupra menstruaţiei la raţele sălbatice?
Dacă concluzia domnului Adrian Grigore va fi că apele de ploaie sunt de vină pentru cutremurele din Izvoarele, guvernul Ponta va da o lege pentru interzicerea activităţii paparudelor.
Penibile încercările domnului Adrian Grigore de a nu spune nimic.
În timpul acesta, pe posturile de televiziune domnul Radulian decretează :
”Din toate observaţiile făcute se pare că s-a activat o falie.( cum s-a activat, cine a activat-o? Toată lumea spune că s-a activat dar nimeni nu spune cine sau ce a activat-o n.a.) Acest proces este un proces continental, de lungă durată, nu va înceta”( pentru că nu va înceta nici exploatarea OMV n.a)
Un alt specialist, doamna dr. Iren Adelina Moldovan, şefa Colectivului de Studii Teluricomagnetice, susţine într-un interviu acordat zarului “Viaţa Liberă” din Galaţi, că mişcarea seismică din zona Izvoarele îi sperie şi pe cercetători.
„Aşa cum se poate vedea din raportul afişat pe site-ul nostru, zona este cunoscută ca fiind una cu activitate seismică. Însă numărul mare de cutremure într-o perioadă foarte scurtă, ne dă de gândit. În plus, e anormal că au fost mai multe roiuri de mişcări tectonice. De obicei un roi se termină în câteva zile. După cutremurul de pe 30 septembrie, cu magnitudine de 3,9 am crezut că s-a atins pragul final şi că se stinge şi activitatea seismică. Însă n-a fost aşa. Iată că astăzi dimineaţă (n. r. – ieri dimineaţă) am mai avut un şoc principal cu magnitudine de 3,8. Ciudat este şi faptul că seismele ar fi trebuit să aibă o poziţionare în lungul faliei Sf. Gheorghe, ori ele au fost perpendiculare pe aceasta, capetele fiind la Măxineni şi Tuluceşti. Iar noi n-am găsit încă explicaţii de ce se întâmplă aşa”.
Doamna Moldovan nu vrea nici domnia sa să ia în calcul varianta extracţiei de petrol ca posibilă cauză, dar recunoaşte efectele pe care astfel de activităţi le au pentru zonă. Domnia sa varientează cauza înspre Vaslui, ştiind că este imposibil ca activităţile de acolo să producă cutremure la Izvoarele, cu atât mai puţin cu cât acolo încă nu ai început activităţile dar şmechereşte, evită să se facă de râs, admiţând totuşi că fracturarea hidraulică produce cutremure:
“E adevărat că exploatarea gazelor de şist aduce cutremure. Am participat în vara aceasta la un simpozion la Viena, unde s-a explicat clar că există o legătură între exploatarea gazelor de şist şi intensificarea activităţii seismice din zonele respective. Injectarea tonelor de apă sub presiune produce o fracturare a straturilor subsolului, care nu poate fi controlată. De aceea, austriecii au ieşit în stradă şi nici n-au vrut să audă de exploatarea gazelor de şist, chiar dacă firma venită în România este austriacă. Dar, din câte am aflat, exploatarea gazelor în zona Vaslui încă nu a început şi oricum e destul de departe de zona cu activitate seismică de la Galaţi. În legătură cu cutremurele produse de exploatarea petrolului, am căutat articole care să confirme acest lucru şi n-am găsit nimic. Nu ştiu dacă ar fi posibil acest lucru, dacă nu se vorbeşte nicăieri de aşa ceva”
Doamna doctor Moldovan, nu contează ce extragi, gaze sau petrol, contează ce metode aplici, iar metoda fracturării hidraulice are aceleaşi efecte indiferent că eşti în căutare de petrol, gaze de şist, gaze de sondă sau gaze de grajd.
Dar aşa cum spuneam într-un articol anterior, drama cea mare nu o constituie ceea ce se întâmplă acum în Izvoarele, deşi pentru ei este mai mult decât o dramă, pericolul cel mare constă în tăcerea, indiferenţa şi încăpăţânarea guvernanţilor şi „specialiştilor” lor de a lua în calcul pericolul exploatării prin fracturare hidraulică, continuarea acordării de avize de prospecţie şi exploatare prin folosirea acestor metode aşa cum s-a întâmplat recent la Vaslui, deşi se cunoşteau cele întâmplate la Izvoarele. Ceea ce face Guvernul prin ascunderea acestor fapte se numeşte trădarea intereselor naţionale, crimă împotriva cetăţenilor prin protejarea intereselor unor companii private în dauna intereselor propriilor cetăţeni, fapt care se manifestă atât în cazul acestor exploatări cât şi a exploatărilor miniere de la Certej, Roşia Montana şi celelalte mine deja oferite contra unor sume despre care şi Băsescu întreba, cred că din curiozitate.
Ce se va întâmpla dacă se va continua cu cocoloşirea acestor firme şi ignorarea efectelor exploatărilor prin fracturare, o spune tot un specialist, acelaşi Gabriel Sava.
Citiţi şi .. dormiţi liniştiţi guvernanţii veghează. Şi SRI-ul veghează, „ca nimeni să nu pună piedici implementării proiectelor” :
„Dacã la gazele conventionale seismele sunt putine, întrucât sunt sonde puţine pe kilometrul pãtrat, la gazele din sist, densitatea sondelor va fi de 6 pe fiecare kilometru pãtrat, care lucreazã la adâncimi foarte mari. Sã spunem cã oamenii se vor vor obisnui cu seismele, dar nu cu ce urmeazã. Vorbim în primul rând de contaminarea apei si a solului si de aici toate celelalte nenorociri. Unde ne vom duce? Pe urmã, chiar dacã sunt cercetãror, deci o persoanã care îmbrãtiseazã stiinta si progresul, sunt de pãrere cã nu trebuie sã ne jucãm cu natura, sã nu deschidem Cutia Pandorei. Vã dati seama ce s-ar putea întâmpla dacã cele trei mari plãci tectonice din Vrancea, respectiv Est-Europeanã, Intra- Alpinã si Moesicã, sunt trezite din adormire de aceste cutremure mici?”
Nu este un scenariu SF este o realitate, Izvoarele sunt primul semnal de alarmă.
Update : Emisiunile de ştiri tocmai au anunţat că nu ştiu ce comisie de seismologi au ajuns la concluzia că seismele de la Izvoarele sunt de origine tectonică, nu este de vină nici ploaia aşa cum spunea specialistul trimis de ei acolo, nici lucrările de foraj cum spun specialiştii neînregimentaţi. Îmi amintesc că şi comisia Ministerului Învăţământului a ajuns la concluzia că domnul Ponta nu a plagiat. Aşa că trec ştirea în aceeaşi categorie cu cea referitoare la teza de doctorat a domnului Ponta.
PS
P.S. Văzând cum se pliază seismologii pe indicaţiile de partid şi de stat stau şi mă întreb ca prostul dacă nu cumva toate „previziunile” lor care se aud de câţiva ani că vom avea „în curând, dar nu se ştie când” un seism de magnitudine mare, este de fapt o ştire care este legată mai mult de efectul viitoarelor exploatări şi mai puţin de previziuni ştiinţifice? Ar mira pe cineva?  Pe mine nu.
http://www.gandul.info/stiri/cutremur-seismolog-cauzele-cutremurelor-de-la-izvoarele-sunt-naturale-s-ar-putea-ca-evenimentele-sa-mai-dureze-11464465
http://www.realitatea.net/roiul-de-cutremure-din-galati-ii-sperie-si-pe-seismologi_1285545.html
http://www.viata-libera.ro/eveniment/46925-galati-viata-libera-cotidian-stiri-institutul-de-fizica-pamantului-in-fierbere-cutremurele-din-galati-ii-sperie-si-pe-seismologi
http://economie.hotnews.ro/stiri-energie-15637509-petrom-putea-implica-explorarea-gazelor-sist-mariana-gheorghe-director-executiv.htm


Concluziile specialiştilor privind cutremurele de la Izvoarele

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.