duminică, 21 iulie 2013

Festivalul Internaţional “Adrian Păunescu”-Ziua 1


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Primăria Craiova a bătut gongul ediţiei I a  Festivalului Internaţional “Adrian Păunescu”. Vineri, 19.07.2013, sala de şedinţe a primăriei a fost gazda deschiderii festivalului. Excelent organizată de Carmen Păunescu activitatea a fost deschisă şi prezidată de academicianul Victor Crăciun în prezenţa a aproape 100 de participanţi şi invitaţi. Acesta a dat cuvântul invitaţilor, începând cu doamna primar Olguţa Vasilescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Au urmat ceilalţi invitaţi. Am remarcat în toată activitatea:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-          Participarea extrem de redusă, redusă la nu mai mult de trei persoane, a oficialităţilor, sau mai bine spus oamenilor politici. Poate nu au fost invitaţi, poate au fost şi nu au venit, poate erau în vacanţă prin cluburile sau proprietăţile lui Mazăre. Ceea ce pot spune cu certitudine este că au lipsit fiind invitaţi domnii deputaţi Călin Ion şi Nicu Vasilescu.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA Nu pot de asemenea , fără a încerca să politizez evenimentul să nu observ că au fost invitaţi doar politicieni din PSD. Oare Adrian Păunescu a fost deja adjudecat de PSD? Dacă au fost invitaţi şi alţi politicieni de alte culori şi nu au venit, ruşine lor, dacă  nu au fost invitaţi ruşine celor care nu i-au invitat oricum ruşine celor care puteau să vină şi nu au venit pentru că nu au fost invitaţi. În sală mai erau locuri, nu trebuia invitaţie specială pentru a aduce omagiu unui poet indiferent din ce partid a făcut parte.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
A fost  însă deputatul Florentin Gust, pe care îl laud, deşi altă dată l-am urecheat, şi îl laud nu numai pentru prezenţă, ci şi pentru că la votarea legii retrocedărilor în Comisia pentru Învăţământ a Camerei deputaţilor din care face parte a dat Pas retrocedărilor forţate, nejustificate, şi pentru că este împotriva transformării Şcolii Obedeanu unde a învăţat marele Titulescu, în proprietatea Bisericii.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  Legat tot de participare, nu pot să nu remarc prezenţa sau interesul mic  al oltenilor la acest eveniment. E adevărat că sala este f mică, fără aer condiţionat şi o prezenţă mai mare ar fi sufocat întreaga asistenţă. Poate Consiliul Local va avea în vedere un proiect de aerisire sau aparate de aer Condiţionat care să facă atmosfera mai plăcută;
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-          Prezenţa la eveniment a mulţi şi reputaţi oameni de cultură din ţară, dar şi din afara graniţelor. Dacă aş face un raport străini români, luând în calcul cei care au luat cuvântul  procentul este net în favoarea străinilor. Revin spunând că nu ştiu câţi au fost invitaţi şi câţi au venit din cei invitaţi, dar mă bucur că au fost atât de mulţi din Valea Timocului, Basarabia, Bucovina, Bulgaria, parcă şi Ungaria, vorbitori de limba română, iubitori de Păunescu.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-          Toţi vorbitorii au spus câte ceva despre Adrian Păunescu, nu au lipsit nici criticile la adresa celor care nu l-au mai vrut în mijlocul lor în parlamentul ţării, acele moluşte politice cum bine le spunea generalul Chelaru Mircea  prezent şi el la eveniment. Şi pentru că a venit vorba de el, trebuie remarcat faptul că prin cuvântul său neconvenţional, tăios,  dureros dar realist, a fost cel care a amintit cel mai mult sălii de spiritul lui Adrian Păunescu. Poate şi din această cauză publicul i-a întrerupt discursul prin aplauze. Le-a meritat. Printre altele, generalul Chelaru a amintit celor prezenţi ceea ce spunea Păunescu în una din poeziile sale de după 89: „ Nu voi consuma otravă pentru nici un fel de Basta, totuşi unde-au fost ai noştri  şi atunci şi-n vremea asta, cum se-ajunge pân la capul  voievodului de ţară, dacă nu-s trădări acasă lângă ura de afară?” Doamne cât de adevărate şi de dureroase versuri a putut să ne lase Păunescu !!!! Răscolitoare versuri, tunătoare vocea care le-a amintit.
OLYMPUS DIGITAL CAMERALa fel de răvăşitor a fost şi cuvântul celui care a urmat după generalul Chelaru, academicianul Nicolae Dabija „soldatul de grăniceri de la graniţele limbii române pe care unii au dorit să îl facă să tragă în frate şi soră. Marele patriot a spus asistenţei: „Astăzi am venit aici la Craiova să vă raportez că sunt pregătit să trag în toţi cei care vor lovi în limba română”. Pot părea ameninţătoare, pot părea patetice cuvintele preşedintelui  Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova,dar venind din partea unui om care a trăit drama încercărilor de desfiinţare a limbii materne, a unui om care a luptat toată viaţa pentru a i se recunoaşte statutul de român, astăzi în România în care drepturile românilor încep să fie tratate mai rău decât pe vremea stăpânirii Austro Ungare în Transilvaniei, când în România se pun în aplicare legile lui Horty şi se ia pământul românilor pentru a se da descendenţilor grofilor  sau bisericii catolice şi evreilor după acte false sau nedrepte, nu sună de loc patetic sună cu adevărat dramatic, sună a trădare, trădare la care iată, asistăm în linişte, ca şi când nu nouă ni s-ar întâmpla toate astea. De câte ori trebuie să ne trădăm vatra transilvană  de câte ori trebuie să uităm că Basarabia este pământ românesc? De câte ori să lăsăm să se ajungă la gâtul ţării prin trădarea dinăuntru? Nu cumva şi noi suntem vinovaţi de comlocitate la trădare prin pasivitatea noastră? Trebuie să vină un basarabean să ne deschidă ochii ? Sau  e mai bine să îi lăsăm pe trădătorii dinăuntru să ni-i închidă?
paunescu trist
Au fost închişi ochii lui Păunescu şi unul din motive a fost această stare în care suntem târâţi şi acceptăm fără să protestăm. Ceea ce nu vor reuşi niciodată însă noii trădători, este să închidă spiritul lui Adrian Păunescu.

Mâine, activităţile înscrise în program se vor desfăşura în mai multe locaţii, la Bârca şi Craiova. Să sperăm că vor fi mai mulţi participanţi. Adrian Păunescu merită pentru ceea ce a lăsat culturii şi spiritului românesc mult mai multă atenţie!
Festivalul Internaţional “Adrian Păunescu”-Ziua 1

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.