marți, 23 iulie 2013

Festivalul Internaţional Adrian Păunescu-Ziua a doua


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Astăzi Bârca şi Craiova au fost locurile de desfăşurare a activităţilor dedicate memoriei lui Adrian Păunescu, cel care astăzi ar fi trebuit să împlinească 70 de ani.
De dimineaţă activităţile s-au desfăşurat la Bârca, unde s-a dezvelit un bust al  poetului, apoi a fost vizitată casa părintească şi s-au desfăşurat activităţi artistice.
După amiază la ora 17 în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu”din Craiova activităţile au continuat conform programului. Au avut loc lansări de carte, decernarea premiilor concursului de poezie şi moment poetic . Activităţile au fost prezidate de Domnul Academician Eugen Simion.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
În începutul activităţilor acesta a dat cuvântul doamnei primar Olguţa Vasilescu. Aceasta , a informat asistenţa printre altele cu modul în care a s-a decis organizarea acestui Festival. Iniţiativa a aparţinut deopotrivă primăriei Craiova şi Consiliului Judeţean Dolj, care a inclus-o în proiect încă de anul trecut. Când s-a apropiat termenul,a fost contactată de Marius Tucă şi Carmen Păunescu, care avuseseră aceeaşi idee şi doreau să ceară sprijinul primăriei. Gând la gând cu bucurie, au constatat cu plăcere că planurile coincid deci activitatea a fost canalizată pe acelaşi traseu. Informaţia a fost confirmată şi de Marius Tucă, prezent şi el la eveniment.
Am reţinut din ziua de azi de la teatru următoarele:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-          Au fost din nou mai mulţi reprezentanţi ai culturii vecinilor decât români, de fapt şie ei tot români dar de altă cetăţenie. Noroc că totuşi au fost parcă mai mulţi spectatori numărul acestora depăşind de două ori numărul de scaune aduse de organizatori. Şi dacă tot suntem la capitolul minusuri, ca să terminăm cu ele aş remarca lipsa aerului condiţionat pe o căldură  înăbuşitoare şi lipsa microfoanelor, ceea ce a făcut ca mulţi să nu audă ce spuneau cei care au luat cuvântul.
-          Din toate cărţile expuse şi prezentate cea mai vândută a fost „Maluri de Prut” tipărită în Basarabia, de editura „Ştiinţa” sub oblăduirea Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Cartea a încercat să strângă toate poeziile lui Păunescu în care se regăseşte Basarabia. Lăudabil gestul fraţilor moldoveni care se pare că l-au iubit şi îl iubesc pe Păunescu mai mult decât concetăţenii săi.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-          Legat puţin de ideea de mai sus vizavi de iubirea faţă de Păunescu, în cuvântul său, academicianul Nicolae Dabija scriitor, critic şi politician de peste Prut, membru de onoare al Academiei Române a atins şi el aspectul spunând că „Păunescu nu a fost iubit în România, după 89  pentru că iubea Basarabia. Afirmaţia poate părea deplasată, dar a argumentat-o povestind că la un moment dat a avut o discuţie cu Silviu Brucan, eminenţa cenuşie a multor decizii luate în tulburele 89-90 iar acesta i-a spus:” Ia mai lasă-mă cu Păunescu! De ce vreţi voi să vă uniţi cu România? Nu vă putem primi pentru că asta ar însemna să pierdem Transilvania.” Foarte interesant ceea ce a spus domnul Dabija , aşa poate înţeleg unii că deciziile privind România nu le iau Românii, le iau alţii iar varianta Moldova contra Transilvania a mai fost prezentată mai mult sau mai puţin voalat şi prin alte medii. Dacă ar fi să ne uităm acum la ceea ce se întâmplă în România, la o oarecare vânzoleală spre Prut şi ideile privind regionalizarea şi concesiile făcute UDMR la viitoarea Regiune Autonomă Maghiară parcă îţi vine să spui că ne urmăm drumul stabilit cu mult timp înainte, de alţii.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-          După prezentarea cărţilor a urmat momentul decernării premiilor pentru concursul de poezie. Marele Premiu a fost adjudecat de Adrian Frăţilă din Târgu Jiu. Premiul 1 a fost atribuit lui Geo Ciolcan din Bucureşti, Premiul 2 a fost acordat lui Oana Nicoleta Dopu, iar Premiul 3 lui Gheorghe Oproiu din Bucureşti. A fost acordat şi un premiu special, lui Nicolae Dabija şi pot spune că pe merit, din toţi cei prezenţi este cel care -personal cred că-  este cel mai apropiat de spiritul şi stilul Adrian Păunescu
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-          Decernarea de diplome a continuat cu o diplomă surpriză pentru aproape toţi participanţii. Sindicatul Cadrelor  Militare Disponibilizate, filiala Dolj a acordat Post Mortem Diploma de excelenţă Lui Adrian Păunescu şi titlul de Membru de Onoare al Filialei. Diploma şi însemnele au fost înmânate de preşedintele filialei, Col.( r) Naon Ioan Mişu, fiicei poetului, Ana Maria Păunescu. În scurta sa alocuţiune, domnul Naon a menţionat că decizia decernării acestui titlu poetului a fost luată şi votată în filială încă de pe vremea cât poetul era în viaţă, numai că soarta a vrut să se întâmple altfel şi deşi familia fusese înştiinţată cu privire la această diplomă, până în prezent nu s-a găsit un moment pentru a se înmâna diploma. S-a întâmplat acum, în ziua în care Păunescu ar fi împlinit 70 de ani.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-          Dacă tot vorbim de decernări surpriză, să o amintim şi pe cea pe care Academia din Moldova a făcut-o  soţiei şi fetei lui Păunescu dar şi doamnei Primar Olguţa Vasilescu. Acestea  au primit câte un exemplar din monedele emise de Banca Naţională a Moldovei.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
-          Au urmat momente poetice cu recitări din poeziile lui Adrian Păunescu,moment deschis de inconfundabila Rodica Mandache, continuat de elevii din clasa domniei sale şi încheiat magistral de Dorel Vişan un alt mare om de cultură care nu vrea să accepte şi să admită decăderea morală culturală politică şi administrativă din România zilelor noastre. Păunescu nu şi-ar fi putut găsi un recitator mai potrivit, pentru că spiritul rebel, nonconformismul şi libertatea de gândire şi exprimare dar şi sensibilitatea   lui Dorel Vişan se potriveşte ca o mănuşă poeziilor lui Eminescu.  Maestrul Vişan a încheiat magistral o seară pe care a încins-o prin talentul său peste temperaturi suportabile.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Mâine va avea loc atribuirea numelui lui Adrian Păunescu unei străzi  din Craiova, la ora 10.00, apoi la ora 11.30 dezvelirea unei statui a lui Păunescu pe Aleea Personalităţilor în parcul de la teatru. Activităţile dedicate poetului se vor încheia mâine seară cu un recital de muzică şi poezie susţinut de Nicu Alifantis, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Mircea Vintilă, Andrei Păunescu – trupa Totuşi, George Nicolescu, Emeric Imre, Mădălina Amon, Vasile Mardare, Mihai Napu, Raul Cârstea, Cristian Buică, Octavian Bud, Magda Puskas, Valentin Moldovan, Evandro Rossetti.
Parafrazandu-l pe Păunescu, cel care spunea :”Eu de-o singură-ntrebare , mă scârbesc şi mă mai mânii” , mă mânii şi mă întreb şi eu CUM ESTE POSIBIL CA ACEST MARE POET AL NEAMULUI SĂ NU FIE MEMBRU AL ACADEMIEI ROMÂNE ? Este ştiut că datorită luărilor sale de poziţie vehemente împotriva pseudoculturii promovate de clasa de politicieni de după 89, a fost blocat şi “tras pe dreapta” chiar şi din viaţa politică dar nu poţi să nu îi recunoşti talentul şi cultura. Mulţi dintre cei veniţi de peste hotare să îl omagieze sunt membri de onoare ai Academiei Române. Nu se găseşte un loc şi pentru Păunescu ? NICI ACUMA ?

Festivalul Internaţional Adrian Păunescu-Ziua a doua

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.