joi, 17 octombrie 2024

ACTUALIZAREA SOLDEI DE GRAD-EPISODUL ANCA

 

Joi seară cred că toată suflarea milităroasă a stat cu neveste, copii, părinți soacre, cățel și purcel cu ochi și urechile pe emisiunea doamnei Anca Alexandrescu, care anunțase cu surle și trâmbițe dis-de-dimineață că va elucida toate problemele pensiilor militare și totul va fi clar precum apa de izvor. Bineînțeles, toți cei care au prins știrea, credeau că în sfârșit doamna Alexandrescu va veni cu știri, informații și lămuriri din spatele ușilor închise, din budoarul cuplului Ciu-Cio. Și uite așa, cred că emisiunea respectivă a spart recordul de audiență, pentru că toți pensionarii militari care primiseră vestea emisiunii pe diferite canale, și-au blocat televizoarele pe canalul Realitatea.

Când am fost anunțat că urma să fie abordat acest subiect, inițial am spus că nu voi pierde timpul acolo, căci oricum nu acolo se votează legile și nici nu se iau deciziile. Știam că va urma un circ și mai știam că și că de fapt anunțul făcut de doamna Alexandrescu pe pagina de FB cum că are nevoie de cineva cere să cunoască subiectul, cu care să discute, avea ca scop să atragă cât mai mulți pensionari în fața televizoarelor. De la Dan Diaconescu încoace nu s-a schimbat nimic în intențiile televizioniștilor, celebra replică ”țineți aproape că nici nu știți ce pierderi” este în viață. își schimbă doar hainele și coafura.

Și a venit … momentul, a început emisiunea, militarii așteptau să fie abordat subiectul dar acesta a venit spre sfârșit, căci emisiunea avea nevoie de cât mai mulți urmăritori pentra a ridica ratingul și fondurile doamnei Alexandrescu. Ce a făcut în definitiv doamna Alexandrescu față de alte televiziuni? Nimic. La alte emisiuni s-au discutat problemele pensiilor militare mai mult timp și cu mai mulți reprezentanți ai pensionarilor. S-a rezolvat ceva? Nu. A rezolvat ceva doamna Alexandrescu? Nu și nici nu va rezolva, deși a promis că va mătura pe jos cu PSD și PNL. O cred că ar vrea, căci doamna  Alexandrescu, este prietenă de familie cu Hamsterul Liviuț și cum acesta nu mai este pe lista PSD, doamna îi critică pe cei care i-au mazilit vecinul de apartament. Dar să revin la emisiune.

După ce a dezbătut alte subiecte arzătoare, doamna a trecut și la pensiile militare și a discutat prin telefon cu domnul Budăi, fost ministru al muncii din partea PSD, iar  de la PNL cu domnul Guran, fost consilier al lui Mandolină, pe când Ciucă era un amărât de ministru al Apărării și îl ruga pe Guran să intervină pe lângă Ludovic să actualizeze pensiile militarilor. Am asistat la o nouă partidă de ping-pong politic între cei doi,  în care mingea era proiectul de actualizare a soldei de grad, partidă la care doamna Alexandrescu nu a fost nici măcar arbitru, ci un simplu spectator, căci situația îi convenea, timpul trecea, rezerviștii așteptau cu urechile fâlfâind să audă ceva nou de la aceștia sau de la ea. Au rămas cu așteptarea. Mai mult, domnul  Guran, care a venit cu un proiect de doi bani, a îndrăznit să înainteze un impact financiar de 300 milioane de euro necesari pentru actualizarea soldei de grad, care este o sumă imensă. Păi asta, la aproximativ 300000 de pensionari ar însemna câte 1.000. de euro/militar/an. 

Amnezia Olguței

Înspre finalul primei părți a emisiunii, doamna Alexandrescu a dat citire unui mesaj al Liei Olguța Vasilescu, în care aceasta a explicat varianta sa privind apariția OUG 59. Nici dânsa nu a spus nimic nou și cum era de așteptat, a dat vina pe MApN care a contrasemnat OUG 59 pentru partea aplicabilă militarilor, spunând chiar că ea a vrut să mărească soldele militarilor și  s-a opus șeful DMRU

(la acea vreme domnul general Lungulescu), pe motiv că dacă mărește soldele activilor trebuie să le mărească și pe ale rezerviștilor și nu are cum, așa că soluția găsită a fost ruperea rezerviștilor de activi.

Iată ce spune doamna LOV:

”În 2017, am fost surprinsă să văd că salariul soldatului era sub salariul minim pe economie. Am ridicat salariile la tot ce înseamnă personal militar la nivelul celorlalte salarii din sistem, polițiști, cea mai mare împotrivire am avut-o chiar de la DMRU a MApN. Mai târziu, mi-a explicat că e vorba de legea lor, care prevede că pensiile militare  se actualizează după salariile aflate în plată. Doamna Vasilescu uită să spună ceea ce a spus neoficial dar foarte tăios, când a auzit că este acționată în instanță: ”Lasă că o să vedeți voi coloneilor”. Dar trebuie să admitem că are dreptate când spune că documentele privind pensiile militarilor, din toate ordonanțele care au modificat Legea 223, au fost lucrate la MApN,  la ordin politic însă. Vina responsabililor din MApN este că nu și-au apărat colegii din rezervă, s-au mulțumit să aibă grijă doar de pensiile lor, prin sporuri și alte venituri care să le măreascaă baza de calcul a pensiei. Modul în care este făcut art. 28 din Legea 223, spune totul.

Trebuie spus că nici intervenția Olguței nu a adus nimic nou, același lucru îl spusese și în iulie 2022 la o întâlnire cu rezerviștii la Craiova.

Gafele Getuței

  A urmat o pauză de ajustare a microfoanelor și apoi  la partea a doua, o intervenție telefonică a doamnei Georgeta Gheorghe, ”președintele Asociației rezerviștilor militari din Interne și Armată” o asociație care la momentul la care vorbim sau vorbea doamna Gheorghe, nu exista, nu e înregistrată nicăieri, nici pagina de facebook  nu este accesibilă dar să zicem că asta nu contează. Numai că această titulatură pe mine mă duce cu gândul la Nassiryah și lucrări de doctorat. Ce ușor se obțin titluri în România, mai ales când ai nevoie doar de doi prieteni ca să zăci că ai înființat o asociație, să te declari președinte iar  prietenii să se declare  vicepreședinți.

Doamna a vorbit frumos despre pensiile militarilor, mai frumos aprooape decât Dogaru, dar cu același efect și cu aceeași dorință de a bate din bocăncior, dând verdicte fără acoperire. Spun asta pentru că doamna Gheorghe a făcut câteva greșeli nu doar impardonabile ci și chiar foarte periculoase, cu efecte dezastruoase:

  1. A afirmat că TOATE ASOCIAȚIILE MILITARILOR sunt de acord cu proiectul aflat în dezbatere în Parlament, dar pe de o parte nu a menționat care proiect, PLX 262, sau B447, iar pe de altă parte nu toate asociațiile militarilor, care sunt ”fără număr” au fost de acord, doar cele participante la discuții, ceea ce nu este totuna. Să ne amintim că inițial reprezentanții asociațiilor invitați la discuții au fost de acord cu amendamentul propus de Leoreanu, renunțând chiar la cel cu care veniseră la discuții, în cadrul Plx 262, cunoscut și ca Ordonanța Bayraktar. Apoi când doamna Pauliuc a venit cu alt proiect de lege separat, pe motiv că PLX 262 nu mai este viabil, asociațiile prezente la discuții au îmbrățișat acest proiect al doamnei Pauliuc, uitând de PLx 262. Ciudat, doamna Gheorghe, deși a afirmat că vrea să clarifice situația, dar nu a pomenit nimic de cel de-al treilea proiect, cel cu care venise tot doamna Pauliuc proiect inițiat ca urmare a unei înțelegeri între Ciucă și Ciolacu, lucrat la DGFC deși este cel mai complet și fiabil, celelalte fiind lucrate pe genunchi. Asta nu mi se pare clarificare a situației ci evitare, mascare a realității.
  2. Doamna colonel (rez) Gheorghe nu a solicitat și nici liderii asociațiilor care au acceptat aceste proiecte, o simulare măcar, din partea inițiatorilor sau MApN privind rezultatele aplicării proiectelor respective. Oare de ce ? Nu îi interesează, sau le e frică să afle adevărul ?
  3. Întrebată de doamna Alexandrescu, doamna Gheorghe a afirmat nici mai mult nici mai puțin, că PROIECTUL AFLAT ÎN PARLAMENT, RĂSPUNDE TUTUROR CERINȚELOR REZERVIȘTILOR, ADICĂ REZOLVĂ TOATE PROBLEMELE PENSIILOR MILITARE. Bă ești prost ? Proiectul respectiv nu doar că nu înlătură problemele ci creează noi probleme, dar, mai ales, duce la diminuarea pensiilor la 90% din pensionari. Posibil să scape (mai ușor) cei pensionați în anul 2023-2024. Să faci o astfel de afirmație este nu doar o inconștiență crasă ci și un cuțit înfipt în inima tuturor, pentru că dacă se aprobă acest proiect (unul din ele, 262 sau 447) indiferent de rezultatele lui, pensionarii militari nu mai pot revendica nimic, pentru că EI AU DECLARAT, PRIN DOAMNA GHEORGHE, CĂ LI S-AU REZOLVAT TOATE CERINȚELE. Inconștiență, prostie sau intenție? Să ne spună doamna, căci doar dânsa știe. De fapt după ce se va aproba, dacă se va aproba unul din proiectele aflate deja în fluxul legislativ, indiferent de rezultatele sale, nu vom mai putea cere nimic, nu ne mai putem plânge, pentru că noi am cerut insistent să fie votat.

În rest, problemele au fost expuse coerent, dar greșelile făcute îngroapă efectiv orice pretenție, solicitare, pretenție ulterioară. Măcar a înțeles că problema legii 49/1995 este o problemă falsă și nu a mers pe gogorița unora care pretind că respectiva lege este încă în vigoare. Legea a fost abrogată, dar nu de legea 223 cum a spus doamna Gheorghe, ci de legea 164/2001, prin articolul 88. Dar măcar nu a mers pe prostia pe care o susțin alții.

Și cu asta, se poate spune că s-a încheiat discuția pe tema pensiilor militare, totul a rămas ca în tren, chiar dacă doamna Alexandrescu a promis că mătură pe jos cu PNL și PSD dacă nu votează proiectul (care din ele???) fără a ști însă că pune osul la nenorocirea multor pensionari.

Una peste alta, emisiunea nu a clarificat nimic, deși așa promisese doamna Alexandrescu care  a urmarit de fapt să se lămurească ea, nu să lămurească pe altcineva, cum stau lucrurile cu pensiile militare, lucru pe care de fapt trebuia să îl facă în particular, nu să țină oamenii în fața televizoarelor să urmărească un circ electoral  în timp ce ea butona telefonul.

 O să postez aici  zilele următoare aici  o simulare care va prezenta cum vor evolua pensiile în varianta Pauliuc și varianta comună PSD/PNL, întocmită de Jianu, la care a făcut referire acum două zile Ciolacu.  Poate așa șefii de asociații își vor pune și vor pune întrebări și vor cere ei de la MApN date privind efectele respectivelor proiecte, pentru că până acuma nu au zis nimic, ca și cum nu ar fi fost vorba de pensiile lor și ale colegilor lor.

 https://in-cuiul-catarii.info/2024/10/11/actualizarea-soldei-de-grad-episodul-anca-21300

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.