duminică, 12 noiembrie 2023

Adevăr și minciună

 

Ce sunt adevărul și minciuna? Există adevăr unic, absolut ? Descartes, unul din marii filozofi ai omenirii a impus un principiu conform căruia îndoiala sau analizarea în profunzime constituie esența nu doar a cunoașterii ci chiar a existenței, căci”cogito ergo sum” se vrea condiția de bază a existenței ființei umane. Pe de altă parte perceptele biblice spun să crezi și să nu cercetezi. Cine are dreptate? Ce reprezintă aceste principii? Niște enunțuri emise de niște oameni care, nu e așa, sunt și ei supuși greșelii, acesta este poate un adevăr aproape unanim recunoscut. Deci tot ce cunoaștem la ora aceasta reprezintă rodul gândirii sau propagandei unor oameni. Însăși Biblia a fost scrisă, retranscrisă și modificată de oameni după chipul și asemănarea lor, după convingerile, experiențele și idealurile lor, dacă nu ar fi așa, nu ar exista atâtea variante acceptate sau contestate ale Bibliei.  Dar să nu uităm că până și”cartea cărților” este acceptată și urmată în teorie, de doar 2,4 miliarde de adepți declarați,  din  cele 8 miliarde de locuitori ai Terrei. Celelalte 5,6 miliarde nu cred în Biblie. Despre iudaism ce să spun? Sunt declarați sau vehiculați ca număr, între 14,6-17,8 milioane de evrei. Musulmani sunt 1,6 miliarde dar numărul e în creștere și va depăși numărul creștinilor dacă avem în vedere politica privind natalitatea. Spuneam că Biblia a fost scrisă de oameni, unii le spun sfinți dar aceștia au fost în fapt tot oameni, pe care alți oameni i-au declarat sfinți, deci aceștia pot fi admiși sau recunoscuți ca sfinți, sau nu. Marele Ștefan Voievod a fost declarant Sfânt, dar cu tot respectul, BOR a încălcat grav propriile percepte și principii, pentru că este știut apetitul lui Ștefan cel Mare pentru femei și băutură, ca să nu mai vorbesc cât de”degrabă vărsătoriu de sânge”, uneori nevinovat, era. Și atunci de unde sfințenia sa? A dus o viață cumpătată? Ce a făcut pentru țară este incontestabil, dar”sfânt” în credința creștină pentru ce? Pentru că s-a bătut cu turcii? Dar toată Europa s-a bătut cu turcii și s-au bătut și între ei. Deci totul este relativ, interpretabil, și cum”errare humanum est”, avem dreptul să ne îndoim   cam de tot ce a fost scris de-a lungul istoriei omenirii, chiar de Istoria Omenirii, pentru că totul reprezintă doar puncte de vedere sau ”adevăruri” ale unor timpuri, ideologii, convingeri, percepte, de moment.

Exemplu: se spune că iudaismul este baza tuturor religiilor monoteiste dar iudaismul la începuturi a fost politeist. A devenit monoteist după exil, căci până atunci Iudeii îi venerau pe Bethel și Samaria, Baal și Yahvel și alții, iar acceptarea doar a lui Yahvel ca unic zeu a fost o politică de stat impusă de rege, cum de altfel s-a întâmplat și cu schismele creștine mai târziu. Deci chiar și”cărțile sfinte” spun adevăruri impuse de convingeri, percepte, decizii, politici de moment. Multe astfel de adevăruri istorice stau ascunse prin biblioteci, muzee de stat sau particulare și nu au văzut și nu văd lumina zilei pentru că aceste informații nu convin celor care le dețin. Este nedrept ca informații despre Dacia să stea ascunse la Vatican, despre Egipt la Muzeul de Istorie Naturală din Anglia, despre Irak prin casele soldaților americani”eliberatori”,  despre Transilvania la Viena. Dar asta este considerat normal și corect în”lumea bună”.

Deci adevărul poate fi definit ca fiind ceea ce cineva, un individ, un grup, un popor, o societate, acceptă ca fiind corect și viabil, bazându-se pe unele informații, experiență, principii, educație, idealuri, convingeri (filozofice, sociale, politice, religioase, etc) la un moment dat. Având în vedere multitudinea de factori care concură la stabilirea adevărului, acesta poate suferi modificări minore sau esențiale în timp.

Și minciuna este tot o informație. Și din minciuni poți învăța sau cunoaște direct sau indirect, atunci când ai ceva cunoștințe despre un subiect pe care mincinosul vrea să ți-l prezinte în varianta lui. Poți afla ce intenții are mincinosul, ce informații reale deține, căci orice minciună are picioare, indiferent cât de scurte sunt ele și mai ales poți afla și învața pe cine ai în față. Minciuna ca armă politică are un statut aparte, la noi se poate spune că este semiconstituțională atâta vreme cât promisiunile electorale sau declarațiile politice sunt protejate de lege.

Așadar adevărul și  minciuna nu sunt altceva decât enunțuri personale sau de grup,  care reprezintă interesele cuiva.

Plecând de la acest”adevăr” nu trebuie să ne mai mire ”adevărurile” privind conflictul israeliano-palestinian. Pe lângă războiul concret, militar, purtat cu armament, cel politic, cel economic, toate la fel de nemiloase și criminale, lumea este efectiv invadată de un război informational, propagandistic pe care Goebels l-ar invidia. Este adevărat, acum 80 de ani ministrul propagandei naziste nu avea la dispoziție tehnica și mijloacele propagandistice nelimitate din ziua de azi, dar pe lângă tehnică, și mințile propagandiștilor de azi și-au perfecționat cinismul, perversitatea și lipsa de bun simț. Practic nimic nu este considerat nepermis în conflictele de azi. Se merge până acolo încât”morala și regulile se schimbă de la un conflict la altul, de la o zi la alta.  Ceea ce spunea doamna Von Der Leyen despre bombardarea unor obiective civile de către ruși în Ucraina, considerând că”atacul împotriva infrastructurii civile, în special electricitatea, sunt CRIME DE RĂZBOI”. Deconectarea femeilor și copiilor de la utilități, apă, electricitate și căldură când se apropie iarna, reprezintă acte teroriste”. Asta era valabil în Ucraina. În Gaza, aceste acțiuni sunt”justificate”.

Bineînțeles, intoxicarea merge înainte. De când a început conflictul, practic genocidul din Gaza, internetul a fost sufocat cu”informații”privind drepturile Israelului sau ale palestinienilor asupra teritoriului. Pe de o parte se contestă însăși istoria, spunându-se că nu a existat nicicând un stat Palestinian, că filistinii vechiul popor care a populat cândva zona disputată, nu ar fi existat, sau nu sunt totuna cu actuala populație, că practic palestinienii au fost permanent sub stăpânirea altora, britanici, egipteni, turci,  israelieni, dar nu au existat ca stat independent niciodată. Dar asta nu le ia dreptul la existență, iar faptul că au fost tot timpul sub ocupație iar teritoriul a purtat diferite denumiri, în funcție de ocupanți, nu le ia drptul la viață și nici la teritoriu. Nici România nu s-a numit de la începuturi România, statul român s-a format pe teritoriul regatului Dac, teritoriul a fost de-a lungul istoriei împărțit între cele trei imperii vecine, rus, turc, autro-ungar, dar asta nu înseamnă că românii nu au existat ca neam ca popor, indiferent cum s-au numit sau au fost numiți în diferite perioade ale istoriei. Statele s-au format administrativ abia după formarea conștiinței de sine a popoarelor și apariția unui lider care să se pună în fruntea lor și să declare formarea statului.   Alte surse, fidele celeilalte părți, ne bombardează cu informații care demonstrează că nu a existat un stat Israelian, că de fapt doar Biblia, care este o născocire ideologică, în Vechiul Testament în care de fapt nu crede nici măcar un sfert din populația globului, scrisă și promovată de Israeliți, este singura”probă” a drepturilor israelienilor asupra ”pământului sfânt”. Pentru cei de religie musulmană, Mecca este”Pământul sfânt”  pentru Hinduși, pământul sfânt este  în jurul Gangelui, iar pentru o mare parte din români, sfânt este pământul considerat ”Grădina Maicii Domnului”.  

Așadar adevărurile prezentate de diferite surse sunt relative, iar  în zilele noastre, când tehnica modernă, inteligența artificială poate prezenta orice ”la vedere” ca fiind real, când hologramele ”atacă și dărâmă turnuri”, când poți vedea un președinte de stat gângăvit și agramat vorbind într-o engleză, sau chineză, japoneză, daneză, perfectă, sursele de informare,  tehnica sunt deținute de oameni, sau grupuri de oameni care o folosesc sau o interzic în propriul interes, după bunul plac,  în ce mai poți crede? Unde a adevărul?

Credeam că evoluția științei ne va izbăvi, ”accesul la informații” ne va face mai înțelepți, mai deștepți, mai buni, dar nu e așa, pentru că am ajuns deja la stadiul în care nu mai putem face diferența între informație și manipulare, intoxicare, minciună și adevăr, în loc să devenim mai informați, mai siguri pe noi, mai concesivi, mai aproape unii de alții,  suntem tot mai dezorientați, mai egoiști, mai neîncrezători, mai pătimași, mai plini de ură sau indiferență față de cei de lângă noi. Se prăbușesc oameni la doi pași de noi pe stradă și nici nu întoarcem capul, ne spunem”uite și bețivul ăsta” și mergem mai departe fără să ne aplecăm să vedem ce e cu ei. Iar aceste ”binefaceri” au venit odată cu tehnologia de vârf. Suntem copleșiți de furtuni, ploi, grindină, caniculă și nu știm dacă sunt”de la Dumnezeu” sau iară și-a băgat americanul sau rusul coada și ne-a atacat geoclimatic. Casele ne cad sub cutremure, dealurile o iau la vale și ne îngroapă de vii și nu știm dacă așa a fost să fie, se răzbună copacii tăiați de Holzindustrie Schweighofer sau iară au cracat cei de la OMW pe undeva. Acceptăm pierduți și indiferenți orice anomalie, orice nenorocire, insensibili, cu nesimțire aș spune, bucuroși că”nu mi s-a întâmplat mie” am uitat ce e compasiunea, grija față de aproapele tău, am devenit neoameni. Guvernanții fac cu noi ce vor, ne”livrează” informații și substanțe toxice pe post de acadele iar noi le consumăm într-o inconștiență incredibilă. Accepăm orice, inclusiv dubla măsură și ori nu mai realizăm, ori nu mai vrem să vedem cum suntem dirijați către autodistrugere, dezumanizare.  Copii ucrainieni în Ucraina ”sunt uciși” dar cei palestinieni în Gaza  doar ”mor” căci așa îi prezintă ”main stream”media adică sursele ”oficiale” care timp de doi ani ne-au injectat și la propriu și la figurat cu un vaccin criminal. Iar noi mergem mai departe, nici nu ne mai punem întrebări, căci cine își punea, ori e conspiraționist, ori terorist, ori prost. Cei mai mari teroriști ai tuturor timpurilor au fost cei care ne-au ținut 2 ani de zile sub teroarea unui virus inventat tot de ei, injectându-ne un vaccin care de fapt avea rolul de a ne îmbolnăvi, nu de a ne vindeca, iar acuma ne conduc către un nou Război Mondial intoxicându-ne cu”adevărurile lor”.

Când e vorba de războaie, conflicte, singurul adevăr incontestabil este distrugerea, moartea, sângele nevinovat curs pentru ca cei care îl declanșează, îl susțin și îl întrețin și aprovizionează, să obțină profit. În rest, manipulare.

PS: O ultimă probă de”prezentare a devărului” , e adevărat, ceva mai personal, o reprezintă declarațiile antrenorilor echipelor Rapid și FCSB, după meciul de aseară pierdut de FCSB cu 1-2. Același meci, același joc, același rezultat este prezentat de fiecare după cum”l-a văzut el” . Begodi spune am căștigat meritat”iar Elias Caralambous zice : ”am fost mai buni, dacă altcineva are o altă părere, nu sunt de acord.”  In condițiile în care golurile au fost ok, nu au fost erori de arbitraj, să vii să spui că tu ai fost mai bun după ce ai pierdut, fără a ține cont că fotbalul se joacă pe goluri, mi se pare … dar doar mi se pare mie. Oare mister Caralambous nu realizează că cu astfel de declarații încurajează jocul prost al jucătorilor săi?

Dar… mergem înainte cu ochii închiși.

Adevăr și minciună

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.