miercuri, 1 iunie 2022

”Este o adevărată rușine…”

 

Credeam  că politicul se amestecă numai în jocurile sportive, unde sportivi de top nu sunt admisi în competiții pe motive rasiale sau de apartenență etnică. Îmi cer scuze dacă cumva prin cele scrise de mine am lăsat să se înțeleagă așa ceva. Am greșit. Politica nu are treabă numai cu activitățile sportive, ea dirijează totul. Poate e greșit spus politica, ar trebui spus politicianul, indiferent cărui stat  îi aparține.

Dar ce s-a întâmplat la Eurovision 2022 depășește orice limită. Nu găsesc cuvinte pentru a cataloga Marea Nesimțire a organizatorilor . Deși înainte de a începe concursul aș fi pariat că va câștiga Ucraina, cunoscând ”politica” guvernanților actuali și  crezând că Ucraina va aduce o nouă Ruslană pe post de Sheena, cu un Javelin pe umerii dezgoliți,  care să sucească toate capetele, în special de bărbați, după ce ”trupa de bâlci” a apărut pe scenă mi-am spus că oricât de mare ar fi dorința politicului, ”publicul” nu se va face de râs.

Spre surprinderea mea, marea lovitură a venit din partea ”publicului”, CARE A DONAT 439 de puncte Ucrainei pentru fondul omeniei. Aș fi înțeles dacă ar fi fost introdusă,  așa din empatie, în grupul primelor 24, dar să dai locul 1 unei scălămbăieli, un hip hop ”tradițional”, fără absolut nicio valoare muzicală, în care mesajul nu bate cu ritmul într-o competiție de talie europeană,  înseamnă să te prostituezi pe doi bani. Asta a făcut Europa acum două seri. Iar faptul că votul hotărâtor a foat acordat de ”public” demonstrează fără nici un dubiu că așa zisul public nu mai este public, iar sistemul ”electronic” de vot atât de lăudat și ridicat în slăvi de aceiați politicieni este sistemul perfect de fraudare și manipulare a voturilor. Avea dreptate Murphy în una din legile lui, chiar dacă legile lui sunt acuma completate în stilul lui și de alții, când spunea că atunci când lucrezi cu calculatorul trebuie să ții cont de fenomenul GIGO (Gunoi Introduci, Gunoi Obții). Jurizarea Eurovision 2022 este proba cea mai concludentă.

Și o altă dovadă că totul a fost o fușărie pe față este faptul că juriile din 6 națiuni, printre care și România au fost furate pe față, votul lor nu a fost acceptat, iar organizatorii și-au permis să îl modifice și să acorde ei punctele cui au vrut, în cazul rRomaniei, deși votul mersese către Moldova, organizatorii l-au dat Ucrainei. Probabil așa promisese guvernul, sau eu știu cu cine bătuseră ei palma. Din cauza asta , au considerat că este ceva suspect, căci votul dat nu a corespuns cu cel promis de cei cu care vorbiseră ei.

Acordarea celor 439 de voturi de către ”public” astfel încât să nu mai poată fi întrecută de nicio altă tara concurantă, dovedește că organizatorilor le-a fost totuși frică să acorde  prin ”jurii” voturile câștigătoare, ei au avut nevoie de doar 6 voturi oficiale și le-au furat din contrul celor mai obediente și lipsite de reacție state (probabil în concepția lor), lăsând ”poporul” să facă treaba cea mai grea, exact ca acum 2000 de ani. Baraba să trăiască! 

Și dacă mai vreți, încă o dovadă că votul nu s-a dat pe criterii artistice, muzicale, culturale sau meritorii, este intervenția ministrului culturii al Ucrainei care s-a declarat dezamăgit de votul Ucrainei. Când am citit titlul știrii am crezut că leșin. Mă gândeam că îi este rușine că au primit un loc pe care nu îl meritau. Da de unde? El se simțea rușinat că juriul din Ucraina nu a acordat votul uneia din țările vecine care au ”donat” votul și armamentul lor Ucrainei. Deci domnului ministru i se părea normal să întoarcă votul pe criterii politice indiferent de valoarea culturală sau muzicală a reprezentanților vecinilor : Este o adevărată rușine să acordăm 0 puncte Poloniei și Lituaniei. Ucrainenii vă dau 12 puncte!”   Nici nu trebuia spus mai mult. Deci ”indicațiile” și ”normalitatea” cereau ca votul să fie politic, sau pe bază de ”afinități”, nu valoric. ”Democrație”, nu meritocrație!

Pe același criteriu al ”democrației” politice, unii comentatori români au învinuit juriul din România că a acordat punctele Ucrainei și nu Moldovei care a avut un mesaj subliminal patriotic pomenind de axa Chișinău București. Da, poate moldovenii de la Zdub și Zdob meritau 12 puncte ( și chiar le-a primit de la juriul român, conform declarațiilor TVR), dar nu pentru ca erau neam cu noi, ci pentru că chiar au avut o piesă bună, care va face oricum scenă plină pe unde merg, dar nu sunt de acord să le fie acordate puncte doar pentru ca sunt de-ai noștri. Adevărul este că în ultimele editiții în ultimii cel puțin 6-7 ani, dacă nu mai mulți, am constatat că voturile se dau ”pe regiuni” țările baltice între ele, țările fostei Iugoslavii între ele, statele fostei URSS între ele, Beneluxul  între ele, statele Regatului Unit între ele  și așa mai departe.

Dacă tot suntem la capitolul anomalii, nu știu ce a căutat Australia la acest concurs? A făcut cerere de aderare la UE, sau intenționează să se implice în Ucraina și ăsta a fost primul pas?  

În ceea ce privește prestația României, nu pentru că sunt român ci pentru că chiar mi-a plăcut, WRS ar fi meritat un loc în primele 5, dacă nu chiar mai mult. Chiar dacă Marea Britanie, a avut cea mai bună interpretare, consider că melodia lui WRS este mai antrenantă, mai usor de reținut, interpretat, mai dansabilă, mai comercială mai cantabilă. României i s-a făcut o mare nedreptate. Mă tem că nu e ultima, că prima oricum nu e.  

Off concurs : mă întreb dacă nu cumva anul ăsta premiile Oscar, MTV, Cannes, Nobel, vor fi atribuite tot Ucrainei? Ar fi și păcat ca oamenii de știință, de film, să nu achieseze la modelul Eurovision 2022 și să nu acorde premiile cele mari Ucrainei, că doar au și ei suflet nu ? Recomand cel puțin premiul în cercetare bacteriologică să fie acordat Ucrainei. Sunt convins că administrația Biden cu întreaga familie va vota pentru.

Este o adevărată  rușine … spune un ministru ucrainian. Îi dau dreptate.

Hai să revedem melodia căștigătoare a Eurovision 1974 :

 

”Este o adevărată rușine…”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.