sâmbătă, 4 iunie 2022

”Asistăm la un război hibrid”…

 

Dacă cineva ar umbla prin fisierul cu evidența  doctoratelor de prin universitățile și facultățile serviciilor de de informații, MI, MApN, ar da (dacă nu ar fi ridicate de instanțe????!!!!) peste o grămadă de titluri care includ sintagmele ”hibrid” și ”Marea Neagră”. De ce ? Pentru că de când am fost acceptați în NATO (dar nu neapărat pentru ca am fi meritat, ci pentru că SUA avea nevoie de teritoriul nostru în conflictul pe care îl pregătea cu Rusia), toate instituțiile de învățământ au primit indicația iar îndrumătorii de doctorat și lectorii au pus în practică, să se pună accent pe aceste forme și zone de război, pentru că sunt ”de viitor”. Și de atunci, cred că nu este lucrare de doctorat să nu aibă inclus cel puțin un capitol privind unul din aceste ”subiecte” . Chiar dacă definiția ”oficială” a războiului hibrid a fost dată de NATO relativ recent, acesta ca fenomen există de pe vremea primelor războaie sau bătălii ale lumii, căci războiul nu a însemnat niciodată doar luptă armată. Și războiul ”rece” sau nedeclarat este tot o formă de manifestare a războiului hibrid.

 ”Conflictul hibrid este definit drept o interacțiune dinamică între elemente de hard power (consolidarea forțelor militare, dispunerea de forțe și capabilități militare în zone de conflict, finanțarea unor mișcări separatiste, activități de destabilizare și subminare a securității unui stat sau regiuni) și soft power (menținerea unei dependențe economice sau energetice, aplicarea de sancțiuni economice, derularea unor campanii de propagandă, dezinformare și influențare, derulare de atacuri cibernetice, etc.  Războiul hibrid cuprinde o arie vastă de acțiuni ostile în care forța militară reprezintă doar o mică parte a unei strategii flexibile, cu obiective pe termen lung, fiind completată de metode politice, economice și informaționale.”

Aș merge până acolo încât aș spune că războiul hibrid nu se termină niciodată pentru că elemente de război informațional, economic, politic, propagandistic se duc în permanență nu doar între state aflate într-un conflict deschis și închis ci chiar în interiorul unor alianțe sau între ”parteneri” care își declară dragoste nemărginită. Interceptarea convorbirilor cancelarului german  de către serviciile secrete ale SUA sau celebrul ” Fuck UE” al doamnei Nulland, sunt nimic altceva decât forme ale unui război hibrid care nu iartă pe nimeni.

Ori, dacă se admite (uneori pur și simplu din dorința de victimizare a unora sau/și de blamare a altora) că răboiul hibrid reprezintă un conglomerat de măsuri de diverse naturi  care pot îmbrăca și haina unor atacuri cibernetice sau declarații politice, amenintări, sancțiuni economice, politice, culturale, sportive, atunci trebuie să admitem că la ora asta aproape nu mai există state aflate în neutralitate sau în afara conflictelor. Când s-a grăbit să dea definiția conceptului de război hibrid incluzând acolo tot ceea ce rivalii lor făceau și nu le convenea lor, liderii NATO/SUA practic au dat foc planetei,  coloristic vorbind, băgând toate statele în conflict, pentru că spionajul,  indiferent de domeniul de activitate este nimic altceva decât o latură a conflictului nu doar hibrid ci chiar … declarat deschis. Nu poți spune că ești în relații de prietenie cu un stat căruia îi spionezi, speculezi, furi, sau sabotezi cercetarea, tehnica militară, industrială, inteligența, dezvoltarea, la modul general.

Plecând de la aceste date, ieșirea domnului general Petrescu, șeful SMAp, dar nu doar a sa, ci și a altora înaintea sa, politicieni, miniștri, președinți de partide sau de stat prin care a/au declarat că România nu va intra în război sau nu este în pericol,  sunt vorbe de clacă. Reacționez acuma, la declarația domnului general Petrescu Daniel, nu pentru  că aș avea ceva personal cu el ci pentru că dacă ceilalți ante…declaranți au dreptul să spună aproape orice, vorbind ca poiliticieni care fie vorbesc fără să gândească, fie vorbesc în necunoștință de cauză, fie mint profesional, fie se știu imuni în fața legii pentru prostiile și minciunile pe care le debitează, domnia sa, domnul general nu este (încă, oficial) politician, nu este (sper, dar nu garantez)  angajat politic dar, mai ales, ar trebui să aibă noțiunea termenilor militari și să știe să îi folosească fără a face declarații politice și având conștiința și responsabilitatea declarațiilor sale. 

Iată ce a declarat recent domnul general:

„Este adevărat că trăim cea mai gravă criză de securitate pe continentul european probabil de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. (…) Este adevărat că nimeni nu s-a aşteptat să vedem un conflict cu o fizionomie foarte apropiată de cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul nostru şi atât de aproape de graniţele noastre. Geografia contează. Suntem mai sensibili la ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, suntem mai sensibili la ceea ce se întâmplă cu vecinii noştri. Dar, în acelaşi timp, publicul trebuie să fie conştient că facem parte dintr-o organizaţie de securitate – Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord – că avem garanţii foarte clare şi foarte ferme de securitate. Ce le-aş transmite: aş vrea să fim mai puţin sensibili la pregătirile pe care le face Armata. Noi ne continuăm programul de pregătire, desfăşurăm activităţi de instruire. Aş vrea să contribuim mai mult cu toţii la toate proiectele pe care le avem şi aş vrea să avem mai multă încredere că toate instituţiile statului pot să-şi facă datoria, cred că este un moment care trebuie să ne aducă împreună şi că avem încredere în noi că putem să facem ceea ce avem de făcut în continuare. În acest moment, România nu se pregăteşte de război. Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO. Acest lucru cred că este foarte clar, trebuie să fie evident pentru toată lumea””

Având în vedere cele cunoscute, apreciate, statuate despre războiul hibrid, consider că declarațiile domnului general sunt neprofesioniste, sau simple declarații politice, care nu doar că îl incriminează sau poate deconspiră  prin angajarea într-un domeniu în care nu are încă acces, dar îl și face de râs, făcând declarații fără acoperire sau absurde.

Să le iau pe rînd:

  1. (…) Este adevărat că nimeni nu s-a aşteptat să vedem un conflict cu o fizionomie foarte apropiată de cel de-al Doilea Război Mondial pe continentul nostru şi atât de aproape de graniţele noastre.” Oare? Nimeni nu s-a așteptat? Atunci de ce NATO a înconjurat practic Rusia cu prezență militară de cam 20 de ani încoace? De ce cursa înarmărilor a urcat la sume incalculabile de ambele părți, sau în aproape toată țările cu pretenție de forță militară de la ultimul război mondial încoace? Pentru că NIMENI nu s-a așteptat ? Sau de ce a izbucnit revoluția portocalie  iar SUA,  familia Biden și-au trimis specialiștii, civili și militari,  în Ucraina încă din 2014? Pentru că nimeni nu se aștepta? Domnule general, unde ați trăit în ultimii 10 ani? Vă descalificați profesional prin astfel de declarații atât pe dumnevoastră, cât și serviciile secrete ale armatei care în loc să prevadă și să informeze privind activitățile dușmanilor sau potențialilor dușmani ai țării, luptă împotriva propriilor cetățeni care au curajul să spună adevărul,  cel pe care ”NIMENI” nu îl vede.
  2. ” Suntem mai sensibili la ce se întâmplă în regiunea Mării Negre, suntem mai sensibili la ceea ce se întâmplă cu vecinii noştri.”  Mi-au dat lacrimile. Când o să fiți sensibil la problemele noastre, ale românilor, ale militarilor români activi și în rezervă, când o să fiți sensibili la rapturile pe care guvernul, politicienii le fac pe spinarea armatei, făcând afaceri cu terenurile acesteia, acordând grade militare tuturor țucălarilor, pupilelor, apropiaților, neamurilor, pilelor de partid,  în timp ce profesioniștii primesc pumni în gură și șuturi în fund? Cred că vă uitați într-o direcție greșită domnule general. Mutați-vă privirile înspre nevoie ARMATEI și militarilor, nu ale vecinilor.
  3. ”.. publicul trebuie să fie conştient că facem parte dintr-o organizaţie de securitate – Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord – că avem garanţii foarte clare şi foarte ferme de securitate.” Domnule general, recitiți articolul 5 din tratatul NATO și vă rog să îmi spuneți care sunt garanțiile. Garanțiile sunt doar în mintea unora. Articolul ăla care garantează securitatea, spune că ” Părţile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord.

Orice astfel de atac armat şi toate măsurile adoptate ca urmare a acestuia vor fi imediat aduse la cunoştinţă Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după adoptarea de către Consiliul de Securitate a măsurilor necesare pentru restabilirea şi menţinerea păcii şi securităţii internaţionale.” Unde vedeți dumneavoastră garanții aici ? Lăsați gargara politică altora domnule general, asta în cazul în care nu cumva aveți luate și angajamente politice, care vă garantează o funcție politică la trecerea în rezervă, după modelul cunoscut. Culmea este că chiar și în cazul în care să zicem că statele membre NATO vor decide să sprijine militar un stat atacat, (fapt neasumat și negarantat însă în celebrul articol) mai rămâne și decizia Consiliului de securitate al ONU care poate respinge sau anula respectivul ajutor, SAU PUR ȘI SIMPLU VA DECIDE CĂ NU SUNT NECESARE iar în caz de neadmitere, acțiunea va fi…ilegală.  Deci ce ni se garantează domnule general ? Gargară. Mulțumim!

4. ”Ce le-aş transmite: aş vrea să fim mai puţin sensibili la pregătirile pe care le face Armata”.Cu  asta, domnul general ne-a dat pe spate. Este un fel de a spune ”it is not your fucking bussines what we do or not”. Pai se poate domnule general? Ce va faceti cand o să chemați oamenii la concentrare, mobilizare sau doar instruire pe la CMZ-uri și o să vă spună că ”nu sunt sensibili la pregătirile pe care le face armata” ? Îi dați pe mâna procuraturii militare ? Nu e bine domnule general, nu e bine deloc!

5.”În acest moment România nu se pregătește de război.” În ce calitate a spus asta, ca simplu cetățean, sau ca spectator? Dacă nu ne pregătim de război de ce ne pregătim, de capitulare ? Îmi e greu să cred că șeful SMAp face o astfel de declarație în condițiile în care:

-Toate statele europene care țin la liniștea lor, cunoscând directivele și intențiile SUA, se pregătesc de război  și numesc aici numai țările care au declarat în ultimele luni că iau măsuri de întărire a capacității de apărare, printre care Germania, Ungaria, Polonia, Finlanda, Slovenia;

-România, prin înalți oficiali a declarat că bugetul apărării va crește de la 2 la 2,5% din buget. Să înțelegem că sumele vor fi folosite doar pentru creșterea calității vieții personalului sau că această creștere a bugetului apărării înseamnă relaxare pentru domnul general?

-România, prin admiterea bazelor  militare ale SUA, înființatarea unor comandamente multinaționale,  punerea teritoriului și spațiului aerian și maritim la dispoziția navelor NATO  deja este participantă sau cel puțin clar aliniată de o parte a celor implicați în conflictul deschis;

-Având în vedere complexitatea războiului hibrid și atacurile declarative, politice, cibernetice, economice ale Rusiei la adresa României, se poate spune fără a greși că suntem parte ”jucată”  a războiului hibrid, Nu avem voie să nu reacționăm sub o formă sau alta, NE ESTE INTERZIS SĂ NU LUĂM MĂSURI DE PROTECȚIE, SAU APĂRARE, DECI SĂ NU  NE PREGĂTIM PENTRU UN EVENTUAL RĂZBOI EXTINS, mai ales în conndițiile în care primul ministru a declarat că atacarea Odesei  NE DOARE;   

-Toată lumea discută despre prelungirea conflictului din Ucraina și amplificarea lui. Nu ai voie să nu ții cont de aceste realități și să nu îți iei măsuri.

Că nu vrei să panichezi lumea sau să îți pui clopoței la gât, este una, dar a face declarații de acest gen în astfel de momente, este  o dovadă ori de lipsă de orientare, ori de incompetență, ori de implicare politică, peste că aceasta este fără îndoială o declarație politică. Șeful Statului Major al Apărării nu are voie să facă astfel de declarații, dar și-a zis că dacă un general cu patru stele are voie să facă astfel de declarații, are și el. Proastă socoteală, generalul ăla este la ora actuală prim ministru, șef de partid, senator  și poate să declare ce vrea, are imunitate și un doctorat ferit de privirile curioșilor.

6. ”Nu avem, în acest moment, niciun indicator, nicio intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat NATO.” Probabil domnul general nu citește avertismentele liderilor NATO sau ale președinților Ucrainei și SUA, care de trei luni ne tot anunță că  după Ucraina urmează  Moldova, România, apoi țările Baltice. Asta ca să nu mai spun că ”Pravda” scria încă din aprilie, că  „Țările care furnizează activ arme letale regimului nazist de la Kiev sunt: Cehia, Polonia, Slovenia, Turcia, Germania și SUA. Alte state o fac neoficial, de exemplu Bulgaria..” și că  „Polonia și România sunt primele pe lista celor care o caută cu lumânarea.” Oare să nu cunoască domnul general aceste date și declarații? Dacă nu avem niciun indicator, de ce am intensificat instruirea, alocăm bani suplimentari armatei așa pentru că nu avem ce face cu banii?

Concluzionând pot spune că având în vedere definițiile și situația concretă a conflictului din Ucraina, cu România, atacată informatic, economic (domnul președinte Iohannis  declara că situația economică și socială, creșterea prețurilor la alimente, carburanți, bunuri de larg consum, lipsa unor produse în piața internă și externă i se datorează lui Putin), se poate spune fără greș că România se află deja în război, un război hibrid din care la această oră, deocamdată, oficial, lipsește doar componenta militară. Nu asistăm la un război hibrid, suntem parte componentă, implicată  a acestui tip de război. Conflictul armat este doar ultima verigă a războiului hibrid iar înalții demnitari și reprezentanți ai statului și armatei ar trebui să știe asta, atunci când fac afirmații, fie ele și politice. În ceea ce-i privește pe reprezentanții activi ai armatei, aceștia ar trebui să gândească de două ori înainte de a deschide gura odată, pentru că spre deosebire de cei din rezervă care vorbesc pe persoană privată (chiar și când explică trecerea militarilor în pas alergător sau îmbarcați prin terenul contaminat) și nu sunt luați în serios, ei, comandanții de azi au o răspundere în plus.

În acest caz, declarația domnului general Daniel Petrescu ridică mari semne de întrebare.

Aud că nu știu ce trust de presă a declarat, iar unele canale (de televiziune și nu numai) au preluat ideea, că există militari rezerviști ”pro-ruși” adevărați ”dușmani ai poporului” care refuză să îmbrățișeze propaganda oficială de partid și de stat, să comercializele gogoșile sau ”opiniile” oferite de ”sursele oficale”  și sunt infierați cu mânie  cosmopolită, demascați și mai este un pic și vor fi oferiți ”tribunalelor poporului”. Cine spunea că am evoluat față de perioada de după cel de-al doilea WW sau că directivele staliniste nu mai sunt de actualitate? Glumeților!

https://geodef.net/generalul-daniel-petrescu-in-acest-moment-romania-nu-se-pregateste-de-razboi/?fbclid=IwAR30Oeu934Uttkf-jY1GSml9sV_5nIw_nAG8-ncCirBKUjmwiVNLWXrMAKomai ales în condițiile în care chiar primul ministru a declarat

https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25522207-rusii-pravda-scriu-polonia-romania-sunt-candidatele-favorite-pentru-lovituri-rachete-kalibr.htm

”Asistăm la un război hibrid”…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.