luni, 30 mai 2022

Puțintică brambureală…

 

Scriam cu ceva timp înainte despre lipsa de profesionalism și .. orientare a ministrului Dîncu. Dacă îi urmărim  declarațiile date cu diferite ocazii constatăm că îl rivalizează pe Biden, dacă nu calitativ, măcar cantitativ.

Ascultându-l uneori îți pui întrebarea dacă conștientizează ce spune, dacă are ceva habar despre subiect, dacă a fost (dez)informat înainte de a apărea pe ecran sau pur și simplu stafful său îl trimite în piață ca să îl facă de râs.

Fără a reaminti ceea ce deja am mai postat, voi trece în revistă cele mai recente spuse ale (a)Dîncului ministru al apărării.

Pe data de 04. 05.2022, domnul Vasilică (cred că numele ăsta devine sinonim cu amatorismul în politica românească) ne spune că stăm bine la capitolul ”atractivitate” în sectorul militar:  „Am avut deja pentru situaţia în care am încercat să completăm contingentul de anul trecut, pe 444 avem 1.400 de cereri deja. E îmbucurător acest lucru, avem de unde alege. Asta în primul rând. În al doilea rând, lucrăm şi la legea legată de stagiul militar voluntar, pentru pregătirea voluntară, unde avem, cel puţin pe Facebook în acest moment, foarte multe cereri, întrebări din partea tinerilor care vor să facă un stagiu militar.” Deci, dacă la nivel național sunt 1400 de tineri care s-au înscris pentru a participa la selecție pe posturile de rezerviști voluntari, domnul ministru aprecizază, fără a ști câți dintre ei se vor ridica la nivelul condițiilor de angajare, că stăm foarte bine, că armata a devenit atractivă. Și ne mai spune că a primit foarte multe întrebări privind proiectul introducerii soldatului voluntar. Păzea, armata României e plină deja de profesioniși.

Cu câteva zile mai înainte, domnul ministru ne anunța că ”a fost păcălit” să intre în politică: ”Da, păcălit fiind. Mi-a fost ruşine, cursurile mele de la început erau foarte dure la adresa politicii şi primele mele texte, am scris o carte, ”Politica inutilă”.  Nu mi-a plăcut niciodată politica pentru putere, pentru exercitarea puterii. Şi acum mă simt foarte prost atunci când trebuie să ies în faţă..”

Să mai comentez? Văzându-i, citindu-i, ascultându-i intervențiile, nu pot să nu îi dau dreptate, e normal să se simtă prost.

Dintr-o altă spovedanie a domnului ministru aflăm că a făcut armata un an și șase luni dar nu a învățat nici domnia sa prea multe lucruri ”pe care să nu le fi știut”, iar printre cele învățate în armată nu se numără și cusutul nasturilor. Eu înțeleg de aici că în familie a învățat  să coasă, poate chiar să croșeteze, să facă salturi și târâș, să tragă cu Ag-7, PSL-ul, poate chiar mitralierele de pe TAB, sau poate a învățat  la PTAP. Nu mai încerc să aflu de ce a făcut un an și 6 luni armata, poate l-a prins stagiul militar în perioada invaziei Cehoslovaciei, când avea 7 ani ceea ce ar fi un caz unicat, sau în 89-90, deci la Revoluție când avea 28 de ani și termina și facultatea.

Cu ocazia atacului cibernetic lansat de Killnet la adresa celor mai importante instituții ale statului, domnul ministru spunea că a fost un ATAC SIMBOLIC adică ceva așa ca o floare trimisă on line, un icon sau GIF. Să recapitulăm: dacă 1400 de tineri vor să se încadreze în armată ne aflăm în fața unui eveniment major, o dovadă a interesului pe care serviciul militar îl suscită în rândul câtorva milioane de tineri, DAR  blocarea paginilor de internet ale MApN, Guvernului, MAI, SRI, este un fapt minor, simbolic.

Când e vorba despre ”succesuri”, totul este la superlativ, iar ”eșecele” sau eventualele pericole sunt ”insignifiabile”. Aceasta este noua strategie de comunicare a MApN, varianta Dîncu.

Pe 29, după exploziile din Transnistria, domnul nenea Vasilică ne liniștește: ”Nu există decât semne sporadice, au mai descoperit ei, de posibile mici gesturi de atentat să zicem aşa. Au mai descoperit unele încărcături explozive, la un loc unde erau radarele, releele de televiziune, dar nu avem alte semne că ar fi o escaladare a situaţiei în Transnistria şi în Republica Moldova.”

Dar lucrurile se mai și metamorfozează. După vizita în Ucraina a conducerii de partid și de stat, aceasta a fost prezentată drept o reușită, necesară, unii participanți promițând marea cu sarea, inclusiv ce nu puteau oferi.

Dar, pe 27.04.2022,  după ce Rusia se arată deranjată de promisiunile privind un eventual ajutor militar dat de România  Ucrainei, domnul Dîncu declară că  acest gest al delegaţiei noastre a completat, să spunem aşa, ajutorul pe care îl dăm, printr-o întâlnire simbolică, acolo, la Kiev, cu prietenii noştri din Ucraina.”

Un critic literar ar putea prezenta o dizertație pe tema ”simbolismului” în opera lui Dîncu.

Pe data de 12.04.2022, domnul Ministru ne vorbea despre vizita pe care a făcut-o la Sibiu la Academia Forțelor Terestre, care ”este astăzi un model de excelență în educație” :

”Vasile Dîncu

12.04.21.26

La peste 100 de ani de învățământ militar în Sibiu, Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” este, astăzi, un model de excelență în educație.

Am discutat cu managementul Academiei despre provocările pe care sistemul de educație militar le are în această perioadă, despre responsabilitatea, dar și despre nevoile tuturor celor care se ocupă de formarea tinerilor care vor avea să devină resursa umană a Armatei Române.

Am avut prilejul să văd, în cursul zilei de luni, la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, rezultatul unui management cu adevărat performant orientat spre dezvoltarea nu doar a unei universități, ci a unei adevărate comunități educaționale.”

Peste 3 zile, pe 15.04, în media ”pocnește” o petardă ”simbolică” despre un student de anul 2 al ”modelului de excelență în educație”, respectiv AFT, care a fost ridicat de DIICOT pentru deținere și consum de droguri. Personajul era deja la a treia abatere de acest gen, odată fusese iertat, a doua abatere era în cercetare, el era încă student al unei academii militare a cărei conducere  cu un ”managemet performant ”se lăuda cu ”toleranță ZERO” PRIVIND CONSUMUL DE DROGURI.

Despre ce vorbim aici? Despre ”mici”abateri ”simbolice”, probabil.

În România se mai aude din când în când câte un proverb care spune : ”cum e turcul și pistolul”, sau ” peștele de la cap se impute”.

În traducere liberă, asta înseamnă că acolo unde capul unei instituții dă dovadă de amatorism, diletantism, habarnism, diminutivând fapte sau evenimente majore și făcând din țânțar armăsar acolo unde nu e cazul, de ce ne mai miră că subordonații habar nu au pe ce lume trăiesc?

Iată un exemplu cu .. repetiție: Pe  10 mai 2022, România a sărbătorit, conform prevederilor Legii 189/2021, Ziua Independenței. Nu voi comenta de ce 10 și nu 9, când Kogălniceanu a declarat” suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare” după ce CA Rosetti declarase în Camera Deputaților:  

„Camera mulțumită de esplicările guvernuluĭ asupra urmărilor ce a dat votul eĭ de la 29 Aprilie anul curent, ia act că resbelul între România și Turcia, că ruperea legăturilor nóstre cu Pórta și independența absolută a Românieĭ aŭ primit consacrarea lor oficiale”

Decizia a fost una politică un nou cadou făcut unei Case Regale care nu există, pentru ca în timp oamenii să uite de Ziua Independenței și să sărbătorească doar ”Ziua Regalității” și Ziua Europei. Uite așa ni se schimbă istoria, după ce ni s-au schimbat obiceiurile, eroii, trădătorii, legile, tradițiile, limba, Geografia, destinația resurselor, vârsta de pensionare, și toate cele.  Deci, de anul trecut sărbătorim Ziua Independenței pe 10 Mai. Nu știu câți roman știu, dar bănuiesc că Instituțiile Statului și reprezentanții lor cunosc, sau ar trebui să cunoască. Cum Armata are întotdeauna un rol primordial în organizarea și desfășurarea acestor ZILE, ar fi de așteptat  ca reprezentanții ei să cunoască și să respecte legile. Cum însă amatorismul cuprinde armata de la cap până la picioare, pentru a nu ieși din tiparele sau direcțiile ministrului, unii șefi și șefuți dau cu leuca în gard, ca să fie în ton cu șefu.  În unele garnizoane, Ziua Independenței s-a sărbătorit și anul acesta pe 9 Mai. Nu știu dacă și pe viu, dar cel puțin la nivel declarativ așa se pare. Pentru a nu fi învinuit că vorbesc prostii, iată două exemple care nu mai au nevoie de alte cuvinte.

Și ca să nu creadă cineva că lucruri de acest gen, se întîmplă doar prin provincie prin unele colțuri ale armatei, azi dimineață, pagina de FB a departamentului păstorit de domnul Bălu, recte DRPCVP,  ne anunța că pe 9 mai România a sărbătorit 3 evenimente, Ziua Independenței, Ziua Europei și Ziua Victoriei.” Probabil atenționați sau urecheați, cei din conducerea Departamentului și-au modificat mesajul fără însă a-și cere scuze cititorilor pentru crasa dezinformare,  incompetența și lipsa de respect  față de  cititorii paginii DRPCVP.

”𝙕𝙞𝙪𝙖 𝙙𝙚 9 𝙈𝙖𝙞 are o semnificație importantă pentru țara noastră: este data la care sărbătorim 𝘡𝘪𝘶𝘢 𝘝𝘪𝘤𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦𝘪 𝘊𝘰𝘢𝘭𝘪𝘵̦𝘪𝘦𝘪 𝘕𝘢𝘵̦𝘪𝘶𝘯𝘪𝘭𝘰𝘳 𝘜𝘯𝘪𝘵𝘦 𝘪̂𝘯 𝘤𝘦𝘭 𝘥𝘦-𝘈𝘭 𝘋𝘰𝘪𝘭𝘦𝘢 𝘙𝘢̆𝘻𝘣𝘰𝘪 𝘔𝘰𝘯𝘥𝘪𝘢𝘭, care marchează victoria puterilor aliate în fața Germaniei naziste, și 𝘡𝘪𝘶𝘢 𝘌𝘶𝘳𝘰𝘱𝘦𝘪.”

Puțin diletantism și miserupism, simbolic, ar spune nea Vasile.

Pot pune pariu că până la anul va fi modificată sau eliminată și Ziua Victoriei împotriva Fascismului, pentru că este o sărbătoare ” rusească” și pentru că nu mai contează ce au făcut germanii în cele două războaie, acuma se poartă război cu rușii și tot ce e rusesc îngrașă, dă colesterol și trebuie să dispară.

Să ne pregătim de WW III. Se propune deja schimbarea granițelor, a tratatelor, a legilor cu sau fără consultarea sau acceptul popoarelor. Ce mai contează o Zi?

https://www.stiripesurse.ro/vasile-dincu-am-fost-pacalit-sa-intru-in-politica_2362615.html

https://www.stiripesurse.ro/razboiul-ii-atrage-pe-romani-spre-cariera-militara-ministrul-dincu-anuna-ca-proiectul-stagiului-militar-voluntar-e-aproape-gata_2366280.html

https://www.stiripesurse.ro/vasile-dincu-armata_2362560.html

https://www.stiripesurse.ro/vasile-dincu-atac-cibernetic-site-mapn_2360615.html

https://romania.europalibera.org/a/atacuri-cibernetice-de-amploare-asupra-site-urilor-guvernamentale-din-rom%C3%A2nia/31826541.html

https://www.stiripesurse.ro/vestea-care-il-va-bucura-pe-vladimir-putin-romania-nu-livreaza-arme-letale-ucrainei-nu-avem-in-ac_2357480.html

https://www.stiripesurse.ro/ministrul-apararii-atentioneaza-ca-am-putea-sa-mai-asistam-si-la-alte-provocari-in-transnistria-suntem-in-legatura-cu-guvernul-republicii-moldova_2360635.html

https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/244224https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83zboiul_de_Independen%C8%9B%C4%83_al_Rom%C3%A2niei


 

Puțintică brambureală…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.