duminică, 30 septembrie 2018

Întâlnirea cu Nasta – vorbe, planuri și grupuri de lucru



Vorbe
S-a încheiat ședința de lucru dintre domnul secretar de stat Nasta și președinții unor asociații ale militarilor, inițiată sau ordonată de domnul secretar de stat. Așa cum spuneam de ieri, convocarea a fost de fapt o activitate care trebuia bifată, pentru a umple agenda dar și pentru a ”se scoate” pentru absența din data de 20. Nu știu cât au căutat, dar au găsit până la urmă și un scop sau o justificare pentru chemarea la ordin. Cică domnul Nasta este foarte preocupat de relația cu asociațiile militarilor și nu mai are somn din cauza asta. Ca urmare s-a gândit să stabilească un plan de activități pentru anul viitor. Așa că i-a chemat la el scurt, ca să scape de insomnii, iar ei au dat dosu, cum se spune prin Oltenia, să vadă ce vrea domnul secretar de stat. Unora (care nu au fost prezenți pe data de 20)  poate  le-a fost teamă că se face lista cu avansați sau cu propunerile pentru șefia secretariatului doamnei Kati și ei scapă ocazia. Doamne ferește! Da de unde, au fost doar vorbe, vorbe și iar vorbe.
Planuri
De fapt a fost un fel de bilanț –  deși e devreme pentru bilanțuri, mai sunt încă 3 luni până la sfârșitul anului- al planului de activități al secției Calitatea vieți personalului din departamentul domnului Nasta.  De ce bilanț acum ? Păi ca să se scoată domnul Nasta. Ce este cu acest plan ? Pentru corecta informare a rezerviștilor o să fac un scurt istoric al acestui plan care nu a fost niciodată publicat de nimeni deși ar fi trebuit, ca să știe tot rumunul despre ce plan vorbea domnul Nasta.
Imediat după întâlnirea din data de 20 Noiembrie 2017, cea organizată la inițiativa șefului  SMAp, au fost luate niște măsuri pentru a întări colaborarea dintre conducerea ministerului(mai bine spus a SMAp) și rezerviști. Erau acțuni și inițiative reale, pe care șeful SMAp dorea să le pună în practică și le-a pus. Au fost desemnați oameni care  să se ocupe de aceste aspecte, să ia legătura cu asociațiile, să ceară propuneri din partea acestora și să întocmească un plan de activități. Cum eram la curent cu aceste aspecte, am trimis și eu puncte de vedere și propuneri  legate de acest plan, fiind în posesia proiectului planului. Nu l-am publicat atunci pentru că era în ciornă și nu fusese completat cu propunerile asociațiilor și finalizat. Nu  cunosc ce asociații au mai făcut propuneri sau ce propuneri au făcut. Tot ce știu este că după ce acesta a fost finalizat, a fost trimis spre avizare, sau aprobare la minister unde a fost repartizat departamentului domnului Nasta. Odată ajuns aici, planul a fost oprit, s-a decis că planul  nu poate fi pus în practică decât de către departamentul respectiv, iar SMAp a fost scos din joc, probabil considerându-se că este prea periculos să existe o legătură prea strânsă între rezerviști și SMAp fără intermedierea factorului politic.
Așa că toate inițiativele și activitățile inițiate de  au fost sistate, SMAp ridicase nasul prea sus. Din planul întocmit de SMAp au fost scoase activitățile care ar fi contat cu adevărat și care erau în sprijinul asociațiilor, fiind oprite doar cele care erau în sprijinul imaginii MApN, pentru a arăta că se ocupă de rezerviști. Este cel puțin curios de ce nici o asociație (din cele care au primit acest plan) nu au făcut public planul, ca să știe și ”prostimea” ce activități și-a propus MApN să desfășoare cu ei. Personal  am cerut unor șefi de asociații încă de atunci să publice acest plan pe paginile asociațiilor, dar unii au uitat, alții s-au făcut că uită. Deci este vorba de planul confiscat, de la SMAp și adaptat de către subordonații domnului Nasta, care au devenit militari ”civilizați”,  pentru a face față cerințelor de partid.
Grupuri de lucru
Acum, domnul Nasta s-a gândit să îi cheme la el pe șefii asociațiilor să le dea de lucru, să le spună că trebuie să trimită propuneri pentru planul de anul viitor, că pe cel de anul acesta l-au gătat, a fost împlinit în patru ani și jumătate.  Nu a pomenit nimic despre absența sa de la întâlnirea din data de 20, nici nu a fost întrebat. Probabil nu a interesat pe nimeni.  Întrebat care este poziția MApN față de ordonanța 59 și dacă au fost chemați acolo pentru a că aceasta are termenul final de discuție în Comisia pentru Muncă astăzi, domnul Nasta a spus că nu cunoaște situația ordonanței. Punct.
Au fost prezente la discuții cam 12 asociații, reprezentate de  22-23  de oameni. Au luat cuvântul toți cei care au dorit, discuțiile s-au purtat într-o atmosferă ”caldă, tovărășească” dar și critică, pentru că mai toți vorbitorii și-au arătat în mod decent nemulțumirea față de modul în care sunt tratați rezerviștii. S-au pus și unele întrebări incomode, dar domnul Nasta nu a răspuns la provocări. Vorbind strict după vorbe, secretarul de stat ”a fost  plin de solicitudine” și atent la problemele ridicate, ca și tovarășul președinte când urmărește cu atenție câte ceva,  dar faptele spun altceva.
Bineînțeles, nu se putea să nu se facă și propuneri. Domnul general Bălăceanu, specialistul în grupuri de lucru și discuții  de dragul discuțiilor dar și în crosuri și acțiuni ”de imagine”, a propus înființarea unor grupuri de lucru care să se ocupe de diferite probleme, urmând a fi stabilite mai târziu, important este să se înființeze. Eu  și prietenul meu Tiberius, am propus apeducte, dar s-a spus că apeductele nu sunt bune, că apa face rău și la genunchi și la plămâni  așa că a rămas că nu, apeducte nu, doar viaducte. Glumesc, eu nici nu am fost acolo, dar nici nu aveam ce căuta, am spus din ce motive. Îmi amintesc de cercurile care se înființau pe la casa pionierilor pe vremuri, de muzică, de literatură, aplicative, de traforaj, de drumeții, de istorie, o frumusețe. Domnul Bălăceanu încă le trăiește, este înduioșător! Cert este că în timp ce nouă ne crapă buza de legislația privind militarii, unii fac planuri cincinale iar alții vor grupuri de lucru, adică nimic. Unii nu se ocupă de nimic, iar alții doar de nimicuri. Asta e  drama.
După două ore de .. discuții inutile(părerea mea), pentru că practic nu s-a spus nimic nici cu privire la intențiile față de legea pensiilor, problemele militarilor angajați, discriminarea la care sunt supuși, nici cu privire de exemplu la zvonurile privind viitoarea lege a pensiilor, care se pare că va avea un capitol aparte care va include pensiile ”speciale”, convocarea a luat sfârșit. Eu cred că mesajul pe care l-a transmis domnul Nasta putea fi spus și la telefon, sau prin mail, nu trebuia să îi cheme la el pe șefii asociațiilor ca să le dea sarcini sau ca să se laude cu activitățile din plan.

Întâlnirea cu Nasta – vorbe, planuri și grupuri de lucru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.