miercuri, 7 mai 2014

Ucraina şi România, doi pioni de sacrificiu – partea a II-a


Ucraina-România
Uite NATO, nu e NATO
Până acum câteva zile, guvernanţii noştri ne tot spuneau că prezenţa trupelor, tehnicii şi delfinilor NATO şi subliniez, NATO prin aerul, mările şi pe pământul României nu are nici o legătură cu evenimentele din Ucraina, că este vorba de exerciţii planificate cu mult timp în urmă, inclusiv chemările la CMZ-uri, ale unor rezervişti prin Bucureşti şi Moldova, sau discutarea bugetului de război prin consiliile judeţene şi locale. Trei aspecte trebuie clarificate şi subliniate aici: statutul de „planificate” al acestor activităţi, totală independenţă faţă de evenimentele din Ucraina şi legarea acestora de art 5 al alianţei Nord Atlantice de obligaţiile care revin României ca membră NATO dar şi partenerilor NATO faţă de România;
Înainte de toate să vedem ce spune acest articol : „Părtile convin ca un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele în Europa sau în America de Nord va fi considerat ca un atac împotriva tuturor şi, în consecinţă, dacă se va produce un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, exercitând dreptul sau individual sau colectiv la autoapărare, recunoscut de articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, va da asistenţă Părţii sau Părtilor atacate, prin luarea în consecinţă, individual şi concertat cu celelalte părţi, a acelor măsuri ce vor fi considerate necesare, inclusiv folosirea forţei armate, pentru a restaura şi a menţine securitatea zonei Nord-Atlantice.”
Până aici totul clar. Să notăm că în tratat se menţionează că ţările membre vor acţiona “dacă se va produce un asemenea atac armat”. Că ne convine sau nu, aşa spune textul, nu spune că “dacă cuiva i se va părea, va visa, va considera, va crede, va aprecia sau va insinua “că a fost sau va fi atacat în 4 minute, 5 ore, sau 5 ani de un eventual , preupus, potenţial, viitor, sau planificat, întărâtat, provocat agresor. Deci deocamdată discutarea articolului 5 din tratat este neavenită.Vrem sau nu, dacă vorbim de respectarea acordului, NICI O ŢARĂ MEMBRĂ NATO  NU A FOST ATACATĂ.
Şi acuma să vedem ce se întâmplă:
1. După cum am spus, nici nu plecase bine Ianukovici, că cei doi oameni din conducerea statului român, preşedinte şi premier se grăbeau să atace verbal Rusia şi să o ameninţe, să ceară socoteală, să dea sfaturi, să propună şi să sprijine orice măsuri împotriva Rusiei.
2. Pe 2 Martie Băsescu transmite mesaje lui Putin, vizavi de Moldova care nu era a lui, nici a lui Ştefan cel Mare ci a urmaşilor urmaşilorlui Ştefan dar încă nu se ştie cine sunt ăia, nici măcar ce seminţie sunt, marele Ştefan a uitat să menţioneze. Nu ar fi exclus să ne trezim că sunt cetăţeni români plecaţi mai de mult din ţară, sau chiar “decedaţi” şi reîmproprietăriţi după metode patentate şi prin alte ţinuturi mai secuieşti.  Brusc l-a apucat pe domnul preşedinte, ca şi pe Ponta, dragostea de basarabeni, de tătarii din Crimeea şi de originile nu ştiu cui.
3. Pe 12.03.2014, domnul Băsescu se autoinvită ca negociator într-un conflict în care nu avea ce căuta. Nu e doar părerea mea este şi a capilor sau capetelor luminate care nu l-au invitat la Geneva când au mai pus-o de un bruderschaft pe spinarea Ucrainei. În aceeaşi dată, acelaşi preşedinte vorbea despre exerciţiile “planificate ale armatei române”. Îmi permit să citez o frază pentru că este de o importanţă deosebită, dup cum se va vedea: “Nu facem nici un secret din a spune că am pus la dispoziţie spaţiul aerian al României pentru avioanele AWACS, avioanele de supraveghere ale NATO.”
4.Pe 24 Martie, ministrul apărării din Cehia anunţă că se poartă negocieri privind modul în care va fi apărată graniţa României cu Ucraina, în cazul unui conflict militar în ţara vecină. Cehia este dispusă chiar să trimită avioane de vânătoare pentru astfel de misiuni în toate statele care au frontieră cu Ucraina. Cu alte cuvinte, armata română nu mai era in stare nici să acopere nesesităţile de survol aerian naţional, dar să mai şi achite de obligaţiile sale ca stat NATO. Nici nu avea cum cu 40% stare de operabilitate. Numai că puşi la colţul ruşinii, mai marii armatei susţin că nu ar avea nevoie de ele, că doar au în dotare 36 MIG21 Lancer. Da, poate în dotare, dar câte în stare de operativitate, nu spunea nimeni. De fapt în 2010, preşedintele Băsescu afirma că “ România nu-şi va mai putea asigura securitatea spaţiului aerian începând din 2013.” Fapt confirmat de oferta preşedintelui Cehiei, dar negat de Duşa când este întrebat ce caută prin armată.
5.Pe 07.04 însă acelaşi ministru Duşa care în 24 Martie spunea că nu are nevoie de avioanele cehilor, anunţă că” Bucureştiul are şi alte solicitări privind NATO, care vizează dislocarea unor escadrile în România până când, în 2017, va deveni operaţională escadrila noastră de F-16 care sunt achiziţionate din Portugalia.” Păi cume domnule Duşa avem cu ce sau nu avem? Nu vă mai hotărâţi odată?
6. Într-o comedie spumoasă a declaraţiilor, pe 1 aprilie 2014 “Ambasada SUA la Bucureşti a solicitat sprijinul autorităţilor române pentru extinderea operaţiunilor actuale la Centrul Administrativ MIhail Kogălniceanu”, preciza într-o o scrisoare trimisă lui Valeriu Zgonea, domnul Traian Băsescu. Aşa prevedea scenariul, sau planificarea. Asta aşa ca să nu mai existe nici un dubiu cui i-a aparţinut de fapt iniţiativa privind baze militare permanente ale SUA în România.
7. Pe 07.Aprilie, domnul Mircea Geoană, cel care dorea să devină şeful NATO, face o ofertă de nerefuzat americanilor, spunând că ” România ar trebui să aibă sau să devină baza NATO sau SUA permanent”. Afirmaţia sau oferta a trecut neobservată de media, dar nu şi de cei interesaţi, cu atât mai mult cu cât practic acesta era scopul reducerii armatei la stare de balastrulă, al ţipetelor celor doi piţigali care se dau de ceasul morţii că ne papă ursul Siberian, al dragostei bruşte faţă de Basarabia şi Transnistria şi al exerciţiilor planificate care “nu au nici o legătură cu situaţia din Ucraina”. Ca şi în alte dăţi, sau localităţi care se termină în “alta”, zona de responsabilitate a fost reâmpărţită, Rusia preia Crimeea şi ceva zone Kosovare prin Ucraina, Americanii baze permanente în/din România.În, rest, după cum o mai pica, se va mai negocia, sau cum vor evolua lucrurile. Fuck the UE!.
8. Ideea unor baze militare permanente în România a prins contur şi nu este nicidecum dorinţa românilor sau a României ci a americanilor care însă i-au lăsat pe “piţigalii”români să ceară ei înfiinţarea acestor baze, ca să nu spună lumea bună că americanii se extind, la fel cum preşedintele Cehiei a făcut el primul anunţul cu oferta sprijinului aerian, ca să nu ceară România şi să  se facă Duşa şi Ponta de rîs că nu au cu ce să asigure securitatea aero a României. Ştiţi cum este când vrei să mergi la pescuit şi nu e de acord nevasta, îl rogi pe un amic să vină la tine acasă să “te roage” să mergi cu el, ca să nu meargă singur,  iar tu “ te sacrifici” şi te laşi greu, la insistenţele amicului şi cu acordul nevestei. Aşa se întâmplă şi în diplomaţie. Dar aceast aspect ar necesita în mod normal un referendum şi discuţii mai ample, pentru că nu e vorba de un mers la pescuit ci de baze militare permanente pe teritoriu ţării, ceea ce ar face din România un obiectiv la fel de permanent  al atacurilor de toate felurile. Vor românii asta ? Nu i-a întrebat încă nimeni şi nu îi va întreba, acuma românii se uită la certurile “strategige” dintre Ponta şi Băsescu, la problemele lui Gigi Becali, care văzând că nu i s-a dat voie să plece prin America, a uitat de durerile care îl omorau şi de corset şi a ieşit cu colegii de facultate la păscut pe stadionul lui Hagi, la paraşutele din PMP, etc.
9. Vineri 25.04.2013 Duşa preciza la Târgu Mureş: “Odată cu izbucnirea crizei din Ucraina s-au luat măsuri de către NATO de supraveghere a spaţiului aerian al ţărilor de graniţă ale NATO şi zilnic, avioanele acestea Awacs pentru supraveghere electronică, împreună cu aviaţia MApN execută misiuni de supraveghere a spaţiului aerian şi misiuni de poliţie aeriană. (…) De la izbucnirea crizei, acel avion Awacs al NATO se află în spaţiul aerian al României şi avioanele de vânătoare MIG 21 Lancer execută zilnic misiuni. Nu au zburat de foarte mult timp piloţii militari atâta cât au zburat în această perioadă” Mai spune domnia sa: “Toate capabilităţile trebuie să fie operative 24 de ore din 24 şi îşi vor realiza misiunile atât în ceea ce priveşte apărarea teritoriului naţional, cât şi misiunile în afara teritoriului naţional” Da, trebuie să fie, asta ştim toţi, întrebarea este sunt? Asta nu ne spune domnul Duşa. 
10.Pe data de 24. Aprilie 2014, de sub pana aceluiaşi Duşa, sau mă rog a făcătorilor de ordine, iese un nou ordin , nr. “50/2014 pentru stabilirea procedurii de efectuare a plăţii sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului Ministerului Apărării Naţionale, devenite executorii în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2014” prin care pentru a ne arăta grija deosebită a a ministrului şi a ţării, a domnilor Duşa şi Ponta cei care se lăuda că au fericit armata, suntem anunţaţă că ordinul dat de Boc, întărit de Ponta este asimilat de Duşa chiar în plină criză la graniţe. . Este vorba de AMÂNAREA PLĂŢII ŞI EŞALONAREA DATORIILOR pe care statul, Ministerul, Direcţia Financiar Contabilă a MApN le are faţă de personalul militar activ sau în rezervă. Ordinul nr. 50/2014 creează la prima vedere impresia că Ministerul Apărării ar pune in executare de îndată hotărârile judecătoresti definitive. În fapt, ordinul face trimitere la art. 21 din O.U.G. nr. 103/2013 care este copy-paste dupa un act similar emis de Emil Boc, adaptat anului 2014, prin care puterea executivă îşi bate joc de cetăţenii care au câstigat în acţiunile din instanţă contra statului roman, dar în egală masură şi de puterea judecatorească.Acest ordin se vrea probabil un nou impuls şi o dovadă vie a grijii pe care armata, statul, guvernul o au faţă de militari cei pe care se cam găbesc unii să îi împingă peste Prut.
11.La mişto, convins că nu prea multă lume citeşte MO şi are habar de odinele care apar, cum e cel pomenit mai sus, pe 28.04.2014, Ponta anunţă: “Vom suplimenta bugetul Ministerului Apărării Naționale. Au reușit ministrul de Finanțe și ministrul Bugetului. Au discutat atât la nivelul FMI, cât și al Comisiei Europene și vom suplimenta cu 0,2% din PIB, în jur de 700 de milioane lei, bugetul de anul acesta la Ministerul Apărării Naționale, în așa fel încât investiții în modernizarea capacităților militare să fie făcute imediat. Pe de o parte, Armata Română va avea echipament tehnologic îmbunătățit, iar, pe de altă parte, aceste lucrări vor fi făcute în special în fabricile din România, ceea ce înseamnă activitate pentru economia și pentru industria românească” Nu e aşa că acest anunţ va linişti spiritele şi îi va convinge pe militari  că ceea ce văd şi simt în buzunare nu e adevărat? Ce i-o fi venit aşa brusc să prindă drag de armata României după ce timp de 25 de ani toţi cârmuitorii au făcut tot posibilul să o aducă la situaţia de a respira prin aparate? Şi-au schimbat licuricii planurile şi vor o Românie cu o armată gata de luptă sută la sută 24 din 24? Aiurea! Pur şi simplu partenerii noştri strategici nu credeau că cei care au guvernat România în ultimii 25 de ani, au pus atâta suflet în distrugerea sistemului naţional de apărare şi acuma au realizat că nu au pe cine trimite să lupte în Ucraina pentru că tot ce mai poate lupta, mişca, zbura în armata română e prin teatrele de operaţii ale NATO. Interesant de sesizat aici ceea ce spune domnul Ponta : “ Au discutat atât la nivelul FMI, cât și al Comisiei Europene și vom suplimenta cu 0,2% din PIB, în jur de 700 de milioane lei, bugetul de anul acesta la Ministerul Apărării Naționale” Direct şi fără echivoc, aflăm astfel că nu numai justiţia, finanţele, economia ne sunt dictate şi dirijate din afară, ci şi apărarea. Bravos naţiune, halal să ne fie !
12. În frumoasa zi a oamenilor muncii, când tot românul se ruga la Dumnezeu să nu mai dea cu ploaie, ca să poată păpa şi el un mititel, în presă explodează ştirea că MApN a publicat în MO un comunicat care prezintă un model de fişă medicală care e necesară tinerilor la recrutare/încorporare pentru război. Bineînţeles că aceasta nu are nici o legătură cu situaţia din Ucraina, este o activitate de rutină, ca şi stabilirea bugetului de război, ca şi chemările la CMZ-uri, ca şi exerciţiile militare, ca şi de fapt întreaga activitate din Ucraina, ca şi umilirea răţoiului bucătar cu al său sistem Aegis, de către un SU -24 prin Marea Neagră, umilire despre care autorităţile române nu spun nimic, ca să nu vadă românul în mâna cui îşi pune securitatea şi apărarea naţională.
13. Domnul Duşa simte nevoia să ne liniştească cu privire la “anunţul” din MO privind recrutările : “Se referă la profesioniști. A existat și până acum certificatul acela. Doar s-a reactualizat, a fost completat cu câteva elemente”, a explicat Mircea Dușa.
Există vreo legătură între ordinul din Monitorul Oficial și situația tensionată din Ucraina?
“Nu are nicio legătura cu situația din Ucraina. Este o simplă coincidență”.
Ne putem aștepta să ajungem până la situația în care tinerii ar putea fi chemați la recrutare?
“Nu, nu. Stați liniștiți! Activitatea de verificare la centrele militare reprezintă misiunea acestori centre. Este o activitate cotidiană, de rutină”.
14.Aceste declaraţii însă vin după ce preşedintele României se plânsese în media că nu mai are pe cine să trimită la război, pentru că românii sunt la căpşuni. Mister Băse uită însă că cei la care se referă domnia sa, oricum nu fac obiectul recrutării pentru că sunt cu stagiul militar nesatisfăcut, au o pregătire militară sub 0,000001% şi o dorinţă de a apăra scaunul prezidenţial şi tronul pe care a stat în faţa parlamentarilor egală cu cea despre care spunea Friedman că au americanii să apere viaţa românilor.
15. Domnul Duşa însă nu se lasă şi dă comunicat după comunicat prin care ne anunţă că brava armată română se exercizează(era să spun exorcizează) planificat şi competent, alături de aliatul strategic. Astfel, comunicatele de presă 109, 110, 111 date în 24 de ore, ne anunţă tot atâtea exerciţii cu trupe, avioane şi nave în care noi punem la bătaie teritoriul şi sângele, iar ei aparatura şi tehnica, cum se făceau coproducţiile româno-franceze pe vremea lui Ceaşcă, cu actorii lor şi caii noştri. Din toate aceste comunicate se evidenţiază ca un fir roşu o idée: “Exerciţiul a fost planificat cu un an înainte de execuţie şi este inclus în Planul cu principalele activităţi…” Asta aşa ca să nu creadă cineva că ar avea vre-o legătură cu Ucraina.
16.Şi ca să nu creadă cineva că noi nu avem cu ce lupta sau nu ne putem apăra, în ultimul comunicat suntem anunţaţi că “Participarea Forţelor Terestre române la “ROT 14-4 Combined Resolve II” demonstrează capacitatea României de a participa la efortul militar al NATO şi al naţiunilor partenere.” Care capacitate? Pentru a nu fi învinuit de reavoinţă sau mistificare a adevărului, redau câteva puncte scrise negru pe alb în Carta albă a Apărării în 2013:
“În privinta capacităţii operaţionale a fortelor, aceasta este redusă, fiind afectata grav, atât de starea de operativitate a tehnicii, cât şi de nivelul de instruire, astfel:
- Echipamentele majore sunt nefuncţionale în proportie de 60%, cu tendinţe de agravare a situaţiei;
- Ca urmare a subfinanţării mantenanţei, starea de operativitate a tehnicii de aviaţie şi de aparare aeriană cu baza la sol a atins un prag critic. Acelaşi trend se manifestă şi la tehnica specifică Forţelor Terestre şi la unele tipuri şi clase de nave din înzestrarea Forţelor Navale;
- Asigurarea materială a instructiei si echipamentul individual sunt improprii, reglementate defectuos si cu un grad de asigurare sub necesar
- Nivelul de pregatire a forţelor destinate servicului de luptă este menţinut sub dificultate la standard NATO şi prezintă vulnerabilităţi, în special în ceea ce priveşte reacţia împotriva aeronavelor care utilizează neautorizat spaţiul aerian naţional ţi comun NATO şi în creşterea numărului de catastrofe aviatice;
- Obiectivele asumate faţă de NATO nu sunt îndeplinite la standardele cerute;
Domnul Duşa a citit oare aceste concluzii înainte de a se lăuda cu capacitatea României de a participa la efortul militar al NATO? Sau a intrat în campanie electorală de când îl cazează pe Ponta la Minister?
17. Dar domnul Duşa insistă. Speriat de tot mai desele opinii apărute prin presa scrisă sau on line în ţarpă sau peste graniţe, ne mai dă un comunicat, 113, în care ţine să ne asigure că armata lui, sau lui Oprea, sau a lui Ponta, sau a lui Băsescu, că a ţării nu mai este de mult, mai ales de când serviciul secret am Ministerului va trece în subordinea primului ministru prin numirea sefului ei pe criterii de supunere politică, este ok. “Referitor la aprecierile privind capacitatea operaţională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale precizează că acestea sunt speculaţii şi trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic.
Armata României este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituţie, pentru asigurarea securităţii naţionale şi îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate de România în plan militar.
Ca membră a NATO, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apărarea spaţiului comun aliat.”
Gata, m-am liniştit. Deci ceea ce s-a scris în Carta aAlbă-neagră a Apărării în 2013, cum că suntem la 40% stare operativă, sunt simple speculaţii , a fost un simplu război psihologic, ca să îi facă pe ruşi să creadă că pot lua Crimeea fără să tragă un cartuş. Armata României este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle, chiar dacă numai 40%, iar  ca membri NATO luăm toate măsurile pentru a fi pregătiţi. Dar pentru mine asta nu înseamnă că dacă luăm toate măsurile gata, am şi reuşit, iar asta nu spune domnul Duşa. Şi nici cât de pregătiţi suntem să ne atingem obiectivele. Dar nu e nevoie să mai spună, s-a spus în Carta Albă-Neagră.
Dar mai intervine o nedumerire. Până la urmă ce fel de exerciţii se desfăşoară prin România, exerciţii NATO, exerciţii naţionale, exerciţii comune româno-americane sau cum, că declaraţiile românilor după cum s-a văzut sunt confuze au o singură certitudine, au fost planificate cu mult înainte de evenimentele din Ucraina.Ca să aflăm care este adevărul să vedem ce spun reprezentanţii NATO.
Pe 21. Aprile, Tom La Puzza, purtător de cuvânt al programului privind folosirea mamiferelor marine, spune că exerciţiile cu delfini din Marea Neagră sunt exerciţii ale NATO.
Pe data de 24 Aprilie un reprezentant al serviciului de presă al NATO dezminte exerciţiile de la Marea Neagră: ”În prezent, în Marea Neagră nu au loc exerciții NATO. În apele Mării Negre nu se află nave sub comandament NATO”.
Dar pe data de 01.05, aceaşi alianţă anunţă că “şase aeronave de luptă canadiene CF-18 vor fi desfăşurate în România în cadrul eforturilor NATO de a întări încrederea Aliaţilor din Europa Centrală şi de Est.”
Alles Klar herr Commissar ?”
Da, este foarte clar. Ceea ce vor să spună aceste presupuse bâlbe este însă cu totul altceva şi are legătură cu celebra replică a doamnei Nuland. Nu mai este déjà un secret pentru nimeni că între SUA şi UE, mai précis Germania au existat şi există diferenţe de abordare a problemei Ucrainei dar mai ales a Rusiei. Pe americani îi cam doare în Cook dacă ruşii mai dau sau nu gaz Europei, la ce preţ şi în ce condiţii, sau dacă în Ucraina este război civil. Ei nu vor război mondial şi ştiu că dacă soldatul american stă acasă, nu începe nici un război mondial, ei vor doar scandal, indiferent cu ce riscuri pentru Europa, Ucraina, Rusia sau România. Germania are alte viziuni. De aici replica doamnei Nuland, de aici declaraţiile privind exerciţiile şi prezenţa unor elemente aparţinând “statelor member NATO” dar fără mandat sau misiune NATO. În mod deosebit Germania a cerut SUA să nu mai declare prezenţa navelor sale de război în Marea Neagră (care ar intra în contradicţie cu prevedereile Tratatului de la Montreux),ca nave NATO, pentru că nu au acceptul aliaţilor pentru asta. Din cauza asta, tot ce ţine de navele militare navale ale SUA sunt declarate ca nefiind ale NATO. Delfinii nefiind nave de război, se pot zbengui cât vor fără probleme cu orice etichetă pe spinare sau sub burtă.  Bineînţeles că Germania sau orice altă ţară NATO poate să se delimiteze de unele acţiuni ale militarilor SUA prin zonă şi să spună că acestea nu sunt ale NATO, dar toată lumea ştie cine face jocurile în NATO. De aici taotă bulibăşeala cu navele şi exerciţiile care ba sunt ale NATO, ba nu sunt. Chestie de … Nuland.
Citiţi şi Ucraina si Romania -doi pioni de sacrificiu-partea I
P.S. Acum 4 săptămâni,  în Observatorul Militar apărea un articol al unui tânăr ofiţer, condeier tocmit de armată şi făcut ofiţer pe filiera indirectă pentru a scrie frumos despre conducătorii armatei şi a lovi în “duşmanii de clasă”, tinerel care  lovea în rezerva armatei numindu-i “trompete ruginite” pe cei care nu lăudau politica actualei conduceri a ţării şi armatei. Am întrebat şi eu ce a provocat supărarea oficiosului ziar şi ofticosului autor şi mi s-a spus că faptul că un colonel în rezervă a îndrăznit să spună că ruşii pot ajunge în Bucureşti în 4 ore. Bineînţeles că nimeni nu poate şti adevărul până nu se face proba, şi asta i-am şi spus colegului cu care vorbeam deci oricine poate avea o opinie. De aceea am spus că rezervistul nu trebuia ghilotinat pentru asta, cu atâta mai puţin “unii rezervişti”. Acum două zile în presa rusă a apărut un material potrivit căruia în 3 ore România ar pierde supremaţia aeriană deci ar putea fi invadată. Bineînţeles că şi asta este tot o opinie personală a autorului articolului şi sper să nu avem ocazia să vedem cine are dreptate. Dar acuma am înţeles de ce s-a supărat oficiosul, nu erau 4 ore, era vorba de 30 de minute. După ora Moskovei. După Cook, e mai mult, se pot face 12 raiduri, fără probleme.
Ucraina şi România, doi pioni de sacrificiu – partea a II-a

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.