vineri, 13 septembrie 2013

Stefan cel Mare a fost comunist


STEFAN CEL MARE
De la Ștefan cel Mare, ne-au rămas pe lângă Voroneț, 40 de bătălii, biserici și mulți copii, și sintagma ” Moldova nu a fost a strămoșilor mei, nu a fost a mea și nu e a voastră ci  a urmașilor voștri, și a urmașilor urmașilor voștri în veacul vecilor!”
Ce voia să spună Ștefan cu asta? A avut el oare dreptate? Au ținut cont cei care l-au urmat de ceea ce a spus el cu limbă de moarte? Oare mai este astăzi de actualitate ceea ce a spus Ștefan ?
Privind la ceea ce se întâmplă în România acum, aș spune că vorbele lui sunt depășite, chiar dacă pe undeva la români se mai păstrează încă obiceiul ca fiecare generație sau părinte să lucreze până cade pe brânci pentru a lăsa ceva copilului sau copiilor după moarte. Prin alte țări părinții se mulțumesc să dea copiilor o educație, posibilitatea de a se afirma, de a își coi un drum în viață, dar nu averi, nu case, nu totul de-a gata. La români aproape dintotdeauna fiecare părinte a dorit să-și lase copilul căpătuit sub toate aspectele, să îl vadă el ”aranjat, să nu mai fie nevoie să se mai chinuie cum ne-am chinuit noi”. Greșit. În această privință sunt de acord că asta nu ajută copilul, doar îl face mai leneș, mai egoist, mai nepăsător față de ceea ce a primit, considerând că i se cuvenea tot ce are, dar și că el nu are nici o datorie față de nimeni. Ceea ce se prefigurează este extrema cealaltă la ceea ce se întâmpla până acum. Generațiile care vor urma nu se vor mai gândi decât la ele și uite așa vom ajunge să îi întrecem pe cei de la care copiem în ultimii 25 de ani, în ceea ce privește egoismul.
Am preluat de la alții nu numai Mc Donald-ul, Fast Food-ul, Hallowen-ul și Sf. Valentin uitând de Dragobete și sărbătorile străvechi, ci și atitudinea față de cel care nu este în imediata noastră apropiere, filozofia de apartament.
Țin minte lăzile vechi din casa bunicilor, așa zisele lăzi de zestre, care cu timpul se transformau în lăzi de moarte pentru că țolurile, plăpumile și perinele erau înlocuite după un timp de prosoape și batiste. Nimeni nu știa cum știau ăi bătrâni, să pună deoparte, să economisească, să lase ”ceva” după ei. Copil fiind, cotrobăiam prin toate ungherele casei, prin sobă vara, prin pod iarna, pe sub paturi, pe sub saltele, prin ”gardirob”nu să iau, doar să știu eu ce e acolo. Așa dădeam de sticle cu țuică ascunse de bunica, de bani înnodați în batiste puși te miri unde și mă miram de ce nu erau toți la un loc, de ce de fiecare dată când ceream 50 de bani pentru o înghețată, bunicii spuneau că nu au când eu știam fiecare bănuț unde era băgat. Cu timpul am aflat că îi puneau acolo ”pe căprării” și fiecare aveau rostul lor, nu luau înghețată din banii de gaz,  nu luau zahăr din banii de haine, nu luau scaune din banii de porc. Totul era aranjat, stabilit, și nu se atingeau de ceea ce avea o destinație stabilită decât pentru a atinge scopul propus. Așa se făcea că cu toată sărăcia, niciodată nu ne lipseau cele strict necesare, nu trăiam nici în lux dar nici fără haine pe noi, sau fără mâncare. Și erau bani puși deoparte undeva și pentru o bere sau înghețată la sfârșit de săptămână. Pe vremea aia nu exista FMI, nu existau bănci care să îți întindă o mână cu care să dea și două cu care să ia,  oamenii foloseau CEC-ul să pună bani pe el pentru a cumpăra ceva când făceau suma necesară, nu să se înglodeze în datorii. Pe vremea aia nu se arunca nimeni de la balcon pentru că nu avea din ce să ia mâncare copiilor. Pe vremea aia nu se plângea nimeni că vrea să muncească și nu are unde. Oamenii voiau și atunci să meargă în America,Spania, Italia, Franța dar ca turiști, nu să se angajeze sclavi pe plantații de căpșuni.
În 89 Românii erau printre puținii cetățeni care nu aveau datorii, aveau o industrie, aveau resurse, și și le exploatau singuri, nu le exploatau și nu îi exploatau alții. Și asta s-a realizat datorită ideilor și stilului lăsat din moși strămoși așa cum spusese Ștefan. Fiecare generație a luat doar atât cât a avut nevoie, nimeni nu a băgat mâna în minele de aur ca să plătească vacanțele în Dubai, nimeni nu a vândut gazele de șist ca să poată concura la cursele de mașini, nimeni nu a vândut flota ca să își facă fata europalamentar, nimeni nu a cedat suveranitatea țării ca să ajungă președinte. Nu până în zilele noastre.
Astăzi toate tradițiile, principiile obiceiurile care ne-au ținut în viață sunt aruncate la gunoi, nu mai bem țuică, Europa nu ne mai dă voie să facem țuică la cazan, trebuie să bem Whisky-ul lor colorat, neapărat așa cum știe primul băutor al țării să îl prepare, nu mai exploatăm aurul după metode românești chiar dacă sunt mai bune, mai sănătoase și mai ieftine și așteaptă să fie omologate, ci după cele străine care pustiesc pământul mai rău decât hoardele tătare. Nimic din ce e românesc nu mai e bun, dacă vorbești sau scrii despre tradiții, valori, România, ești antieuropean, ești împotriva progresului, ești comunist, retrograd, îndoctrinat. Astăzi cuvintele lui Ștefan sunt considerate antiromânești și la școala care se face acuma la istoria care se mai predă în școli, nu m-ar mira să văd la un bacalaureat că un tânăr doritor de diplomă va scrie că vorbele îi aparțin lui Becali, sau Ceaușescu, despre care a auzit el că a fost un vampir care locuia în Târgoviște și avea un castel la Bran, așa cum nu m-ar mira ca un român cu diplomă deja luată să spună că alea sunt vorbe de clacă, și că după modul de gândire, Stefan cel Mare a fost comunist.
La modă acum este să discuți despre Roșia Montana un nou subiect care a arătat deși nu mai era necesar, că în România politica națională, strategia pe termen lung și scurt este stabilită la colț de stradă sau cu lămpașul în mână. După protestele celor care nu doreau din diferite motive derularea proiectului de la Roșia Montana, sau nu așa cum e prevăzut, sau nu în condițiile contractuale actuale, sau nu de către RMGC, sau nu prin metoda propusă, au apărut protestele celor câteva sute de familii care fără a fi dușmanii celor cu care se contrazic, sunt apărătorii drepturilor lor, dreptul la muncă și la viață.
Televiziunile prezintă puncte de vedere, opinii, prefăcându-se din nou imparțiale. Domnul Ursu de la A3  a constatat că indiferent cine ar exploata, tot există poluare în zonă, apa tot se contaminează, așa că de ce să ne prefacem ”patrioți” și să nu îi lăsăm pe canadieni să ne otrăvească? Un altul ar spune că dacă tot e să ne otrăvim, măcar să ne alegem noi cu câștigul și să exploatăm noi, având măcar avantajul aurului extras nu a doar 6% din profit. Dar de ce nu spune nimeni că cel mai bine e să nu ne otrăvim? Sau de ce nu spune nimeni: ”, banii ăia, aurul ăla nu este pentru așa ceva, nu pentru plata datoriilor acestui guvern la FMI, aurul acela este pentru dezvoltare sau pentru cei care vor veni după noi, urmașii urmașilor noștri!” Guvernul dacă vrea să își plătească datoriile făcute ca să fie recunoscut și să se păstreze la putere, să muncească, nu să ia din banii generațiilor următoare. Cele câteva sute de familii vor să îl ia în orice condiții, ca să aibă ce pune pe masă copiilor lor. Măcar ei pot fi înțeleși, au un scop rezonabil chiar dacă este egoist, dar oare se gândesc la faptul că iau dintr-un loc, din batista destinată altui scop, sau altor persoane sau chiar dintr-un loc care nu este doar al lor ci al tuturor românilor, așa cum a fost dintotdeauna? Pe de altă parte, cei care acum fac grevă în mină pentru dreptul de a munci și de a avea ce da să mănânce copiilor lor, își pun întrebarea ce se va întâmpla cu copii copiilor lor sau dacă măcar copii lor vor mai avea copii sau vor mai putea locui acolo? Nu sunt un pic cam egoiști și lipsiți de perspectivă când cer ceea ce cer fără să vadă mai departe de lungul nasului lor? Își asumă responsabilitatea distrugerii vieții următoarelor generații numai ca să aibă ei de lucru acum ? Decid ei în numele altora? De ce ei ar avea mai mult drept să decidă și eu nu ? Nu aparține aurul statului român, tuturor românilor, nu toți trebuie să decidem? Dacă nu s-ar fi pus problema contaminării mediului, și distrugerii zonei pe zeci, sute de ani, nu s-ar fi opus nimeni, poate doar UDMR-ul care avea alte planuri cu Roșia Montana după regionalizare, dar așa parcă nu e coșer.
Se pare că cei care îl consideră pe ȘTEFAN CELMARE comunist, au altă opinie. Televiziunile fac caz ba de o opinie ba de alta, partidele și oamenii politici la fel, dar nici o parte nici alta nu tratează subiectul fără patimă, la rece. Domnul prim ministru ne sperie că trebuie să plătim două miliarde companiei dacă nu îi lăsăm să exploateze. DE CE DOMNULE PONTA? CINE A SEMNAT O ASTFEL DE ÎNȚELEGERE ȘI CU CINE S-A CONSULTAT CÂND A SEMNAT ACEASTĂ ABERAȚIE? Ăla să plătească cele două miliarde, el și cu urmașii urmașilor lui,  în vecii vecilor. Cel care a semnat un asemenea contract sau act adițional să iasă la tv și să spună ” românilor, eu am semnat asta ca să pot să ajung premier. Acum, voi cei care m-ați votat trebuie să plătiți ceea ce am promis eu acum un an.” Când a fost semnat acel act, a fost discutat în CSAT? Dacă nu, de ce, căci era vorba de resursele și rezervele de aur ala țării. Cine dă socoteală pentru asta? Dar cine dă socoteală și pentru faptul că au fost interzise orice alte activități economice în zonă și au fost goniți alți investitori, NUMAI PENTRU A LĂSA RMGC SINGURA POSIBILITATE DE TRAI A CELOR DE ACOLO CU CARE ACUM SE CREEAZĂ PRESIUNE ȘI DE CARE SE FOLOSESC SUSȚINĂTORII PROIECTULUI? Acest lucru a fost premeditat, nu e o întâmplare. Cine răspunde, Ștefan Cel Mare?
Și un ultim aspect, nu lipsit de importanță. Eu am spus-o și acum mai sunt și alte voci care o spun, dar guvernul se face că nu aude: bătaia cea mare nu se dă pe aurul de acolo ci pe celelalte metale rare care se găsesc acolo și care aduc un profit mai mare decât aurul și de care nu se scrie nimic în contract, și parcă văd că aceste ”resturi” rămase în urma exploatării aurului vor fi exploatate sau transportate pe alte meleaguri pentru a fi extrase curat, aducând companiei profituri imense  față de care aurul ar fi doar banii de țigări. De ce guvernul român nu spune nimic? Pe de altă parte constat că RMGC nu știe să negocieze. Păi când celelalte metale rare aduc profit cu mult mai mare decât aurul, de ce mai ține RMGC să obțină profit și din aur și nu dă de exemplu un profit de 50% României din exploatarea aurului și așa ar astupa gura tuturor și și-ar vedea de celelalte metale în liniște. Sau de ce guvernul nu  cere ca celelalte metale rezultate în urma mineritului să fie exploatate în întregime de  România atâta vreme cât contractul prevede doar aurul? De ce se lasă posibilitatea RMGC să ia tot și se închis ochii asupra celorlalte minereuri?  Se pare că lăcomia este de vină. SĂ FIE CUMVA VORBA ȘI  DE TRĂDARE, NU NUMAI DE ȘPAGĂ?
Pe de altă parte lumea vorbește de faptul că miliardarul israelian (DIN NOU ISRAELIAN CA ȘI ÎN CAZUL BUCEGILOR .  E O COINCIDENȚĂ?) Beny Steinmetz, unul dintre acţionarii Gabriel Resources, companie care deţine pachetul majoritar de acţiuni la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), este cercetat de autorităţile din Marea Britanie şi Statele Unite, pentru înaltă corupţie, în urma unor sesizări privind posibile fapte de dare de mită în în Guineea. Prin aceste noi investigaţii, numărul ţărilor în care miliardarul este investigat ajunge la şase.Deci învinuit de dare de mită în 6 cazuri asemănătoare. Și atunci întrebarea adresată de Băsescu lui Ponta nu pare justificată? Păi când e vorba de 300 de milioane de euro care vor fi daţi ca plată în cadrul anumitor contracte de consultanţă şi lobby în conturile unor firme off-shore de care se șoptește că Șova și Ponta nu sunt străini, cum să te mai intereseze ce spunea Ștefan cel Mare?

Stefan cel Mare a fost comunist

3 comentarii:

  1. Foarte bun articolul, păcat de fondul negru al blogului, aproape că mă dor ochii după citire.

    M-a distrat aia cu „atribuindu-și epitete mascate” din formularul de comentarii. Eu de obicei când am de atribuit cuiva epitete, i le atribui direct și nemascat... :))

    Revenind la subiect, totuși, asta e una din proprietățile diamantului, aurului etc. Metalele prețioase nu dispar cu una cu două, esența dură nu se pierde. Eu sper că așa e și cu românii, în ciuda vremurilor tulburi prin care trecem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte bun. O sa-l trimit tuturor celor cunoscuti.

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.