sâmbătă, 15 ianuarie 2011

ADEVARATA UMILIRE A ARMATEI

RESPECTA-TE CA SA FII RESPECTAT !


Am asistat vineri seară pe realitatea tv la o emisiune ediţie specială care se anunţa devastatoare, cu zeci de invitaţi din partea societăţii, a militarilor cu doi moderatori şi 2 reprezentanţi ai partidelor aflate la putere .
Deşi emsiunea se voia dedicată onoarei militare, cu accent pe onoarea domnului Oprea, am asistat la o emisiune a dezonoarei militare. Îmi era teamă încă de la început că emisiunea va cădea în ridicol şi se va transforma într-un balamuc ca la întâlnirile acelea de crâşma în care toţi vorbesc şi nu mai ascultă nimeni şi aşa a fost. Înspre sfârşit vedeai ba ofiţeri conştiincioşi stând cu mâna pe sus şi aşteptând să li se dea cuvântul, ba alţi băieţi vânturând nişte hârtii ca Vadim când a fost evacuat, ba generali şi colonei care voiau să aibe ei ultimul cuvânt, ba comicarii cu “cine spune cel mai frumos o poezie”.
Dar nu asta a fost grav sau dezonorant, în ultima instanţă suntem fii ai acestei naţii şi îi purtăm calităţile şi defectele cu toţii.
Partea tristă este că am căzut în cursa întinsă de realizatori şi ne-am apucat să dăm cu noroi în haina militară chiar dacă era purtată de cineva care nu o merită şi nu îi făcea cinste. Să vezi un grup de militari (din respect pentru haină militară nu am folosit alt cuvânt ) întărâtaţi şi asmuţiţi cu abilitate de doi moderatori “binevoitori “cum uită de respecatul pentru haina pe care au purtat-o şi ei, sfâşiind o altă haină militară sub care se ascunde un “infractor” este umilitor atât pentru infractor cât şi pentru cel ce îl atacă . Departe de a fi un apărător al lui Oprea, departe de a fi un simpatizant al vreunui partid, mi se pare lipsit de demnitate ca tu miltar să îl târăşti într-o albie de porci pe un alt om îmbrăcat în aceeaşi haină ca şi ţine, cu atât mai mult cu cât i-ai fost coleg cândva. Să spui într-o astfel de emisiune, şi o ţara întreagă să audă că locotenentul Oprea, sau subofiţer ce era, lua un kg de carne de la popotă să ilduca nu ştiu cui să facă un grătar, sau să spui ca domnul Dobritoiu şi alţi câţiva “ce general, care general, Oprea pentru mine nu este general” mi se pare sub demnitatea unui militar, sub demnitatea unui general. Oprea nu e general pentru Dobritoiu, Dobritoiu nu e general pentru Iordanescu, Iordanescu nu e general pentru Ontanu si nici unul nu e general pentru omul de rand. Si atunci, despre a cui onoare vorbim ?
Mi se pare că ne-am umilit singuri şi am arătat lumii că nu merităm cu nimic ceea ce cerem, adică respect, şi sub nici o formă, un leu în plus la pensie , atâta vreme cât prin comportament nu ne deosebim cu nimic de să zicem biciuscarii din colţul birtului. Dacă noi, foştii miltari vorbim astfel despre un alt fost militar-bun sau rău- cum să ne aşteptăm să vorbească cei dinafară acestei profesii ? Ce respect să cerem de la alţii dacă noi nu ne respectăm între noi ? Şi că un corolar, mai vine şi domnul Dogaru şi spune “noi nu suntem militari, noi nu mai avem onoare, noi suntem asistaţi “.Domnule Dogaru, trebuia să precizaţi că asta vrea domnul Boc, nu că noi gândim aşa . Este o diferenţă.

Din nou televiziunea a reuşit să ne manipuleze şi să ne facă să arătăm singuri cât respect merităm. Daca noi nu ne respectam singuri si intre noi, sa nu cerem altora sa ne respecte.
Au fost totuşi şi unii care au reuşit să-şi păstreze demnitatea şi să puncteze câteva lucruri cu adevărat de interes. Domnul Bucoveanu, a arătat clasei politice că fără o armată devotată şi conştientă , acuma la această oră ei ar fi fost în locul lui Ceauşescu, iar noi în locul lor. Sau domnul Vasile Zărnescu, cel care a ridicat o problemă mai gravă decât pensia unui militar, şi anume , de ce titulatura ministerului nu mai este “ Ministerul Apărării Naţionale” ci doar Ministerul Apărării. De ce, întreba domnul Zărnescu, “pe cine apărăm acuma, nu mai apărăm naţiunea ? A cui armată suntem acuma ? “Nu este o întrebare retorică este o întrebare de fond, o întrebare majoră la care ministrul trebuie să răspundă.
Astfel de subiecte trebuiau să dezbată militarii români, fie ei şi în rezervă. Problemă pensiilor se rezolvă în faţă justiţiei, iar la tv se discută probleme de importantă naţională, iar dacă totuşi se discută,pensiile, atunci se discută cu demnitate, cu argumente, cu calm, nu cu circ.
Dar cum spunea tot domnul Zărnescu, guvernul şi televiziunea au reuşit să ne bage în sac, ca pe şobolani şi din când în când mai scutură sacul, că să nu avem timp să ne organizăm.

9 comentarii:

  1. De ce nu scrieti si despre doamna general cu grad de plutonier. A aparut la Realitatea Tv. sa lupte pentru pensia sotului general si care s-a comportat ca o tata pe marginea santului.
    Halal onoare de militar

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru ca romanii au o vorba " ajunge un par la un car de oale !"

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai multa dreptae, Marine!
    Si ce daca?
    Astia suntem, atat pricepem!
    Talibani mioritici!

    RăspundețiȘtergere
  4. Propun inlocuirea Gl.(rez)OPREA cu...?(rez)OANCEA!
    Ministerul se numeste Ministerul Apararii Nationale,totusi !De vreo 4 ani s-a facut "modificarea"!

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Armasu. Sunteti prea inteligent ca sa nu fi inteles mesajul. In ceea ce priveste denumirea ministerului, asta a fost afirmatia domnului Zarnescu, credeam ca e ceva recent. Oricum nici asta nu conteaza ci ceea ce trebuie sa discutam cand iesim la tv pentru a pune pe tapet problema armatei Si cum . Pana acuma ne-am cam dat cu stangul in dreptul, spre bucuria dusmanilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Da , IN PREZENT , doamna Cristiana Anghel merita cu prisosinta aprecierile si recunostinta noastra . Asemenea oameni ar trebui si in fruntea organizatiilor noastre ... Cei care sint in prezent sint prea dezorganizati in gindire si in prezentarea ideilor (in comparatie cu doamna) incit nu pot aduce decit deservicii cerintelor noastre.

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.