vineri, 3 mai 2024

Mângâiații de azi, ciumații de mâine

 

Motto: ”Unde nu-i cap, vai de picioare”- proverb românesc

Încă  din data de 20.03.2024  atenționam lumea pensionarilor militari că Guvernul României urmează să aprobe și să trimită în fluxul tehnologic al Parlamentlui în regim de urgență, o OUG care printre alte efecte se referea și la creșterea soldelor de grad la militari, o creștere substanțială, dar cu efect doar la militarii activi și rezerviștii voluntari, ceilalți militari,”CIUMAȚII” proveniți din cadrele militare active, pensionații,  nefiind incluși în proiect. Alerta era dată AICI. Speram, credeam, că măcar liderii asociațiilor militarilor se vor sesiza și vor iniția discuții, întâlniri, propuneri, prin care să solicite dar și să insiste că se comite una din cele mai mari jigniri si nedreptăți posibile ARMATEI, prin tratarea gradului militar ca  o pomană electorală sau impusă de ordinele partenerilor sau necesitatea lărgirii bazei de selecție a viitorilor ”ciumați”, pentru că activii ”mângâiații” de azi sunt ”Ciumații” de mâine.

Speranța mea că măcar ciumații de azi vor mișca în front, a avut de așteptat o lună de zile, o lună în care la nivel de conduceri de asociații în special a celor de ”uitilitate publică”, nu s-a mișcat, nu s-a inițiat nimic”. De o săptămână însă au început să apară unele reacții, la început ale unor individualități, apoi ale unor grupuri sau asociații, dar care nu își declinau identitatea, ”curajoși și responsabili”, cum stă bine unor militari. Bine și așa, ar zice unii. Bine, dar nu prea, zic eu, pentru că la unii a fost doar o văietare, iar alții au făcut propuneri, sau solicitări fără să calculeze sau verifice efectele cererilor.

Este bine că s-au făcut intervenții la diferite eșaloane, structuri politice, parlamentare, dar când dai cu batul prin gard trebuie să verifici dacă poarta e deschisă, să nu iasă dulăul afară și să îți rupă nădragii. Tradus în cazul de față asta ar însemna că e bine că s-a sesizat anomalia, nedreptatea tratării gradului militar diferențiat, discriminator, dar degeaba dacă nu s-a dat și soluția, sau SOLUȚIA CORECTĂ.

A ajuns astfel prin comisiile parlamentare o solicitare de ACTUALIZARE a  soldei de grad și a pensionarilor militari. Actualizarea în sine, ca acțiune, nu este ceva rău, pentru că măsura luată de Guvern prin OUG 26/2024 ar trebui aplicată TUTUROR GRADELOR MILITARE, TUTUROR POSESORILOR DE GRADE MILITARE, de la vlădică până la opincă. Din păcate s-au comis două greșeli, ambele la fel de mari:

  1. În propunerea înaintată de cei care au făcut-o, este solicitată doar modificarea Statutului Cadrelor Militare, deci aplicarea doar pentru gradele cadrelor militare, fără a se pomeni de militarii angajați în rezervă, care au și ei grade militare și trebuie să li se aplice și lor. Deci unii vor egalitate, dar nu pentru căței, ca să parafrazez o fabulă celebră.
  2. În propunerea înaintată se solicită TEXTUAL ACTUALIZAREA soldelor de grad ale pensionarilor militari. Asta înseamnă practic ACTUALIZAREA PENSIILOR MILITARE, proces care juridic înseamnă o nouă stabilire drepturilor de pensie, care se va face OBLIGATORIU, în baza PREVEDERILOR LEGISLATIVE ACTUALE DECI APLICAREA ART.60 MODIFICAT DIN LEGEA 223, care spune că (1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul, actualizate cu indicele prețurilor de consum lunar la data deschiderii drepturilor de pensie.”

Pentru că sunt mulți care nu pricep ce înseamnă asta, deși despre efectele respectivului articol am mai scris, și AICI, prezint mai jos o simulare a ceea ce se va întâmpla cu solda unui colonel pensionat în 2016 a cărui pensie în plată nu este (ÎNCĂ) afectată de prevederile OUG apărute ulterior.

SIMULARE EFECTE ACTUALIZAREA PĂRTII CORESPUNZĂTOARE SOLDEI DE GRAD

Ultima decizie pentru 30.06.2017

– Media soldelor brute actualizate =4655 cuprinde solda de grad colonel = 336 cuantum 2009, actualizată cu majorarea de 10% conform L293/2015 la valoarea de 370

– procent de calcul pensie 85%, spor OMM 20%,

a.Cuantum brut Conform calcul actualizare = 4748

b.Cuantum brut aflat în plată = 4861 , cuantum recalculat pe L223, indexat cu 5% 2016 şi 5,25% 2017

1. Cuantum brut acordat = 4861

         – cuantum net = 4574

2. 2019   4925    indexare + 1,3%

3. 2020 = 5152    indexare + 4,6 %

4. 2022 = 5286    indexare + 2,6 %

5. 2023 = 5762    indexare + 5,1 % + 3,9 %

6. 2024 = 6558    indexare + 13,8 %

         – cuantum net = 5996

Operaţiunea de ACTUALIZARE solda de grad

– Media soldelor brute actualizate =7123 cuprinde cresterea soldei de grad colonel de la 370 anterior la 2838, adică 2468.

– Media soldelor nete actualizate = 4167

– procent de calcul pensie 85%, spor OMM 20%,

-Cuantum brut Conform calcul actualizare = 7266

       – cuantum net Conform calcul actualizare = 6598

FINALUL DECIZIEI

Cuantum brut acordat = 7266

cuantum net = 4167    limitare conform art.60, se pune în plată , nu mai există compararea cu cuantumul mai favorabil

Scăderea pensiei nete de la 5996 la 4167 reprezintă o diminuare cu  31%

Alte elemente de luat în calcul:

  1. Toată lumea, înclusiv cei pensionați între 2017-2024, vor pierde indexările primite în această perioadă, căci pensia va fi actualizată pornind de la elementele existente la ultima decizie de pensie, doar pensia de grad va fi actualizată la valoarea OUG 26. Deci vor pierde și unii din cei pensionați pe prevederile OUG 59, până prin 2022.
  2. Procesul actualizării este unul care durează, actualizarea nu se va face imediat, va dura, ca și ultima actualizare, cam 2 ani, unii nu o vor mai prinde, iar unii care o vor prinde s-ar putea să aibă un șoc”anafilactic” la primirea deciziei și să nu mai apuce să o vadă aplicată. Doamne Ferește!
  • În cazul celor care au beneficiat de cuantumul avantajos la RECALCULAREA pe L223, păstrând cuantumul anterior stabilit pe L164, L263, scăderea va fi şi mai dramatică.
  •  Pensiile aflate sub media pensiilor militare şi cele sub 3000 vor deveni ridicole.

Deci ACTUALIZAREA nu înseamnă automat nici de Jure și nici de Facto, o creștere.

Ce e de făcut?

Eu am așteptat, după ce am văzut și anunțat efectele OUG 26/2024 să văd o reacție a asociațiilor, o preocupare, o inițiativă, fie ea și pur teoretică, din partea liderilor de asociații, dar NIMIC. Am întocmit un proiect de amendare a OUG 26 ( nu OUG 28 cum au solicitat cei care au trimis adrese, pentru că prevederea privind creșterea soldei de grad este prevăzută în OUG 26/2024 și atunci e normal să umbli acolo, ca să fie totul stabilit de un singur document, nu împrăștiat prin 10 ordonanțe) propunând modificarea atât a statutului cadrelor militare, cât și a celui al militarilor angajați. În propunerea făcută de mine și trimisă unor factori de decizie am evitat formularea ”actualizare” solicitând DECIZIE DE REVIZUIRE, care atât ca proces juridic cât și ca procedură de calcul, nu implică nici diminuarea pensiei, și nici nu durează 2 ani, fiind aplicabilă imediat.

Propun ca toți cei care vor mai avea discuții sau vor mai fi întrebați, să aibă în vedere cele prezentate aici, dacă vor vrea sau vor putea să înțeleagă.

La această oră, se pare că deja s-au întâlnit reprezentanții MApN cu șefii comisiilor de apărare ale celor două camere. Dacă printre cele discutate s-a aflat și această problemă, probabil una din camere a venit cu propunerea de actualizare, iar alta cu propunerea de Revizuire. Dacă decizia luată a fost de actualizare, având în vedere expertiza celor din DGFC înseamnă că practic ei sunt cei care au decis MICȘORAREA  pensiilor, pentru că nu aveau cum să nu cunoască aceste aspecte și efectele actualizării. Dacă însă nu a fost discutat și acest aspect, deși se cunoșteau reacțiile și efectele OUG 26, ATUNCI CONDUCEREA MINISTERULUI SĂ SE MUTE TOATĂ ÎN ALTĂ ȚARĂ, SĂ DISTRUGĂ ALTĂ ARMATĂ, CĂ ARMATEI ROMÂNIEI I-AU PUS CAPAC.

Dar primii vinovați pentru mine sunt liderii marilor asociații de utilitate publică, care nu s-au sesizat, nu au reacționat, au tratat cu indiferență bătaia de joc la adresa gradului militar gândind că lor nu le ia nimeni gradul de pe umăr, nu au cerut ”specialiștilor”pe care îi au lângă ei să facă o simulare și să vadă CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ LI SE ACTUALIZEAZĂ PENSIILE sau ce se întâmplă cu alții, în caz că pensiile lor sunt în siguranță.

Pe lângă faptul că suntem sacrificații de serviciu ai guvernelor, mai suntem și incompetenți, egoiști, orgolioși, indiferenți, leneși, lași, dezbinați, unii chiar corupți. Halal armată.

Un alt proverb spune că ”fiecare pasăre pe limba ei piere”. Militarii noștri sunt ca pițigoii vânduți prin piețe ca peruși. Unii chiar imită cântegul papagalilor, ca să se dea ”mari”. Apoi când sunt cumpărați și ținuți în cușcă, își bagă singuri gheara în gât. Asta ne așteaptă.

UPDATE 19.04.2024 : AM ÎNVINS! Ca urmare a interventiilor, apelurilor, scrisorilor, comentariilor dar mai ales activitatii laborioase si permanente a marilor lideri ai asociațiilor militare (supranumiți BB), luni 22 04.2024 se intrunesc COMISIILE DE APARARE ALE SENATULUI SI DEPUTATILOR PENTRU A DISCUTA PROBLEMELE CELE MAI ARZATOARE ALE MILITARILOR.

Conform planificării Comisiile se intâlnesc pentru a discuta :1 Propunerea legislativă pentru modificarea art.(71 indice 1) alin.(1) și (2) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat din L172/2024 aflat la Senat . 2. Diverse petitii. Primul punct al ordinii de zi se refera la anularea dreptului la pensie (deci a unui drept CONSTITIUTIONAL) militarilor care au fost condamnati pentru acte de coruptie, inclusiv ANULAREA PENSIEI DE INVALIDITATE. Parlamentarilor condamnati pentru aceleasi fapte nu li se anuleaza indemnizatiile, dar militarilor invalizi da. Traiască si inflorească scumpa noastră clasa politică!

La punctul 2, diverse, este posibil să se discute problema soldei de grad și sper din inimă să se accepte varianta revizuirii si nu actualizarii. Dacă se acceptă actualizarea, pregătiți-vă teslele.

https://www.senat.ro/ProgramLucruZi.aspx?Zi=2024-04-22&ComisieID=4f215fcc-57dd-48e1-ade9-a7fe8f3b9533&NrSedinta=1

https://www.mapn.ro/cpresa/18359_Intalnirea-conducerii-MApN-cu-presedintii-comisiilor-de-aparare-ale-Parlamentului-Romaniei-_html

Mângâiații de azi, ciumații de mâine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.