Schimbaţi cadenţa politicienilor !
Dezideratul tratamentului egal între solda de grad plătită activilor şi cea cuprinsă în pensia militară e absolut justificat. Ipocrizia şi nepăsarea politicienilor a mai adăugat o umilinţă la nesfârşitele batjocuri legislative cu efecte negative pentru personalul militar în rezervă şi retragere. Asta pentru că de cel puţin 8 ani încoace orice mârşăvie inventată de guvernanţi a mers, rarele luări de poziţie fiind astupate cu promisiuni măreţe de reparare a inechităţilor. Ba un grup de lucru, ba o iniţiativă care rămîne îngropată prin Parlament. Vom vedea, avem în atenţie, pensiile militare nu sunt speciale, vorbe goale care nu produc decât o veşnică amânare şi care îşi propun să repare ceva stricat tot de ei. Mulţi susţin că evoluţia actuală legată de solda de grad a creat deja un disconfort politicului şi că se vor apleca spre a rezolva măcar acest lucru. Posibil, deşi indiferenţa cu care au tratat plata pensiilor mai devreme şi pentru militari (măcar pentru ideea de egalitate faţă de alţi „speciali”, ex. magistraţi) nu prea denotă grave spaime prin clasa politică. Şi chiar dacă vor accepta ideea, reprezentanţii pensionarilor militari trebuie să fie foarte atenţi la CE CER şi mai ales CUM SE VA APLICA doleanţa. Pentru că parşivenia reglementării juridice are o groază de subtilităţi, L223/2015 aşa cum e ea acum e un teren propice pentru interpretări defavorabile. E adevărat că există diferite curente de opinie şi în rândul pensionarilor, dar trebuie cernute şi verificate minuţios înainte de a le pune pe masa guvernanţilor. Ferească Dumnezeu de o formulare pripită care să producă mai rău! Va fi acceptată cu un zâmbet mieros, pentru ca pe urmă când aplicarea nu va fi cea aşteptată să se întoarcă un „Voi aţi cerut aşa, aşa v-am dat!”
Astăzi vă aduc în atenţie o serie de posibile puncte mai slabe ale propunerii de amendament solicitat de Forumul SAOPSN (amendament cu preluare probabilă a propunerii LADPM).
https://www.facebook.com/photo?fbid=421269007484765&set=pcb.2139259526456117
Departe de mine gândul de a critica munca altuia sau alteia! Totuşi, dacă vor citi cu bunăcredinţă şi cu ceva ştiinţă juridică, vor înţelege semnalul de avertizare.
- Se solicită adoptarea amendamentului prin ordonanţă de urgenţă, în actuala sesiune parlamentară. Or, OUG sunt apanajul guvernului şi nu se adoptă de către Parlament ci se aprobă ulterior prin lege. Dacă intenţia este ca aplicarea să fie urgentată solicitarea NU poate fi o nouă OUG care numai pentru avizare necesită săptămâni iar pentru aprobare în Parlament minimum 2 luni. Soluţia este introducerea amendamentului în OUG 26/2024, având în vedere o integrare unitară din punct de vedere al tehnicii legislative (titlul OUG permite introducerea amendamentului propus la L223/2015 fără alte modificări, iar măsura socială de actualizare a soldei de grad/salariului profesional prevăzută pentru personalul activ poate fi armonizată şi cu o prevedere asemănătoare pentru personalul în rezervă/retragere). Din punct de vedere al micşorării timpului pînă la punerea în aplicare, tot amendarea OUG 26/2024 este soluţia, pentru că legea de aprobare doar ce a ajuns la Camera Deputaţilor după adoptarea tacită în Senat, prin urmare aceeaşi comisie Leoreanu (care a intenţionat fără finalitate la cealaltă, OUG28/2024), poate emite raportul cu preluarea amendamentului şi adoptarea în camera decizională în termen de maxim 1 săptămână.
- Intrinsec, amendamentul intenţionează realizarea unei ACTUALIZĂRI a soldei de grad prin acordarea unor sume NETE la pensia în plată. Juridic, dar şi din punct de vedere al aplicării apar o serie de probleme:
- Toate pensiile se calculează şi se stabilesc în SUME BRUTE, veniturile din pensii fiind supuse taxelor şi impozitelor legale. Or, propunerea alipirii unor cuantumuri nete la pensiile nete generează o inaplicabilitate din punct de vedere a respectării procedurilor generale şi legale. Astfel, dacă pentru pensiile militare stabilite ulterior OUG 59/2017 brutul pensiei (mult mai mare şi necorelat cu netul acordat) suportă majorări ale netului pensiei fără a fi necesare modificări ale drepturilor de pensie brute implicit a taxelor şi impozitelor, în cazul celorlalte pensii acordarea unei sume nete la pensia netă OBLIGĂ la intervenţia asupra brutului pensiei. Această din urmă situaţie nu este acoperită de amendament, punerea în aplicare va genera o modificare a drepturilor de pensie cu aplicarea subsecventă şi a celorlalte prevederi ACTUALE privitoare la calculul pensiei, implicit CU LIMITAREA prevăzută de forma la zi a art.60, generând micşorări de cuantum al pensiei. Încercarea de a fi acordată similar cu indexările la pensiile de după OUG59/2017 nu poate fi primită, deoarece respectiva procedură este reglementată expres DOAR pentru pensiile stabilite cu aplicarea art.60 alin.1.
- Termenul actualizare deşi exprimă corect intenţia, ar trebui evitat, utilizând o altă exprimare cu efect similar ( de exemplu : punerea în acord a cuantumului, etc). Folosind “actualizare” în orice amendament, interpretarea juridică va fi defavorabilă prin efectul conjugat şi consacrat al evoluţiei prevederilor L223/2015, cu aspecte negative (a se revedea aspectele faptice ale actualizării soldei de funcţie din 2017). Mai ales că solda de grad este doar un element al bazei de calcul al pensiei militare, care nu poate fi luat în considerare separat decât cu multă atenţie la formularea amendamentului.
- Determinarea diferenţei între cuantumul vechi şi nou aşa cum este prevăzută de alin.2 al amendamentului prin raportarea celui vechi la momentul trecerii în rezervă, NU se susţine în realitatea cuantumului pensiei actuale. Toate pensiile recalculate sau stabilite pînă la 01.01.2018 au deja în ultima decizie stabilit un cuantum MAJORAT şi ACTUALIZAT la valoarea de la 01.01.2016. Or, retrimiterea la data trecerii în rezervă ar suprapune sume acordate deja la calculul pensiei.
- Amendamentul nu acoperă aspectele juridice ale punerii în aplicare, lăsând marja prea mare de interpretare. El trebuie SĂ CANALIZEZE STRICT acţiunile celor care urmează să-l aplice către o SINGURĂ posibilă punere în practică, care, pentru a evita orice surpriză, este doar REVIZUIREA, ca urmare a devenirii eronate
a cuantumului soldei de grad utilizate la calculul pensiei raportat la
momentul majorării soldei grad a celor în activitate coroborat cu
prevederea cuantumului identic din propunere. https://in-cuiul-catarii.info/2024/05/06/schimbati-cadenta-politicienilor-20705
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.