marți, 22 noiembrie 2022

Pensiile militare între prostie, manipulare și batjocură

 

A explodat din nou prin media on line, televiziuni, paginile de socializare, în special militare, sau diverse colțuri de stradă sau mese, subiectul pensiilor militare.

Apropierea termenului de aplicare a prevederilor PNRR privind  renumitul jalon al  pensiilor speciale a isterizat aproape pe toți cei interesați, inclusiv magistrații care prin statutul votat și promulgat recent și-au BĂTUT ÎN CUIE ȘI  SECURIZAT EFECTIV DREPTURILE SALARIALE ȘI DE PENSIE. Cu toate astea, magistrații, acești supraoameni cu supradrepturi și canci obligații, pe care nimeni nu îi poate controla sau trage la răspundere și critica fără să ”aducă atingere independenței justiției” continuă să facă scandal și amenințe șantajând efectiv societatea cu blocarea sistemului judiciar care oricum e de râsul lumii. Pagubă în ciuperci. CCR, format din aceiași magistrați care plâng când le umblă cineva la portofelele umflate cu pompa, a dat liber legilor justiției, legi pe langă care celebra ordonanță 13 a lui Dragnea este MAGNA CARTA, batându-și joc de Constituție, justiție și un popor de oameni amărâți care nu mai au la cine apela. Nu mai amintesc de deciziile controversate și contrare care se bat cap în cap, luate pe aceeași speță, dar la intervale de timp, în funcție de interesele personale sau politice ale vremii. România a ajuns să fie condusă nu de legi ci de cei care ar trebui să le aplice, nu să le violeze în grup.

În PNRR, clasa politică a introdus la componenta 8 care vorbește despre reforma pensiilor,  numărul secvențial 215, următoarele: Protecția deciziilor Curții Constituționale se va referi numai la pensiile magistraților, nu și la alte categorii, și se va referi numai la limitele explicite din argumentele Curții.”  Cum spuneam, frica păzește pepenii.  

Dar să revin la pensiile militarilor, numite și pensii militare sau cum le vine la gură unora sau altora.  Este ciudat,  magistrații vorbesc despre ”independența justiției” justiție pe care o încalcă  tocmai cei puși să o apere și să o aplice, atunci când cineva le modifică salariile sau pensiile, DAR NIMENI NU VORBEȘTE DESPRE ATINGERI ADUSE SUVERANITĂȚII STATULUI,  INTEGRITĂȚII TERITORIALE ȘI APĂRĂRII GRANIȚELOR, atunci când pensiile și soldele militarilor sunt ciuntite, tăiate, blocate, înghețate, batjocorite. Oare de ce ? Este un singur răspuns: PE NIMENI NU INTERESEAZĂ ACTIVITATEA SAU SARCINILE ȘI OBLIGAȚIILE MILITARILOR, VIAȚA MILITARILOR ÎN GENERAL. Nimeni nu se simte amenințat de militari și atunci de ce să îi protejeze? Toți guvernanții stau liniștiți, ne apără articolul 5  dar de magistrați nu are cine să îi apere, faptele de corupție, afacerile oneroase, furturile la drumul mare, stau închise în dosarele serviciilor și magistraților. Asta îi interesează pe politicieni, guvernanți, de asta le e teamă iar frica păzește pepenii, adică pe magistrați. Corupția este cea care dictează, nu principiile sau legile.

Ce trebuie să știe guvernanții despre pensiile militare

Când îi auzi vorbind despre pensiile militare pe politicieni, miniștri sau diverși moderatori, jurnaliști sau secretărași de stat,  te întrebi dacă sunt proști sau rău intenționați, pentru că în funcție de interese sau ordinele primite, spun orice numai să le iasă ciorba. Voi încerca să lămuresc câteva aspecte pe care ar trebui să le cunoscă toți cei care știu să citească :

  1. Ce sunt pensiile militarilor ?

Unii, și din păcate chiar și militari, activi sau în rezervă, șefi de structuri sau asociații cu statut de utilitate publică, spun că sunt pensii de serviciu sau ocupaționale. Alții spun că sunt speciale și pun semn de egalitate între pensiile militarilor și cele umflate cu pompa. Și unii și alții umblă cu jumătăți de adevăruri .

Pensiile militarilor sunt așa cum spune Legea 223, PENSII MILITARE DE STAT. Conform art 14 din L 223, în sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:

a) pensia de serviciu;

b) pensia de invaliditate;

c) pensia de urmaş.

Deci pensiile militare nu sunt pensii de serviciu, ci categoria  pensiilor de serviciu face  parte din sistemul pensiilor militare. Pensia de serviciu se poate acorda pentru limită de vârstă, anticipat, anticipat parțial. Așa că liderii de asociații care ies pe ecran și vorbesc prostii, mai întâi să se documenteze, pentru că se fac de râs, pledând pentru o cauză pe care nu o cunosc.

  • Sunt pensiile militare pensii speciale?

Ca și în cazul lui Bulă care întrebat dacă i-a fost nevasta virgină la cununie, a răspuns că ”unii zic că da, alții zic că nu”, și aici răspunsul depinde de cine îl dă. Politicienii cărora le stau militarii în gât spun că da, din dorința de a sublinia că sunt exagerate, nesimțite sau chiar nemeritate. Pensionarii militari, care fug ca de dracu de această asociere, spun că nu. Unde e adevărul?

Având în vedere că există o lege privind  sistemul unitar de pensii, dar și alte legi ale unor categorii profesionale diferite, cu alte prevederi decât LEGEA UNITARĂ, se poate afirma că atât juridic, cât și lingvistic,TOT CE ESTE ÎN AFARA LEGII UNITARE, ESTE SPECIAL, deci, da, și Legea pensiilor militare este o lege stabilită în baza unor prevederi diferite, deci speciale. DEX când definește sintagma ”special” prezintă și sinonimele ” distinctiv, distinct, particular, diferit, specific”. Este Legea 223 o lege distinctă, diferită  de LEGEA UNITARĂ A PENSIILOR? OOO YES, INDEED.

Potrivit Comisiei Europene, pensii speciale sunt toate pensiile care îndeplinesc 3 criterii :

–        Sunt alocate în funcție de un anumit domeniu de muncă sau un anumit statut special; 

–        Finanțarea se face direct din banii publici;

–        Este mai avantajoasă decât sistemul general sau comun de pensii”

Asta însă nu inseamnă însă, așa cum insinuează sau chiar declară dușmanii militarilor dar și ai adevărului, că sunt nemeritate, exagerate sau nesimțite.

Dacă avem în vedere cea de-a doua condiție, s-ar putea spune că totuși pensiile militare nu ar fi pensii speciale, pentru că nu sunt plătite din bani publici, ci din fondul MApN. Iar dacă avem în vedere faptul că pensiile platite de CNPP sunt alimentate tot din bugetul de stat nu dintr-un fond propriu, înseamnă că și acestea sunt speciale. Ca la noi, la nimeni.

  • Sunt pensiile militare incluse în PNRR?

Aici răspunsul este unul singur și cine spune altfel este un mincinos. NU!  Deși toată lumea îl învinuiește acuma pe Ghinea, cel care a înaintat PNRR către UE că a băgat pensiile militare în PNRR, este  greșit! Ghinea poate fi învinuit că a inclus reforma pensiilor în PNRR dar nu a făcut asta de capul lui ci la ordinul premierului.  Documentul trimis însă, nu conține individualizate pensiile militare, nici pe celalalte speciale,  dar sunt nominalizate pensiile magistraților, iar REFORMA PENSIILOR SPECIALE SE REFERĂ LA CELE PLĂTITE (ȘI) DIN FONDUL CNPP. Pensiile militare sunt singurele neplătite din acest fond, nicio centimă deci nu trebuiesc incluse în reforma pensiilor, pentru că nu afectează sistemul de pensii publice. Greșeală sau nu, PENSIILE MILITARE NU SUNT INCLUSE ÎN PNRR așa că în acest moment, OFICIAL ROMÂNIA NU ARE NICIO OBLIGAȚIE ÎN SENSUL REFORMEI PENSIILOR MILITARE CI DOAR A CELOR PLĂTITE DIN FONDUL CASEI DE PENSII PUBLICE, care cu adevărat este grefat puternic de pensiile speciale plătite de CNPP. Că domnul secretar de stat Vasilcoiu de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale a solicitat puncte de vedere, sau că Boloș ne anunță acuma că UE a precizat că ar  trebui introduse și pensiile militare în reformă, este altceva, dar ROMÂNIA NU S-A ANGAJAT ȘI NU ARE NICIO OBLIGAȚIE PRIN PNRR privind reformarea pensiilor militare.

Acest lucru, că se știe sau nu, ESTE EVITAT. Cei care declară doar, la tv,  că vezi doamne pensiile militare nu ar trebui, de fapt doar mimează, căci dacă ar vrea, ar spune clar și răspicat : PENSIILE ACORDATE CONFORM LEGII 223, NU SUNT INCLUSE ÎN PNRR. Si indiferent cine mai vorbește despre PNRR,  să arate unde se face referire la pensiile militare. Nefiind trecute expres, nimeni nu  poate adăuga sau include acuma pensiile militare  indiferent de motive, fără a conduce la modificarea PNRR, ceea ce înseamnă o renegociere și reavizare a acestuia. Asta ar trebui să le spună premierul tuturor celor care nu pot dormi de grija pensiilor militare.  Punct !

  • Sunt pensiile militare contributive ?

Înainte de a răspunde la acest subiect ar trebui să ne întrebăm care pensii sunt plătite pe baza contributivității ? Răspunsul este că nicio pensie nu este plătită integral din contributivitate. Sistemul contributivității a fost introdus în 2001. Toate pensiile calculate pentru perioada de dinainte de 2001 sunt calculate arbitrar, din burtă. Practic nimeni nu ar trebui să primească pensie întreagă, pentru că NIMENI NU A CONTRIBUIT TIMP DE 35 DE ANI, cu o singură excepție.  

Și totuși ni se spune că noi militarii nu am contribuit la pensie deci nu ne merităm pensiile.

ASTA ESTE CEA MAI MARE NEDREPTATE CARE SE FACE MILITARILOR, pentru că tocmai militarii sunt EXCEPȚIA DESPRE CARE VORBEAM.

Militarii contribuie la pensie, tuturor li se oprește pe statul de plată fondul pentru pensie. Acest fond intră în Bugetul de stat, iar de aici în bugetul MApN care îl dă CPS. Deci MILITARII CONTRIBUIE LA PENSIE, nu primesc pensii nemeritate sau fără să contribuie. Ba mai mult, MILITARII AU CONTRIBUIT LA PENSIE ȘI PRIN PENSIA SUPLIMENTARĂ CONSTITUITĂ DINTR-UN FOND DEPUS DE MAPN încă dinainte de 2001 când a intrat în vigoare sistemul contributiv de calcul. DECI PRACTIC MILITARII SUNT SINGURII CARE POT JUSTIFICA CONTRIBUȚIA LOR LA PLATA PENSIILOR PE ÎNTREAGA PERIOADĂ ȘI AU DREPTUL LA PENSIE ÎNTREAGĂ.  

Toate aceste lucruri sunt sau ar trebui să fie cunoscute de conducerea MApN și totuși NIMENI NU IESE PE POST să o spună și să inchidă gura celor care vorbesc prostii.

Se mai spune că chiar dacă militarii contribuie la pensie, nu contribuie la fondul de pensii al CNPP, deci nu se pune. DAR NICI NU TREBUIE SĂ CONTRIBUIE, DE VREME CE NU PRIMESC BANI DE ACOLO. Dar nu se spune că nici contribuțiile celor care primesc pensii de la CNPP nu ajung  la fondul Casei Naționale de Pensii Publice, NU CONTRIBUIE LA FONDUL CNPP, pentru că nu există un astfel de fond,  ci la bugetul de stat, acolo unde contribuie și militarii  apoi guvernul alocă din bugetul consolidat, Casei Nationale de Pensii, FONDUL  calculat și NECESAR pentru plata pensiilor și a altor ajutoare.  NU EXISTĂ UN FOND STRÂNS DIN CONTRIBUȚIA LA PENSII, CARE SĂ RĂMÂNĂ ÎN GESTIONAREA CNPP ci un buget de asigurări sociale (BAS) alimentat tot din bugetul consolidat, care e mai mereu în deficit, din care se platesc partile contributive, iar ce depășește partea contributivă e asigurat din Bugetul de stat.    Deci chestia cu cei care contribuie și cei care nu contribuie la FONDUL DE PENSII  ESTE O GOGORIȚĂ.

TOȚI CONTRIBUIE LA BUGETUL DE STAT.

Și atunci de unde chestia cu faptul că militarii nu contribuie?

Vă spun eu de unde. Din capul unora dar și de la conducerea MApN care nu a avut grijă să introducă în legea pensiilor militare PE CARE O PROPUNE MApN, O PREVEDERE, CA LA MAGISTRAȚI,  CARE SĂ MENȚIONEZE, ATÂT, SĂ MENȚIONEZE că pensiile militare sunt plătite o parte  din partea de contribuție și o parte din bugetul de stat, căci de aia le spune PENSII MILITARE DE STAT, ca o recunoaștere și compensare a restricțiilor și riscurilor profesionale.

De ce nu a făcut MApN acest lucru ? Nu pot decât să speculez, pe baza celor discutate de mai bine de 10 ani cu diferiți miniștri ai apărării și șefi de direcții: unii nu știu, altii nu vor  iar alții nici nu știu și nici nu vor.

În august acest an am înaintat primului ministru un proiect de OUG care să repare această ”greșeală”, proiect care nu trecea pensiile militare pe calculul contributivității, ci doar menționa faptul că o parte din pensie este plătită din partea contributivă. Acest lucru nu schimba LEGEA 223, NICI MODUL DE CALCUL, DOAR SECURIZA PARTEA CONTRIBUTIVĂ A PENSIEI, PARTE   DE  CARE, CONFORM DECIZIEI CCR NU SE MAI PUTEA ATINGE NIMENI ȘI CARE AR FI CONSTITUIT PLAFONUL MINIM AL PENSIEI.

Mi s-a spus că nu e cazul, că nimeni nu se va atinge de pensiile militare, că pensiile militare nu sunt speciale, că va lupta la Bruxelles pentru a scoate pensiile militare din PNRR unde de fapt nu erau băgate dar le-am băgat noi după ce a fost semnat PNRR pentru că nu știm sau nu vrem să ne apărăm.

Cam asta ar trebui să spună despre pensiile militarilor, cei care ies pe posturile de televiziune, să își apere drepturile, sau cei din MApN. Cei mai mulți însă habar nu au, iar cei care știu, tac, pentru că fac jocurile altora.

A se reține că în PNRR, la pagina 89, scrie că ” va fi realizată o nouă lege a pensiilor publice, care va fi aprobată în Parlament astfel încât să

intre în vigoare în trimestrul I al anului 2023 (Q1 2023) și va înlocui legislația actuală.”

AȘADAR, SĂ VĂ PREGĂTIȚI. Angajamentele trebuie respectate, altfel cade tot,  nu se mai dă niciun ban de la UE dacă un singur jalon nu este respectat,  iar guvernul, România intra în colaps. De asta se dau cu capul de pereți miniștrii acuma, nu de grija militarilor.

Faptul că pensiile militare nu sunt plătite din fondurile CNPP poate fi o salvare dacă nu vor fi incluse în reforma pensiilor, sau un dezastru dacă sunt incluse,  pentru că prin modificarea legii pensiilor publice și includerea pensiilor militare în noua lege, nu vom mai beneficia de păstrarea cuantumului cel mai avantajos iar pensiile militarilor vor fi cele mai lovite.

În concluzie:

  1. Dacă ne luăm după definiția dată de UE pensiilor speciale, în România, toate sunt speciale, pentru că toate sunt plătite de la bugetul de stat, deci din bani publici.
  2. Pensiile militare nu trebuiesc incluse în reforma pensiilor pentru că nu nu sunt plătite din BAS.
  3. Singurele pensii cu parte contributivă completă sunt pensiile militarilor.
  4. Pensiile militare sunt singurele pensii care nu au mai fost actualizate sau majorate din 2017.

Si pentru că mai sunt încă mameluci care umbla după cai vezi pe pereți și spun că trecerea militarilor PRIN NOUA LEGE pe calculul contributivității, va fi mai bună, fac precizarea că asta nu inseamnă reîntoarcerea la modul de calcul de pe legea 263, deci nu vor fi aceleași cuantumuri, nici măcar neactualizate, ci o altă lege cu o altă bază de calcul, un alt punct de pensie, alte punctaje, CARE NU VOR FI ÎN FAVOAREA NOASTRĂ, căci scopul reformei este ECONOMISIREA FONDURILOR. Și, colac peste pupăză, nu vom beneficia nici de cuantumul cel mai avantajos noi militarii, pentru că vom trece de la un sistem de pensie la altul și asta nu mai obligă la menținerea cuantumului avantajos. Deci cei care saltă în sus de bucurie că vom trece pe contributivitate, dați-vă acuma peste gură că după aia o sa căutați tesle și nu o să mai găsiți, va fi mare cererea.

Alții,mai ”citiți” susțin că ceea ce a răspuns Comisia Europeană celor de la GMedia nu ar conta, că Banca Mondială a spus că nu ar trebui să se umble la pensiile militare din cauza situației internaționale. Acestora le reamintesc că Banca Mondială a fost un simplu consultant, plătit pentru a oferi soluții, în vreme ce Comisia Europeană este cea care verifică implementarea angajamentelor.

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/bolos-jalonul-din-pnrr-privind-pensiile-speciale-are-termen-limita-luna-decembrie-a-acestui-an-vom-renegocia-la-toamna-2010919

Pensiile militare între prostie, manipulare și batjocură

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.