vineri, 15 ianuarie 2021

Militărești la sfârșit de an

 

Am avut ezitări dacă să scriu acum acest articol, să îl las pentru noul an sau să nu îl mai scriu deloc. Până la urmă am decis să nu intru în noul an cu ”datorii” dar mai ales să încep noul an cu un articol deloc vesel. Așa că am decis să trec la muncă.

Banii care se volatilizează peste noapte

Ai zice că totuși sunt lucruri imposibil de făcut în lume. În lume poate da, dar nu și În România. În țara în care a dispărut a patra flotă a lumii fără urme și mai ales fără să se sesizeze ”organele”, SRI-ul, CSAT sau Mama Omida, în țara în care intră în țară împrumuturi de miliarde de Euro, dar nu se regăsesc în nici, nimeni nu poate spune unde sunt banii împrumutați la dobânzi criminale, cui îi mai pasă că acum nici o lună, un ministru de finanțe repetent la toate școlile și capitolele, transformat în prim ministru spunea că România a bătut la cur marile țări europene la capitolul economie  iar acuma spune că suntem în impas și trebuie să facem sacrificii ? Cui îi pasă că acum un an un ministru al apărării spunea că NIMENI NI SE VA ATINGE DE VENITURILE MILITARILOR ÎN MANDATUL SĂU iar acuma ne anunță că indexarea se amână, ”motivată de constrângerile bugetare severe cauzate de gestionarea pandemiei de COVID-19”. Dar la începutul campaniei electorale nu se știa de pandemie? Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni , cum până acum nu știa nimeni că vor fi constrângeri bugetare, iar acuma sunt ? Și când te gândești că domnul ministru a funcționat și ca prim ministru interimar îți vine să te întrebi cât de bine cunoștea sau cunoaște situația din țară? Eu refuz să cred că ne-a ascuns situația cu bună știință sau că nu a cunoscut-o. Sigur s-a întâmplat ceva, un accident genetic în sistemul financiar sau o mutație a virusului bugetar, e ceva  care nu are nici o legătură cu Ciucă al nostru.  

Că tot pomenii de ai noștri, hai să vedem ce se întâmplă prin curtea asociațiilor noastre.

Calitatea procesuală

La SCMD se pregătesc acțiunile de protest, discursurile, luptele de stradă. Numai că nu știu cu cine și unde, pentru că timp de 3 luni sunt interzise protestele iar Dogaru, să fim serioși, când organizează alții, ca și partidele în parlament ” lasă la latitudinea conștiinței personale” a membrilor participarea sau neparticiparea, iar când organizează el, întâmpină greutăți, e sabotat, și ciudat, nu vine nimeni. Dar participă el cu succes la colocvii pe teme juridice unde se anunță că SCMD are calitate procesuală. Da, orice sindicat are calitate procesuală, dacă este legal constituit și are toate documentele în regulă, ceea ce însă nu e cazul SCMD, dar asta nu îl mai interesează.

La LADPM aceeași problema legată de calitatea procesuală. Numai că aici problema se pune altfel. Cineva trebuie să le spună celor doi lideri că această calitate,  este dată pe de o parte la modul principial de existenta documentației legale privind constituirea si funcționarea  (calitate  pe care SCMD nu o îndeplinește) sau, pe de altă parte,  punctual, pe un caz anume, dacă asociația poate face dovada lezării sau existenței unui interes al respectivei personalități juridice (asociații) în cazul judecat (condiție neîndeplinită de LADPM în procesele intentate). Așadar, dacă cele două asociații au pierdut procesele nu pe fond ci procedural, este pentru că nu au respectat una din cele două, sau ambele condiții, motive pentru care judecătorii i-au taxat, pentru că totuși MApN are juriști pricepuți și chiar ”spurcați” la astfel de speculații procedurale.

Astea fiind zise despre calitățile procesuale ale celor două asociații, o să trec la a treia asociație.

Musca…

A făcut furori decizia 900 a CCR privind legea suprataxării pensiilor speciale. Imediat după decizie, a fost o bucurie de nedescris, rezerviștii, în special generalii și cei ieșiți recent la pensie se vedeau scăpați, dar degeaba pentru că nu citiseră toată decizia ci doar ce scrisese presa la prima strigare a aprodului. Ce a urmat apoi a dat totul peste cap. La o citire a motivării și conținutului deciziei realizăm că de fapt – așa cum am spus în nenumărate rânduri- domnii judecători (ca și până acuma) s-au scutit doar pe ei, pensiile și veniturile lor nu pot fi atinse, dar celelalte, în special cele militare, da. Au ținut domnii judecători să facă  clarificări special pentru pensiile militare, clarificări care dau dreptul prietenilor noștri politicieni să ne jupoaie fără temă, căci noi nu avem contributivitate. Lumea militară, sau măcar partea rezervistă a militarilor iară a început să plângă că au ce au judecătorii CCR cu noi, că doar de noi s-au luat. De data asta însă, săracii nu au nici o vină. Nu ei s-au dat la noi, noi ne-am băgat în ciorbă ca musca în lapte sau în fundul calului, cum spune o vorbă din popor.

De ce ? De ce ne-am băgat noi ? Pai, să mă scuze, onor asistența, uite așa. Pentru că cei atinși de prevederile legii respective, erau cei cu pensii peste 7000 lei, cei mai mulți dintre ei magistrați militari, generali și o parte din cei ieșiți după 2017, deci oameni cu bile. Aceștia au făcut scandal șefilor de asociații, asociațiilor pline de stele, să facă ceva, să miște ceva, că dacă nu, adio arme. Iar ANCMRR, la îndemnul generalilor s-a băgat în ciorbă, că calu era plecat la păscut, și s-a băgat în seamă ca intervenient, ”amicus curie” pentru a-și susține cauza, deși dosarul întocmit de Avocatul Poporului era beton, nu mai avea nevoie de sprijin. Au gândit ei că dacă aduc ei în discuție decizia 20 din 2000 prin care magistrații s-au declarat egali cu militarii, gata, îi fac pe magistrați să plângă și aceștia vor spune că doar ei și militarii sunt mai presus de lege sau mai egali decât ceilalți. Dar așa e când te mănâncă, te scarpini până dai de sânge. Ei, cum ANCMRR s-a băgat în ciorbă pentru a apăra interesele maimarilor (dar a tăcut când a fost vorba de OUG 57, 59, sau PLX 199) judecătorii de la CCR a trebuit să îi menționeze în mod special în decizie de vreme ce s-au cerut băgați în seamă și le-au dat să se sature tăindu-le nasul ridicat prea sus, căci dacă MAGISTRAȚII POT AVEA DREPTURILE MILITARILOR, MILITARII NU POT AVEA DREPTURILE MAGISTRAȚILOR, iar cine ridică nasul, de nas va pieri. Acuma în baza celor decise, legiuitorul poate face ce vrea cu pensiile militare, nu doar ale generalilor ci ale tuturor militarilor pentru că s-au scărpinat unii fără să îi mănânce iar pe alții o să îi podidească sângele acuma. Oricum, pensiile militare oficial erau considerate pensii de stat, ocupaționale, dar dacă pe cei din ANCMRR i-a mâncat în pantaloni să se considere posesori de pensii speciale, doar nu erau proști judecătorii să spună că nu e așa. Vrând nevrând, judecătorii au fost ajutați de ai noștri să ne de scatoalce.

Prostie sau act deliberat?

Dar nu numai ai noștri rezerviști ne-au fript ci și ai noștri activi, recte CSP a MApN. CCR a solicitat Caselor de Pensii ale structurilor atinse de legea în discuție, să dea anumite detalii privind pensiile speciale, era vorba de sumele lunare cheltuite cu plata pensiilor. Toate structurile au trimis sumele lunare, numai MApN a trimis suma ANUALĂ, respectiv sumele cheltuite cu pensiile militare  pe anul 2019 . De ce ? Ori din prostie, ori pentru că au vrut să ” impresioneze”, iar   cine citește mai rapid, așa cum citesc și jurnaliștii sau politicienii care nu pot dormi de grija pensiilor ”nesimțite” constată că la MAI de exemplu se cheltuiesc 365.354.186,02 lei pentru pensii, iar la MApN  suma se ridică la 3.408.673.960 lei, ADICĂ DE ZECE ORI MAI MULT. Păi cum să nu spui că militarii au pensii suplimentare, CITIND SUMELE ?  Asta ca să nu mai spun că în  evidența  casei  sectoriale  a  ministerului  se află în plată un număr de 4.205 beneficiari de pensii militare aparținând altor structuri din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, astfel (i) Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: 1.392 persoane, cuantumul veniturilor fiind de 8.002.162 lei, (ii) Serviciul de Protecţie şi Pază: 1.095 de persoane, cuantumul veniturilor  fiind  de 7.071.341  lei,  (iii)  Serviciul  de  Informaţii  Externe: 1.718  persoane,  cuantumul veniturilor fiind de 10.683.270 lei și fără a se specifica sumele pe care le primesc magistrații militari pe legea 303.  Foarte interesant este că înmulțind suma raportată pe lună de MAI, rezultă că anual ei plătesc pentru pensii, suma de 4,384,250,232, adică cu 30% mai mult decât CPS a MApN, dar cine mai stă să facă socoteli, toate ziarele au anunțat cu indignare că MApN are o sumă nesimțită în dreptul pensiilor speciale ȘI ASTA DATORITĂ ORIENTĂRII SPECIALIȘTILOR NOȘTRI.

Așa că să nu ne mai întrebăm sau mirăm că toate se sparg în capul nostru, nimic nu este întâmplător.

Aș vrea să fiu optimist și să  închei sperând ca anul care vine să fie mai bun, dar nu îmi place nici să mint, nici să fiu mințit, nici să mă mint singur.

LA MULȚI ANI ȘI SĂNĂTATE.

Vă recomand pentru această seară, filmul Nunta mută, pentru că seamănă izbitor de mult cu modul în care unii își vor petrece revelionul în această noapte, prin grija ordinelor și măsurilor luate privind liniștea și ordinea publică.

 

Militărești la sfârșit de an

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.