joi, 21 ianuarie 2021

Sedinta comuna


În data de 12.01. 2021 la sediul Parlamentului a avut loc o întâlnire a liderilor asociațiilor din SNAOPSN,cu deputatul Dumitru Coarnă. Date privind această ședință au fost date de reprezentanții diferitelor asociații participante la adunare, după cum urmează :


SNPPC:


” COMUNICAT
Discuții la Parlament, în cadrul Comisiei pentru Apărare din Camera Deputaților Astăzi, la ora 12,00, la sediul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților au fost invitați la discuții, pe diferite teme de interes, reprezentanți ai organizațiilor sindicale, profesionale și ale forumurilor asociative ale personalului în activitate și rezerviștilor din MAI și MApN. Din delegația SNPPC fac parte: secretarul general Neculai Isache, vicepreședintele Mihai Zlat și președinții SNPPC din cadrul DGPMB și IPJ Constanța, Dumitru Istrate, respectiv Vasile Zelca.
Comisia a fost reprezentată de următorii deputați: vicepreședintele Nicolae Georgescu, secretarul Dumitru Coarnă și Alfred Simonis – membru. De asemenea, au mai fost prezenți și deputații Mircia Chelaru, fost șef al Statului Major General, și Nicolae Roman, general în retragere.
MApN a fost reprezentat oficial de secretarul de stat Marius Bîlu și de consilierul ministrului pe probleme de dialog parlamentar.
Membrii Comisiei au făcut o informare asupra proiectelor legislative de interes pentru polițiști, militari și personalul contractual, dar și pentru pensionarii proveniți din cele două ministere – cadre militare în rezervă/retragere, proiecte aflate pe agenda actuală sau de perspectivă a Comisiei și a Camerei Deputaților, precum și o prezentare a intențiilor legislative proprii, pentru a susține drepturile și interesele acestor categorii profesionale, după reluarea activității parlamentare.”

Pe pagina domnului Marius Apostol presedintele AMVVD·


”Marți, 12 ianuarie 2021, Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a răspuns invitației la ședința organizată, la Palatul Parlamentului, cu reprezentanții comisiei de apărare, fiind desemnat să ia parte la aceasta, primvicepreședintele Robert Jugănaru.
În urma întâlnirii de astăzi și a discuțiilor întreprinse, cu privire la Pl-x 199/2020, pot fi trasate următoarele concluzii:
-se va încerca introducerea unui amendament în sensul actualizării pensiilor în raport cu creșterile salariale care se vor aplica în viitor.

  • vor fi organizate grupuri de lucru, cu reprezentanți ai asociațiilor, în vederea elaborării celorlalte amendamente privind Pl-x 199/2020;
  • indexarea pensiilor se va face cu 3,8% păstrând același nivel al creșterii inflației;
    -creșterea pensiilor se va aplica etapizat, conform anexei 7;
    Tot în cadrul întâlnirii de astăzi au fost date informații cu privire la publicarea în Monitorul Oficial Nr.M.7 / 11.01.2021, a normelor de aplicare ale M.Ap.N a Legii 168/2020, privind recunoașterea meritelor militarilor participanți în teatre de operații.
    Iată că și ultimul pas pentru a oferi drepturile cuvenite militarilor veterani a fost îndeplinit.”

Pe pagina Romil București :


COMUNICAT din 12.01.2021
În data de 12.01.2021, la sediul Parlamentului, sala Ovidiu Sincai, la inițiativa Conducerii FORUMULUI structurilor asociative din SNAOPSN, în organizarea Comisiei pentru apărare și ordine publică si siguranță națională a Camerei Deputaților, personal a secretarului Comisiei, deputatul Dumitru Coarnă, a avut loc Ședința Comună a reprezentanților Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaților și asociațiilor membre ale FORUMULUI. La ședință au mai participat și asociații și sindicate din MApN, MAI și Ministerul Justiției, care nu sunt membre ale FORUMULUI dar au fost invitate să participe într-o încercare de unire a cât mai multor structuri asociative din sistemul național de apărare ordine publică și siguranță națională.
La ședință au mai fost invitați reprezentanți din MApN și MAI, alți parlamentari printre care vicepreședintele Comisiei pentru apărare, domnul deputat Mihai Weber, domnii deputați, generali in retragere, Nicolae Roman și Mircea Chelaru. Din partea MApN a participat o delegație condusă de Secretarul de stat și șef al Departamentului pentru relația cu parlamentul și calitatea vieții personalului, domnul Marius Bălu.
Pe ordinea de zi a ședinței s-au aflat două probleme principale:

  • analiza modului în care se pun în aplicare prevederile legale privind salarizarea și asigurarea pensiilor personalului activ, în rezervă și retragere din SAOPSN.
  • Modalități de acțiune ale structurilor asociative ale militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special pentru obținerea respectării de către legislativ și executiv a prevederilor constituționale și legale privind salarizarea și asigurarea pensiilor.
    Pe lângă aceste aspecte s-au mai discutat și alte subiecte, cu accent pe problematica pensiilor militare, PLX 199 și ultima OUG privind prorogarea indexării și înghețarea veniturilor personalului din SNAOPSN.
    Au participat delegați din 34 de asociații. Lucrările ședinței au fost conduse de domnul deputat Dumitru Coarnă.
    Au fost expuse puncte de vedere privind modul în care executivul în special, dar și legislativul au tratat problemele militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special, toți reprezentanții fiind de acord că este inadmisibil modul în care cei menționați au fost tratați de către reprezentanții puterii, indiferent de culoarea politică, în ultimii ani.
    S–a pus problema PLX 199, dacă mai poate face obiectul actualului legislativ, sau este cazul să se renunțe la acest proiect și să se inițieze alt proiect legislativ sau eventual să se repună în discuție PLX 221.
    Cu trei excepții, respectiv reprezentanții MApN, ai AORR și ANCMRR, toți ceilalți au fost de acord că respectivul proiect nu poate fi acceptat în varianta propusă de MApN nici chiar cu promisiunea sau în speranța că proiectul va fi amendat în plen, pentru că există riscul ca modificările sau amendamentele dorite să nu fie acceptate și astfel s-ar crea noi discriminări și nedreptăți. Domnul deputat Dumitru Coarnă a sugerat inițierea unui proiect care să cuprindă doar câteva puncte care să reglementeze problema indexării, aplicării actualizării pensiilor în raport cu salarizarea, aplicarea salarizării așa cum prevede legea și menținerea calcului pensiei la vechimea cumulată, nu la vechimea în serviciu. În acest sens domnul deputat a propus formarea unui grup restrâns de lucru care să dea formă acestui proiect.
    De asemenea s-a discutat oportunitatea unor acțiuni de protest, cu respectarea regulilor stabilite de situația medico-sanitară, în cazul în care guvernul nu va lua în considerare propunerile asociațiilor.
    Au fost adresate întrebări secretarului de stat de la MApN, domnul Marius Bălu, printre care și cea privind zvonul potrivit căruia la Guvern și MApN se lucrează la o nouă lege a pensiilor militare care să treacă pensiile militare din nou sub tutela Casei naționale de pensii publice, recte, calculul pe baza de contributivitate. Domnul secretar de stat a negat orice acțiune în acest sens din partea MApN în acest moment.
    După 3 ore și jumătate de discuții, activitatea s-a încheiat, domnul deputat Dumitru Coarnă exprimându-și deschiderea și sprijinul față de toți reprezentanții asociațiilor militarilor pentru toate problemele care vizează activitatea comisiei și fac interesul militarilor activi sau în rezervă si retragere.
    PREȘEDINTELE FORUMULUI SAOPSN
    Colonel in retragere Marian TUDOR”

De remarcat faptul că nu au dat comunicate nici una din structurile mai ”bătăioase” sau ai căror lideri sunt mai vocali, recte ANCMRR, AORR, LADPM, SCMD, deși au avut reprezentanți la întâlnire. De ce? Nu vreau să dau eu răspunsuri, trage fiecare ce concluzii dorește.
Citind însă comunicatele se poate constata că există mici diferențe în cele 4 comunicate, datorate fie neatenției fie interesului, fie confuziei.
Spre exemplu există o confuzie undeva în ceea ce privește numele vicepreședintelui Comisiei pentru Apărare care a participat alături de deputatul Dumitru Coarnă. Este lipsit de importanță care dintre ei a participat, important este că a participat decât unul, din cei doi ai PSD și niciunul din ceilalți membri ai celorlalte partide, ceea ce ne îndreaptă spre o realitate tristă și anume că în interiorul comisiei există o fractură, membrii acesteia nu vor acționa pentru interesele militarilor ci pentru realizarea intereselor de partid. De altfel dinttr-un comunicat al ministrului rezultă că acesta s-a înțeles cu președintele Comisiei, care este membru PNL, pentru votarea actualei forme a PLX 199 în Comisia pentru apărare, deși din discuțiile Forumului, excepetându-i pe domni generali Băhnăreanu și Bălăceanu, nimeni altcineva nu agreează forma respectivă. Domnul deputat Coarnă a afirmat că nu va vota acea formă. Deci, indiferent ce spun reprezentanții rezerviștilor, se va vota politic.

Mai sunt confuzii legate tot de participanți, care țin de nume și funcții. Astfel, domnul secretar de stat Marius Bălu este botezat Bîlu, iar purtătorul de cuvânt al ministrului apărării este prezentat drept consilierul ministrului pe probleme de dialog parlamentar.Mai multă atenție.
Domnul Marius Apostol, președintele AMVVD ne informează că indexarea se va aplica pe procentul de 3,8% și că ”creșterea pensiilor se va aplica etapizat, conform anexei 7.”Cred ca exprimarea este deficitară, de aici uni vor înțelege că gata, S-A DECIS și se va reveni la indexare. Nu cred că se va întâmpla, dar asta e de dorit și pentru asta vor lupta cei prezenți la întâlnire, dar nu știu dacă și domnii generali menționați mai sus, pentru că ascultându-l pe domnul general Virgil Bălăceanu aveam impresia că vorbește reprezentantul MApN nu liderul unei asociații lovite de PLX 199 ca și de toate celelalte OUG-uri cunoscute. La cât de vehement a fost domnul general, cred că eforturile îi vor fi răsplătite. Mă gândesc cu groază ce se va întâmpla cu drepturile rezerviștilor dacă anul acesta domnia sa va lua conducerea Forumului, așa cum se vehiculează.
Revenind la comunicate realitatea este mai aproape de cele prezentate pe pagina Romil București, adică :

  1. S-a decis formarea unui grup restrâns care să stabilească prioritățile și forma cererilor.Nu s-a stabilit cine va face parte din acest grup, când și unde va lucra și nici cât de retrâns va fi, pentru că dacă va fi prea restrâns există riscul să nu mai reprezente interesele tuturor asociațiilor ci doar pe ale celor care i-au ales. Dar măcar să informeze toate asociațiile cu ceea ce vor să susțină sau să introducă în revendicări;
  2. Printre aspectele pe care le vor avea în vedere sunt indexarea, salarizarea, actualizarea și vechimea, așa cum se specifică în comunicatul Romil;
  3. S-a anunțat semnarea de către domnul ministru a ordinului privind aplicarea L168/2020 privind veteranii din teatrele de operații, concretizat în Ordinul M7/11.01.2021 al MApN. Despre acest ordin, într-o ”emisiune următoare”. Nu pot să nu semnalez un lucru cel puțin hazliu. Imediat după adunare, unii membrii AORR au primit pe WhatsApp proiectul respectiv cu rugămintea șefului de a face propuneri și comentarii pentru îmbunătățire. Probabil domnul general atunci auzea prima oara de acel proiect și credea că i-a fost trimis pentru ajuta la întocmirea lui, așa cum a fost solicitat să își dea avizul și la PLX 199. Domnule general, special pentru dumneavoastră postez următoarea foto făcută cu print screen.
  1. La ședință, a fost invitat și domnul general (rtr) Mircea Chelaru, care a venit, s-a așezat în bancă foarte discret, a ascultat și a plecat așa cum a venit. Sincer, așteptam o intervenție în care să ne spună și nouă ce va face pentru militari ca parlamentar, dar nimic. Cum nu este membru al Comisiei pentru apărare, mă întreb ce influență va avea și cum va apăra interesele militarilor dacă va fi lafel de discret și Camera Deputaților ?A vorbit însă, foarte tare și teatral domnul general maior(rtr) Nicolae Roman, deputat de Buzău care a mai înviorat asistența. La propunerea făcută de a strange la un loc pe toți militarii (de carieră) în rezervă din Parlament și a forma un grup de sprijin interpartinic care să susțină armata și militarii, domnul general nu a mai zis nimic, probabil nu îi dădea voie partidul. Bănuiesc însă că și între militarii parlamentari, ca și între cei neparlamentari există aceleași fricțiuni, că doar dintre noi au plecat și ne reprezintă interesele și obiceiurile.
    A mai fost de remarcat lipsa reprezentanților MAI dar și a fostului ministru de interne, mister Vela ”Top Gun”care este membru al comisiei pentru apărare, dar pe care nu îl interesează problemele militarilor.
    Cam atâta se poate spune despre ședință, care a fost totuși o bună metodă de testare a interesului partidelor (și parlamentarilor, luați individual) față de militari dar și a liderilor de asociații. Știu că unii o să spună că a fost pierdere de timp și că ar fi trebuit să se ajungă la o concluzie sau decizie și privind acțiuni concrete, proteste, etc. Da, de acord cu faptul că trebuiau discutate și stabilite acțiuni concrete inclusiv participarea asociațiilor la protestele celor care se manifestă aceste zile, dar în afară de Dogaru care a vorbit despre acțiunile lui și a cerut ca alții să i se alăture lui, dar nu a spus că el se va alătura altora, de liderii sindicatelor din MAI și Tudor, nimeni nu a mai atins subiectul. Însă ședința a fost necesară pentru a se vedea ce sunt dispuși să facă cei prezenți. Măcar știm cum stăm și din câte se vede, stăm bine… în fața televizoarelor și ne rugăm să reușească polițiștii ceva, că poate-poate ni se va da și nouă dacă primesc ei. Singurul lucru pe care îl vom primi noi militarii, câtă vreme ne vom menține atitudinea actuală, a fost scris pe un număr de înmatriculare suedez.
    Am auzit că doamna ministru al muncii a spus că a auzit că există o lege reparatorie privind pensiile militare, care va face minuni. Și noi am auzit, încă din noiembrie 2019, dar mereu s-a amânat apoi modificat în așa fel încât a devenit o lege împotriva actualilor pensionari militari și pentru viitorii pensionari militari. Cum poți denumi o lege ca fiind reparatorie când ea nu repară ci doar adâncește? Cei cu pensii mici, vor crește oarecum, unii dintre ei, dar doar cei care au vechimea completă, căci celorlalți li se va da procentual la cap pentru anii lipsă din vechimea de 25 de ani, dar vor primi 20% la pensia netă, cei care vor ieși la pensie după aprobarea legii. Păi cum să nu dorească și să nu insiste cei din minister să se voteze legea, când ei vor câștiga 20% la pensia aia mică de 7-8000 de lei făcând distanța dintre vechii și noii pensionari și mai mare? Asta da apropiere a pensiilor. Asta ca să nu mai menționez scoaterea indexărilor din calculul actualizării. Curat murdar coane Fănică.

 

 

Sedinta comuna

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.