joi, 23 iulie 2020

Fierbințeli cazone


Gata, fuse și se duse.
 Se discută proiectul lui Leș și în Comisia pentru Muncă a lui Solomon și ieși ca în bancurile cu Solomon, nu ca în cărțile lui Solomon. Adică din toată vaca, noi, pensionarii militari ne aleserăm cu pielea. Întrebați noi,  ce vrem să mâncăm, limbă de vacă și piele de găină sau limbă de găină și piele de vacă, iote că aleserăm pielea de vacă, că e mai mare. Și asta o să mâncăm .
Deci azi se discută on line proiectul PLX 199/2020, așa cum trecu el prin Comisia pentru Apărare. Se discutară toate amendamentele, și cele respinse și cele aprobate, chiar dacă cineva a zis la un moment dat că nu ar mai trebui discutate cele respinse dacă au fost respinse, dar o doamnă Lidia, din secretariatul Comisiei, care a  gestionat tehnic și uneori și juridic  mersul ședinței, a atras atenția că nu ar fi procedural să nu se discute toate amendamentele care au fost discutate la Comisia pentru Apărare. Și ca și la comisia  cealaltă, și aici la Muncă, unii discutau de pe un proiect, alții de pe altul, adică fiecare cu a mă-sii, ca la armată așa că pe când vorbeau de punctul 10, unii vorbeau de art 63, alții de art 55. Ca în bancurile alea  cu proști în care proștii nu erau de față, și nici nu erau întrebați.
La discuțiile purtate on line participară membrii comisiei, autorii amendamentelor, reprezentanții sindicatelor care au fost și la cealaltă comisie, adică Coarnă și  Dogaru și reprezentantul MApN. Cei de la MAI, știind că sunt acolo reprezentantul MApN, Dogaru și Coarnă să le susțină punctele de vedere și amendamentele, nu au mai catadicsit să vină, nici măcar pe calea undelor, au probleme mai importante de rezolvat, trebuie să gestioneze amenzile, ca e nevoie de bani de concediu.
Prea multe nu ar fi de spus, în linii mari lucrurile s-au desfășurat conform planificării:
  1. S-au luat în discuție articolele, fără a se specifica ce amendamente rămân în picioare și care nu intră în calcul, s-au rediscutat, s-a venit chiar și cu idei noi care nu fuseseră pomenite în Senat sau celelalte comisii.
  2. La un moment dat s-a pus problema remodificării art 28 în sensul că baza de calcul să nu o mai constituie veniturile din ultimele 6 luni din ultimii 5 ani, ci veniturile din ultimele 50 de luni, deci din ultimii 6 ani, pentru că în felul ăsta s-ar …. înlătura inechitățile, s-ar nivela pensiile și s-ar da o lovitură celor care și-au rotunjit .. veniturile înainte de ieșirea la pensie. Ideea a fost îmbrățișată și de reprezentanții sindicatelor care totuși au zis să se păstreze  salariul de funcție de pe ultimele 6 luni, dar sporurile din ultimii 5 ani. Dacă faci o socoteală simplă ajungi la concluzia că cel mai mult ar fi avut de pierdut tot cei mici care în 5 ani au prins și ei cu chiu cu vai un salariu de merit și au ales perioada respectivă, pe când cei care au fost șefi și șefuți au fost și în ultimii 5 ani, nu numai 6 luni din cei 5 ani. Cert este că prin acest tertip s-ar fi făcut importante economii la bugetul MApN. Noroc cu doamna secretară care a spus că dacă se va vota această propunere, legea trebuie re-trimisă la Senat pentru a nu fi atacată la CCR.
  3. S-a discutat mult și fără rost pe marginea ideii lui Dogaru cu ”divorțul” nevestelor de pensionari, adică a pensiei de urmaș, inițiativă prostească, inutilă și fără rost, mai ales în lumina proaspetei legi 264/2020, care urmează a fi promulgată de Iohannis și care acordă suficiente drepturi și participanților la misiunile … NATO și celor care s-au dus în vizită 120 de zile în teatrele de operații( aici mă refer la cei de la birouri care chiar au fost în vizită, control și dărâmare la structurile din zonele de luptă și au reușit să strângă 120 de zile de … misiune, cu transport cu tot)  și urmașilor urmașilor lor. Cu toate astea, Dogaru a insistat să i se accepte …. Propunerea care până la urmă a fost admisă, după ce Solomon a întrebat câți .. militari în retragere are care ar plânge dacă nu i se acceptă propunerea. Când a auzit că cifra era 4 (PATRU) , Solomon cel înțelept a spus: ” hai să o trecem, și așa nu scade bugetul armatei pentru 4 oameni). Așa se votează propunerile tâmpite, care nu au impact financiar relevant și sunt făcute la mișto și în necunoștință de cauză.
  4. Nici acum nu a fost clar ce amendamente au fost admise și care nu, ale cui au fost acceptate și care e varianta finală. Dacă întrebi pe un participant la … ședință acum, care este forma finală a documentului, nici măcar unul nu va fi în stare să îi pună la dispoziție, pentru că totul a rămas în pixul doamnei secretare care are sarcina de a întocmi documentul final și să îl trimită celor interesați dar și Comisiei pentru Apărare, pentru … reavizare. Vom vedea, abia după ce va fi reavizat de comisia pentru Apărare, care este varianta care va ajunge la plen, în acest moment cine spune că are documentul, minte. Ca și în timpul și după discuțiile din Comisia pentru Apărare, fiecare e cu varianta lui de document.
  5. A fost admisă și aici renunțarea la Anexa 2 deci adio cuantum minim al pensiei, căci așa cum a fost reformulat de către MApN, cu cuantumul personal, e o porcărie care nici nu se știe dacă și când va fi pusă în aplicare, ca și actualizarea, deci paște murgule iarbă!
  6. Domnul Coarnă plecând mai repede de la discuții, nu a mai apucat să își manifeste acordul total cu varianta … adoptată de comisie. E băiat deștept Coarnă ăsta, pentru că dacă e ceva ce nu va conveni polițailor el va spune :”nu știu fraților, eu am plecat, s-o fi votat după ce am ieșit eu din emisie, că a trebuit să merg la ministru să discut despre salariile voastre”, dar Dogaru nu mai are scăpare, el a stat până la final și și-a dat acordul. Dar nu-i bai, pentru tot ce a ieșit prost, el are la îndemână juriști SCMD ,deja căliți în luptă, care vor întocmi noi dosare, nu e nevoie decât de cotizații, cât mai multe.
  7. Domnul deputat Lupescu a încercat să ridice problema atitudinii MApN a modului în care și-a retras în ultima zi proiectul inițial, lipsit de loialitate și respect față de pensionari, dar nu a fost băgat în seamă. Tot dânsul a menționat și faptul că aceeași atitudine anti-pensionari o are MApN și în problema controlului Curții de Conturi despre care există o transparență inexistentă, dar nu a interesat pe nimeni și … nici nu făcea obiectul ședinței.
  8. S-a mai discutat punctul privind pensia civilă, ocazie cu care doamna secretară s-a evidențiat printr-o opoziție îndărătnică. Cu această ocazie însă MApN a menționat că dacă va fi acceptată varianta, iar pensionarii vor face cereri să li se calculeze și pensia pe contributivitate, nu li se va mai plăti cuantumul cel mai avantajos în varianta în care noua pensie va fi mai mică. De ce ? Pentru că așa vor ei și dacă așa vor ei, așa va fi.
A fost și o fază hazlie, în care doamna secretar Lidia a întrebat dacă se plătește și OMM și Semnul Onorific ”În serviciul patriei”. Această doamnă este cea care editează raportul. Ar fi hazliu, dacă nu ar fi de plâns.
Una peste alta, lucrurile au rămas ca în tren, cel mai mare dușman al pensionarilor a fost și de data asta MApN prin reprezentanții săi, care mai au și pretenția să spună că ne-au făcut un mare serviciu.
A, să nu uit, reprezentanții MApN au susținut că au acordul reprezentantului Forumului Structurilor Asociative, recte al domnului general Băhnăreanu, pentru toate propunerile inițiate de  ei. I s-a atras atenția că domnul Băhnăreanu nu mai reprezintă (și la drept vorbind nici nu prea a reprezentat interesele pensionarilor, ci doar pe cele ale sale și ale colegului Bălăceanu) Forumul, la conducerea acestuia fiind acum colonelul Tudor Marian, dar, pentru reprezentanții MApN, tot cuplul  Bă-Bă este consultat.
Curtea de Conturi face joc de glezne
A a doua știre .. fierbinte este cea legată de atât de așteptatul dar ascunsul control al Curții de Conturi. Din unele surse semi-oficiale dar .. nedemne de credibilitate având în vedere modul în care CC a gestionat acest aspect, controlul a fost încheiat, finalizat, decizia trimisă către CPS a MApN, deci practic acum ar urma, conform declarațiilor și promisiunii conducerii MApN-tot semioficial și cam nedemn de crezare-să se pună în aplicare. Dar, cu toate astea, nimeni nu se încumetă să dea un răspuns, nici oficial nici neoficial legat de soarta sau concluziile acestui raport. Deși bombardați cu cereri și telefoane, cei de la C Conturi refuză , se feresc ca dracu de tămâie să dea un răspuns scris, nici verbal nu spun nici măcar dacă au fost sau nu confirmate sau găsite nereguli. Asta înseamnă că se fac presiuni și se încearcă încă mușamalizarea  rezultatelor, nimeni nu își asumă răspunderea, nici măcar să pomenească despre control, se așteaptă …. alegerile pentru a se vedea cine va avea pâinea și cuțitul, cine vine la butoane și cine trebuie sacrificat. La drepturile pensionarilor nu se gândește nimeni și de ce s-ar gândi dacă chiar ei stau merci bine în pantaloni și așteaptă o a doua stare de urgență, pentru a-și justifica poziția din fața televizorului sau a calculatorului.
Culmea culmilor, deși MAI a dat un răspuns prin care anunța că controlul la CPS MAI s-a încheiat pe data de 5 iunie, aceeași sursă anunță că acolo controlul se află într-o fază intermediară. Măi să fie? Adică să fi mințit cei de la MAI când au spus că la ei  s-a încheiat sau se încearcă încă și acolo modificarea rezultatelor?
Singura certitudine pe care a dat-o … sursa este că după ce se va … lua decizia finală, TOATE CASSELE DE PENSIE VOR FACE LA FEL. Cum ? Păi este clar cum, așa cum a propus MApN și MAI în proiectul Plx 199/2020, adică INDEXĂRILE NU SE ADAUGĂ LA ACTUALIZĂRI, conform amendamentului la art 591(3).
În concluzie, pentru cei care așteaptă ca liderii de sindicat sau asociații să le rezolve problemele, iar ei să doarmă pe coadă, am un sfat: citiți Infernul lui Dante, dar pentru că știu că e obositor, citiți măcar motto-ul despre  care  se spune că ar fi  scris la întrarea în Infern.
Să auzim de bine, dar nu cred.

Fierbințeli cazone

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.