duminică, 26 iulie 2020

S-a emis decizia Curții de Conturi privind controlul la CPS




Acum 20 de zile spuneam că a fost finalizat controlul Curții de Conturi la CPS a  MApN . Spuneam atunci că controlul a fost încheiat și că s-a emis o decizie care a fost trimisă la CPS a MApN deci în mod normal dacă MApN, conducerea ministerului și a Casei de Pensii ar fi fost transparent, ar fi trebuit să dea un comunicat , un anunț ceva, pentru zecile de pensionari care așteaptă cu sufletul de gură de 3 luni ca ministrul lor să se țină de promisiunile făcute la investire, adică să dea dovadă de transparență și să le apere drepturile. Sunt în măsură la acest moment să ofer celor interesați răspunsul primit de la Curtea de Conturi la insistențele mele privind situația controlului. Chiar dacă răspunsul primit nu atinge toate informațiile solicitate( fapt care va face obiectul unei sesizări în instanță), este mai mult decât nimicul și disprețul cu care ne fericesc conducerea MApN și  CPS.
Iată întrebările puse :
” Urmare a solicitarii  mele facute in data de 14.04.2020  in baza legii 544/2001 si inregistrata  la Registratura Generală a Curții de Conturi a României sub nr. 126776/14.04.2020,  avand in vedere faptul ca controalele la Casele de Pensii Sectoriale ale MApN si MAI au fost finalizate,rog  sa imi furnizati urmatoarele informatii de interes public:
1. CE A STAT LA BAZA ACESTOR CONTROALE?
2.. Cand a inceput si cand a fost finalizat controlul la CPS a MAI.
– Care a fost obiectul controlului.
–  Care au fost concluziile controlului privind modul de aplicare a Actualizarii din 2017, in baza L152/2017, cu accent pe majorarea de 5% acordata de OUG nr. 57/2015.
– DACA AU FOST CONSTATATE NEREGULI SI CARE SUNT ACESTEA.
3. Cand a inceput si cand a fost finalizat controlul la CPS a MAPn.
– Cate controale au avut loc? 
– Daca au fost mai multe controale, de ce a fost nevoie de un al doilea control?
– Care a fost obiectul fiecarui control?
– Cand s-a finalizat si care au fost concluziile primului control, daca a constatat nereguli si care au fost acestea?
– Cand s-a finalizat si care au fost concluziile celui de-al doilea control, daca a constatat nereguli si daca a confirmat sau infirmat rezultatele primului control?
– Daca  raportul de control cu rezultatele a fost insusit  sau contestat de conducerea institutiei.
– care este stadiul raportului de control in acest moment si cand vor fi facute public CONSTATARILE?
-solicit concluziile controlului , indiferent daca acesta a fost sau nu contestat sau rezultatele fructificate.
Solicit raspuns la fiecare punct in parte asa cum au fost formulate, atragand atentia ca orice incercare de evitare a unui raspuns clar presupune o nerespectare a L544/2001 fapt pentru care va rog sa aveti in vedere ca aceasta solicitare (fiind a doua pe acelasi subiect) se constituie si in preaviz privind actionarea in instanta conform legii 544/2001.
Rog raspundeti in timpul legal si cu acuratete.
Cu respect,
Marin Neacsu
Iată răspunsul primit vineri de la Curtea de Conturi:
„Verificările realizate la Casele de Pensii Sectoriale  ale  Ministerului Apărării Naționale (MApN) și Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au avut ca obiectiv modul de aplicare a prevederilor legale în  procesul  de  actualizare  a pensiilor militare de stat la data de 30.06.2017.
Potrivit Programului de activitate al Curțiî de Conturi pe anul 2020, controalele la Casele de Pensii Sectoriale ale MApN și MAI au fost demarate în data de 04.05.2020. Ulterior, pentru asigurarea unei abordări comune asupra metodologiei de calcul și a unei interpretări unitare a cadrului legal aplicabil la nivelul caselor sectoriale de pensii, Plenul Curții de Conturi a dispus ca aspectele sesizate prin petiții referitoare la modul de indexare a pensiilor militare de stat să fie analizate și verificate de către o echipă unică de control.
Facem precizarea că, în cazul Casei Sectoriale de Pensii a MAI, nu au fost definitivate concluziile finale ale actului de control, motiv pentru care instituția noastră se află în imposibilitatea de a fumiza la data prezentei informații privind aceste constatări.
În ceea ce priveşte Casa Sectorială de Pensii a MApN,  vă  comunicăm faptul că aceasta a fost supusă verificării de către  echipa  unică  de  control  desemnată să realizeze acțiunea respectivă în perioada 27.05.2020 — 16.06.2020.
Actul de control întocmit la Casa Sectorială de Pensii a MApN se află în procedura de valorificare aplicabilă domeniului de activitate al institutiei noastre, conform Regulamentului privind organizarea și desfâșurarea activităților specifice Curții de Conturi, precum și valorificarea actelor rezultate din aceste activități — RODAS (aprobat în temeiul art. 11 alin. (2) din Legea nr. 94/1992 privind organizarea și functionarea Curtii de Conturi, republicată, cu modificările și completările ulterioare, publicat  în  Monitorul  Oficial  a1  României,  Partea  I, nr. 547/24.07.2014 și pe pagina de internet www.curteadeconturi.ro, la secțiunea Reglementâri interne, strategif, programe).
În acest context vă informăm că procedura de valorificare a actelor de control/audit încheiate de structurile Curt,ii de Conturi a României conferă entităților verificate dreptul de a-și expune punctul de vedere cu privire la recomandările cuprinse în proiectul de raport, de a depune obiecțiuni față de neregulile consemnate în actul de control/audit, respectiv de a contesta măsurile dispuse pentru înlăturarea abaterilor/neregulilor constatate în activitatea financiar- contabilă controlata*.
În vederea valorificării constatărilor înscrise în actul de control întocmit la Casa Sectorială de Pensii a MApN, Departamentul de specialitate din  cadrul  Curt,ii dc Conturi a României a emis Decizia nr. 4/13.07.2020, fiind dispuse în sarcina entității verificate măsuri  pentru  remedierea  deficiențelor  constatate,  în conformitate cu prevederile Legii nr. 94/1992, republicată.
În baza normelor interne aplicabile domeniului de activitate al instituției noastre reglementate de Regulamentul menționat anterior — RODAS, impotriva măsurilor dispuse prin decizie, precum și a termenului stabilit pentru durerea la îndeplinire a unora dintre aceste măsuri, conducătorul entității verificate poate”
Nu am mai postat paginile 1 și 3 care reprezentau preambulul și încheierea, cu farafastâcuri, din dorința de a economisi spațiu și a nu abuza de răbdarea cititorilor. După cum se poate constata, datele pe care le-am prezentat în data de 05.07.2020 erau corecte. Dar prin răspunsul primit se lămuresc unele aspecte în timp ce altele devin încurcate.

S-a emis decizia Curții de Conturi privind controlul la CPS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.