vineri, 18 mai 2018

Niște frustrați




Am primit de la un bun amic, se știe el cu musca pe căciulă,  un link ce ducea la o fază a concursului ”Vedeta Populară”. Să fiu sincer, mai văzusem oarece secvențe ale acestei emisiuni de descoperire sau promovare a folclorului, pe când butonam telecomanda cu diferite ocazii, dar nu am rămas niciodată să urmăresc, gonit de prezența dizgrațiosului Dinescu care efectiv îmi provoacă mâncărimi în palme la fiecare contact vizual dar și de infatuarea celui care se crede singurul rapsod al României, trecut prezent și viitor, se(re)ni(sim)lul Grigore Leșe.
Dar ceea ce am văzut în linkul trimis de prieten au provocat mâncărimi și în palme și în vârful pantofului deși nu aveam pantofii în picioare. Domnule, mă mâncau bombeurile de numa-numa și se auzeau pantofii jucând step în căutarea pantalonilor celor doi distinși membri ai juriului, ceva de speriat. Uitai să vă spui că cei doi fac parte din juriul acestei emisiuni cu care sunt sigur că se vor lăuda toată viața la toate bețiile lor. Ei bine, ce mi-a provocat mâncărimile?
În filmul pe care îl veți vedea, concura o tânără de 16 ani,Oana Elena Vențel, care pe lângă vocea cu adevărat de excepție, mai este și frumoasă, și mai este și elevă a Colegiului Militar de la Alba Iulia. În mod normal nu ar fi trebuit să pomenesc nici de calitățile ei fizice și nici de haina pe care o purta. Fiind un concurs de muzica, nu unul de miss Litoral sau Cupa Tragerilor Precise, cele două calități ar trebui excluse din cadru și judecate doar talentul muzical, vocea și interpretarea. Da, așa aș fi făcut eu dacă eram membru al juriului, dar nu la fel au procedat și cei doi ”profesioniști”. Priviți clipul și ascultați ”criticile” aduse de cei doi, interpretării muzicale a fetei. În loc să vorbească despre voce, interpretare, prezență scenică, vorbesc,despre frustrările lor din tinerețe. Dinescu vorbește despre faptul că pe vremea când a făcut el armata –un an și patru luni la șmotru- cântecele de cătănie erau tragice că erau trenurile de blană și acum vine fata asta să cânte despre armată și să plece în Afganistan și săracu de el, nevricos ca Mița, nu s-ar plimba cu ea de mână prin parc, nici dacă ar fi tânăr și nici acuma la vârsta asta. Dar cine l-a invitat pe el la o plimbare prin parc ?  Era oare o propunere mascată, sau am înțeles eu greșit? Grețos, absolut grețos. Celălalt, domnul Leșe, marele doctor în muzică, mai mare decât Enescu cel care a fost doar un amărât de compozitor, are ce are cu patriotismul. După ce a făcut praf cântecul Noi suntem români dovedind o minte complet distorsionată domnul Leșe recidivează și se leagă  de faptul că pe vremea lui (cam aceeași cu a mutantului Dinescu) fetele ”nu tare se duceau în armată”, deci, iată un defect major de interpretare. Al doilea defect găsit de domnul Leșe este patriotismul de camuflaj. Domnia sa nu iubește patriotismul, nici pe al lui Furdui Iancu, nici pe al celorlalți români deci nici al tinerei fete în uniformă. Probabil,  ca și alți indivizi ajunși sus din mărginimile bunului simț, și domnul Leșe crede că doar el are dreptul să fie patriot, doar patriotismul lui este autentic, doar muzica lui este autentică, toți ceilalți se camuflează. Biete orgolii și minți nesăbuite, ajunse pe unde au ajuns din greșeală sau speculând vremurile de decădere morală și valorică  a națiunii, cei doi nu sunt decât niște frustrați care refuză să trăiască în prezent și judecă totul la nivelul anilor lor de grădiniță.

Inițial am crezut că a fost ceva de moment și nu am făcut decât un scurt comentariu pe Facebook, dar m-a împins necuratul să ascult pe facebook  și alte cântece ale Oanei la aceeași emisiune, dar altă fază a concursului,  unde nu mai era îmbrăcată militar, dar a pomenit despre cariera sa și familie.  Și acolo, calitățile muzicale au fost dovedite din plin, și acolo cei doi frustrați au comentat orice, numai  interpretarea sau calitățile vocale, muzicale ale fetei, nu.  Domnul Dinescu perversul s-a luat din nou de înfățișarea elevei, cu un grobianism rar întâlnit, spunându-i că este cam grăsuță, (deși nu este) de parca  Oana venise la o probă de casting pentru rolul lui Olive din filmul Popeye Marinarul sau vocea îi era împiedicată de numărul kilogramelor. Este clar că libidinosul a jucat la intimidare pentru că a văzut-o plângând când a vorbit despre frățiorul ei și a avut și nesimțirea să îi reproșeze că ea ca artistă nu trebuie să plângă, trebuie să îi facă pe alții să plângă. Așa l-a învățat pe el Caramitru.  Celălalt, Leșul, neavând ce să îi reproșeze, dar nevrând nici să o laude, că minteni-minteni l-ar putea întrece, îi recomandă să cânte hore, că dacă el cântă hore tre musai ca toți să facă ce face el, că cine nu horește, nu îi patriot. Văzându-i mi-am amintit recenta replică a  fotbalistului Băluță la meciul Craiovei cu Viitorul, când portarul Craiovei a avut o intervenție exact ca a celor doi jurați. ”CINE L-A PUS PE ĂSTA ÎN POARTĂ?”
Pe ăștia cine i-a adus la emisiune să dea note, când ei mai degrabă se uită sub fuste decât ascultă cu urechea? De aia nici nu le-a plăcut ținuta militară a Oanei, pentru că era în pantaloni și nu se puteau ei uita sub catrință.  Frustrații!   Nu puteau să stea ei, unul la cârnați, celălalt la slană și să mănânce și să bea și pentru anii din tinerețe când au făcut foamea și șmotru?

Am mers mai departe cu căutările și am urmărit și jurizarea finalei primei ediții pe care o câștigase Oana și m-au dezgustat privirile iscoditoare ale celor doi masculi în fișele colegelor de jurizare. Domnul Dinescu în loc să își vadă de foaia lui de arbitraj trăgea cu ochiul în fișa Corneliei  Lupu, încercând chiar să o convingă de ceva, iar domnul Leșe (de ce îmi vine așa greu să îi spun domnul?)  se uita către Dinescu încercând să transmită ceva, căci era clar că ei mergeau pe aceeași mână). Ce caută domnilor aceste elemente  să jurizeze? Cine stabilește viitorul tinerelor talente, Dinescu și Leșe? Păi cu ei ajungem înapoi la anii în care Dinescu făcea șmotru. Apropo de anii de armată, nu cred eu că a făcut șmotru un an și patru luni, dar admit că ar fi meritat să facă doi ani. La secu se făcea șmotru? Acolo știu că se formau gorniști. Probabil asta este legătura lui Dinescu cu muzica.. profesia de gornist învățată în armată.
Domnilor de la TVR 1, scoateți papagalii din emisiune, că strica imaginea folclorului românesc. Dacă au fost scoși din juriu Laura Lavric și Constantin Enceanu, e floare la ureche să îi scoateți pe cei doi misogini frustrați. Ambii ar putea fi chiar dați în judecată pentru discriminare și hărțuire sexuală, pentru că au comentat și adus aprecieri legate de sexul, profesia și fizicul tinerei cântărețe, în loc să jurizeze și să aprecieze valoarea ei artistică. Oare cei de la combaterea discriminării nu au fost sesizați? Poate se sesizează acum. Cine dă o mână de ajutor? Poate ceva asociații ale militarilor.
https://www.youtube.com/watch?v=EDB9_gFTaeQ&feature=share
https://www.youtube.com/watch?v=H02JrVTYGxE
https://www.youtube.com/watch?v=Y5Gith3UQg8


Niște frustrați

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.