sâmbătă, 1 aprilie 2017

Schimbări în conducerea ROMIL

Gabriel Leş
După apariţia   informaţiilor privind modul în care   domnul generalFlorin  Jianu, şeful Direcţiei Financiar Contabilă a Armatei  a negociat drepturile militarilor în dezbaterea privind legea salarizării,  informaţie apărută pe pagina „Cuget Liber” şi preluată şi de alte pagini media, au apărut şi unele reacţii  pretinse „lămuritoare” care intenţionau să liniştească starea de nemulţumire din armată, în special din rândul militarilor angajaţi pe bază de contract.
Prima încercare a fost chiar răspunsul menţionat de mine deja, prin Comunicatul  74 din 11.03.2017 al MApN, comunicat care ne asigură de grija partidului si statului pentru viaţa militarilor, fără a preciza însă nici dacă şi mai ales nici de ce domnul  Jianu nu achiesa la  ridicarea salariului mediu al militarilor angajaţi la 1450 lei, fără sporuri. Tipic celor care vor să răspundă fără să lămurească, sau mai bine spus, să ascundă un aspect neplăcut. Este un procedeu media arhicunoscut  dar mai ales intrat în tradiţie.
La loc comanda!
După aceasta, pentru că protestele dar şi reacţiile negative au continuat, doamna Otilia Sava despre care nu vreau să mai scriu altceva „se ştie” , ca să folosesc o expresie folosită „pe sistem”, intervine şi dânsa, arătând că poate să scrie fără să spună nimic. Doamna a reluat punctele de vedere din comunicatul  MApN, considerând că nu e suficient de lămuritor probabil, ceea ce este adevărat, dar nu a spus nimic în plus. Reacţia doamnei Sava practic a pus mai mult staniol pe ciocolată fără a umbla la calitatea sau gustul produsului.  Iată ce a afirmat doamna Otilia Sava vizavi de subiect:
„Dincolo de reacția oficială, vreau sa fac câteva precizări: Ca urmare a întâlnirii ministrului Gabriel Leş cu reprezentanții Ligii militarilor profesioniști a existat un interes constant privind aplicarea salariului minim pe economie, astfel ca fiecare dintre dvs. să beneficieze neîntârziat de o măsură bună. În consecință, am căutat proiecte de acte normative aflate în faza de finalizare pe care le-am amendat cu solicitările dvs. În acest sens, am invitat-o, împreună cu ministrul Mircea Duşa, pe doamna Pescariu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor Publice, la Ministerul apărării în vederea negocierii aplicării salariului minim pe economie în MApN. Având în vedere ca proiectele de acte normative pe care noi le-am amendat au fost încărcate cu amendamentele tuturor instituțiilor și proiectele de lege în discuție riscau sa fie blocate, Parlamentul ne-a sugerat să aşteptăm negocierile purtate pentru adoptarea legii salarizării. Întorcându-ne la negocierile de la Ministerul Finanţelor Publice, primele discuţii s-au purtat cu sindicatele, urmând ca instituţiile publice să fie invitate ulterior. În consecinţă, am respectat calendarul stabilit de doamna ministru. Discuţiile legate de o aşa zisa reacție de opunere a domnului general Jianu se poartă într-o zonă în care nu putem avea certitudini, ci doar speculații. Cum nu fac decât să atingă o zonă sensibilă, respectiv încrederea dvs în felul în care vă sunt respectate şi protejate drepturile, cred că este înţelept să rămânem în lumină şi o informare corectă.
În concluzie, soluţionarea aplicării salariului minim reprezintă o prioritate pentru conducerea ministerului și nu în ultimul rand, trebuie să vă spun că niciodată nu a existat un interes mai real în ceea ce privește creșterea calității condițiilor dvs de viata. Ca sa poți proteja, trebuie sa cunoști! Ori ultima discuție cu reprezentanții Ligii, și prima la nivel de ministru s-a soldat cu un raport consistent și sarcini trasate tuturor structurilor în drept sa va soluționeze cererile și neajunsurile. Vă asigur de buna credință a conducerii ministerului și de interesul real ca dvs sa nu mai părăsiți sistemul și sa va puteți duce zilele în mod decent. Vă respect profesionalismul și dedicarea cu care alegeți sa rămâneți în Armata României în momente dificile. Ceea ce este cel mai important este sa știți ca nu este un sistem surd și orb la nevoile dvs!”
Acesta a fost mesajul doamnei Otilia pentru militarii angajaţi. Patetic, plin de lumină, dar gol.
Răspunsul domniei sale  îmi aduce aminte de diferenţa dintre ceas şi lumânare: ceasul deşteaptă dar nu luminează, lumânarea luminează dar nu deşteaptă. Aşa şi răspunsul doamnei Sava, a luminat ca ceasul şi a deşteptat ca lumânarea.
Îndrăznesc să îi recomand doamnei Otilia Sava să recitească, dar mai ales să aplice  citatul din M Sadoveanu, pe care chiar domnia sa îl are postat pe pagina de FB . Degeaba dăm citate dacă nu credem în ele.
Este interesant însă şi sfatul  sau avertismentul  pe care doamna Otilia îl dă “prietenilor”domniei sale pe pagina sa de FB, ceva în genul “nu e bine domnule chestor, nu e bine “. Iată ce spune doamna Sava:
“Dragi prieteni,
FB este spațiu public, asa cum a fost statuat de instantele de judecată. In consecință, răspundem pentru toate afirmațiile și comentariile pe care le postam pe oricare profil, ori pagină.
Concret, afirmațiile din spatele tastaturii pot transforma un utilizator de FB intr-un parat care poate fi sanctionat cu daune morale, ori materiale. Falsa identitate, ori anonimatul nu rămân o necunoscuta în fața instantelor de judecată.
In consecință, asigurați-vă ca toată conduita în online respecta legea și normele sociale.”
Oare ce mesaje a primit doamna de la prieteni încât s-a simţit nevoită să le stăvilească elanul?
Salt Înainte
Dar ajunge un par la un car de oale. Mi-am persmis să postez pe pagina de FB a domnului ministru Gabriel Leş o parte din articolul precedent, mai concret, partea de întrebări, cu link la articol. Recunosc că am fost răutăcios, aşa cum spune despre mine bunul prieten Jan F G, dar nu e vina mea că  există motive. În fine, spre plăcuta mea surprindere, domnul Ministru mi-a răspuns la comentariu şi chiar dacă răspunsul lămureşte doar una din întrebări, este totuşi un lucru pozitiv că a citit măcar cele scrise şi a considerat că îşi poate face timp să şi răspundă. Nu e vorba aici de o chestie de orgoliu din partea mea, nu asta  m-a încântat, ci atitudinea, faptul că totuşi răspunde, mai ales la critici. Păi domnul Oprea nu răspundea nici la documente oficiale ale asociaţiilor de militari care nu îi cântau în strună. E un salt înainte. Iată răspunsul domnului ministru :
„Gabriel Les Domnule Neacșu, vă respect opiniile pe care le-ați prezentat de-a lungul timpului legate de activitatea Armatei române, și vă mulțumesc pentru asta. Aș dori să vă reamintesc faptul că în noiembrie 2016 eu nu mai dețineam portofoliul de secretar de stat. Acest program are avizul CSAT, dar după cum bine știți, orice investiție mai mare de 100 milioane de euro, conform legii, trebuie să aibă avizul prealabil al Parlamentului, prin Comisiile reunite de specialitate. Odată ce acest aviz va exista, procedura va fi reluată și demarăm etapele următoare. Vă salut”
Chapeau domnule Ministru, pentru atitudine, din păcate nu pot spune la fel şi pentru modul în care aţi lăsat suspendate celelalte subiecte. Poate totuşi veţi încerca să le lămuriţi cu adevărat cu un alt comunicat, sau poate un interviu. Eu sunt disponibil. Armata are nevoie de precizări clare, nu de propagandă de partid. Această  precizare se referă la modul în care s-a răspuns la criza creată de atitudinea şefului Direcţiei Financiar Contabilă.

Dacă şi militarii aflaţi în teatrele de operaţii ar răspunde provocărilor şi situaţiilor pe care le au de înfruntat,  în acelaşi mod în care  MApN, politicienii, au răspuns nevoilor lor,   România nu ar mai fi considerată partenerul strategic al SUA. Să nu uitaţi asta niciodată şi să le spuneţi şi colegilor de partid, de guvernare sau din Parlament.
http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-secretarul-de-stat-in-mapn-otilia-sava-precizari-despre-salariile-militarilor-1450-lei-salariu-minim-cu-sau-fara-sporuri-314215/pagina-comentarii-2

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=211224856022995&id=100014064450004&comment_id=211345209344293&reply_comment_id=211532805992200&notif_t=feed_comment_reply&notif_id=1489730110795232

Schimbări în conducerea ROMIL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.