vineri, 12 februarie 2016

Atac, jaf la bunurile armatei-răspuns de la MApN


directia_informare_publica_new
După cum ştiţi, pe data de 01.02.2016 scriam un articol legat de pretenţiile domnului Mihai, regret nu îi ştiu numele de familie, îl chema înainte Hoenzollern, dar nu îl mai cheamă aşa, probabil a luat numele ginerelui Duda, sau al tătucului, Visarionovici dar asta nu e treaba mea. Important este că domnul Mihai revendica terenul B VM de la Predeal, deşi la sosirea în ţară spunea că nu vrea bani, nu vrea valută. Am spus destule despre acest subiect în articolul precedent nu mai reiau, ajunge un par la un car de oale. Deoarece existau unele contestaţii legate de  această cerere, unii, chiar dintre comentatorii articolului spunând că nu ar face Mihai aşa ceva, că el e băiat bun şi nu cere ce nu e al lui, etc etc, am cerut punctul de vedere al MApN, să confirme sau infirme  dacă există o asemenea cerere şi care este situaţia juridică a diferendului. De asemenea, alarmat de numărul mare de proiecte de lege privind terenurile armatei aflat în dezbatere pe pagina MApN am trimis către secţia presă a MApN, pentru informare intrebari legate de situatia terenurilor in ultimii ani si perspectiva.  Iată ce cuprindea cererea mea:
“In data de 28.01.2015 pe Blogul Buceginatura 2000 a aparut un articol intitulat
Casa Regala vrea unitatea Vanatorilor de Munte din Predeal
Acest articol pune problema revendicarii de catre Casa Regala a teritoriului ce apartine si este folosit in acest moment de unitatile militare ce se afla in cazarma unde fiinteaza si B21 VM. Dorind sa dezvolt subiectul si sa scriu un articol pe acet subiect si adiacent la el si a situatiei terenurilor armatei si ale fostelor unitati militare va rog ca in virtutea dreptului la informare prevazut de lege sa imi oferiti cateva date privind:
1. Veridicitatea informatiei aparute pe blogul mentionat;
2. Care sunt pretentiile Casei Regale si pe ce se bazeaza;
3. Care este pozitia oficiala a MApN.
4. Care este statutul juridic al terenului revendicat;
5. In ce stadiu se afla procesul cu Casa Regala pe acest subiect si unde se desfasoara acest proces;
6. Daca mai sunt si alte domenii sau terenuri ale MApN in tara, pe care le revendica Casa Regala.
7. Din datele existente la Directia Domenii si Infrastructura:
- cate astfel de cladiri si terenuri au fost retrocedate sau cedate de catre Armata in ultimii 5 ani, si ce suprafata totala acopera.
- Cate cladiri si ce suprafete de teren au fost cedate / vandute, de catre MApN in anul 2015 si care au fost beneficiile obtinute de armata de pe urma lor;
- Cate astfel de locatii se intentioneaza sa mai fie cedate sau vandute pe anul in curs si care sunt cauzele;
- Cate astfel de locatii la care armata a renuntat, au fost propuse spre vazare, locatie de gestiune, cedate, ca sedii sau locuri de recreere asociatiilor militarilor activi sau in rezerva, veteranilor din garnizoanele respective;
- Care este situatia poligonului Sfantu Gheorghe, in a cui proprietate si folosinta se afla la data aceasta.
In speranta ca datele solicitate din partea DDI nu necesita o perioada prea lunga de documentare iar datele exista deja intr-o evidenta clara, astept cu interes raspunsul dumneavoastra in asa fel incat sa pot informa in timp util opinia publica militara interesata de subiect.
Neacsu Marin “
Azi, spre plăcuta mea surprindere, tocmai când mă pregăteam să postez un articol scris aseară despre presa militară, am primit răspuns la cererea mea, din partea secţiei presă a MApN. Răspunsul a venit exact când trebuia, deşi îmi dă oarecum peste cap planul postărilor. O SĂ POSTEZ MAI INTÂI RĂSPUNSUL PRIMIT, APOI MAI PE SEARĂ ARTICOLUL DESPRE CE SE ÎNTÂMPLĂ PRIN PRESA MILITARĂ ŞI CINE O MĂTRĂŞEŞTE. Mulţumesc profesionioştilor, câţi mai există prin MApN, care înţeleg să îşi facă meseria în ciuda cozilor de mătură băgate prin gard şi prin curte. Iată răspunsul primit de la colegii din presa militară. Încă odată, felicitări!
„Domnului Marin Neacşu
Referitor la solicitarea dumneavoastră, Secţia presă face următoarele precizări:
Notificarea Majestăţii Sale Regele Mihai I, formulată în baza Legii nr. 10/2001, a fost depusă în 2001 la Primăria Oraşului Predeal, care şi-a declinat competenţa de soluţionare în favoarea Ministerului Apărării Naţionale în anul 2006.
Din documentele depuse a rezultat că notificarea viza două terenuri din Predeal, aflate în domeniul public al statului şi în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în suprafaţă totală de 18,23 ha şi mai multe pavilioane dintr-o cazarmă din Predeal în care funcţionează o unitate de vânători de munte.
Ministerul Apărării Naţionale a respins, prin ordin al ministrului apărării naţionale, cererea de restituire, motivat de faptul că aceasta nu face obiectul legii, având în vedere prevederile art.8 alin.(1) din Legea nr.10/2001 şi faptul că imobilul a fost situat în extravilan la data preluării de către stat, tot în extravilan figurând şi în evidenţele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Braşov. De asemenea, s-a menţionat că pe terenul revendicat sunt şi construcţii edificate de stat.
Ordinul a fost contestat în instanţă, dosarul fiind înregistrat la Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a Civilă cu nr. 27427/3/2015, cu termen de judecată la data de 12.02.2016.
În ultimii ani, ministerul a retrocedat în baza unor hotărâri judecătoreşti/ordine de restituire următoarele imobile: 955 Bucureşti (integral) – 1500 mp, 531 Făgăraş (parţial) – 3909 mp, 2558 Crinţ (parţial) – 562 mp şi 867 Bucureşti (parţial) – 938 mp.
În anul 2015, M.Ap.N. a transmis/preluat un număr de 15 imobile, prin următoarele HG: 214/25.03.2015, 207/25.03.2015, 213/25.03.2015, 297/2015, 497/01.07.2015, 610/28.07.2015, 581/15.07.2015, 657/19.08.2015, 699/26.08.2015, 801/30.09.2015, 893/27.10.2015, 892/27.10.2015, 837/07.10.2015, 891/27.10.2015, 843/07.10.2015.
Pentru anul în curs, ministerul nu intenţionează să vândă sau să cedeze imobile, iar cele care sunt solicitate pentru transfer prin hotărâri ale Guvernului de către alte instituţii publice sunt supuse unei analize punctuale de către structurile abilitate ale M.Ap.N. în ceea ce priveşte oportunitatea disponibilizării acestora în funcţie de nevoile actuale şi de perspectivă ale ministerului. În prezent, sunt promovate un număr de 22 de proiecte de astfel de hotărâri ale Guvernului de transfer, aflate în procedură de avizare.
În ceea ce priveşte spaţiile transmise asociaţiilor militarilor în activitate, în rezervă/retragere sau veteranilor, menţionăm că M.Ap.N. nu poate vinde, renunţa sau transmite în locaţie de gestiune imobile aflate în domeniul public al statului şi în administrarea acestuia.
În acest sens, Direcţia Domenii şi Infrastructuri are în lucru mai multe proiecte de hotărâre a Guvernului privind transmiterea folosinţei gratuite unor organizaţii neguvernamentale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul apărării şi sunt recunoscute ca fiind de utilitate publică tot printr-o hotărâre a Guvernului, în condiţiile art.52 alin. (3) din Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării Naţionale, respectiv transmiterea spaţiilor în care îşi desfăşoară activităţile asociaţiile cadrelor militare în rezervă şi în retragere, asociaţiile de veterani, etc., care îndeplinesc cerinţele sus-menţionate şi au transmis datele necesare.
Referitor la Poligonul din garnizoana Sfântu Gheorghe, acesta se află în proprietatea publică a statului şi în administrarea ministerului nostru şi dat în folosinţă unei structuri subordonate Statului Major al Forţelor Terestre.
Secţia Presă”
Atac, jaf la bunurile armatei-răspuns de la MApN

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.