luni, 20 aprilie 2015

„Cartierul Chinezesc” de la Craiova


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aşa cum a promis de ziua Batalionului 26 „Neagoe Basarab” cu ceva zile înainte primăriţa Craiovei, marţi 07.04.2015, la Craiova a avut loc deschiderea oficială a şantierului construirii celui mai chinezesc ansamblu rezidenţial din România, un cartier care se va construi pe terenul unei foste unităţi militare, vizavi de o altă unitate militară, adică de sediul batalionului de curând sărbătorit. Aşa cum sublinia doamna primar, ideea construirii acestui ansamblu nu ar fi putut fi pusă în practică dacă ministrul Duşa nu ar fi aprobat cedarea acestui teren al armatei către primărie. Şi astfel s-a îndeplinit pohta ce a pohtit-o doamna primar, aceea de a fi şi domnia sa parte a memorandumului pe care România l-a semnat cu China prin primii miniştri.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Este adevărat, doamna primar corectă cum a fost de când o ştiu a mulţumit în cuvântul său domnului ministru Duşa, colegul de partid, şi nu Ministerului Apărării Naţionale, pentru că nu ministerul a aprobat această cedare, ci domnul ministru. Avem a mulţumi doamnei primar pentru sinceritate. A mai spus doamna primar că a fost singurul teren pe care nu l-a revendicat nimeni. Aşa e armata, mamă bună, dar subiectul merită aprofundat. Mă întreb însă dacă primarul oraşului Sfântu Gheorghe a făcut acelaşi lucru pentru cele 70 de hectare de poligon primite cadou de la armată, pe care se pare că vor să le cedeze bisericii catolice pentru a „ construi” un „ansamblu rezidenţial” de cimitire dar şi să construiască un „obelisc” al soldatului sovietic, fost şi cine ştie, poate şi viitor eliberator al teritoriilor locuite de maghiari. Doamne Fereşte! Oare primarul oraşului Sf Gheorghe, când s-a gândit să facă cimitire în poligonul armatei, a avut în vedere oarece informaţii vizavi de intenţiile colegilor revizionişti de a-şi schimba domiciliul în viitorul apropiat, sau totul este doar o cacealma? Până una alta, domnul Ponta are de răspuns la un memoriu al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, vizavi de această înţelegere făcută cu UDMR pentru a păstra majoritatea parlamentară.
Să revenim la cartierul nostru. În cifre, afacerea s-ar traduce cam aşa:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
• 1860 de apartamente, construite pe 182 000 mp;
• 187 garsoniere, 1035 apartamente cu două camera, 543 apartamente cu trei camere şi 54 de apartamente tip Penthouse;
• Preţul este de 400 Euro/mp construit, fără TVA, care TVA va fi de 5% preţul de pornire cum s-ar spune, că până la terminare şi dare în folosinţă va mai curge multă apă pe Yangtze şi nu se ştie încă, câte adiţionale va primi actualul contract;
• Cartierul va avea piscină, parcări subterane şi supraterane, parterele blocurilor vor avea spaţii comerciale,;
• Partea de venit către primărie se va rezolva cu restaurante, supermarket, farmacii, birouri, bineînţeles închiriate toate pe bani buni ;
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
În prezentarea sa, doamna Olguţa Vasilescu a povestit asistenţei că aflată în vizita sa în China, seara, înainte de culcare număra –neavând oi probabil- etajele de la un bloc care se construia vizavi de hotelul în care locuia. Dimineaţa, pentru înviorarea minţii făcea din nou numărătoarea etajelor . Nu ştiu cât timp a pierdut şi dacă a pierdut cumva ceaiul de la ora 5, dar într-o dimineaţă nu îi băteau etajele şi după mai multe numărări a constatat că indivizii ăia mici construiau câte două etaje pe noapte la lumina reflectoarelor. Că insectoizii lucrează ca albinele ştiam, dar ceea ce nu am înţeles eu şi nici doamna Olguţa nu a explicat, este cum au reuşit să construiască oamenii ăia două etaje noaptea la lumina reflectoarelor, fără să se audă zgomotul şi ţipetele specifice de şantier şi fără să bată reflectoarele în geamurile domniei sale. Una din două, ori au fost angajaţi numai muţi şi chiar şi betonierele, pickamerele, ciocanele pneumatine, etc au lucrat numai pe silenţios, ori doamna primar doarme de tai butuci pe plapuma domniei sale. Asta aşa, de curiozitate.
A mai spus tot doamna Olguţa parcă, sau domnul prim-ministru Ponta, prezent şi el împreună cu domnii Dragnea şi Duşa la aveniment, că nici noi nu vom sta de pomană şi vom ajuta poporul prieten chinez cu carne de porc. Este adevărat, noi nu vom putea da de mâncare nici măcar unui oraş din China care are populaţia egală cu a României, dar facem şi noi ce putem. Acuma dacă pun cap la cap aceste informaţii mă întreb aşa ca prostul cam de câţi porci este nevoie, ca să construim în ritmul de construcţie chinezesc nu un zid ci o autostradă Craiova-Piteşti?  În felul ăsta am rezolva şi nemulţumirile celor de la Ford. Hai că nu ar fi prima oară când chinezii îi scot din criză pe americani. Ce spuneţi doamnă primar, vă încumetaţi? Eu mă angajez să livrez câţiva porci cu greutate pentru acest proiect şi sunt sigur că vor pune mână de la mâna toţi alegătorii care aşteaptă capătul dreptăţii dar au dat de capătul răbdării.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Au luat cuvântul, şi reprezentanţii chinezi, printre care ambasadorul, un personaj simpatic şi veşnic zâmbitor. Cel mai mult din speech-ul lui mi-a plăcut translatorul care pronunţa foarte frumos ”domnul Bonta”. Dacă Ponta în chineză se spune Bonta, oare cum o suna un panc cu Bulă?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
După ambasador a vorbit şi domnul “Bonta” care ca de obicei a venit cu “boantele” la purtător. Ca să arate cât datorează el armatei române care i-a dat această pleaşcă, a menţionat şi domnia sa numele domnului Duşa prezent dar ţinut în low profile pentru că nu e aşa,maurul îşi făcuse datoria, armata poate să moară dar i-a amintit că mai sunt nişte terenuri ale armatei care aşteaptă să fie cedate primăriilor şi sunt convins că se referea printre ele la cele din zona Rânca unde are şi domnia sa de investit. Ei, ce spuneţi stimaţi militari, nu este aşa că domnul prim-ministru se gâdeşte în fiecare moment la noi? Eu l-as sfătui însă pe domnul Ponta să o lase mai moale cu terenurile armatei că nu se ştie când se va trezi că a cedat şi apărarea ţării odată cu domeniile Ministerului Apărării, aşa cum şi Băse a cedat suveranitatea odată  flota  şi combinatele siderurgice.  Să nu uite că mai sunt şi alte guverne care vor să prindă câte ceva de la armată, nu e frumos să îi lase cu ochii în soare nu? Mai lăsaţi şi pentru alţii domnule Ponta, că ştiţi dumneavoastră, afacerile astea se vând la pachet cu anii de puşcărie, o să plângă viitorul guvern că nu mai au loc în puşcărie de cei care guvernează acuma. Apropo, vedeţi că Becali a ieşit, a rămas un loc liber la secţia tranzacţii cu terenurile armatei.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vizavi  de marele hatâr făcut armatei pentru cedarea terenului către primărie, mă întreb cum este făcut contractul, dacă militarii vor putea primi cele 250 de apartamente la un preţ mai mic, eventual la jumătate, şi, de ce nu, în rate garantate de minister, dacă ministerul va primi ceva dividende sau un oarecare procent din banii încasaţi pe închirierea spaţiilor comerciale din campus, sau care este cu adevărat câştigul militarilor sau MApN din această afacere din care primăria şi firmele de suflet vor câştiga enorm? Ce spuneţi domnule ministru Duşa, care este ghişeftul armetei de aici? Halatul domnule ministru, cât costă halatul? S-a gândit cineva la armată, sau doar la contractele firmelor de partid?  Dar rezerviştii au acces la aceste locuinţe, sau îi ţineţi departe de ele ca şi de Cercurile Militare? Nu puteţi deschide uşa tuturor “structurlor asociative ale militarilor”? Oare li se pot asigura şi lor nişte sedii măcar în acest cartier construit pe pământul armatei aşa la preţ de dumping după cum se exprima doamna primar?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Am mai aflat din cuvântul doamnei Olguţa Vasilescu, faptul că firma care se va ocupa de construcţie este o firmă chinezească, SHANDONG NINGJIAN CONSTRUCTION, care va colabora cu 6 firme româneşti şi are toată încrederea că aşa cum cunoaşte şi a văzut domnia sa lucrând firmele chinezeşti, aceasta va reuşi să impună ritmul şi celor 6 firme româneşti şi vor îndeplini cincinalul în patru ani şi jumătate, ca să folosesc o sintagmă cunoscută. Apropo termenul este de 22 de luni. Acuma să fiu sincer, având experianţa atâtor firme care au investit şi şi-au adus” meseriaşii” în Craiova sau oriunde în România, am îndoieli justificate vizavi de speranţa doamnei primar. Să nu uităm că am fost călcaţi succesiv de Oltcit, Daewoo, Ford – care iată, ameninţă că ne va părăsi dacă nu i se asigură infrastructura promisă- şi vorba lui Eminescu,”cum veniră se făcură toţi o apă şi-un pământ.” Doamnă primar, reveniţi pe pământ, când chinezul se va ciocni de Dorel şi de “meşterul Manole” căpuşaţi de neamul lui Ardiles, îşi va blestema zilele când a semnat meomorandumul .
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sper să mă înşel eu dar am nu ştiu de ce impresia că nu va apuca doamna primar fotoliul de primar când se va popula acest cartier. Mă tem că din el va rămâne doar capsula timpului, pe care nu ştiu sigur dacă au îngropat-o sau doar s-au făcut că o îngroapă.
Cam asta fuse cu inaugurarea acestui proiect.
Acuma cu ajutorul fotografiilor voi arăta ce s-a mai văzut pe acolo.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
O groapă mare, şi multă panglică pe lângă ea, probabil ca să vadă toată lumea unde ne aflăm cu economia dar şi cu apărarea.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Privind la domnul Ponta şi la domnul ambasador mă întrebam fără să vreau cine este mai chinez. Ce spuneţi, amândoi ochii mici, acelaşi zâmbet,m aceiaşi ochelari,. Ptiu, să nu vă fie de deochi , că privind la domniile voastre mă întreb dacă nu cumva domnul Ponta senior a făcut parte din delegaţia lui Gheorghiu Dej care a vizitat China. Ce spuneţi nu seamănă?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Un confrate cameraman sesiza cu surprindere că chinezii care erau pe lângă noi,în special cei cu căşti pe cap, nu erau de loc mici, unii dintre ei bâtând în înălţime echipa de baschet a urbei. Nu înţeleg de ce se mira, mai ales că era tânăr şi nu a prins vremurile când se ştiau foarte puţine despre China şi a deschis ochii pe China în zilele noastre. Trebuie să recunoaştem că chinezii au câştigat foarte mult în ultimul timp în înălţime, pe toate planurile. Atât de mult, încât nici americanii nu îşi mai mai pot permite să îi privească de sus din câte aud eu pe ici pe colo.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Privind printre fotografiile luate cu ocazia vizitei şi activităţilor zilei, am găsit un personaj care deşi în lina a doua, ţine cu tot dinadinsul să participle la toate evenimentele din linia întâi. Aşa a juns încet încet până la fotoliul de şef PSD la Dolj şi parcă era gata să fie şi ministru.
OLYMPUS DIGITAL CAMERAManda şi Prioteasa , doi pesedişti care nu privesc la fel. Olguţa ştie de ce .
Ei bine, privind fotografiile acestui personaj, mă întreb dacă nu cumva a fost chemat la activitate şi avea alte treburi mai importante, fie era constipat şi chinezii nu asiguraseră şi toaletă pe şantier, fie aşa e el din fire şi atunci mă bucur că nu a ajuns ministru.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu aşa privire, mă întreb cum au loc şedinţele BOB Dolj. Bunicul meu, Corniţă a lu Buturoagă,când vedea o astfel de privire la cineva se închina, scuipa în sân şi spunea: “Doaaaaaamne, dar urât tată a avut! ” Eu nu îmi permit să spun aşa ceva, dar nu ştiu de ce, parcă i-aş da dreptate.
P.S. Surse din apropierea adăpostului de la Breasta  spun că marele câştig al Olguţei ar fi faptul că Cetatea Băniei va ascăpa în doi ani de câinii comunitari, şi va primi şi bani pentru asta. Isteaţă fata nu? Oltenii pot să îşi ia adio de la căinii cu covrigi în coadă.
http://www.cotidianul.ro/protest-adresat-guvernului-parlamentului-si-presedintiei-romaniei-233418/

„Cartierul Chinezesc” de la Craiova

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.