joi, 23 aprilie 2015

La Poligon, birjar!


DSCN1224
Începuturi
Ce militar din Craiova nu știe de Balta Verde? Pe vremuri pe acolo pe lângă poligon mai era și un depozit al armatei. Când am venit din Școala Militară repartizat la 26 Mc Rovine, după perioada de acomodare cu unitatea, primul serviciu pe care l-am făcut a fost serviciul de gardă în Balta Verde. Aflat la cam 3-4 km de unitate, depozitul era coșmarul tuturor tinerilor ofițeri din regiment. Schimbarea gărzii trebuia să se facă la ora 14, dar pregătirea gărzii începea la 11, așa că veneai la unitate cam pe la 9, pentru că pregătirea începea mai devreme, ca să se lase timp pentru deplasarea de la unitate la poligon. Când se schimba garda, era chin, pregătirea gărzii, ridicarea și numărarea muniției, apoi deplasarea pe jos până în poligon, cu lada cu muniție după tine, un adevărat calvar. Ajungeai pe la 13.30 la depozit, și începeai luarea în primire a obiectivului, mai întâi obiectele de inventar din corpul de gardă și aproape nu era serviciu să nu fii ”păcălit” cu ceva, ba un bec sau geam spart, ba un lacăt lipsa, ba o mătură, sau mai știu eu ce rahat pe care dacă nu îl reperai când luai în primire și îl repera cel care te schimba, riscai să rămâi în serviciu până aduceai obiectul lipsă și pe vremea aia nu erau atâtea buticuri sau magazine să poți cumpăra un bec și nici nu erau mașini sau taxiuri să tragi o fugă . De telefoane mobile ce să mai spun. În fine, abia după ora 17 se termina predarea primirea obiectivului și abia atunci respirai, dar nu prea mult, că trebuia să pleci în controlul gărzii. Cel pe care îl schimbai ajungea la unitate cu garda pe la ora 18, preda muniția la OSU, și ajungea acasă pe la ora 19-20, plecat de la ora 8 ziua precedentă. Nu avea liber a doua zi, pentru că se considera că avusese liber în după amiaza aceea.

DSCN1236
Tubul unde e tubul?
Toate aceste amintiri și multe altele îți vin în minte după o vizită în poligon. Pe data de 21.04.2015 în cadrul activităților dedicate Zilei Forțelor terestre, Brigada 2 ”Rovine” a organizat Cupa Presei și Cupa Rezervistului la trageri cu armamentul de Infanterie în același poligon Balta-Verde care mi-a mâncat zilele și unele nopți. Nici nu aș avea timp o săptămână întreagă să depăn toate amintirile pe care mi le trezește acest poligon. Culmea este că am fost o perioadă încadrat și comandant de poligon, dar în perioada aia eram plecat în misiune ONU, așa că munca a dus-o locțiitorul, bunul meu prieten Bărbuceanu Vergică. Revenind la amintirile din poligon, una mi-a fost readusă în minte la trageri în această zi. Avusesem trageri cu teriștii și ei trăgeau cu tot armamentul de infanterie, inclusiv pistolul TT pentru că unii ieșeau ofițeri și trebuiau să știe să tragă ca orice ofițer. Pe vremea aia, dacă veneai de la tragere cu un tub lipsă, erai cântat pe la toate bilanțurile ca să nu mai spun că trebuia să dai cu subsemnatul că ceea ce nu se găsește este un tub și nu un cartuș și că ai făcut tot posibilul să îl găsești și numai cazuri speciale, de vegetație, sau ploi și zăpezi abundente erau considerate justificatoare . Ei bine, la acea tragere, am văzut cu ochii mei un tub sărind din pistol exact și direct într-o gaură de popândău. Era clar că nu puteam să mai scot tubul de acolo, ținând cont de adâncimea și ramificațiile coridoarelor. Asta credeam eu, nu și șefii. Am ajuns la cazarmă cu doar un tub lipsă acel tub și plin de încredere am raportat în scris că în mod cert este vorba de un tub și acela este acolo, în acea gaură, nu luat de cineva, nici pierdut , pentru că văzusem cu ochii mei când a căzut acolo. Rezoluția comandantului a fost că dacă sunt sigur că e acolo, să merg a doua zi, să sap și să scot tubul. Dacă aș fi raportat că nu știu unde este, se scădea, era numai un tub, dar știind unde este am fost trimis să sap. Și așa a doua zi, cu doi soldați după mine am plecat în poligon, am săpat 1 mc de pământ până am găsit tubul.
DSCN1232
Tradiția se respectă
Credeam că toate astea sunt de domeniul trecutului, că după 25 de ani de democrație, de răsturnare a principiilor și obiceiurilor marxist-leniniste, la 10 ani de proceduri NATO , nu se mai uită nimeni după un tub, dar nu e așa. Când am ajuns în poligon, tocmai terminase de executat tragerea o subunitate din Brigada 2. Ca fost militar, nu a fost nevoie să îmi spună nimeni ce făceau soldații aliniați care mergeau pe lângă pozițiile de tragere cu capul în pământ. Mă gândeam că dacă armata a rămas la fel de ancorată în trecut încât nu se poate debarasa de acest prost obicei de a scormoni orice baligă din poligon după un amărât de tub, măcar să doteze unitățile și subunitățile cu detectoare de metale, nu din cele performante ca ale căutătorilor de aur de la Sarmisegetuza, dar măcar așa de metale neprețioase, mai rudimentare, că ne facem de râs. Știu că obiceiul se menține și în misiunile din afară de unde militarii se întorc cu tuburile rămase în urma tragerilor. Știu că un ofițer mai isteț, artilerist ca specialitate căruia i s-a cerut să trimită tuburile în țară a făcut un calcul cât se pierde dacă nu se trimit tuburile și cât se pierde dacă se trimit și financiar armata pierdea mai mult cu transportul decât dacă nu le mai preda, dar degeaba, regulamentul era regulament. Mă întreb așa de amorul artei dacă și Vlad Țepeș de exemplu punea să se recupereze vârfurile de săgeți din dușmani, sau țepele din dosurile celor ”ridicați în rangă”. Știți ce este culmea? Pentru o ședință de tragere în planificare se acordă câteva ore maxim 3-4, dar de fapt durează toată ziua, cu deplasarea, organizarea poligonului, instalarea și dezinstalarea pazei, tragerea propriuzisă, dar mai ales cu adunarea tuburilor. Uneori se pierde mai mult timp cu căutarea tuburilor decât cu tragerea și asta pentru că cineva din conducerea unor departamente au decis că tuburile costă bani și armata e săracă. Da, dar mai ales comandanții care decid astfel sunt săraci cu duhul . Domnule ministru Dușa, domnule general Ciucă, nu puteți face nimic cu această bătaie de joc la adresa demnității armatei și militarilor, că despre salarizare, legea pensiilor, statutul cadrelor militare nu vă mai întreb că o fac degeaba. Puneți capăt umilirii militarilor este jenant, este sub demnitatea unui militar să caute în genunchi bâjbâind cu palmele prin iarbă prin toate căcărezele de oi și găinații de pasăre câte un tub pierdut care nu vrea să sară direct în plasa de țânțari improvizată. Suntem în secolul XXI , nu în 77 la Turtucaia. Măcar atâta cât ține de dumneavoastră și nu de FMI puteți face, stimate capete ale armatei. Dacă nu puteți renunța la recuperarea tuburilor, măcar dotați unitățile cu detectoare de metal care să facă munca mai ușoară și mai demnă.

deterctor de matale
Bătaie de joc în formă continuată
Apropo,vedeți că militarii au rămas ultimii la capitolul europenizare, parlamentarii vor pensie suplimentară pentru ”jignirile” pe care le suportă ca parlamentari, pentru că au imunitate, la fărădelegile fără număr, pentru că au transport gratuit, pentru că li se decontează deplasările ”în colegiu”, pentru că li se decontează salariile rudelor angajate la biroul de parlamentar, pentru că au mașini de serviciu, pentru că nu pot fi concentrați sau mobilizați în caz de război, pentru că încasează bani din contracte cu statul prin firmele private ale fiilor, finilor, părinților, mătușilor, pupilelor, pentru că li se plătește cazarea în hoteluri de 5 stele. Pentru toate aceste vicisitudini, ”privațiuni” și restricții, ei consideră că au dreptul la pensii suplimentare pentru fiecare 4 ani de minciună și rapt.
Militarii însă, care udă teatrele de operații cu sângele lor, nu au dreptul să candideze la funcții în stat, nu au dreptul la afaceri private, nu au dreptul să presteze alte ocupații pentru că este sub demnitatea lor și sunt 24 de ore din 24 la dispoziția îmbuibaților cu 4 clase de meserie auto , frizeri, lăcătuși repetenți , branconeri care își pun pe umeri grade prin firma de partid UNPR ca să pară și ei bărbați și să se poată lăuda că știu care e cu fânul și care cu paiul, acești militari nu au dreptul la pensia pe care le-a dat-o tot statul, de fiecare dată apare câte cineva care spune că au prea mult și le mai taie câte ceva până o să mai rămână de tăiat doar… Militarii au ajuns bătaia de joc a societății, care cum vrea propune o lege prin care să îi umilească și să le ia drepturile de pensie primite conform legii și metodologiei de calcul valabile pentru toți cetățenii României. Militarii sunt discriminați în continuare sub ochii ministrului apărării care privește cu nepăsare cum colegii lui de partid își bat joc de haina militară propunând legi discriminatorii și neconstituționale. Cine dă dreptul unor fanarioți ai drepturilor omului și tâlhari la drumul mare să lovească în Armată și să stabilească legi discriminatorii care să lovească NUMAI în militari privându-i de un drept câștigat prin muncă? Aplecați-vă domnule Dușa asupra Proiectului înregistrat la senat cu numărul B42/2015 și poate veți desluși ce minte diabolică, bolnavă au și ce interese perverse urmăresc inițiatorii acestui proiect de lege anticonstituțional. Cum poți spune în motivarea acestei aberații, că ”prin această lege nu se aduce atingere dreptului legal al oricărei persoane de a beneficia de pensie, ci doar i se îngrădește dreptul de a beneficia de o facilitate acordată de lege” ? Păi cum să iei unui pensionar un drept câștigat și acordat printr-o lege și o metodologie legală, și mai ales de ce numai militarului, de ce nu și parlamentarului prins cu mâța în sac? De ce să de a pensionarul militar înapoi banii primiți ca drept legal și constituțional câștigat, ca să facă loc la buget pentru suplimentarea pensiilor dumneavoastră?
guantanamera ..
Atenție, se rupe șnurul cu peron pe mijloc!
Așa ați justificat fondurile pentru mărirea pensiilor dumneavoastră? Domnilor parlamentari aflați vremelnic la putere, nu vă e frică că începe războiul și acești militari vor pune mâna pe arme? Dacă unul din ei, sătul de atâtea hoții, perversiuni și învârteli politico-financiare vine să vă întrebe de ce lor le luați un drept câștigat prin muncă, iar vouă vă acordați pensii suplimentare și grade necuvenite? Dacă nu vă e teamă, nu vă e nici rușine? Păcat că a murit Adrian Păunescu. Dar chiar dacă a murit el tot ne-a lăsat ceva , o dedicație, ultimele două versuri din Marșul de adio, versuri pe care el, ca fost coleg de Parlament al multora dintre voi, le-a scris în cunoștință de cauză: ”Nenorociților, se rupe șnurul, La muncă, la bătut țăruși cu curul !”
grup de voluntari pentru Afganistan
Să revin la poligon
Revenind la activitatea din poligon, a fost ca și cea de data trecută bine primită atât de presă cât și de rezerviști. Au fost organizate două direcții de tragere. E adevărat presa s-a delectat și cu ”cățeaua ” de companie, trăgând cu sete într-un zid de cărămidă, mai ceva ca Rambo în timp ce rezerviștii s-au mulțumit cu pm-ul și pistolul cal 9mm dar pentru rezerviști mirosul de praf de pușcă a făcut totul. Un militar când i se spune ” hai în poligon”, lasă și nevastă și copil și pleacă să audă glasul celei pe care o îngrijește ca pe ochii din cap, arma din dotare. Dacă cineva ar inventa un spray bărbătesc cu miros de praf de pușcă, ar da faliment toate celelalte firme de profil.
Și pentru c orice tragere are un clasament, iată care a fost acesta, pe categorii:
Presă:
clasament feminin
1. Ionelia Nucă – Cotidianul Lupa
2. Aura Şerbănică – Lupa
3. Magda Andriescu – Televiziunea GTV
clasament masculin
1. Mihai Dişa – Oltenia 3 TV
2. Lucian Sandu – Ediţie Specială
3. Adrian Niţă – Digi 24 Craiova
Clasament general
1. Redacţia Oltenia 3 TV
2. Ediţie Specială
3. Resboiu.ro
Rezerviști:
Pistol mitralieră
DSCN1248
1. Lt.col (r) Stelea Gheorge
2. Col. (r)Puiu Nicolae
3. Mr.(r) Cîrstea Ștefan
Pistol
1. Col( r) Neacșu Marin
2. Col.(rtr) Picioruș Sergiu
3. Col. (r)Puiu Nicolae
Clasament general:
DSCN1260
1. Col ( r ) Puiu Nicolae
2. Col. ( r) Neacșu Marin
3. Lt.col ( r) Stelea Gheorghe
DSCN1262
Felicitări comandantului Garnizoanei , Gl. Bg. Dorin Blaiu pentru inițiativă, militarilor B 26 și B 20 pentru organizare, sprijin si respect, celor care au răspuns prezent pentru onorarea invitației și eforturilor organizatorilor. Zilele următoare activitățile continuă conform programului anunțat în comunicat. Să sperăm că prezența și participarea craiovenilor va fi pe măsura eforturilor organizatorilor.
https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=18788&pos=0&NR=b42&AN=2015

La Poligon, birjar!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.