vineri, 6 iunie 2014

A fi sau a nu fi liberal


PNPL-marca-Frunzaverde-www
În sfârşit a înţeles şi Ponta că USL nu mai există. După luni de contradicţii şi încercări de a păstra sigla USL sau ceva liberal în guvernul său, prin racolarea sau cumpărarea unor liberali care erau numiţi de Antonescu dar plătiţi de Ponta, iată că a venit momentul să înţeleagă şi el că PNL-ul nu se mai întoarce să îi crediteze lui imaginea de mâncător de balauri, mai ales după ce bătuse palma cu toţi balaurii interni şi externi. După ieşirea PNL de la guvernare a tot încercat să momească câţiva penelişti promiţându-le marea cu sarea, pe unii momindu-i chiar cu sprijinul la prezidenţiale, iar poporului promiţându-i că nu va accepta ca şi preşedintele şi premierul să facă parte din acelaşi partid. Cine mai crede în promisiunile lui Ponta? Poate doar Tăriceanu, care a devenit cel mai penibil politician al deceniului prin încercarea de a intra în şedinţa Biroului Politic al PNL, trimis fără îndoială de Ponta. Dacă însă a făcut-o din capul lui, ar trebui să îl schimbe. Şi dacă tot merge să îl schimbe ar trebui să îl ia şi pe Antonescu. Ce se întâmplă acum cu PNL-ul este de domeniul filmelor horror. Istora PNL-ului, dacă acest partid va mai exista, va consemna perioada Antonescu drept cea mai neagră perioadă a partidului, când partidul, doctrina şi principiile liberale au ajuns monedă de schimb, totul subordonându-se unui singur scop: obţinerea puterii,a caşcavalului, a scaunelor.
Toate ar fi fost bune, poate, pentru liberali, nu pentru partid, dacă Ponta nu i-ar fi tras în ţeapă şi odată cu obţinerea postului de premier nu i-ar fi tratat cu dispreţ. Faceţi doar o socoteală câţi miniştri liberali au fost schimbaţi din 2012. Nu este mai puţin adevărat că aici o parte din vină o poartă şi Antonescu, cel care a nominalizat oameni compromişi, convins fiind că aceştia odată ajunşi în Parlament sau guvern sunt intangibili. Dacă mai punem la socoteală că a avut în mână şi ministerul Justiţiei pe care însă l-a donat la ambiţie PSD-ului, nici nu mai trebuie să aducem alte dovezi. Aici a avut tot atâta mine cât şi Becali. Ponta odată suit pe cal a făcut tot posibilul să compromită miniştrii liberali pe care i-a lăsat pe mâna lui Kovesi. Practic Ponta a spălat pe jos cu Antonescu în timp ce acesta dormea liniştit. Târziu, foarte târziu, când a văzut că miniştrii nominalizaţi de el, deci ai PNL sunt de fapt ai PSD şi că Ponta fură singur şi nu le dă şi lor voie să fure, cum bine spunea o doamnă deputat liberală din Timiş, a rupt pisica, dar nici atunci de tot.
Încă de atunci luase totodată decizia de a trece după alegerile europarlamentare în grupul PPE care tindea să devină majoritar. A aşteptat alegerile, a văzut că PPE a câştigat şi hop şi el cu puterea. Mişcarea asta fusese stabilită de pe vremea când făcea vizite „particulare” în Austria, de se întreba lumea când unde e Ponta, când unde e Antonescu. Aşa că trecerea PNL în grupul PPE, nu este o găselniţă de moment, este ceva clocit de mult, ca şi fuziunea cu PDL. PNL şi-a rezervat din timp, câteva sigle la OSIM, urmând ca alegerea asupra denumirii noului partid să se facă în momentul în care discuţiile vor fi oficializate şi noua alianţă, fuziunea vor căpăta formă. În principiu fuziunea sau absorbţia se va face între PNL şi PDL, atunci când vor avea certitudinea că vor avea şi sprijinul altor partiduţe sau forţe inclusiv PMP-ului care iată prin doamna Udrea încearcă o apropiere. Interesant este că întrebat dacă este gata să cadă la înţelegere cu doamna Udrea, domnul Antonescu nu a spus nici da nici nu, a spus doar că doamna Udrea nu este preşedinte de partid. Este şi acesta un răspuns. Revenind la intrarea PNL în grupul partidelor populare Europene, treaba este serioasă şi aşa cum spuneam de mult pusă la cale. Prin Noiembrie 2013 domnul Frunzăverde fostul vice PDL trecut la PNL înregistra câteva mărci la OSIM, printre care şi PNPL, adică Partidul Naţional Popular Liberal, pasămite pentru a-i tăia macaroana lui MRU care cică intenţiona să îşi transforme forţa civică în partid liberal. Unii spuneau atunci că asta era o manevră băsistă făcută cu scopul de a distruge PNL, a crea confuzie şi a duce în derizoriu noţiunea de Liberal. Uite că nu i-a mers lui MRU, sau mai bine zis nu era nevoie, s-au ocupat Frunzăverde şi Antonescu de asta, că e mai bine când se face din interior s-a dovedit asta încă de pe timpul Iliadei. Indiferent cum se va numi noul partid şi cât de popular va fi, lucrarea este începută. Dar nici PDL nu a stat degeaba, în Iunie 2012, deputatul PDL de Cluj Adrian Gurzau, e adevărat, aripa Băsescu, înregistra tot la OSIM marca UPL, adică Uniunea Popular Liberală. Şi ca să nu creadă cineva că numai dreapta este liberală, să ne amintim că prin Decembrie 2013 un domn conservator, secretar de stat pe la Ministerul Muncii înregistra tot la OSIM, denumirea de Partidul Social Liberal. Până şi Tăriceanu, ultima păpuşă a lui Ponta, a anunţat că îşi face un partid Reformator Liberal pe vremea când se visa liderul din umbră al liberalilor, până să fie scuipat afară din Biroul Politic. Aşadar, sintagma liberal este de vânzare, oricine o poate cumpăra aşa cum se cumpără şi demnităţile şi demnitarii, funcţiile, ministerele, locurile pe liste de candidaţi şi voturile.
Vorbind de PNL, nu pot trece cu vederea faptele celui mai nou vice liberal devenit fost vice liberal cu intenţii de a deveni preşedinte liberal. Domnul Klaus Johannis, cel care mai recent a mai pierdut un proces cu o casă luată cam cu japca şi dată de judecători proprietarilor de drept, s-a supărat cică tare mult pentru rezultatele slabe ale partidului Liberal la europarlamentare şi şi-a dat demisia cică de onoare. Demisia de onoare se dă de regulă de cineva care consideră că nu a făcut tot ce trebuia pe funcţia pe care a fost şi consideră că nu este bun pentru funcţia respectivă. Aşa ar lăsa să se înţeleagă gestul domnului Johannis. Numai că la două zile după demisie, domnul demisionar anunţă că va candida la funcţia de preşedinte de partid. Cum puii mei? Nu eşti bun de vice, dar eşti bun de preşedinte. Cine crede în această gogomănie să treacă pe roşu. De fapt demisia lui a fost anunţată cu intenţia de a-l salva pe Antonescu şi a-l ţine în funcţie până la alegeri şi până se stabileşte viitorul noului partid. Dacă Johannis nu îşi dădea demisia şi şi-o dădea numai Antonescu, conform statutului, la conducerea partidului până la alegeri ar fi trecut Johannis iar Antonescu ar fi rămas pe linie moartă. Dar aşa, cu primele două funcţii demisionate, s-a decis un interimat al fostului preşedinte care iată îşi salvează fundul cu ajutorul lui Johannis care dovedeşte altfel că este o umilă ustensilă cu ajutorul căreia Antonescu scoate castanele din foc. Şi acest om candidează la funcţia de preşedinte. Probabil dacă va fi ales, (deşi nu ştiu ce rost mai are de vreme ce PNL se desfiinţează şi apare PNPL) Antonescu va fi prim-vicepreşedinte după modelul Putin-Medvedeev. Şi iată cum un om adus în partid pentru simplul motiv că ştie limba doamnei Merkel, în speranţa că îl va face pe domnul Antonescu mai apropiat de populara nemţoaică, speră să devină preşedintele partidului. Cât de jos trebuie să fi ajuns PNL dacă nebunul ia locul regelui iar regele locul nebunului? Pe mine domnul Klaus Johannis nu m-a convins cu zâmbetul său fals şi faţa împietrită, aproape incapabilă de un rictus omenesc. Johannis a fost un nume fabricat, o glumă pentru a-l face pe Băsescu să îl aprobe pe Ponta prim ministru. Acum gluma s-a îngroşat şi riscă să devină dramă.
Privind în interiorul PNL te întrebi fără să vrei cine ar mai putea salva partidul? În afară de bătrânul Qiuntus, PNL nu mai are aproape nimic liberal în el. După ce s-a amestecat cu tărâţele PSD, sigla partidului ar trebui sa fie caşcavalul. Toţi caută doar ciolanul, nimănui nu îi mai pasă de principii, nu că le-ar fi păsat prea mult până acum, dar de ochii lumii mai stăteau la fereală. De când au văzut că nimeni nu le sare în cap că un partid de dreapta a bătut palma cu altul de stânga, liberalii şi-au dat seama că orice este posibil în România în numele „ stabilităţii” şi „ democraţiei” şi cu asta s-a dat liber la orice îmbârligătură aducătoare de caşcaval. Dacă în noul partid sau noua alianţă va intra şi partidul de suflet al lui Băsescu, la prezidenţiale noul partid va avea toate şansele să atingă pragul istoric de 10% , mai ales că între timp procurorii vor trage cu dinţii de finanţatorii, politicienii, parlamentarii şi simpatizanţii PDL şi PNL. Primul pas a fost făcut, domnul Uioreanu a fost săltat, se spune că şi-ar fi recunoscut deja câteva vini. Atenţie după ploaia din cer urmează ploaia de dosare.
Domnul Ponta între timp şi-a pus tunurile pe PNL, supărat că de acum nu mai poate prosti pe nimeni cu mortul viu. Procurorii săi vor lucra cot la cot cu cei ai lui Băsescu, cel care acum are un motiv în plus să dea în penelişti, dacă Elena nu este cooptată la masa dreptei. Dragnea a promis că va sări la gâtul lui Antonescu şi al liberalilor, iar televiziunile securiştilor deja au uitat de Băsescu, şi au trecut cu toate gurile de tun pe PNL, pe noua structură de dreapta. Adevărul este că au toate motivele să fie supăraţi dacă ne gândim că totuşi marea alianţă de stânga a reuşit să adune numai 2 milioane de voturi ceea ce la alegerile prezidenţiale ar fi un dezastru. Ponta trebuie să facă ceva şi cum nu are cu ce să ridice numărul simpatizanţilor PSD, singura variantă este să scadă numărul simpatizanţilor PNL şi PDL. Aşa că tot ce va urma de acum va fi prezentarea într-o lumină cât mai proastă a adversarilor şi cum are la dispoziţie două trusturi de televiziune plus o parte din colegii de facultate, are toate şansele să reuşească. Degeaba încearcă Ghiţă să convingă că va vinde România tv,( pentru a-i face pe oameni să creadă că astfel televiziunea va deveni independentă), cine ar putea crede că Ponta renunţă la un post de televiziune supus când se apropie alegerile prezidenţiale? Hai să fim oameni serioşi. Ca o glumă de ultimă oră, domnul Ponta se leagă acum şi de numele lui Mircea Diaconu, amintindu-l ca pe o posibilă propunere a PSD pentru prezidenţiale, deşi a spus că nu va anunţa candidatul până în Septembrie. Să sperăm că Diaconu nu este la fel de credul ca Tăriceanu să creadă tot ce spune Ponta. De altfel sunt convins că până în Septembrie, vor mai apărea câţiva „prezidenţiabili”, în funcţie de evenimentele sau personalităţile care vor da bine pe sticlă. Dacă Simona Halep va câştiga Roland Garros, va fi şi ea o variantă numai bună pentru funcţia de preşedinte, sau dacă un pompier salvează pe cineva de la înec şi dă bine pe sticlă, credeţi că o să-l doară gura pe domnul prim ministru să spună că pompierul ar putea fi susţinut de PSD la preşedinţie? Număraţi numai câţi preşedinţi a susţinut Ponta până acum: Antonescu, Oprescu, Tăriceanu, Diaconu. Din toţi, doi au muşcat-o rău, unul încă mai rumegă, iar ultimul abia a simţit gustul.
Între timp liberalii vor dispărea sau prolifera după cum va vrea fiecare om cu iniţiativă şi ambiţii de şef de trib. Liberalii au ajuns de râsul lumii se pare că toţi sunt vorbiţi să facă praf acest partid şi sintagma „liberal”.
PS :  Nu pot să nu spun două cuvinte şi despre fosta ministru al muncii, doamna Câmpeanu. Am văzut-o zilele astea la tv, a două zi după alegeri, pe culoarele parlamentului. Vă spun sincer, m-a uimit zâmbetul larg pe care îl afişa, de parcă i-ar fi fătat vaca, nu i-ar fi murit capra. Toţi peneliştii afişau o mină cât de cât sobră, corespunzătoare – măcar de ochii lumii – rezultatelor la alegeri, numai doamna Câmpeanu radia pur şi simplu. E adevărat şi domnul Tăriceanu încerca să zâmbească dar mai ferit şi oricum a zâmbit până a fost dat afară din BP că după aia nu i-a mai ars nici lui de râs. Pe domnul Stroe nu l-am văzut dar oricum domnia sa nu mai râde de când s-a declarat contemporan cu groaznicele.
Cea mai tare gluma însă este cea pe care o lansează Ponta, că Antonescu ar avea de gând să bată palma cu partidul lui Băsescu. Dar Ponta ce a făcut prin actul de coabitare, a bătut covoarele?  Penibil.
http://octavpelin.wordpress.com/2012/11/09/vicepresedintele-pnl-sorin-frunzaverde-i-o-facut-sah-mat-pe-mru-si-liberalii-basisti/
http://stirileprotv.ro/stiri/politic/sorin-frunzaverde-a-cerut-osim-inregistrarea-partidului-national-popular-liberal.html
http://stirileprotv.ro/stiri/politic/deputatul-pdl-adrian-b-gurzau-b-cere-osim-inregistrarea-marcii-uniunea-popular-liberala.html
http://www.financiarul.ro/2013/12/09/partidul-conservator-se-va-numi-partidul-social-liberal/
A fi sau a nu fi liberal

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.