vineri, 28 iunie 2013

Ponta prins în propria cursă

 soarece in cursa
Curtea Constituţională a luat în discuţie, la cererea Opoziţiei, Legea Referendumului. După cum se ştie, actuala putere modificase condiţiile de validare a referendumului, cerând ca acestea să fie acceptate cu prezenţa a doar  30% din cetăţenii cu drept de vot şi cu cel puţin 25% voturi valabil exprimate. Deci să presupunem că la un număr rotund de 18 milioane de cetăţeni cu drept de vot ar fi fost suficient ca să se prezinte la vot aproximativ 6.000 000 de votanţi iar din aceştia să fie valabil exprimate aproximativ 1.500.000 de voturi ca să fie validat referendumul. Deci votul a 1.500.000 de oameni , cam atâţia câţi membri fideli crede PSD că se pot prezenta la „oaste” la nevoie,  cu cei ademeniţi de sticla cu ulei sau găleata de apă cu tot,  pot decide soarta celor 18.000.000. Deci mai puţin de 10% din populaţia cu drept de vot ar decide ceea ce nu ar vrea celelalte 90 de procente. Cam aşa a vrut şi a gândit actuala putere să decidă soarta gazelor de şist, a Roşiei Montana ,  a regionalizării şi a Constituţiei. Dacă ne gândim, pe regionalizare, se vota la pas , dacă dădeau ungurilor traseul Covasna- Budapesta, minele din Apuseni şi apele minerale din Harghita şi Covasna. Din cauza asta s-a opus Ministrul Mediului UDMR-ist avizului de mediu pe Roşia Montana, pentru că nu voia ca românii să le distrugă solul pe care îl vizau la regionalizare.
Dar uite că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg. CCR updatată cu Morar şi Pivniceru deci doi din cei care nu îl iubesc prea tare pe Ponta, unul pentru că a fost păcălit şi unul pentru că l-a păcălit, a declarat constituţionale cererile lui Ponta, dar .. nu pentru Ponta ci pentru cel care va fi la putere peste un an. Ponta, ca şi Antonescu, speră că el va fi pe cai mari   când va intra în vigoare noua lege, dar eu nu aş băga mâna în foc. După ce a declarat Ziua Drapelului drept Zi de Doliu, aşa cum Laszlo Tokeş a declarat Ziua Naţională a României Zi de Doliu,după ce cocoloşeşte un ministru de externe care a acţionat dezastruos în criza Muntenegru, după ce va primi piedici şi şuturi după şuturi de la Băsescu în timp ce el se va distanţa de liberali, peste un an Ponta va fi mai mic decât Boc.
Deci CCR a hotărât, legea, se aplică în forma adoptată de Parlament peste un an. Ce va face acum Ponta cu regionalizarea, cu Constituţia şi gazele de şist? O să amâne proiectele până la anul când va intra legea în vigoare? Riscant, udemeriştii nu pot aştepta atâta, regionalizarea deja este făcută  pe hârtie,  şefii de regiuni au cotizat, nu pot aştepta, în PSD s-au ales şi preşedinţii regionali. O să amâne votarea Constituţiei? Nu se poate, nu pot aştepta alegerile şi nu poate organiza referendum de schimbare a Constituţiei  cu 6 luni înainte de alegeri. O să amâne referendumul cu Chevron şi Roşia Montana? Păi oamenii au adus deja utilajele, el a garantat că se rezolvă. Domnul Ponta se află într-un mare rahăţel.
Dacă organizează referendumul în actualele condiţii are şanse minime să obţină scorul de 51 % prezenţă la vot, cu toate fraudele de care ar fi în stare, pentru că  el nu este Băsescu să aibă la îndemână toate pârghiile pentru a frauda en gros. Cu cât trece mai mult timp cu atât pierde din voturi pentru că odată cu trecerea timpului, popularitatea lui scade , miniştri fac gafe după gafe, USL devine din ce în ce mai nepopular. De oferit nu prea mai are ce oferi populaţiei, nici măcar rezerviştii nu au fost „alimentaţi” încă, au primit doar promisiuni, cuţitul este la Băsescu, deci situaţia e albastră rău. 
Va risca să amâne referendumurile până la anul ? Bineînţeles că nu. Va fi nevoit să urgenteze chiar referendumurile cât încă mai are trecere pe la cei care încă nu s-au dumirit cu cine au de-a face. Apoi  va trebui să dea dovadă de o mare nesimţire, pentru că referendumurile nu vor trece şi va trebui să treacă peste ele, spunând că votul este consultativ, nu obligatoriu. Sau va formula în aşa fel întrebările la referendum încât votul negativ sau neprezentarea la vot să fie favorabile ideii sale. Ceva de genul „ sunteţi de acord  să nu se introducă exploatarea gazelor de şist? Cu o asemenea întrebare are toate şansele ca referendumul să fie infirmat,  deci va concluziona că populaţia este de acord să se exploateze gazele de şist pe principiul negării negaţiei.  Sau la Constituţie va întreba „ sunteţi pentru păstrarea actualei Constituţii ?„ Neprezentarea la vot va insinua dorinţa de schimbare a Constituţiei.  Aceasta este singura scăpare.
Şi mai este o variantă, Nesimţirea Supremă, VARIANTA NEORGANIZĂRII NICI UNUI REFERENDUM,. PENTRU NICI UNA DIN CAUZE ŞI EFECTUAREA SCHIMBĂRILOR PRIN LEGIFERARE FĂRĂ REFERENDUM. Două din ele vor trece fără probleme prin Parlament, pentru că în ciuda certurilor de suprafaţă,  atât puterea cât şi opoziţia s-au angajat în faţa Europei şi a marilor Licurici că vor da verde exploatărilor şi vor fărâmiţa ţara. O să fie probleme cu schimbarea Constituţiei, dar Băsescu nu poate refuza decât odată promulgarea aşa că  trăiască Sfânta Nesimţire.
Oricum, Ponta va trage acum pentru schimbarea legii referendumului din vară. Nu e pentru cine se pregăteşte, e pentru cine se nimereşte.

Ponta prins în propria cursă

Un comentariu:

  1. 25% tot din 18.000.000 .
    Adica 4.500.000 voturi valabile . Din acestia , are cistig de cauza ... majoritatea . Deci 2.500.001 votanti fie cu da fie cu nu .
    Daca nu sint 6.000.000 voturi exprimate si , din acestea , 4.500.000 voturi valabile ... nu este validat referendumul ...

    Acest sistem poate fi aranjat din birouri mult mai usor decit cel cu 50% participare ...

    Pesedeii au lucrat acest model pentru a le iesi regionalizarea . Au sarcina de la stapinii lumii sa imparta Romania in mai multe statulete ...

    Iar Curtea Constitutionala , din grija de a nu-l mai suspenda pe base , a dat peste cap si regionalizarea .
    Este posibil sa primeasca ordin (Curtea constitutionala) sa spuna ca pentru impartirea Romaniei in mai multe statulete este suficient votul a 10% din populatie ...

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.