joi, 27 iunie 2013

Cazul Muntenegru


accident cu jaf craiova
Din primele rânduri îmi exprim compasiunea şi empatia cu familiile victimelor accidentului din Muntenegru.
Accidentul a fost şi este  – şi o spun cu tot regretul –  o mină de aur pentru televiziuni şi politicieni. Pentru televiziuni indiferent de orientare a fost un subiect care ţine românul cu ochii în ecran deşi sunt convins că nimănui nu îi creşte nici salariul nici  nivelul de trai dacă află amănunte lipsite de importanţă privind accidentul. Nici măcar rudele celor accidentaţi nu puteau primi informaţii prin televiziune pentru că primii informaţi cu numele celor accidentaţi şi decedaţi  sunt membrii de familie. Şi atunci de ce două zile de discuţii sterile în care practic nu am aflat nimic concret, nimic în plus sau mai bine zis nimic bun ?
Am aflat doar că :
1. Ponta ar fi fost informat despre accident la 3 ore după ce acesta s-a produs, fiind informat de doctorul Arafat care cerea aprobarea să plece cu un avion militar. În timpul acesta el făcuse un baschet . Putea să joace şi ping-pong sau să co-piloteze o maşină sau o ţară, dar de ce după 3 ore când normal un astfel de caz este adus la cunoştinţa ministrului de externe imediat ce ambasadorul află iar acesta îşi informează premierul în secunda doi ?
2. Localnicii din zona accidentului a acţionat incredibil, mulţi muntenegreni riscându-şi viaţa pentru a o salva pe a celor căzuţi în prăpastie.
3. La o aşa de mare tragedie, la faţa locului s-au deplasat 4 miniştri din Muntenegru pentru a afla despre ce e vorba şi a fi în măsură să răspundă primului ministru din Muntenegru sau omologilor din România.
4. Sute de oameni, muntenegreni, au alergat spre spitale să doneze sânge, nechemaţi de nimeni, pur şi simplu pentru că şi-au dat seama că va fi nevoie la atâtea victime. Mii de mulţumiri!
5. După ce a terminat partida de baschet şi a fost informat că presa s-a inflamat că guvernul nu a mişcat nimic  timp de 3 ore, primul ministru   trece la cârmă şi înfiinţează o grupă de şoc, scoţându-şi miniştri la vedere  pe unde circulau reporterii. Ce şi-a spus, dacă în Muntenegru au acţionat 3 miniştri, noi o să scoatem 5, că doar este vorba de români. Era un concurs, şi nu trebuia să pierdem. Daca Muntenegru a declarat yi de doliu, declarăm şi noi, nu contează că pe 26 e Ziua Drapelului, ce să ne-o ia ei înainte ?  
6.Primul ministru vrând parcă să supraliciteze şi să recupereze imaginea pierdută cu întârzierea  reacţiei, adună guvernul şi dă ordin să se declare zi de Doliu Naţional pe data de 26.06.2013, dar nu spune de ce  şi mai ales DE CE pe 26.
7. Şoferul autocarului, cel care a făcut accidentul este POLIŢIST  ACTIV. Acesta se afla în concediu şi nu raportase că părăseşte ţara, aşa cum îi cereau regulamentele de ordine interioară.
8. Între firma organizatoare a excursiei şi Ministerul de interne exista un contract de „colaborare” probabil instituţional. La 29 iunie 2012, Mareea Comtur firma de turism organizatoare a excursiei  cu accidentul, a semnat un contract în valoare de 5.598.710 de lei (1,22 milioane de euro) cu Ministerul Administraţiei şi Internelor. Obiectul contractului este „servicii transport aerian ocazional în perioada mai 2012-aprilie 2014.Curios, este că conform declaraţiilor celor două părţi contractante, contractual a fost reziliat în decembrie 2012, deci imediat după alegerile parlamentare. Nu spune nimeni însă câţi banii au reuşit să încaseze în 6 luni şi în ce condiţii a fost reziliat contractual, nu cumva prin metoda Bextel ? Cine ne spune ? Culmea culmilor, o firmă care are un profit de 5000 de euro în 2012,
9. Primul ministru decide să suporte toate cheltuielile de spitalizare, transport şi înmormântare ale celor implicaţi în accident, ca şi când s-ar simţi vinovat cu ceva sau ar vrea să acopere pe cineva sau să evite  aflarea celor vinovaţi. Unele guri mai rele spun că şi declararea Zilei de Doliu Naţional ar avea cam aceleaşi intenţii, pe lângă cele de imagine.
10. Firma de transport, Gregory Tour, ar aparţine unor poliţişti activi sau în rezervă.
11. Ministru sănătăţii a făcut apel pe posturile de televiziune la cetăţeni să vină să doneze sânge.
Până aici nimic care să mă ţină cu ochii în televizor.
Ce nu am aflat:
1.      De ce a fost informat atât de târziu domnul Ponta şi cine se face vinovat de neinformarea sa? Normal ar fi fost ca domnul Ponta să fi spus: „ regret cele întâmplate, ministrul de externe sau consilierul meu personal nu m-a informat imediat, ca urmare am decis să îl demit. Faptul că nu a spus aşa ceva mă face să mă gândesc dacă nu cumva a fost informat, dar a considerat că „nu e o tragedie prea mare” De ce cred asta ? Pentru că atunci când i s-a spus că data de 26.06. este declarată Zi Naţională de Legea nr. 96/1998, dar acesta a dat din mână şi a spus: „MÂINE E ZIUA DRAPELULUI, DA? NU CRED CĂ E CHIAR UN MOMENT DE SĂRBĂTOARE”. Ei bine eu sunt tentat să cred că i s-a spus la timp despre accident, dar a răspuns:” accident, 18 morţi, da? Nu cred că e chiar o tragedie. “ Numai aşa se explică faptul că nu a spus cine e vinovat că nu a fost informat decât după 3 ore şi nu a fost nimeni demis. Păi dacă Ziua Drapelului nu reprezintă nimic pentru domnul Ponta, votul a  7,4 milioane de alegători a fost insignifiant , el a semnat acte de coabitare peste votul a 7.4 milioane de votanţi de ce aş crede că îl doare undeva de 18 oameni morţi în accident? Să fim serioşi, totul e imagine.
2.      De ce a vrut Ponta ca 26 să fie Zi de Doliu şi nu 27?
3.      Ce căuta poliţistul acela pe post de şofer de autocar?
4.      Cum se face că firma care a avut până la alegerile din Mai 2012 un profit de 10000 Euro în 2010 şi  5000 Euro în 2011 face busc în Iunie 2011 un contract cu Ministerul de Interne  de 1.22 milioane Euro. Au jucat la Bingo, sau cum s-a întîmplat?
5.      Cu câţi bani a sponsorizat firma Mareea Comtur, campania USL la locale şi parlamentare? Poate afla cineva? Sau măcar cu cine este rudă şeful firmei prin conducereaa USL? O să se spună că nici usturoi nu a mâncat şi nici gura nu îi miroase. Nu spune nimeni câţi banii au reuşit să încaseze în 6 luni şi în ce condiţii a fost reziliat contractul, nu cumva prin metoda Bextel ? Cine ne spune ? Culmea culmilor, o firmă care are un profit de 5000 de euro în 2012,primeşte un contract de 1,22 milioane Euro în iunie, dar în Decembrie, reziliază contractual pentru că “nu era bun pentru noi din punct de vedere financiar.” Nu e aşa că au simţul umorului?
6.      De ce a anunţat astăzi ministrul sănătăţii populaţia să vină cu mic cu mare să doneze sânge , dacă la ora 22 anunţă într-un comunicat official că cei care vor să doneze să meargă mâine la spitale. Deci după ce a pus oamenii pe drumuri, îşi adduce aminte că de fapt este târziu şi nu are pe nimeni la centrul de recoltare, el nu se gândise timp de două zile să organizeze prezenţa personalului la centrele de recoltare sau spitale, pe el îl interesa să apară la tv spunând tâmpenii. Ca să nu mai spun că putea organiza recoltarea de sânge de ieri dimineaţă. El săracu s-a gândit la asta numai când a ajuns avionul cu primii răniţi pe aeroport şi probabil l-a întrebat Arafat dacă este sânge în spitale. Cu aşa ministru, Sănătatea este pe moarte.
7.      Care  au fost condiţiile în care a condus şoferul, cum se respectă orele de odihnă, sau cum îşi grăbesc firmele de transport şoferii să vină cât mai repede din cursă ca să poată să se încadreze în timp şi să scoată profit.
Ce nu înţeleg:
1.      De ce a trebuit să văd pe post o zi întreagă 5 miniştri învârtindu-se pe lângă camerele de luat vederi, ca Mihai Lupoi la Revoluţie? Ceea ce au spus ei nu făcea obiectul prezenţei lor prin zonă;
2.      De ce a fost aleasă ziua de 26 Zi de Doliu, exact de Ziua Drapelului, atâta vreme cât nu mâine sunt organizate funeraliile? Nu era mai nimerit să declare –dacă era necesar- ca zi de doliu ziua înmormântării ? NU CUMBA DOMNUL PONTA A EXECUTAT ASTFEL ORDINUL LUI TOKEŞ CARE A SPUS CĂ PENTRU EL 1 DECEMBRIE ESTE ZI DE DOLIU? Ei bine , dacă pentru Tokeş  1 Decembrie, este zi de doliu, PENTRU PONTA ZIUA DRAPELULUI ESTE ZI DE DOLIU. Frumoasă companie domnul Ponta, luaţi-vă de mână cu Tokeş şi jucaţi Ozosep.
3.      Cum se face că 1 poliţist are de 13 ani un al doilea serviciu, acela de sofer la o firmă de transport persoane, iar şefii lui habar nu au ?Conform „Exclusiv RL, ” Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, a declarat că subofiţerul care lucra şi ca şofer pe autocarul prăbuşit în Muntenegru nu şi-a anunţat superiorii că părăseşte localitatea şi ţara, aşa cum prevede legea, şi nici că are un alt loc de muncă. Reprezentantul Poliţiei Capitalei a mai arătat că poliţistul lucra din septembrie 2012 ca şofer la firma care a dus turiştii în Muntenegru. Întrebat dacă Poliţia Capitalei ştia că subofiţerul avea un alt loc de muncă, Niculae a declarat că acesta „trebuia să anunţe că mai are o altă activitate pe lângă cea de poliţist”, însă nu a făcut acest lucru.” Cum dracu domnule , serviciile astea care pun microfoane în dormitoarele celor care scriu despre conducerea de partid şi de stat nu este în stare să afle în 13 ani că un poliţist face “graniţa” în fiecare an pe post de şofer? Cine poate crede aşa ceva ? eu nu. Păi numai dacă ne gândim că la fiecare 6 luni sau să zicem un an trebuia să ducă cazierul sefului firmei unde lucre, ca să îi poată prelungi contractual şi tot ne punem întrebarea ce a scris pe cererea de cazier, ca să nu mai spun că trebuia să prezinte documentele la graniţă deci să fie înregistrat că a trecut graniţa. Cine spune că nu se mai întâmplă asta, e copil. Deci domnule ministru de interne, ia mai săpaţi un pic prin minister şi vedeţi cum stau lucrurile. Pe cine acoperiţi ?
4.      Ministru apărării dă un comunicat prin care ne anunţă că Ziua Drapelului va fi „sărbătorită” în bernă. „Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa va participa, miercuri, 26 iunie, de la ora 09.00, la ceremonia publică dedicată Zilei Drapelului Naţional, în Piaţa Tricolorului din Bucureşti, situată în faţa Palatului Cercului Militar Naţional.
Drapelul va fi adus în piaţă, va fi binecuvântat de către un preot militar şi va fi ridicat pe catarg în acordurile Imnului naţional al României. După ce se va citi Hotărârea de Guvern prin care ziua de 26 iunie a fost declarată zi de doliu naţional pe teritoriul României, drapelul va fi arborat în bernă şi se va ţine un moment de reculegere în memoria victimelor accidentului rutier produs în Muntenegru.”
La francezi se spunea „regele a murit, trăiască regele”. La noi e invers, se spune : „ e Ziua Drapelului, coborâţi-l în bernă”!
Oameni buni, la mine la ţară, când era planificată o nuntă, un botez, o tăiere de moţ şi se întâmpla să moară cineva din familie apropiat de cei cu evenimentul în zilele premergătoare evenimentului, era mare dandana. Săreau toate babele satului şi clopotarii să spună că nu e  semn bun să ai nuntă în zi de doliu, că e semn rău, că nunta sau botezul vor sta sub semnul doliului. Se luau toate măsurile şi cele două evenimente se decalau. La noi, Domnul Ponta decide că Ziua Drapelului nu este o Zi Naţională, deşi există o lege care îl contrazice şi decide să transforme ziua Naţională în Zi de Doliu. Ministrul Duşa face sluj şi execută milităreşte ordinul bătându-şi joc de Drapel şi sărbătorindu-l în bernă. Să fie cumva un semn că Drapelul va fi schimbat sau doar un semn că cei doi nu au nimic sfânt, nici măcar drapelul ?
 Eu aş declara Zi de Doliu – Ziua de 9 Decembrie 2012
Cam asta am reţinut eu din acest accident.Defilarea miniştrilor la tv astăzi  mi-a produs o stare vecină cu greaţa
PS: Văzând cum au acţionat muntenegrenii la accident, am vrut să mă mut în Muntenegru. M-am gândit la ce s-a întâmplat pe 12 aprilie 2012 în Craiova cu o femeie care a fost accidentată şi mi-am spus că parcă e mai bine să fiu ajutat şi salvat în caz de accident, decât jefuit.

Cazul Muntenegru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.