marți, 3 iulie 2012

Întâlnire cu consilierul Ministrului Apărării, doamna Sârbu Simona Luminiţa



Luni după amiază la orele 16.30 a avut loc la Cercul Militar din Craiova o întâlnire a doamnei consilier Simona Sîrbu, preşedinta comisiei de redactare a noii legi a pensiilor militare, cu reprezentanţii asociaţiilor militarilor din Craiova. Au participat reprezentanţi ai filialelor SCMD din Craiova, Caracal, Slatina şi Pleniţa, preşedintele ROMIL , Marian Popa şi domnul Col (r)Ionescu, reprezentant al ANCMRR filiala Craiova. Domnul general(r) Grecu, preşedintele filialei, nu a venit , probabil nu l-au lăsat părinţii… de la Bucureşti.

Discuţiile, cum era de aşteptat s-au axat pe noua lege a pensiilor militare. După ce doamna consilier a făcut o scurtă prezentare a paşilor făcuţi până în prezent , s-a trecut la discuţii şi propuneri. Au luat cuvântul reprezentanţi ai tuturor filialelor SCMD care au pus în discuţie aspecte legate de :

1. Necesitatea luării unor măsuri concrete şi adoptării unei HG care să rezolve cel puţin la nivel de legiferare, dacă nu şi practic la nivel financiar, problema pensiilor pe 2012 pentru cei cărora le-au scăzut pensiile.
2. Necesitatea rezolvării problemelor legate de lipsa răspunsurilor la contestaţiile trimise comisiei de rezolvare a contestaţiilor, care duc la pierderea proceselor pe fond din lipsa unui răspuns din partea MApN.
3. Problema ordinului MS132 dat pe baza HG S1019 de fostul ministru şi aplicat discriminator pentru „aranjarea unor pensii” ca şi a abuzului făcut prin intervenţia unor factori de decizie care au blocat aplicarea prevederilor legale şi au dat o  interpretare tendenţioasă.
4. Probleme legate de lămurirea Art. 107 din varianta de lege expusă pe blogul SCMD .
5. Obţinerea unui acord al Ministerului Apărării Naţionale respectiv al departamentului juridic în vederea suspendării proceselor aflate pe rol cu pensionarii militari pe cale amiabilă cu acordul ambelor părţi până la finele anului când vom avea un răspuns clar privind noua lege ca şi eventuala rezolvare a problemei pensiilor pe 2012.
6. Efectele abrogării L-164 pentru cei care lucrează în sistemul privat şi nu beneficiază de vechime de muncă corespunzătoare anilor lucraţi înainte, aşa cum prevedea L-164.
7. Necesitatea abrogării capitolului IV din L-329 măsură ce nu implică efort financiar.
8. Disponibilitatea rezerviştilor de a participa efectiv la procesul recalculare pe baza noii legi, cu rezervişti din specialitatea finanţe pentru a asigura un plus de profesionalism acestui proces şi a evita astfel greşelile şi abuzurile făcute în procesul de revizuire anterior.

Din cele expuse de doamna consilier a rezultat că:
• Va transmite conducerii MApN aspectele legate de răspunsurile la contestaţii, de ordinul MS-132, ca şi urgentarea rezolvării pensiilor pe 2012.
• Privind art. 107 din proiectul de lege, situaţia se va rezolva de modul că noua lege va stipula calcularea pensiei în funcţie de solda de grad şi funcţie cu sporurile şi primele ce vor fi stabilite. Dacă în urma acestei recalculări pensia rezultată va fi mai mare decât pensia aflată în plată sau cea din decembrie 2010 pentru cei cărora le-a scăzut prin revizuire, aceştia vor primi pensia recalculată. Dacă pensia recalculată va fi mai mică decât pensia aflată în plată la momentul recalculării, respectiv Ianuarie 2013 sau mai mică decât cea din decembrie 2010 pentru cei cărora le-a scăzut în urma revizuirii, atunci aceştia vor primi în continuare cuantumul cel mai avantajos. Pentru toate cazurile, sistemul de aplicare a pensiei va fi cel stabilit prin noua lege, respectiv pensie militară de stat, ca pensie ocupaţională având punctul de pensie legat de soldele de grad şi de funcţie ale activilor, cuantum ce va fi corectat la fiecare mărire a salariilor activilor, aşa cum era specificat pe vechea lege 164. În cazul în care noua decizie de recalculare conform noii legi va fi trimisă pensionarului in luna mai sau iunie a anului 2013 iar suma este mai mare decât suma aflată în plată,sumele datorate pe lunile diferenţă dintre ianuarie 2013 până în momentul primirii deciziei se vor recupera conform proiectului de lege, dacă aceasta va rămâne aşa în varianta finală.
• Se va face tot posibilul să se evite orice discriminare sau nedreptăţire a unor categorii de militari deşi este imposibil de împăcat absolut toţi pensionarii. Tocmai pentru aceasta s-au luat măsuri de consultare a tuturor asociaţiilor şi categoriilor de pensionari, pentru a afla punctele de vedere şi problemele pensionarilor din cele mai diverse specialităţi, arme şi departamente, care să acopere toată problematica.
• Va susţine punctul de vedere privind suspendarea proceselor de comun acord pentru a evita pierderea proceselor de către pensionari şi pentru a da ocazia rezolvării diferendului pe cale amiabilă.
• Este oricând gata să primească atât pe adresa de mail a comisiei de lucru, respectiv comisie.pensii@mapn.ro cât şi prin filialele asociaţiilor militare orice propuneri şi sugestii care ar duce la realizarea unei legi a pensiilor fiabilă şi corectă.

Următoarea escală a doamnei Sîrbu este garnizoana Piteşti.





2 comentarii:

  1. După ce se va face recalcularea pensiei în baza noii legi un militar poate opta pentru cuantumul cel mai mare din:
    - cele 3 decizii de pensie, în baza L164, în baza legii 119 ori în baza noi legi, pentru cei pensionați înainte de 01.01 2011
    - cele două decizii, în baza L.263 ori în baza noi legi.
    Din interviul cu doamna Simona Sîrbu am mai înțeles că ” Dacă în urma unei sesizări sau în cazurile flagrante, care nu se justifică, se vor constata unele greşeli sau incorectitudini în procesul recalculării, se vor emite noi decizii, corecte” Asta înseamnă că în astfel de cazuri ar trebui modificate unele decizii de pensie din toate cele trei legi de până acum.
    Mari probleme ridică pensiile calculate în baza L.119, adică toate pensiile până la 01.01.2011.
    Neidentificarea tuturor veniturilor, în special a celor nepermanente, prime, diverse sporuri, aflate pe statele suplimentare, care s-au distrus după expirarea termenului de păstrare, aplicarea parțială a HGS 1019/2011 și incertitudinea multora dintre pensionari că adeverințele de venit, în forma în care au fost emise, fără detalierea clară a componentelor sumei totale lunare, reflectă realitatea, face că cei mai mulți dintre noi, chiar și cei cu pensiile crescute, să contestăm corectitudinea deciziilor calculate în baza L119.
    Ori ca să pot opta pentru cuantumul cel mai avantajos trebuie sa știu real care este acesta în toate deciziile. Asta presupune că până la intrarea în vigoare a noii legi Casa de pensii trebuie să rezolve urmatoarele probleme:
    - eliberarea unor noi adeverințe de venit cu detalierea tuturor componentelor soldei lunare;
    - rezolvarea contestațiilor ce reclamă litigii privind veniturile salariale ori stagiu de cotizare realizat;
    - verificarea dosarelor de pensie la care se constată valori nejustificabile ale acestora ori celor pentru care primesc sesizări ( ce turnătorie o să înceapă !)
    - rezolvarea viitoarelor contestații ce pot să apară în urma acestor trei activități de bază.
    Toată această muncă sisifică ar trebui terminată pînă pe la sfârșitul lui septembrie. Noua lege ar trebui terminată cam tot atunci, ca să se poată calcula noile decizii de pensie în baza ei, pînă prin octombrie-noiembrie. Dacă nu se realizează acest lucru nu se poate calcula suma ce trebuie alocată pentru pensii în 2013, ce trebuie cuprinsă obligatoriu în propunerile de buget ale ministerului înainte de aprobarea bugetului pentru anul următor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Corect tot ce ai spus. Pentru cei ale caror pensii au fost umflate nejustificat daca se va constata ca marirea este nejustificata, le va intra in calcul ultima pensie recalculata sau cea din decembrie 2010, in functie de care va fi mai convenabila. In rest toate punctele de vedere sunt corecte.

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.