marți, 17 ianuarie 2023

Mergem înainte

 

A venit și anul 2023 aducând cu el mai ales ultimele măsuri, proiecte, decizii și inițiative băgate pe gâtul românilor pe nemestecate și nevăzute de un guvern condus de oricine numai de români nu.

După aprobarea legilor justiției, cei care au reușit să înțeleagă adevăratul impact al acestora asupra viitorului României s-au luat cu mâinile de cap.

Pe masa de lucru a guvernului au urmat alte legi băgate pe sub mână, pe sub masă, pe sub fustă prin ședințele de guvern. Nu mai contează că un proiect a fost discutat sau nu, analizat sau nu, ele intră în ședințele de guvern în mape separate, unele intră ca proiecte în discuție și ies ca proiecte aprobate (vezi cazul proiectului privind pensiile speciale), altele nu sunt trecute de loc dar apar ca proiecte analizate la sfârșitul ședinței (e cazul proiectului privind… creșterea soldei de grad la militari). Așadar guvernul Ciucă și-a făcut obiceiul de a nu mai ține cont de propriile documente, azi întocmește planul cu documentele ce urmează să între în discuția sau spre aprobare la guvern, îl publică pe pagina Guvernului, mâine apare altceva iar la încheierea ședinței te trezești cu alte documente. Asta dovedește ori o măsluire a documentelor guvernului, ori o mințire pe față a populației ori o crasă incompetență din partea cabinetului primului ministru și a secretariatului general al guvernului. Se mai pune întrebarea dacă aceste bâlbe și neconcordanțe vin din ordinul generalului sau acesta habar nu are ce se întâmplă, ce se discută sau ce semnează ? Dacă ar fi să ne luăm după cazul declarării municipiului Caracal și a altor localități drept centre turistice de interes local, s-ar crede că semnează ca primarul Vasile din Las Fierbinți.  Probabil a fost găsit  pe undeva prin oraș celebrul car răsturnat, un fel de Arcă a lui Noe autohtonă,  s-au s-a descoperit vespasiana lui Caracala și așa a fost declarat municipiul obiectiv turistic.

Cu asemenea realizări am intrat în noul an.

Dar să nu fim răutăcioși, în marea majoritate, românii habar nu au ce se întâmplă în țară, dacă nu le cade o bombă sau o dronă  în curte, mulți habar nu au că prin zonă se luptă sau că România e băgată în conflictul din Ucraina până la brâu, ca să citez un clasic în viață. Și cum nu știu ce s-a întâmplat anul trecut, cei mai mulți nu știu nici ce s-a întâmplat în prima săptămână a anului 2023.

Revolta magistraților

De exemplu, uite că după ce CCR a dat decizia 650/2022 privind neconstituționalitatea OUG 130/2021, care nu era, așa cum am spus încă din data de 16.12.2022, decât un șantaj la adresa guvernului care pregătea Proiectul privind pensiile speciale, proiect aprobat de Guvern cu ”ajustările” necesare pentru a astupa gura maimarilor justiției adică o MITĂ oficială,(așa cum spuneam în articolul din data de 20.12.2022)  ACUMA, LA ÎNCEPUT DE AN s-au trezit și unii magistrați- mai bine mai târziu decât niciodată- să constate și să recunoască ȘANTAJUL ȘI MITA la nivel înalt ÎN JUSTIȚIA ROMÂNEASCĂ. Doamna judecătoare Viorica COSTINIU, președintă de onoare a Asociației Magistrației din România, s-a ”revoltat” criticând șantajul și mita la nivelul conducerii justiției. Să îmi fie cu iertare, eu nu cred în revolta doamnei Costiniu. Dacă chiar era revoltată, ar fi trebuit să se revolte din ziua în care CCR a șantajat Guvernul cu decizia 650, introdusă pentru a ”amortiza” și anula sau cel puțin modifica proiectul privind pensiile speciale, care lovea în pensiile magistraților. Dar atunci doamna Costiniu a tăcut, pentru că spera ca Guvernul să aducă ”îmbunătățiri” pentru toți magistrații. Doamna însă a răbufnit doar când a văzut că doar unele vârfuri ale magistraturii au fost ”miluite” iar ea și marea majoritate a magistraților au trecut în rândul magistraților de mâna a doua. Asta o supără pe doamna judecător, NU  NEDREPTATEA ÎN SINE, SAU ȘANTAJUL ȘI MITA DIN INTERIORUL JUSTIȚIEI.

În protestul ei, doamna nu scoate un cuvânt despre celelalte pensii lovite de ordonanță sau modificări, ci numai despre problemele cu care se confruntă ei, magistrații care până acuma în procesele altora, în speță ale militarilor, cu ministerele, casele de pensii și guvernul,  AU DAT CÂȘTIG DE CAUZĂ GUVERNANȚILOR, chiar dacă aceștia nu aveau dreptate. Orice pur sânge ajunge gloabă doamnă judecător, dar dumneavoastră ați crezut că veți fi toată viața în grajd de aur. Ei uite că mai stați și la conovăț. Nu mă bucur, observ, dar mai ales constat că nu nedreptatea vă nemulțumește ci doar cea care vă atinge. Să nu așteptați înțelegere sau sprijin, pentru că veți primi doar ce ați dat.

Impactul

O altă ieșire în public recentă, a fost cea a ministrului Budăi, care pe data de 07.01, adică de Sf Ion, a dat  o amplă…declarație privind soarta pensiilor speciale.  

În mare parte anunțul domnului Budăi nu spune mare lucru, dar apar în anunțul său câteva aspecte, despre care eu am scris în repetate rânduri dar foarte puțini au crezut sau vrut să accepte că asta ar urma. Oricât de alambicate și încâlcite ar fi vorbele ministrului din anunțul său, pentru cine știe să desfacă staniolul, rezultă câteva aspecte foarte interesante:

Citez:

  1. ” Anticipez și spun că legea va genera un impact. Știți bine că impactul nu va fi unul mic, există posibilitatea să fie o aplicare, trebuie să avem o aplicare graduală, trebuie să avem tot sistemul pus bine la punct, astfel încât când vom avea calculul cu comisia, să aplicam decizia”
  2. „Sunt cei care sunt cuprinși în cele 6 legi menționate în PNRR și în solicitarea Comisiei Europene asupra pensiilor militare. Vorbim aici de cele 2 legi din justiție și anume de statutul magistraților și de statutul personalului auxiliar din instanțele de judecată.Vorbim de diplomați, de personal al Curții de Conturi, vorbim de funcționarii publici, parlamentari și de personalul navigant și, bineînțeles militarii.”
  3. ”Pensiile militare au prevedere în acest act normativ. Este o schimbare a modului de calcul de la cele 6 luni din ultimii 5 ani, la 12 luni din ultimii 5 ani, cu precizarea că pensiile militare îndeplineau criteriile din PNRR și că pensiile militare au avut deja 2 reforme, una în 2015 cu legea 223 și alta în 2017 cu ordonanța 57 și 59 bineînțeles, și aici inițiatorii au fost miniștri de resort.”

  4. ”Noi de-a lungul timpului am avut în legea 127, trei acte normative de bază, toate care au prevăzut pensii, că au fost trei a fost bine, dar au intervenit multiple și au făcut să crească inechitățile. Unele din ele vin din intervenția de la aceste acte, al doilea lucru ieșirea în date diferite la pensie în urma acelor intervenții a adus o altă inechitate în ceea ce privește stagiile de cotizare între femei si bărbați”

Deci, pe scurt, noua lege privind modificarea pensiilor speciale, care deja a fost introdusă în Parlament, VA PRODUCE UN IMPACT CARE NU VA FI MIC. Domnul Budăi ne menajează, dar  ne avertizează că mulți vor plânge dar   nu spune cine și de ce. Vom trăi și vom vedea.

Ne mai spune domnul ministru că este vorba de cei cuprinși în PNRR (unde totuși pensiile militare nu erau incluse și chiar el spunea că nu vor fi incluse pensiile militare)  SI BINEÎNȚELES, MILITARII. ”Bineînțeles  militarii”, dar ce ați crezut, că va fi o micșorare a pensiilor în care militarii să nu fie băgați?

Și la punctul 3 domnul Budăi ne anunță ceea ce conducerea MApN neagă de ani de zile, și anume că ÎN CAZUL ORDONANȚELOR 57, 59, 114, INIȚIATORII AU FOST MINIȘTRII DE RESORT. Iar eu aș completa că cei care au întocmit documentele au fost SPECIALIȘTII din ministerele implicate.

Toate pensiile se vor reclalcula. Inclusiv cele contributive.

Și totuși, pentru că nu se poate o declarație politică fără o minciună, domnul Budăi nu scapă ocazia șă își dea cu stângul în dreptul.

Pe de o parte, ne spune că Vorbim într-adevăr de calcul fără a produce retroactivitate și fără a fi afectată partea de contributivitate.”

Pe de altă parte, în același context, tot domnul Budăi, care îi ceartă pe ceilalți miniștri că nu au înțeles și aplicat legea 127 spune :   Și da, pentru cei care depășesc cu pensia dumnealor valoarea netă a veniturilor, va fi o recalculare și vor intra în plată cu noul cuantum pe viitor.

Păi cum facem coane Mariusică, ori e retroactivă, ori nu e, ori  facem recalculare și modificăm pensiile aflate în plată, ori nu ?

În mod normal, dacă nu e retroactivă nu ar trebui să vorbim de recalculare și deci nici de un nou cuantum.

Să nu uitîm că tot domnul Budăi spunea recent că va urma un proiect SEPARAT pentru pensiile militare, pentru că el nu se poate băga acolo, dar uite că proiectul actual cuprinde și pensiile militare. Oară să fi mințit domnul Budăi ? Eu nu vred. Eu cred că față de modificările cuprinse în acest proiect, URMEAZĂ UN ALT PROIECT CARE ESTE CLOCIT DEJA SAU SE AFLĂ LA CLOCIT LA  LA MApN, care va fi mult mai amplu și mult mai dureros, care, printre altele, va trece pensiile militare pe contributivitate. Dar acesta va fi scos pe piață după ce se modifică legea pensiilor și modul de calcul al contributivității. Read my lips!

Iar pentru cei care așteaptă recalcularea ca pe sfintele moaște ale cuvioasei Paraschieva, reamintesc prevederile art IX.1 (1) din proiectul pensiilor speciale în care sunt incluse BINEÎNȘEȚES și pensiile militare : (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 12 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) -c), în care nu se includ:….”

Repet pentru toți ageamii, că data ”deschiderii drepturilor de pensie” înseamnă data ieșirii la pensie. Asta da actualizare.

Cum e turcul, și pistolul

În final, o altă știre fierbinte despre un alt ministru, domnul Lucian Bode, care după modelul șefului său, a dat și el în judecată comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai încercând să blocheze rediscutarea tezei sale de doctorat. Nu mai contează motivele, nu mai contează, nu că ar fi contat vreodată în România unde e adevărul, contează cutuma. La noi cutuma bate legea. Dacă cineva a reușit să blocheze o activitate a unei comisii legal constituite, cu atribuțiuni specifice și să o împiedice să își facă datoria, de ce nu ar putea și o altă persoanăm cu atât mai mult cu cât face parte din aceeași structură ”binecuvântată” numită Guvernul României. Mă întreb dacă șeful și predecesorul său, când și-a blocat prin aceeași procedură care va intra probabil în cazuistică sub denumirea”metoda Ciucă” a știut ce val tsunami de blocări a analizării lucrărilor de doctorat va declanșa. De azi încolo eu cred că acele comisii ar trebui desființate, iar infracțiunea de furt intelectual scoasă din codul penal.

Dar românul este băiat răbdător, el merge înainte.

https://www.libertatea.ro/stiri/nicolae-ciuca-surprins-sa-afle-ca-orasul-caracal-a-devenit-statiune-turistica-de-interes-local-4395299

https://turism.gov.ro/web/2022/12/28/romania-are-35-noi-statiuni-turistice-de-interes-local/
https://www.luju.ro/revolta-lui-costiniu-presedinta-de-onoare-a-amr-judecatoarea-viorica-costiniu-denunta-planul-privind-taierea-pensiile-magistratilor-recalcularea-pentru-diminuarea-venitului-printr-o-lege-noua-care-sa-retroactiveze-e-neconstitutionala-si-nepermisiva-in-nic
https://www.bugetul.ro/ministrul-muncii-marius-budai-a-facut-anuntul-momentului-despre-noua-formula-de-recalculare-a-pensiilor-am-descoperit-cateva-aspecte-si-le-vom-indrepta/

Mergem înainte

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.