vineri, 26 august 2022

Care revoluție?

 

În decembrie 89 noi, românii, unii zic că singuri, alții zic că ajutați de țările civilizate, Ceaușescu zicea că sub influența dușmanilor și a agenturilor stăine, am înfăptuit oficial o revoluție, deși și aici părerile sunt împărțite, alții îi zic lovitură de stat, unii loviluție, alții îngrămdeală, în fine, fiecare cu eticheta proprie în funcție de ceea ce a făcut sau citit/auzit fiecare.

Culmea e că și cei care au participat la eveniment, ori de aceeași parte a baricadei, ori din poziții opuse, au păreri diferite despre ce s-a întâmplat. Ca la noi, la nimeni.

Una peste alta, luând de bună (așa cum ni se tot cere de doi ani încoace) și ascultând doar versiunea oficială, să zicem că a fost o revoluție.

Ia să vedem ce spune DEX ul despre revoluție: Schimbare fundamentală a valorilor, a instituțiilor politice, a structurii sociale, a conducătorilor și ideologiilor unei societăți.”

Ups! Asta am făcut noi în decembrie? Păi Iliescu, Brucan Petre Roman, Bîrlădeanu, Voican Voiculescu, Sergiu Nicolaescu, generalul Vlad, Ardeleanu, Băsescu, Boc, Orban, Năstase, urmați de toți ceilalți la nivel local, ce valori reprezentau, din ce instituții publice făcuseră parte, ce ideologie fumau? Bă ești prost? Din start, ori definiția este greșită, ori noi ne mințim singuri cu nesimțire.  

Eu nu văd  că s-ar fi întâmplat nimic din tot ce scrie la dicționar că ar fi trebuit să conțină o revoluție. Dar să zicem că nu mă pricep eu la ideologii, la filosofii, la finețuri politice.

De ce a fost ucis Ceaușescu? Să nu îmi spuneți că a fost judecat condamnat și executat că iar pun mâna pe dicționar și ne rămân definițiile în gât. Păi ce, aia a fost judecată?  A fost ucis pentru că :

  1. A înfometat poporul;
  2. A distrus economia națională;
  3. A ingrădit libertatea de expresie și de mișcare a românilor;
  4. A pus căluș presei;
  5. A ținut poporul în frig, oamenii ieșeau afară din casă ca să se încălzească la coadă la butelii;
  6. A condamnat politic opozanții;
  7. A fost dictator.

Ce vremuri de restriște. Îl ascultam pe Virgil Ogășanu acum câteva zile la un post tv cum povestea cum și-a luat el primul Volkwagen prin 70 parcă, second hand din Germania cu banii economisiți din diurnă după ce a mâncat un turneu întreg doar conserve și pâine uscată adusă de acasă. Patru sute  de mărci l-a costat. L-a adus cu trenul acasă. Virgileeee, ai fost un norocos taică!  Cu 400 de euro acuma nu iti cumperi nici cauciucurile, cat despre trenuri, nepoții noștri o să le mai vadă doar în poze sau filme de epocă.

Dar ca să vedem ce s-a schimbat, în afară de ideologie față de momentul Ceaușescu.

  1. Foamete. Avem, nu ne putem plânge. Pe toate posturile tv ni se arată spectrul foametei care ne paște, vedem cum ard din senin câmpurile, culmea doar cele cultivate cu grâu. Ne plâng televiziunile de milă, au auzit ei, ăștia de la CNN că următoarea plagă este încălzirea globală care duce la foamete;
  2. Distrugerea economiei naționale: Obiectiv îndeplinit. Dacă Ceaușescu a distrus-o, cei care l-au urmat i-au desăvârșit opera, ca să vadă toate generațiile care vor urma ce a făcut criminalul. Să nu uiți Darie ! Noroc ca nu prea a mai rămas nimic de distrus așa că va urma o perioadă de ”relaxare economică”;
  3. Libertatea de mișcare. Ce nu a reușit nici Ceaușescu, care ne-a îngrădit doar plimbările afară, au reușit urmașii lui care nici la serviciu sau în vizită la părinți nu ne mai lasă. Și să nu creadă cineva că a scăpat, din toamnă, revenim la programul de ”iarnă”.
  4. Sugrumarea libertății de exprimare. Ei da, pe atunci îți era frică să vorbești liber la telefon, puteai fi ascultat, și la scrumierele din tren fumai în liniște, să nu te asculte ”tovarășul”. Acuma avem Facebook, Tik-tok, telefonie mobilă, Whatsapp, acuma nu te mai interesează dacă ești ascultat, sunt chiar folositori tovarășii, îți poți întreba telecomanda de la mașină ce a zis nevastă -ta să iei din piață, că îți spun băieții. Acuma ai voie sa vorbesti dar degeaba, ca oricum nu te asculta decat ei și te blocheaza cand vor ei. Acuma vorbesti la telefon si cand nu vrei.
  5. Înghețul. E adevărat până acuma a mai fost cum a mai fost dar de acuma ce se întâmpla doar la București, va fi în toată țara, grație politicii ”înțelepte” a guvernului. Vom îngheța simultan și în mod egal de la ăl cu țâța-n gură pân la ăl cu barba sură, pentru că electricitatea s-a scumpit iar gazele se dau ”amărâților” care ne-au luat și aurul și pădurile și pămnturile, cum se dădea benzina înainte. Înainte nu puteai să aprinzi un reșeu, un bec, că te amendau, acuma ai voie dar cine își mai permite?
  6. Condamnările politice. Păi ce s-a schimbat ? Criminalii, violatorii, hoții, traficanții de țigări, armament, carne vie, se plimbă în voie, se scaldă în bani iar magistrații ne prezită la tv filme de prost gust cu politicieni încătușați care apoi sunt eliberați si ”scăpați”. Așa e Ghiță?
  7. A fost un dictator. E adevărat, acuma nu mai avem dictatori, avem președinți ”jucători”, guverne militarizate, ISU dotat cu mijloace de impunere a forței, acuma suntem ”consultați” la orice măsură sau lege care a fost promulgată. Este adevărat că și noi am devenit mai ”permisivi” nici nu ne mai interesează, parcă suntem anesteziați.  Privim cum suntem ”operați” de parcă nu ar fi vorba de noi.

Așa că întreb și eu ca prostu, care revoluție ?

Care revoluție?

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.