miercuri, 6 iulie 2022

Bătaia de joc-partea I, ședința comună

 

După cum se știe, ieri, 28.06.2022, a avut loc la Parlament, Ședința Comună a celor două camere, dedicată în principal împlinirii a 25 de ani de parteneriat ”strategic” cu Înalta Poartă. În subsidiar, s-au discutat și unele legi, dar doar discutat, nu și votat.

Bătaie de joc la nivel înalt

Bătaia de joc a început prin lipsa de la eveniment, deși ar fi fost de așteptat să fie prezenți, având în vedere primul punct, ”sărbătorirea”, a celor doi capi, să nu zic celor două capete, căci aș greși, de la conducerea țării, respectiv prezidentul și premierul. Era de așteptat să fie și ei prezenți, pentru a-și arăta profundul atașament față de cauza comună și iubirea oarbă față de cei ce pun dacă nu coroana, măcar șapca, pe capul aleșilor neamului. Și totuși au lipsit. Asta se numește în termeni populari bătaie de joc. Întrebarea e la adresa cui? Dacă luăm în considerare faptul că de 25 de ani noi executăm orbește ordinele Înaltei porți, ne băgăm în rahat și mai nou și în război de dragul partenerului strategic, le cumpărăm toate tinichelele și îi lăsăm să ne exploateze resursele fără a le lua niciun ban, s-ar crede că cei doi și-au bătut joc de partener, dându-le o palmă fie și măcar pentru faptul că după 25 de ani stăm tot cu gura la gard cerând viza. Dacă însă privim mai profund, constatăm că bătaia de joc este la adresa cetățeanului român care nu a primit nici vize, nici șepci, nici scaune în palate guvernamentale. Deci îți mulțumim ”conducător iubit”, că ne-ai prostit.

Bătaie de joc la nivel parlamentar

După cum se știe, la ședință au fost invitați de domnul George Simion,  să participe și reprezentanți ai asociațiilor rezerviștilor. Mai avusese loc o tentatativă pe 21, dar s-a amânat pe motiv de ”lipsă de participanți”. Din cei 100 de oameni solicitați de domnul Simion, s-au înscris pe listă 28 de oameni, unul de două ori, ca să fie sigur că e primit, dar au venit doar 18. Acești 18 oameni au fost plimbați prin culoare, pe etaje, pe scări, până ce finalmente au reușit să fie ”cantonați” într-o lojă la balcon, de unde nu au avut nici măcar posibilitatea să audă ce se spune în sala aproape goală în care fiecare parlamentar făcea ce voia și nu acorda nicio atenție legilor care se discutau. Când au reușit să ajungă în balcon, se discuta încă proiectul PLx 310/2017, la microfon era domnul Coarnă, dar nu cel pe care îl cunoșteam ca lider sindical, ci altul, politicianul,  care își făcea numărul. Deși conform spuselor deputatului Simion, acesta avea avizul introducerii în ședință a rezerviștilor, când a fost vorba ca aceștia să între, toate ușile le erau închise. Închise au fost, închise le-u au găsit și vor rămâne pentru toate solicitările rezerviștilor, iar când se deschid se deschid spre iad, unde nu e lumină, ci doar întristare.

Bătaie de joc de aur

Așa cum bănuiam, ”sprijinul” domnului Simion față de rezerviști prin invitarea lor acolo, nu avea niciun scop caritabil față de aceștia. Practic domnul Simion i-a invitat pentru a justifica prezența… cutiilor cu cele peste 2000000 de semnături care cereau suspendarea sau destituirea lui Iohannis, cutii pe care Simion le-a adus și le-a prezentat presei și tuturor celor care erau dispuși să întrebe ce e în ele, căci practic asta a făcut cât a stat acolo, după cum se vede pe înregistrarea pe care a postat-o pe propria pagină de FB. Practic pe toată durata ședinței domnul Simion a împărțit monede de 50 de bani reprezentanților guvernului, și a prezentat cutiile cu semnături. Rolul celor ”100” de invitați era  să justifice semnăturile, dar momentul i-a fost stricat de ușile închise. De fapt cât de mult cunoștea și îl interesa pe domnul Simion din problematica militară, ne spune și faptul că în intervenția sa la microfonul oferit, a vorbit despre …PLx 310/2020, în loc de 310/2017. QED!

Bătaie de joc inter-rezervist

Înainte de a începe ședința, pensionarii prezenți au sperat și așteptat pe hol, venirea domnului prim-ministru, generalul Ciucă. Cum acesta nu a venit, așteptarea a fost zadarnică. Dar totuși un general le-a … luminat fața, e vorba de fostul parlamentar AUR, fostul coleg de … serviciu, Nicolae Roman care cu greu a putut fi oprit și rugat să spună câteva cuvinte. Iar cuvintele pe care le-a spus spun totul despre el. A refuzat un dialog mai… adânc, spunând doar că rezerviștii sunt divizați (ceea ce e adevărat), dar asta și pentru că unii, ca el, care ar fi trebuit să facă ceva pentru unirea și sprijinul lor, generali, comandanți ”cu pretenții”, cum ajung pe cai mai măricei, fie în politică, fie în fruntea asociațiilor, se mulțumesc să constate și să ridice din umeri, adâncind disensiunile, nu atenuându-le. Eu dacă aș fi fost acolo, i-as fi spus domnului general că dezbinarea pleacă din parlament, unde sunt destui foști militari care ar trebui și ar putea face front comun pentru apărarea intereselor militarilor, indiferent de partidul din care fac parte, dar toți își urmăresc doar propriile interese și apoi vorbesc cu dispreț despre populime. Unde este grupul pensionarilor militari din parlament domnule general? L-ați format ?Ați dat dumneavoastră un exemplu liderilor de asociații, formând un grup al rezerviștilor ”aleși”?  Nu. Ok, atunci ciocu mic!

Bătaie de joc MApN

Printre cei care au ținut să arate că sunt de față la eveniment, că știu că sunt rezerviști acolo, dar nu sunt alături de ei și nici nu îi sprijină, s-a numărat și imberbul secretar de stat, șef al DRPCVP domnul Eduard Bachide.Acesta a venit probabil să marcheze momentul, să nu spună cineva că ministerul apărării nu îi bagă în seamă apoi a plecat.prezența sa a fost pur simbolică, ca și activitatea ministrului. Despre bătaia de joc a acestui minister, prin CPS, la adresa pensionarilor, pensiilor militarilor și chiar lege, mai pe larg, cu date concrete, în materialele următoare.

În ceea ce privește viitorul OUG 59, este inutil să discutăm, din două motive:

  1. Orice s-a întâmpla cu ea, efectele vor fi … zero, pentru că există OUG 114/2018 care a preluat tot ce ar putea fi anulat prin respingerea OUG 59/2017.Asta ca să nu spun că la acest moment, anularea OUG 59 este imposibilă datorită influenței acesteia asupra multor alte legi și efectelor ce ar produce. Așa, pe bucăți, pe articole ar putea fi .. modificată dar juridic e imposibil, cu efecte catastrofale. Dar catastrofale sunt  și majoritatea legilor românești sau deciziilor judecătorești, așa că ce mai contează o catastrofă în plus.
  2. Așa cum au anunțat domnul prim ministru și ministrul Budăi, acum 2 zile, pensiile militare vor fi trecute pe contributivitate, cică așa a cerut Bruxelles, (e adevărat, la… inițiativa domnului secretar de stat de la ministerul muncii, domnul Mădălin Vasilcoiu, prieten vechi al pensionarilor militari), iar de punerea în aplicare și stabilirea metodologiei se vor ocupa ministerele de resort. Din nou vom avea o lege comună aplicată diferit unor structuri/ministere cu regim juridic comun, dar abia ne-am obișnuit.  Pot să spun, în cunoștiință de cauză că pe strada partea MApN, documentul, sau modul de aplicare este lucrat de ceva timp, ceea ce se mai așteaptă sunt doar momentul anunțului și mici amănunte care să acopere sau mascheze sub cuvinte bine alese, dezastrul ce va urma. Cineva anunța acum câteva luni  iminenta trecere în rezervă a lui Jianu, zapciul, nu haiducul. Calculatorul îl scoate prin August 2022.  Acest eveniment va veni doar după ce va fi definitivat documentul, pentru că trebuie să admitem că este expert. Oricine îi va lua locul după, dar cred că  nu mai târziu de decembrie 2022, nu se va ridica la nivelul său, va avea sarcina să aplice noua lege așa cum s-a întâmplat cu OUG 59 și M 25/2016 pe care Luca le-a lăsat spre aplicare Mihaelei. De data asta e posibil ca domnul deja general Luca, să preia și el un document făcut de altul și să își umple frigiderul pe ”munca altuia”, ca Mihaela. În popor se spune că orice cal ajunge gloabă. Știe el poporul ce spune!

Dar despre OUG 59 și M25 ceva mai încolo, ca să vedeți cum se fac economii la bugetul MApN pe spinarea rezerviștilor.

Să fim sănătoși, că la altceva nu ne putem aștepta!

https://www.facebook.com/search/top?q=george%20simion

Bătaia de joc-partea I, ședința comună

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.