vineri, 29 aprilie 2022

Oameni de caracter

 


Un dicton latin spune ” amore, more, ore, re, probantur amiciție.”Cum pe la noi prietenia a devenit rara avis, putem înlocui  acest termen desuet cu sintagma ”caracter” care este și ea pe cale de dispariție pe ramura pozitivă. Cum însă caracterul poate avea și valori negative, ca salariile și pensiile noastre, deocamdată mai putem vorbi despre caractere. Cum se probează ele însă ?

Politic

Cîțu a demsionat de la președinția PNL și urmează a fi înlocuit cu cel care îi făcea campanie împotriva lui Orban, actualul premier Ciucă. Că Orban îl promovase pe Ciucă, la ordinul lui Iohannis căruia îi fusese ”recomandat” de strategi, nu mai contează. Cert este că  la  6 luni după ce peneliștii cu o majoritate bunicică îl puseseră pe Cîțu în fruntea partidului, deoarece era premier și stabilea bugetul, aceiași peneliști, dar cu o majoritate absolută constată că domnul Cîțu nemaiavând bugetul pe mână nu mai merită susținut și hopa în căruța lui Ciucă pentru că el avea pe mână fondurile. La fel a căzut și Orban, așa a căzut Cîțu, la fel va cădea și Ciucă, chiar dacă i se pregătește alt fotoliu, mai înalt. Cu cât e mai înalt fotoliul, cu atât va fi mai aprigă căderea. În politica românească acesta este trendul. Culmea este că cei care strigau înainte Orban-președinte, apoi Cîțu- președinte, acuma vor vota Ciucă-președinte  fără nicio jenă și vor mai schimba câți-va că așa se poartă la noi. Vă mai amintiți cum striga Rareș Bodan, ”Câțu-președinte, Câțu-președinte, Câțu-președinte” de ziceai că moare pe loc de emoție și fericire? Astăzi același om  spune că se bucură că fostul președinte a luat o ”decizie înțeleaptă” și îi apreciază ” decența” de a nu provoca un nou scandal în partid. Păi cum să provoace, când știe cum a fost promovat și ce a făcut în perioada stării  de urgență?  Urgența rimează cu decența dat asta e singura asemănare.  Despre lașitatea lor, a celor care nu au participat la ședința în care Cîțu și-a depus mandatul, Rareș Bogdan nu a pomenit nimic. Om de caracter.

Juridic

Băsescu a fost ”dovedit” în instanță că a colaborat cu securitatea pe timpul cât a fost căpitan de vas și șef de agenție la Anvers. Era de altfel clar pentru toată lumea că până în 89, nu prindeai astfel de posturi dacă nu colaborai cu ochii albaștri. Numai că pe vremea când candida la președinție, domnii de la CNSAS, băieți de caracter,  au semnat cu mânuța lor că ”nu există probe” că acesta ar fi făcut poliție politică. Asta nu înseamnă că nu făcuse, doar că nu au găsit ei documentele doveditoare. Ori nu au știut unde să caute, ori au știut unde să nu caute. Acuma, când Băsescu nu mai este președinte,  dar cu o întârziere de 6 ani, uite că au dat peste documente, le-au pus la dispoziția instanței, iar aceasta, plină de oameni de caracter, a dat verdictul. O mare parte din oamenii din conducerea justiției române sunt promovați de Băsescu și iată că a venit timpul să își răsplătească binefăcătorul. Atenție Iohane ai și tu ceva dosare puse la păstrare. Fiecare dosar pus la fereală ascunde un om de caracter.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Bute unde a fost învinuită că a urmărit să își crească… popularitatea și să câștige  sprijin electoral legându-și numele de organizarea ”Galei Bute”. Trebuie să admitem că învinuirea e subțire și că, întocmai ca în cazul Năstase, și altele instrumentate politic, cei condamnați sunt băgați în pușcărie pentru bagatele, fără probe, dar rămân cu alte fapte mult mai grave nepedpsite, așa în bătaie de joc. Culmea este că procurorul de caz ceruse… rejudecarea dosarului deși știa că fapta urma să se prescrie, sau tocmai de aia. Oameni de caracter și magistrații ăștia, ca și condamnata, care ” neștiind” ce verdict urma să primească, a plecat din țară exact în dimineața procesului, pentru că era o persoană liberă, și voia să meargă în Lesbos, sau Corint. Nici ”organele”nu aveau de unde să știe ce verdict urmează să se dea,  așa că neavând motiv să o împiedice, au lăsat-o să plece. Asta înseamnă la noi prevenirea unei infracțiuni, așa între oameni de caracter.

Privind la ultimele două cazuri s-ar putea spune că cineva ar fi urmărit ca renumitul cuplu să plătească oarece datorii, dar eu nu prea cred. Este doar o simplă coincidență. Cine ar putea să fie atât de mare încât să îl lase fără casă pe Băsescu și să îî schimbe domiciliul blondei ? Chiar sunt curios cui îi va fi repartizată vila lui Băsescu.

Militar

Pe unele surse apar informații despre modul în care unii miniștri ai apărării, civili sau militari, cot la cot cu subordonați cu grade și funcții mari din armată,  au modificat legi, regulamente, pentru a-și promova, înainta în grad, neveste, fete, pupile, rude. Oameni de caracter și aici. Când s-au căsătorit toți au jurat să își sprijine consoartele la bine și la rău. Asta au și făcut. Poate cineva să îi învinuiască de ceva? Cum bănuiesc că toți s-au căsătorit după ce au intrat în armată, deci după depunerea jurământului militar, este normal că la fel ca și în legislație, ultimul document contează, deci jurământul sacru al căsniciei îl anulează pe cel față de țară. Mai contează că odată cu propriul nume, propria onoare este terfelită  imaginea armatei? Bineînțeles că nu, armata este doar o trambulină, gradele se poartă pentru a fi văzute, nu pentru a fi respectate, iar datoria… ce să mai vorbim?

Așadar pe unde te uiti, numai oameni de caracter…

 

Oameni de caracter

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.