joi, 15 noiembrie 2018

Conținutul OUG din data de 09.11.2018


Informare, dezinformare sau manipulare?
În cele ce urmează nu o să mă refer la valizele cu gogoși ale patiserilor teleormăneni, nici la coșmarurile doamnei Firea privind transformarea Bucureștiului într-o conglomerație de s(t)ătulețe și nici măcar la inocența primei doamne cu dosar penal din istoria României nu pentru că nu ar trebui altoiți ci pentru că oricum nu mai fac interesul nici unui român care se respectă.
Un alt subiect mi-a atras atenția. Se pare că dezinformarea, cu sau fără scop, a devenit atât de comună încât nici nu o mai sesizăm, nici nu ne mai preocupă dacă o știre e veridică sau nu. Este și asta o tehnică de manipulare sau mai bine spus de dirijare a maselor. Astăzi a apărut pe paginile de facebook ale unor militari, rezerviști, sau mă rog, trecuți în rezervă, o știre, mai bine spus o preluare a unor informații apărute în media, mai concret în Evenimentul Zilei. Acolo, un domn jurnalist pe numele său Andrei Pospai ne anunță :” Codul Muncii. Români, MARE ATENŢIE! SE UMBLĂ LA SALARII. Breaking news social!” Marea știre nici măcar nu e nouă, doamna Olguța vorbește de o săptămână despre salariul minim diferențiat în funcție de studii, așa că nu e nimic de senzație, nou este doar faptul că guvernul a discutat în ședința din data de 09.11.2018 proiectul unei OUG care să pună în aplicare această modificare. Numai că  articolul domnului Pospai mai are la punctul 3 o știre legată de pensiile militarilor, știre care nu a fost comentată și nu a apărut nicăieri până la el. O fi vrut omul să facă rating? Nu știu. Iată ce scrie domnul Pospai, preluat de unii pensionari militari pe paginile lor de facebokk, unii înfierbântați, alții sceptici, dar toți interesați:
”3.De asemenea, pensiile militare de stat se vor actualiza în fiecare an la 31 decembrie, ţinând cont de rata inflaţiei. Măsura a fost luată după de s-a constatat că media pensiilor militare este de aproape trei ori mai mică decât media pensiilor speciale. Concret, în luna octombrie erau în plată 64.204 pensii militare, pensia medie brută fiind de 3.839 lei, venit cu 102 lei mai mic decât al unui fost grefier (pensia medie a personalului auxiliar al instanţelor şi al parchetelor a fost de 3.941 lei în luna septembrie).”
Datele privind pensiile militarilor și presupusa îngrijorare a guvernanților față de pensiile militarilor sunt preluate din alt articol apărut pe 30 octombrie în Adevărul, în care se titrează: ” Pensiile foştilor poliţişti, jandarmi şi pompieri, mai mari decât ale foştilor militari!” Și uite așa, s-a făcut din două, una. Adică o știre despre OUG care să îi cuprindă și pe militari. Cine și ce a urmărit?
Alertat de un prieten care m-a sunat să mă întrebe ce știu despre acest subiect, am intrat și eu pe Goagăle să văz ce și cum în problema pensiilor și OUG care –dacă ar fi adevărată- ar modifica însăși OUG 59 care la art VII (2) privind art 59 care spune că ”Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea și comunicat de Institutul Național de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.”Din informația dată de domnul Pospai, acest articol ar fi modificat. Cum informația nu este lipsită de importanță am încercat să dau de sursa acestei informații sau să găsesc pe paginile guvernului ordonanța . Nu a fost chip. Pe pagina guvernului este dată lista documentelor discutate în ședința de guvern din data de 09.11, dar doar lista, nu și conținutul acestora și într-adevăr, acolo apare la capitolul Ordonanțe de urgență  și una care se referă la modificări aduse Codului Muncii: II.    ORDONANȚE DE URGENȚĂ
1.    ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitare de stat
2.    ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative
3.    ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății”

Dar, așa cum spuneam, nu am găsit nicăieri oficial date privind conținutul documentelor și proiectelor discutate.Numai că în încercarea de a afla totuși ceva, am dat peste un mail trimis în interiorul guvernului în cadrul ministerului muncii între două doamne, doamna  Iuliana Popescu și doamna Afrodita Ariciu, în care prima, spunea că îi trimite celeilalte, la cererea domnului Secretar general de la MMJS , ”PROIECTUL ORDONANȚEI DE URGENȚĂ privind prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative” adică exact ce căutam eu. Deci documentul există. Am căutat și la MO să văd dacă documentul a fost publicat și deci, dacă este în vigoare, dar pe lista documentelor publicate, apare numai OUG de la punctul 3, privind modificarea Legii 95/2006. Este posibil ca în zilele următoare să fie publicată și această ordonanță de urgență. Până atunci însă iată ce cuprinde aceasta:

După cum se vede, ordonanța nu prevede nimic legat de pensiile militarilor, legea 223 sau OUG 59. De altfel, dacă ar fi fost ceva ”de bine” și s-ar fi modificat avantajos OUG 59, Olguta nu ar fi ratat ocazia sa anunțe pentru a-și mai spăla păcatele. Deci informația furnizată de domnul Pospai, pare să fie de fapt o dezinformare. Ar mai exista posibilitatea ca între data de 05 și 09, să fi survenit modificări la proiectul OUG, sau, în cadrul ședinței de guvern să se fi  discutat acest aspect care să fie sau nu cuprins în ordonanță, dar   până la proba contrarie din documentul prezentat nu rezultă așa ceva. Așa că stimați colegi, La loc comanda!

https://evz.ro/codul-muncii-salarii-romania-schimbari.html
http://gov.ro/ro/guvernul/sedinte-guvern/informatie-de-presa-privind-proiectele-de-acte-normative-adoptate-sau-de-care-guvernul-a-luat-act-in-edinta-guvernului-romaniei-din-9-noiembrie-2018
https://adevarul.ro/economie/bani/pensiile-fostilor-politisti-jandarmi-pompieri-mai-mari-decat-fostilor-militari-1_5bd82cbedf52022f7500a772/index.html
http://www.ces.ro/newlib/PDF/proiecte/2018/OUG-prorogare-termene.pdf
http://www.monitoruloficial.ro/emonitornew/emonviewmof.php?fid=MS43ODIzNTU5NDE4MDM3RSszMA==
https://lege5.ro/Gratuit/ge3dqmrzgi4q/ordonanta-de-urgenta-nr-59-2017-privind-modificarea-si-completarea-unor-acte-normative-din-domeniul-pensiilor-de-serviciu


Conținutul OUG din data de 09.11.2018

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.