vineri, 24 noiembrie 2017

NATO provoacă Turcia?



Titlul nu este o manevră gazetărească, atât de des folosită de ”făcătorii de știri”  pentru rating, ci o întrebare cât se poate de îndreptățită,  ca urmare a unui gest cu implicații enorme în balansul de forțe al unui eventual conflict din ce în ce mai aproape și mai inevitabil. Nu intru în amănunt privind cine dorește un nou război și de ce, dar este logic că nici un om normal la cap  nu se angajează sau nu provoacă  un război pe care nu crede că îl va câștiga, mai ales împotriva unui mamut militar cum este NATO.
Dar să vedem despre ce e vorba.
NATO desfășura un exercițiu multinațional ”de comandament”  Trident Javelin 2017 în centrul de comandă NATO din Stavanger,  Norvegia. Exercițiul este condus de generalul maior  Andrzej Reudowicz din Polonia. Nu că ar fi important de unde sau cine era conducătorul exercițiului, dar spre informare. Exercițiul era axat pe lupta împotriva terorismului, așa cum sunt legendate mai toate exercițiile NATO, așa cum toate epurările politice din România se fac în numele luptei împotriva corupției. Bun.
În cadrul scenariului exercițiului apar fotografiile și numele unor teroriști, fie ei fictivi, virtuali sau reali. Ei bine, printre aceștia, pe slide-urile prezentate a apărut fotografia eroului național al Turciei, întemeietorul statului turk modern, considerat  tatăl națiunii Turce, Mustafa  Kemal Ataturk și numele actualului președinte al Turciei, Recep Tayyil Erdogan. Pare incredibil, dar asta s-a întâmplat la un exercițiu organizat de NATO exercițiu la care participau și 40 de militari turci care au sesizat imensa provocare,  faptul că cei doi președinți ai Turciei erau considerați inamici ai NATO, deci ținte ale alianței  și au raportat conducerii militare a Turciei imensa ofensă adusă Statului turc. Șeful statului major al armatei turce, care se afla în drum spre Canada, a informat la rândul său conducerea de stat, pe președintele Erdogan care a decis retragerea militarilor turci de la acest exercițiu.
Acestea sunt faptele întâmplate vineri, 17.11.2017.
Ce a urmat?
Supărarea și indignarea turcilor de la cel mai mic turc până la Erdogan, sunt legitime. Dacă ar fi fost menționat în rândul dușmanilor NATO numai Erdogan, poate o parte din turci ar fi fost impasibili, sau ar fi zâmbit pe sub barbă,  dar să îl consideri pe Ataturk terorist este o ofensă adusă istoriei și națiunii turce, o gravă jignire adusă oricărui turc, indiferent de culoarea politică. Așa ceva nu se poate întâmpla în Turcia, fără urmări care pot merge până la ieșirea  Turciei din NATO, pentru că, așa cum spunea chiar Erdogan, ”nu putem fi aliați cu asemenea parteneri”. Așa ceva se poate întâmpla doar în România, unde Antonescu este considerat, la comanda altora,  trădător, iar trădătorul Pacepa erou național.Dar în Turcia astfel de ”greșeli” nu rămân  nesancționate și mi-e teamă că cu urmări incalculabile. Totul depinde de modul în care Turcia, media din Turcia, opinia publică turcă și  Erdogan vor reacționa la această jignire impardonabilă.
Imediat după ”incident”, secretarul general al NATO s-a grăbit să ceară scuze Turciei și să caute explicații și vinovați din afara NATO. Explicația dată, chiar dacă ar fi reală, este de tot râsul. Cică un civil norvegian, implicat în exercițiu, a luat de pe net o fotografie cu Ataturk, fără să știe despre cine e vorba și a atașat-o unei hărți. Dar domnul Stoltenberg nu explică și de ce sub acea fotografie era trecut numele actualului președinte al Turciei, Erdogan. Oare să nu fi știut ”civilul” cine era Erdogan? Și de ce nu a pus numele lui Erdogan sub fotografia lui Osama Bin Laden ci a altui turc, și ăla tot președinte al Turciei? Nici zăpada sau laptele nu sunt mai albe decât ața cu care domnul Stoltenberg încearcă să coasă provocarea.
Mie explicațiile ca și scuzele ulterioare mi se par inutile și le-aș considera o altă jignire la adresa inteligenței tuturor celor care le citesc. Auzi, cică ”Turcia este un aliat valoros al NATO și are o contribuție mare la securitatea NATO”. Așa o fi, nu zic nu, dar nu așa se tratează un aliat valoros al NATO. Așa se tratează doar aliații ”strategici” de mâna a treia.În continuare domnul Stoltenberg aruncă găina moartă în grădina Norvegiei, spunând că ”este de competența  autorităților norvegiene să ia măsuri în acest caz”. Gata, Pilat s-a spălat pe mâini.
La rândul său Frank Bakke-Jensen,ministrul apărării Norvegiei a declarat că ”mesajul nu reflectă opinia sau poziția Norvegiei și își cere scuze pentru mesajul respectiv”.
Aș fi gata să le dau crezare celor doi oficiali dacă nu aș ști că destul de recent atât SUA, cât și Norvegia și-au exprimat dezacordul sau chiar ostilitatea față de Turcia, cu diferite ocazii ca să nu mai vorbesc despre Germania.  Astfel, purtătorul de cuvânt al  Pentagonului, declara în Iulie 2017, pe când Turcia era în tratative cu Rusia pentru cumpărarea unor sisteme de apărare AA  S 400 , că ”Pentagonul nu vede cu ochi buni această achiziție de material militar rusesc de către Turcia, care este membră a NATO, de teama că acest sistem nu va funcționa cu echipamentul utilizat de ceilalți 28 de membri ai Alianței atlantice” deși fiecare stat,  chiar membru al alianței are dreptul să își asigure propria apărare chiar și în afara alianței, pentru că nici un comerciant cu scaun la cap nu pune toate ouăle (mai ales cu prețurile astea), în același coș.Numai noi ne distrugem propria armată la adăpostul unui articol nepus niciodată în practică,  și a unor baze militare care mai mult provoacă decât apără.
În ceea ce privește Norvegia, este cunoscut incidentul din Martie 2017, când Norvegia a acordat azil politic unui număr de 5 ofițeri din baza militară din Norvegia care au refuzat să se mai întoarcă acasă după încercarea de lovitură de stat din Turcia, lovitură ”criticată” de SUA dar sprijinită prin protejarea lui Fethulah Gullen. Este însă curios cum mister Trump, care se luptă cu Soroș, îl protejează pe Gullen, un  Soroș al Asiei. Allah e mare iar Dumnezeu are și el o grădină imensă. Nu trebuie uitat nici sprijinul acordat de SUA milițiilor Kurde considerate dușmani ai Turciei, așa că nu poți să nu te întrebi al cui aliat este SUA, al Turciei, sau al dușmanilor ei.
Având în vedere cele întâmplate mie mi se pare că incidentul nu este o simplă întâmplare și că cineva tot bagă bățul prin gard și forțează mâna lui Erdogan lovind în mândria și sentimentele naționale ale turcilor. Mi se pare de-a dreptul inacceptabil ca la acest nivel să dai vina pe ”un civil” și să spui că ”a greșit” când se vede de pe lună că nu este o greșeală ci o provocare, indiferent cine ar fi în spatele ei. Culmea este că presa din România încearcă fie să minimalizeze ”incidentul” fie să îl blameze insinuant pe Erdogan pentru că și-a retras militarii de la exercițiu, pentru o ”greșeală minoră” titrând ”Erdogan se distanțează de NATO”.  Minoră pentru noi, obișnuiți să fim  f….i, cum se exprima un general francez, dar nu pentru   turci care au un orgoliu pe măsura fostului imperiu.
Ferește-mă Doamne de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!
Update, 17.11.2017, 19.05 : Un alt incident a avut loc, se spune  separat de cel anunțat mai sus, dar tot în Norvegia,  conform Daily Sabah. Un ofițer norvegian de origine kurdă, a creat  pe rețeaua de știri a NATO  o pagină  în numele lui Erdogan pe care a postat așa zise declarații anti-NATO ale președintelui turc. Poate între cele două incidente nu este nici o legătură, dar astfel de coincidențe nu apar accidental de obicei. Ca și civilul care se spune că ar fi fost găsit responsabil pentru primul incident, și acesta a fost demis de armata Norvegiană. Oricum, autoritățile turce au deschis dosar pentru investigarea acestor incidente și vor monitoriza atent investigațiile autorităților Norvegiene. Pe mine mă mai miră ceva. Este cunoscut statutul comandamentelor NATO într-o țară membră, același ca și cel al forțelor SUA și faptul că orice incident intră sub protecția unui SOFA semnat la introducerea forțelor. Conform acestor documente, NATO  este deplin responsabilă și este singura autoritate care poate investiga orice incident, inclusiv accidentele de mașină ale membrilor componentei NATO sau în zona de responsabilitate NATO. Atunci cum de domnul Stoltenberg a spus că responsabilitatea și rezolvarea incidentului revin Norvegiei ?
Și o ultimă întrebare: oare cine a semnat documentele aplicației, dar mai ales cine le-a verificat?
http://www.independent.co.uk/news/world/europe/nato-apologises-turkey-erdogan-ataturk-enemies-joint-exercise-drills-norway-a8060541.html
http://adevarul.ro/international/in-lume/turcia-si-a-retras-militarii-exercitiu-nato-norvegia-s-a-suparat-erdogan-1_5a0ef4745ab6550cb83fad78/index.html
http://observator.tv/extern/tensiuni-uriase-la-un-exercitiu-nato-din-norvegia-erdogan-a-ordonat-soldatilor-turci-sa-paraseasca-manevrele-militare-232087.html
https://www.dcnews.ro/turcia-cumpara-rachete-din-rusia-sua-reac-ie_552580.html
http://www.digi24.ro/stiri/externe/erdogan-furios-si-a-retras-trupele-de-la-un-exercitiu-nato-830535
https://www.dailysabah.com/politics/2017/11/17/turkey-launches-investigation-against-perpetrators-of-natos-enemy-chart-incident
NATO provoacă Turcia?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.