vineri, 30 iunie 2017

Veşti bune pentru militari


bani
Zilele astea, după aprobarea de către Iohannis a propunerii privind viitorul prim-minstru, totul a mers la foc automat. Multă lume a fost mirată cum de a fost acceptat Tudose, cel cu plagiatul, dar şi cu rădăcini adânci în activitatea SRI ale cărui cursuri şi specializări le-a bifat la foc automat. Răspunsul sau explicaţia poate fi una singură, Dragnea şi Iohannis au semnat un mare pact de coabitare. Cei care mai vad peste gardul Cotrocenilor spun că de trei ori a cântat cocoşul lui Dragnea dincolo de gard înainte de nominalizare şi consultare, pentru a fi sigur că nu va fi refuzat. Ce au mai convenit sau ce a promis unul sau altul nu contează, eu sunt sigur că Dragnea a trădat tot ce putea trăda, de la partid la naţiune, numai să îi rămână partidul la guvernare. Socoteală proastă, pentru că oricum PNL nu avea nici o propunere, deci nici un gând să-şi asume guvernarea şi atunci, de ce atâta linguşire? Uite aşa de prost! Oricum deşi Dragnea crede că Tudose e al lui, Iohannis ştie că nu e, aşa cum nu e nici  Toader, pe care Dragnea îl păstrează deşi nu e nici membru de partid şi nici ataşat programului şi intenţiilor PSD. Dar, fiecare cum îşi aşterne, aşa doarme.
Se măresc soldele şi pensiile
Ei bine, pe 27 şi 28 Iunie, deşi existau oarece îndoieli privind promulgarea unor legi de către Iohannis, mai ales Legea Salarizării Unice, am avut surpriza să constat  că Iohannis a promulgat legea 152/2017, privind aprobarea OUG 99 /2016. Oug 99/2016 în conţinutul ei nu e nici o scofală, dar legea 152 privind aprobarea acesteia, cuprinde la Art II (3) b, un paragraf de interes pentru militari, după cum urmează:
“  De la data de  intrării în vigoare a prezentei legi se majorează cuantumul  brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie ale cadrelor militare în actiivitate precum şi soldaţii şi gradaţii voluntari , inclusiv personalul din MApN şi instituţiile aflate în subordinea sa cu excepţia celor care au beneficiat de majorări potrivit Legii nr. 250/2016 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.”
Din câte ştiu eu legea 250 se adresează în principal  personalului din învăţământ, celor din Biblioteci şi altor categorii, mai puţin cei din MApN sau poate doar cadrelor didactice din Şcolile militare de Învăţământ.
Deci începând cu 30 Iunie, ar trebui să crească soldele şi salariilor celor din MApN. Am spus ar trebui să crească, pentru că un 15% creştere la un procent  din solda  totală nu e chiar  un capăt de ţară, iar  creşterea ar putea fi imperceptibilă.
Legat de asta, dacă luăm în calcul art 60 din L-223/2015, adică legea pensiilor militare, cu acelaşi procent ar trebui să crească şi partea din  Solda de funcţie care întră în calculul pensiei pentru pensionari militari. Atenţie însă, nu e vorba de o creştere cu 15% a pensiei ci numai a acelui segment care reprezintă solda de funcţie din baza de calcul a pensiei, deci nu ar fi exclus ca creşterea pensiei să fie chiar mai mică valoric dar şi procentual decât creşterea salariilor activilor. Important este că totuşi se aplică acest articol din legea pensiilor.
O altă lege promulgată de Iohannis dar pe data de 28.06, a fost Legea Salarizării Unice despre care se credea că va fi retrimisă la Parlament, dar uite că totuşi se pare că Dragnea şi Iohannis au bătut palma. Mie nu îmi miroase a bine o înţelegere între doi oameni care nu urmăresc decât interesul personal. Ce este important la această lege pentru noi este faptul că începând cu 2018 până în 2022 urmează o creştere progresivă a salariilor celor din sistemul bugetar. Şi mai conţine ceva bun această lege, sau mai bine spus s-a reuşit – şi aici trebuie apreciată activitatea tuturor asociaţiilor  care au făcut lobby pe unde au putut  pentru – scoaterea infamului art 41 din proiectul iniţial, care amâna actualizarea pensiilor deci proroga aplicarea art 60 din L-223. Nu vreau să fiu cobe dar  je t’aime. În fine, hai să mă limitez la părţile bune. Deci până la o eventuală (nedorită)  modificare, ORICE CREŞTERE A SOLDELOR MILITARILOR ACTIVI, VA DUCE AUTOMAT LA ACTUALIZAREA PENSIILOR.
Un alt decret semnat de Iohannis este cel prin care este trecut în rezervă Motanul Dănilă, fostul şef al SMG nepotul lui Băse, poate unul din cei mai şterşi şi inutili şefi ai SMG din ultimele decenii. Nu mă bucur, dar nici nu îmi pare rău.
CPS în dificultate

Acuma hai să vedem lucrurile şi din alt punct de vedere.
1.      Cine se aşteaptă ca de luna viitoare să îi crească pensia cu 15% să se oprească din visat.
2.      Cine se aşteaptă ca de luna viitoare să îi crească pensia mai are de aşteptat, dar asta nu din lipsa banilor sau a pentru că nu ar vrea cineva ci din motive pur tehnice. Casa de Pensii Sectorială a MApN se află încă în procesul recalculării pensiilor. Din câte ştiu s-a ajuns cam la 80% rezolvare a cazurilor de recalculare, ceea ce este foarte bine având în vedere că mai sunt 5 luni până la finalizare.
3.      Ce înseamnă actualizarea în aceste condiţii ? Stoparea procesului de recalculare pentru a angrena personalul CPS în actualizarea tuturor pensiilor, ceea ce pe de o parte nu e fair pentru cei care îşi aşteaptă recalcularea, iar pe de altă parte ar fi neproductiv pentru că ar întrerupe un proces care este în grafic, şi care cu adevărat înseamnă ceva pentru pensionarii respectivi, pentru a da un 10-30 de lei la pensie unuia sau altuia, sumă care nu se va simţi pentru marea majoritate, sau care poate chiar fi anihilată de impozit. Având în vedere aceste aspecte, eu aş amâna această actualizare până la definitivarea procesului de recalculare şi eventual aş pune în aplicare această  prevedere începând cu 2018, când oricum se va aplica şi procentul de creştere prevăzut de Legea Salarizării Unice. Rezerviştii ar trebui să înţeleagă acest aspect şi să accepte, dacă cineva va gândi aşa, o asemenea decizie. Dar nu ştiu ce se va decide la nivelul ministerului, oricum, creşterea va fi imperceptibilă.
4.      În ceea ce priveşte aplicarea L-152 pentru activi, asta se poate aplica, nu va fi nici o problemă, personalul CPS nu va fi afectat.
Una peste alta veştile sunt bune să ne bucurăm cât putem şi să vedem ce va face noul ministru al apărării care iată, nu va fi căprar.


http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/pr126_17.pdf
https://lege5.ro/Gratuit/geztqnjqg4ya/legea-nr-250-2016-privind-aprobarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-20-2016-pentru-modificarea-si-completarea-ordonantei-de-urgenta-a-guvernului-nr-57-2015-privind-salarizarea-personalului-plati
http://media.hotnews.ro/media_server1/document-2017-04-10-21707950-0-proiect-lege-salarizarea-unica-bugetarilor.pdf
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/docs/2017/pl209_pr209_17.pdf

Veşti bune pentru militari

Un comentariu:

  1. JOCUL DE CUVINTE fiind și specialitatea mea, am încercat o compunere 575 HAIKU ... dar la vederea chiloților cam rupți de parteneri corupți sau ne-corupți ... care luptă cu CORUPȚIA ... dau aici o știre poetică ceva mai românească:
    CHILOȚII DE AZUR -
    nu nu pot fi rupți
    pe caniculă

    RăspundețiȘtergere

Puteți face orice comentarii în limitele decenței, bunului simț, respectului reciproc. Orice comentariu care încalcă regula va fi șters.
Nu am nicio satisfacție să văd cititorii, oricine ar fi ei, înjurându-se sau atribuindu-și epitete mascate pe blogul meu.
Dacă aveți chef de hârjoană și trimiteri prin locuri ascunse vederii, faceți-o pe alte imaşuri. Eu voi scoate orice comentarii de acest fel de pe blog. Dacă aveți comentarii de făcut la subiect bine, dacă nu, pentru împunsături personale mergeți acolo unde posesorii de blog vor rating.Cei care postează comentarii sunt răspunzători pentru comentariile pe care le fac.